Téma: Hankó Attila

tinodialfred 2010 dec. 13. - 22:12:14
(3/3)
Remélem, jól érzi magát, akárhol is legyen!
fordf 2010 dec. 08. - 18:50:26
(2/3)
Ma 10 éve... Hiányzik a hangja!
10/10
Bigpapa 2009 máj. 01. - 21:42:44 10/10
(1/3)
Hankó Attila 1961-ben született.

A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolán 1987-ben szerzett diplomát.
1985–86-ban a Vígszínházban játszott,aztán 1987-tõl az Arany János Színház társulatának tagja lett,a színház megszûnéséig. Fõbb szerepei voltak: Võlegény, Apa, Király (Maleszka: Vihar a Gogo Színházban); Cornwall (Sh.: Lear király).1987 januárjában született egy lánya, Anita.
Ezután szabadúszó lett, a szinkronszakma felé fordult. Az élvonalbeli magyar szinkronizálás egyik nagy mohikánja volt, rendkívüli beleérzéssel és lendülettel végezte dolgát. Hangja számos karakterrel összefonódott, mára talán már-már klasszikusnak mondható, ahogy..
Michael Madsen pszichopata Mr. Drappját elõadta.
Egy kiégett ökölvívót szinkronizált a Támad a Mars!-ban.
Egy elõítéletekkel teli színesbõrû esküdtet a Tizenkét dühös ember televíziós változatában.
De felejthetetlen az ártatlanul sínylõdõ nagydarab néger-elítélt, a Michael Clarke Duncan alakította John Coffey magyar hangjaként is.
Vissza a jövõbe 2-ben Thomas F. Wilson hangja volt.
Több tévéfilmben is feltûnt, köztük a Szomszédokban 1993-1994 között õ játszotta Makit, a kidobóembert az Alkotás presszóban,ahol Alma dolgozott.
Szenvedélyes horgász és jó apa volt, amikor csak tehette, támogatta a versenyhorgászatot, imádta a vizet, fõleg a Tiszát.
Trokán Péter így jellemezte barátját: "Attila addig dolgozott színházban vagy stúdióban, amíg a munka szórakoztatta. Mindenütt igyekezett jól érezni magát, s mindent megtett azért, hogy mások is jól érezzék magukat. Semmi simlisség nem volt benne."
2000 dec.2-án hajnalban bekövetkezett az a bizonyos hajnali utazás Szentesrõl Szegedre. Beült egy fiatalember kocsijába, hogy két hölggyel,akiket aznap ismert meg, lejusson Szegedre. Az egyetlen életben maradt utas vallomása szerint Attila hiába kérte a sofõrt, hogy vezessen lassabban, az száznegyven kilométeres átlagsebességgel száguldott a kanyargós országúton.Az autó kisodródott, neki csapódott a szalagkorlátnak.A szembõl érkezõ pótkocsis IFA vezetõje megpróbálta elkerülni a balesetet,elrántotta a kormányt,de az autó visszapattant a szalagkorlátról és frontálisan az IFA-ba csapódott.Az pedig leborotválta a személyautó tetejét. Három halott volt a balesetben, köztük a sofõr. Szentesen rendõri készültséget kellett kivezényelni, annyian tolongtak a temetésén. Attilát 2000.december 8-án temették el.