gyereamozibabe 2022 máj. 18. - 23:19:00
(3/3)
A film fent van videa-n. Szerintem izgalmasan adagolják a fordulatokat. Egy örgödi kísérlet, aminek lesznek fokozatai, érdemes végignézni. Nem akarok spolierezni, de kedvcsinálónak legyen itt ez: a kutatást egy titkos csoport szervezte sok ikerpárral, és több évtizedre titokban akarták tartani, hogy az alanyok teljes életútját összevessék, hogy mennyi a genetika, és mennyi a nevelés hatása egy ember életére. A végkövetkeztetés természetesen "PC" lett, csakhogy a készítők véleménye mögött nincs adat. (merthogy a kutatás a mai napig "titkos", mert nem akarják a többi ikerpárt sokkolni a leleplezéssel) Az öröklőtt IQ bizonyítottságáról van egy jó beszélgetés a youtube-on: Friderikusz podcast, "MEGLEPŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK AZ INTELLIGENCIÁRÓL: Ujma Przemysław Péter, kutató-pszichológus "
2/10
ihorvath 2019 jún. 24. - 22:34:19 2/10
(2/3)
Katasztrófa. :D
A TV színvonal alja, egy percet nem tettek bele a készítők (az alkotó itt erős eufemizmus volna). De hogy ne csak hőbörögjek, pár kérdés, amit ha hetedikesek csinálták volna, a hármasért akkor is elvárás:
- Történelmi kontextusba helyezés. Pl. 1961-ben még a feketék és fehérek deszegregációjával a távolsági buszokon voltak gondok (csak 1960-ban mondták ki az ilyen szegregáció alkotmányellenességét). Messze még a vége, de azért egyértelmű eredmények vannak azóta, úgyhogy dedós dolog azon hümmögni, hogy az ősember nem evett késsel villával.
- Az ikreket normál esetben hogy adták örökbe? Minden esetben együtt? Vagy ahogy sikerült? Esetleg többnyire elválasztva? Az, hogy a gyermek nem a szüleivel nő fel, az önmagában tragédia, itt már csak a bajok csökkentéséről lehet szó. Hogy ment ez akkor? Hogy megy ma? Van-e olyan dilemma, hogy együtt kevésbé fogadják be, ezért vagy elválasztás, vagy intézményi elhelyezés? Nem mindegy, hogy gonosz kísérletet végeztek, vagy egyszerűen (akár jól, akár rosszul), de ez általában így ment akkoriban, teház nem a kísérlet miatt hoztak kétes szabályokat? Ez nem érdekelt a stábból senkit?
- Az, hogy egymással ellentétes következtetéseket vonnak le szemrebbenés nélkül, ugyanazok az személyek, ugyanazzal a fátyolos tekintettel, ahogy a dramaturgia kívánja... hát nem elegáns.
- Interjút csinálni több olyan figurával, aki akkoriban 20-25 éves volt, és saját bevallása szerint sem látott ki a sapkája alól, gyönyörű. Úgy, hogy rengeteg kísérlet és megfigyelés történt addig is, és azután is, amiről talán fél szó elfért volna.
Ez jut elsőre eszembe, bár nem vagyok sem filmes, sem tudós, sem senki... na akkor ezek kik. :)

Szóval, még megmenekülhetsz, a jegy árát elégetni is jobban megéri, előbb végzel.



10/10
Aktiduj 2019 jún. 10. - 18:53:43 10/10
(1/3)
A filmismertetés nagyon nem stimmel, viszont a vidáman induló és könnyfakasztóan záruló film rendkívül érdekes kapcsolati és kutatásetikai kérdéseket vet fel.