far vik 2012 jan. 09. - 15:28:58
(6/26)
Valahogy el kellett adni a filmet, nem volt még Pléhboly...
far vik 2012 jan. 08. - 21:57:21
(5/26)
Hát én nem bírtam mégse 20 percnél tovább, így a társadalomkritikai vonulatot nem tudtam leszûrni, de készséggel elfogadom a film eme értékeit. Talán egy legközelebbi alkalommal bírni fogom. Való igaz, az elviselhetetlen okostojás szerepében tündöklõ Szirtes Ádám szerepe verte ki a biztosítékot, a színész kiváló, de a szerep hátviszkettetõ volta fokozta elvágyásomat a csatornától. Juci cicijei pedig már ott is lógtak, de korábban egy napozó szõke szekond plánban kiváló élmény vala.
offtopic
feketevipera 2012 jan. 08. - 20:36:01
(4/26)
Csak nem szabad belegondolni abba, hogy azok a cicik mára már valószínûleg némileg meglöttyedtek. :)
feketevipera 2012 jan. 08. - 20:34:50
(3/26)
Vígjátéknak nem nevezném a filmet, inkább szatírának, ugyanis nem harsányan nevettet, hanem több-kevesebb "gúnnyal" állít görbe tükröt a világ és az emberek elé. A történetben több "archetípus" is felbukkan, mint pl. a parancsolgató "kispolgár", a kissé kimért tudós stb. A filmnek nincs "valódi" története, valójában talán inkább "életképek" sorozatából áll, nincs központi magja a sztorinak, nincs lineárisan haladó cselekmény, "csak" a szigeten zajló életmódot járja körbe. Úgy vélem, a szocializmus kritikájának is lehet tekinteni a mûvet, mint sok más hasonló alkotást is, a "tábori élet" ábrázolása mindig is hasznos párhuzamot kínált a társadalomábrázolással. A filmben egy miniatûr "társadalomban" képezõdnek le az országban-világban nagyban is megnyilvánuló dolgok, a látszólag boldog, felhõtlen idõtöltés néha valóban csak álca, Kozma pedig az ügybuzgó ember figuráját testesíti meg, aki a látszólagos demokráciában is egyfajta vezérré válik, kezdi irányítani a tömeget, állítólagos népboldogító eszmékre hivatkozva (a "holnap lesz fácán" pedig szerintem meglehetõsen rímel a "hamarosan felépül a kommunizmus" jellegû szlogenekre, amirõl az értelmesebbek valószínûleg már a 70-es évek közepén is tudhatták, hogy soha nem jön el). Mindez felhívja a figyelmet a manipulálhatóság veszélyeire, az igazság elhallgatására (pl. a többség zsarnoksága az igazságot kimondani akaró, a "megmondóemberekkel" szembeszállni kívánó kevesekkel szemben). Jellemzõ, hogy tudomásom szerint a hatalom 1975-ben majdnem betiltotta a filmet, nyilvánvalóan túl jól sikerült a kritika. Egyébként érdekesek a különbözõ utalások, pl. a "Meghalt a cselszövõ" dallamára énekelt dalocska, vagy a tábortûznél a "Tûz van, babám!" kiáltások. Ritkán látható alkotás ez, talán nem is a legjobbak közül való, de érdemes megnézni, és elgondolkodni rajta. A kádári "álomvilág" kritikája ez, bár egyes csökevényei még ma is élnek ennek az "operettországnak". Amúgy meg "csodálatos" élmény, hogy Hernádi Judit már akkor is hogyan tudta meresztgetni a nagy tehénszemeit.
far vik 2012 jan. 08. - 20:33:14
(2/26)
Huszárik Zoltán Márton András hangján, jajjajjajjajjaj! Lópici 2.0 filozófia a vízben... de a cicik elsõosztályúak!
far vik 2012 jan. 08. - 20:28:12
(1/26)
Mekkkkkkkora gagyi, te jó ég! Szocialista szociovíghjáték. Rettenet! De most már végignézem, mert ez akkora borzalom, de van benne sok régi jó arc. Meg cici...