10/10
Kecskemét B márc. 25. 00:16:03 10/10 Előzmény Vajna András
(462/542)
Hát ha neked ez bovli ott van neked a remek Honfoglalás vagy a Pokoli rokonok vagy a mi kis falunk és sorolhatnám ahol bemutattuk mekkora lúzerek vagyunk két Ladàval ,Susogó melegítőben elcsépelt viccekkel , S mekkora lozungokat tudunk mesélni a kocsmákban Gizinek. Még jó hogy nem a magyarok egy része fogja ezt értékelni akik ilyen filmeken nőttek fel.
1/10
Vajna András márc. 24. 22:34:43 1/10
(461/542)
Elég siralmas lett a magyar filmművészet, ha ez 10 pont. Futószalag filmgyártásnak persze még elmegy.
Vagy csak az igény(esség) esett ennyivel lejjebb, hogy ilyen bóvlikra legyen kereslet?!?
macilaci96006 márc. 24. 21:30:38 Előzmény sanderson
(460/542)
"Én jobboldaliként nem tapsolok ennek a sorozatnak. Akik ezt a sorozatot készítették nem jobboldaliak. Legalábbis a forgatókönyvírók biztos, hogy nem." Na ez itt a legnagyobb baj! A legtöbb hozzászóló politikai hozzáállás alapján ír véleményt. Összekeveritek a Gizikét a gőzekével.
8/10
Patrick Macnee márc. 24. 18:37:18 8/10
(459/542)
6 rész után eddig nagyon patika👌 Sz. Erzsébet hasonlít néha Lady Gagára. xD
1/10
TΕD márc. 24. 17:33:50 1/10 Előzmény Futball
(458/542)
Nem csak az út porát nyelték?
macilaci96006 márc. 24. 17:33:39 Előzmény Zumbae
(457/542)
"De ami sztem legjobban hiányzik neki: Herendi Gábor.... " éés tényleg továbbá Kapitány Iván, Mucsi Zoltán, Scherer Péter. Ezek nagyon hiányoznak és majdnem kifelejtettem Molnár Piroskát.
5/10
Kúl túra márc. 24. 17:15:16 5/10
(456/542)
Kb. amennyin most áll: 5/10.
Egyszer talán nézhető, de többet ne várj tőle.
8/10
napraforgó márc. 24. 16:44:00 8/10
(455/542)
Én a történelmi hűséget már nem kérem számon a sorozattól, tudomásul vettem, hogy ez egy irodalmi mű filmre álmodása.
Amit viszont hiányolok, az, hogy a sorozat eddig nem mutatta meg Hunyadi történelmi, politikai nagyságát. Vagyis azt, hogy ő nemcsak a legnagyobb hatalomra szert tett, legnagyobb birtokokkal rendelkező, legbefolyásosabb nagyura. Vagyis nemcsak kiváló hadvezéri képességekkel rendelkezett, de nagyon ügyes politikusnak is kellett lennie.

Amit látunk Cilleinél, hogy milyen ügyesen politizál - megpróbálja a trónra juttatni saját családját, így Zsigmond feleségét, saját nagynénjét fiú utódhoz juttatnia fiatal Újlaki segítségével, majd Albert feleségét saját maga ejti teherbe. Nem átallja eltenni Zsigmond királyt láb alól, majd megmérgezni Erzsébet királynét is, aki miatt veszélybe került Albert (?) fiának koronája.
Aztán a már túl erőssé vált Hunyadihoz küldi Újlakit, no nem azért, hogy segítse, inkább, hogy akadályozza a további emelkedében. Majd a vele szövetséges Újlakival látszólagos viszályba keveredik, csakhogy elvonja Újlaki seregeit Hunyadi megsegítésétől a török elleni harcokban.
Újlakit nem túl okos főúrként ismerjük meg, szemben Cilleivel, aki nagyon nagy formátumú politikus.

Ezt a ravaszságot nem látom Hunyadinál, hogy okos szövetségeket kötne. Szilágyi Mihály, a sógora ugyan mellette van, de leginkább a csatatéren, nem a politikai porondon. Nem igazán látjuk őket a királyi udvarban, nem tárgyalnak külföldi hatalmakkal, stb.

Egyszóval nem látom , hogy meg lenne indokolva, hogy hogyan és miként vált egy erdélyi kisnemesből Magyarország leghatalmasabb nagyura. Ehhez szerintem nem elegendőek a hadi sikerei, annál is inkább, mert bizony voltak vesztes csatái is.

És eddig sajnos nem látni sokat Szilágyi Erzsébet nagyságából sem, pedig Hunyadi János halála után a bátyja segítségével, de ő segítette a trónra a kisebbik fiát, Mátyást. A korabeli írások szerint is nagyon kemény asszony volt. Itt csak annyit láttam, hogy kinézte magának Hunyadit, meg is szerezte férjnek, de igazából jobbára egyedül éldegélt Hunyad várában, mert a férje keresztül-kasul csatázgatott az országban, meg a határokon túl is és nem vele töltötte az idejét.

Persze, hátra van még a sorozat második fele és még bármi lehet, habár a várnai csata után már 2 év sincs hátra Hunyadi életéből. A várnai csatában meghal Ulászló király, aztán a nándorfehérvári győzelem után maga Hunyadi is. V. László rövidke uralkodására megint Cillei befolyása a jellemző.

Nem tudom, hogy a sorozat foglalkozik-e Mátyás királlyá választásával, mivel igazából vele valósult meg annak a hollónak a felemelkedése.
cucubenco márc. 24. 16:29:27
(454/542)
Nem vagyok süket de a szöveg felét nem értem.Hanfmérnök?-elaludt.
7/10
Вrierley márc. 24. 15:04:55 7/10 Előzmény Sumomo_
(453/542)
Teljesen jól látod; megrázták a kolompot, jöttek is az entellektüellek egypontozni. :-)))
10/10
Manripán márc. 24. 12:40:05 10/10 Előzmény Lady Emma
(452/542)
Látod ez nagy baj pont a rendezői változat ami orvosolná a hibát hiszen nekem speciel a török , német ,szerb nyelvezet sokkal jobb és hitelesebb. Még Hunyadi és Mara pláne Murad és Mohamed törökül ,nem beszélve Albert és Erzsébet,a császár játéka németül vagy mondhatnám a szerb vonalat is rettentően sokat ad a sorozathoz. Nem véletlen hogy ez egy nagyon erős pontja ,hogy 6 nyelven beszélnek benne. Szerintem Hunyadit pont hogy nagyon jól felépitették ebben nem értek veled egyet hiszen az elején egy olyan tucat ember , nagy hangú, erőszakos, lobbanékony, félrekufircoló laza erkölcsű suhanc , s szép lassan tör utat a "semmiből", hiszen az elején megmenti a királyt Galambócnál ami óriási tett volt abban az időben és dicsfény, s a király mellé szegődik ,majd pár csak pár képkocka mutatja védi a jobbágyokat a falvakban ,sőt befogadja a várába is megmentve az életüket. Olaszországban hírnevet szerez azzal(bár a csatát nem mutatják) hogy legyőzi a túlerőben lévő olasz Zsoldosokat,majd elüzi a törököket sereg nélkül ,megfertőzve a vizüket.Nem mellékesen Vlad fia akit már abban a korban a jobbágyok és a nemesség is elismert. Majd megveri az 5 részben a törököket Várkapunál egy kisebb sereggel. Mi kell még neked ? S csak ez után lesz a magyar határvidék örzője. Akkor sajnos nem értetted meg)
10/10
Manripán márc. 24. 12:26:57 10/10 Előzmény Vukokata
(451/542)
Nekem tetszik a sorozat mert látványos, megvan benne a kellő feszültség, jók a karakterek( 1-1 gyengébb is van),nagyon jó a történetszál és a dráma benne, és természetesen a csaták is egész jók bár a két legnagyobbat még nem láttuk ami lehet a sava borsa a sorozatnak. Nekem ez egy 9 pontos, de mivel nagyon sokan látom lepontozták(számomra érthetetlen ki adott 1 rá?) szerettem volna a készítőket és a történelmi hőseinket és a sorozatot segíteni. A történelmi hűsége persze van benne hiba ,de ez egy könyv adaptáció szóval az irói szabadságot elnézem. Hisezn ahogy a Magyarok jó részét sem nagyon érdekli ,mert kb ha 200 ezer magyar tudja pontosan mikor élt Hunyadi.
A történelmi hűség nem a filmek és sorozatok világa. Nincs olyan komoly , sikeres történelmi film ami pontosan úgy történt ahogy a történészek leírták ,ráadásul a történelem nem matematika és kémia ,és sok benne a fikció és amit még leírtak az sem biztos úgy van. Ezeknek a sorozatoknak az a lényege eljusson az emberekhez ki volt Hunyadi mely csatákban harcolt kik voltak akkor a nemzetek hatalmasságai és milyen viszonyok uralkodtak. S ez benne van. Ez a lényeg.
10/10
Lady Emma márc. 24. 11:37:08 10/10
(450/542)
Felhúztam kicsit a pontokat, mert 5,6-nál lényegesen jobb, de biztos, hogy nem 10 pontos. Olyan 6,5-6,8 körül lenne reális szerintem. Én a vágott verziót néztem, nem is vagyok kiváncsi a pucérkodósra, ebben is van elég. . Az első 2 rész nem igazán jött be, sok volt az infó, nem tudtam ki kicsoda, szerintem ezt meglehetett volna jobban csinálni, harmadik résztől erősödik, és az 5-6 rész teljesen rendben van. A sorozatoknál az első rész a vontatott, kedvcsináló, bemutatja a szereplőket, itt erre 2-2,5 rész ment el, ez sok, sokan emiatt is elkaszálják. Hunyadit játszó színész telitalálat abból a szempontból, hogy őt a nők többsége sokáig elnézegetné, lehetőleg ruha nélkül. Viszont sokkal erőteljesebb hang passzolna hozzá, és én is felrovom hibának a beszédtechnika hiányát, nem csak nála, a többi szereplőnél is. Szinkronizálni kellett volna őt is és még jó pár szereplőt. Így a hatodik rész után nekem nem tiszta, miért is nagy hadvezér, miért is ő a pápa szerint is a nagy vezető, miért neki kell vezetnie a nagy hadjáratot. Ez valahogy kimaradt a sorozatból, mert csak annyit láttunk, hogy megnyert 1 csatát, és korábban a patakba dobta a betegségben elhunytakat, hogy mérgezze a vizet. Szerintem jobban ki kellett volna hegyezni arra a sorozatot, hogy nagy stratéga, és emiatt. Jelenleg azt érzem, hogy Mohamed szála a legizgalmasabb, és a legjobb.
Vukokata márc. 24. 08:19:05 Előzmény Vukokata
(449/542)
Luxemburgi Annát más nyelvterületeken Habsburg Annának hívták, de ez nem menti fel a sorozat készítőit az alól, hogy Ulászló őt jegyezte el és nem az édeanyját, Luxemburgi Erzsébetet.
Annát nem is említik.
Ezt hívják történelem hamisításnak, és ez nagyon ciki egy ilyen nagy költségvetéssel gazdálkodó film esetében.
offtopic
Ahoj poplacsek márc. 24. 03:21:26 Előzmény baltazárprof
(448/542)
Az 1 csak politikai? A 10 meg nem, igaz?
offtopic
Ahoj poplacsek márc. 24. 03:15:57 Előzmény DUNAWÖLD
(447/542)
Mindjárt kiderül hogy a Kádár rendszert is megérdemeltük.

Iszol te rendesen?
Vukokata márc. 24. 01:29:02
(446/542)
Alapvetően filmek nem rossz, de!
Olyan történelmi pontatlanság van benne ami mellett nem lehet elmenni, mert ez tény:
Ulászló nem a Luxemburgi Erzsébetet jegyezte el, hanem a lányát, Luxemburgi Annát!
És én szeretném azt gondolni, hogy Szilágyi Erzsébet egy sokkal karizmatikusabb, tiszteletet parancsolóbb erős asszony volt, méltó párja Hunyadinak!
Kedvelem R. V eddigi munkáit, de ez itt nagyon kevés volt, erre a szerepre ő nem elég érett sok mindenben.
Nincs mimikája, a hansúlya a hadarása, és egyszerűen súlytalan .
Szilágyi Erzsébet történelmünk erős nagyasszonya volt, illett volna ezt tekintetbe venni.
A Hunyadit játszó színész külleme rendben volt, de sztem ez volt csak a szempont, legyen magas és izmos, mert hát néha érteni sem lehetet a mit mond.Beszédtchnika?
A Szilágyi Mihályt játszó színész hangja, hangerőssége, orgánuma méltó lett volna Hunyadihoz.
A Chilleit játszó Fekete Ernő mindenkit lejátszott, profi, hiteles!
Aki még véleményem szerint jól játszott, az a B.Marát játszó T.Franciska és a Murátot játszó török színész.
Ami viszont hiba volt, hogy eddig kb.15- 17 év telt el a filmben és senkit sem öregítettek meg...Mindenki úgy néz ki, mint az első rész 5.percében, miközben az idő senkin nem fog...
Esetleg, sminkmester???
Engem nem zavartak a cicik, mert ezek a jelenetek nem voltak durvák,
és igen meztelenség van, volt és lesz...
Szóval, azért nem rossz film ez, de a
Hunyadiak többet, jobbat érdemeltek volna. Hiszen ők a mi hőseink voltak!

10/10
baltazárprof márc. 23. 22:44:52 10/10 Előzmény Sz. Péter
(445/542)
Az 1 es csak politikai alapon történt. Ha valamire 1 adnak annak nagyon rossznak kell lennie. Se története se látvány se érdekes karakterek se a képi világa vagy a rendezés nem jó vagyis egy kritikán aluli valami. Ilyen mondjuk bár sorozatban nem tudok mondani de mondjuk a Krokodil vs Anakonda vagy valami hasonló. Erre a sorozatra lehet mondani valakinek nem tetszik aláirom ,de hogy látványos, van benne "anyag" például a csatajelenetek , a zene a dráma és a feszültség egy egy nagyon jó alakitás ezt nem lehet elvenni tőle . Persze nem mindenkinek tetszik ez aki a vigjátékot szereti vagy nem szereti a történelmi filmeket ,de az is tudja értékelni ami jobb benne és amit mondjuk nem szeret. Persze lehet magyarázni igen ez egyes de felesleges mert mindenki tudja politikai alapon kapta , mert szinte senki de senki nem indokolta meg miért is 1 az az 1) Szóval inkább mondjátok azt én utálom a kormányt és minden amit ők csinálnak ,csak az éppen nem a sorozat minőségéről szól. De ahhoz meg nincs pofa csak a mellébeszélés. Ha ez egy 1 -es férmű akkor mit mondjunk más történelmi hasonló témájú alkotásokról mint a barátok közt a Szulejmán és sorolhatnám. https://www.youtube.com/watch?v=F__WvLK5Lec
DUNAWÖLD márc. 23. 22:37:25 Előzmény baltazárprof
(444/542)
Nemes karaktert itt keveset találsz. A zsigeri primitív emóciókat annál inkább. Ilyenek kár filmet nézni...
Az ilyenek miatt van itt 4x 2/3.
Érik az 5.
Nem szereti kell a NER-t, hanem tudni gondolkodni.
Az osztràkok is így szidják vajon a filmet? Tették bele hàny millió Eurót?
DUNAWÖLD márc. 23. 22:24:24 Előzmény Yuliusz
(443/542)
Gyōzike pont RTL-lovag. Mindennek ellentéte, ami Magyar.