1/10
csoroka 2008 jún. 26. - 21:29:31 1/10
(11/51)
Hát mindenFilm annyit ér Amennyire becsûlik. De 3 hó alatt Kb 8 szor vetiteni?
efes 2008 jún. 26. - 20:57:07
(10/51)
A mûvészetben fontos a forma. Vinogradov sarkos véleménye alapján számûzni lehetne az összes szonettet, haikut, szimfóniát, és a többi szigorú szabályszerûsegek jellemezte mûfajt, mégse tesszük. Nem tesszük a westernnel se, fõleg nem ilyen jó westernnel, mint ez is.
ondok 2008 jún. 26. - 18:35:26 Előzmény Vinogradov
(9/51)
Ilyen alapon a Shakespeare mûvek is halálra vannak ítélve ,mert elõre lehet tudni ,hogy a végén mindenki a fûbe harap.nem a mûfaj a lényeg ,hanem az hogy hat e a nézõre vagy sem,Shakespeare az emberi jellemet és az életet ábrázolja zseniálisan a cselekménytõl nagyjából függetlenül ,a jó western meg szórakoztat ,izgalmas és a végén happy end.
Minden lehet jó a maga mûfajában.
Vinogradov 2008 febr. 09. - 14:57:38 Előzmény georgia57
(8/51)
Egyrészt: direkt írtam, hogy a véleményem megalapozott. Sõt, kiskoromban rengeteg westernt láttam, éppen ez döbbentett rá, hogy mennyire gyerekes és nevetséges a mûfaj.

Másrészt: az általad hozott westernek maximum az egy tucatnál biztosan nem több kivételhez tartoznak, amelyekben feltûnik -nyomaiban - az egyéni színezet, vagy valamiféle a nagy átlagtól eltérõ partikularizmus.
Csak azért, mert klasszikusnak tartják, még ha a színészek nagyszerûsége miatt is, akkor sem vagyok hajlandó beállni a lelkes tömegek közé, ha a film nem üt meg egy bizonyos mércét.

Így, még ha az egyébként zseniális Marlon Brando vagy Cary Grant is bukkan fel egy western szereplõjeként (hogy Clintrõl már ne is beszéljek), õk is csak nagyon-nagyon ritkán tudják kimenteni a filmet a középszerûség mocsarába való elsüllyedéstõl.

Azt hiszem ennél többet írni már tényleg fölösleges szószaporítás volna: a western szerencsére egy ma már nem létezõ mûfaj. És ha, mint már lentebb - vagy fentebb - is írtam, valaki végre jön, és újradefiniálja, akkor lesz majd csak újra érdemes bármit is írnom róla.

PS: A tinihorror egyébként - az egyik elõzõ hozzászólásommal szemben - még sem halott mûfaj: a Supernatural már azt is újradefiniálta, és méghozzá milyen piszok jól!
Gonda 2008 febr. 07. - 10:36:19
(7/51)
Ki volt az a színész, aki bekapta a legyet? Egyszer láttam egy filmben. Ezt hogy vették fel? Valóban arra szállt egy? Vagy csak úgy csinált? A nõkre szokták mondani, hogy bekapta a legyet, pedig az elsõ ember aki bekapta, az egy cowboy volt.
10/10
georgia57 2008 febr. 03. - 18:11:33 10/10 Előzmény Vinogradov
(6/51)
Ha nem nézel meg többet nehéz véleményt is alkotni ,mert szerintem ezen a 3 an kivül pl klasszikusnak mondható és jó a 7 mesterlövész is vagy a Mackena aranya is de biztos van még néhány nagyon jó ,persze én is kinõttem belõlük de attól még jók ezek
Vinogradov 2008 jan. 27. - 12:23:42
(5/51)
Egyrészt igazad van, biztos elnyomtam valamit: természetesen a Butch Cassidy and the Sundance Kid-re gondoltam, Paul Newman és Robert Redford remekére (1969).

Másrészt: nem létezik a westernnél halálra ítéltebb mûfaj, még a tinihorrornál is azabb. Természetesen különválasztanám a simán az USA nyugati részén játszódó filmeket (Karl May, Cooper vagy Luisa May Alcott, Lora E. Wilder adaptációkat, vagy a Farkasokkal táncoló-t), a westerntõl.

Sokáig tényleg azt hittem, lehet különbség western és western között, de az esetek kilencvenhét és fél százalékában nincs, az ilyen film ugyanis arról szól, hogy húdejóllovagolnakmegkeménykednekezekafiúkésmilyenrohadtjólnézkiazacsajottabordélyban- meghogyjönnekacowboyokmegasheriffeklövöldöznekjaésmindigegyszerrelõneksatöbbisatöbbi...

Szánalmas sablon az egész, a valósághoz általában semmi köze (hogy a történeti hitelesség alapvetõ kritériumait már ne is említsem), ráadásul dögunalmas is, arról nem is beszélve, hogy úgy az ötvenes években (és akkor itt most ne ecsetljük John Wayne már születésük pillanatában is ultragagyinak számító filmjeit (ezeket már a nyolcvanas években is csak Al Bundy tudta megnézni!)) végképp aktualitását vesztette, (talán egy tucatnyi kivételtõl eltekintve) mégis létezett gyakorlatilag a nyolcvanas évekig, ami szerintem döbbenetes és teljességgel érthetetlen fejlemény, mivel a hetvenes évek közepe óta senki nem néz westernt.

Egyszóval: öt évesen még izgalmas ez, de egy idõ után végtelenül rá lehet unni (nem véletlen, hogy annyi remek paródiája készült a Vissza a jövõbe 3-tól kezdve a Wild Wild Westig, bár végeredményben az egész mûfaj önmaga paródiája). Az ettõl eltérõ westernek közül én csak hármat ismerek: a lentebb felsoroltakat, meg persze még jó néhányat - nem több, mint tucatot - amely néhol még meg-megüt egy bizonyos mércét, de ha eszedbe jut még valami vagy valaki, akkor beírhatod.

Ja, és még valami.
Mifelénk - történelemmel hivatásos módon foglalkozók, vagy foglalkozni akarók köreiben - elterjedt az az álláspont, hogy általában az ókor és a középkor esetében kell csak minden forrást ismerni ahhoz, hogy megírhassunk egy értekezést bármilyen témáról, az újkor és a legújabb kor esetében ez legtöbbször képtelenség a források iszonyatos, már-már pozitivista lelkesedéssel is feldolgozhatatlan mennyisége miatt - vagy a maximális mikrotörténetírás eszközéhez kell nyúlni.
(Elnézést, szakmai ártalom...)

Így vagyok én a westernnel is: miért kell nekem az összes, dögunalmas, fárasztó, idegesítõ westernt végignéznem ahhoz, hogy véleményt mondjak a mûfajról, pláne a fentebb leírtak tükrében???

(P.S.: A western tehát halálraítélt mûfaj. Sokáig ezt gondoltam a kalózfilmekrõl is, ugyanis néhány Errol Flynn, és más zseniális kalózfilm kivételével nincsen benne az égvilágon semmi. Aztán megláttam a Karib-tenger kalózai-trilógiát, amely egyrészt megteremtette a mûfaj reneszánszát, másrészt újra is definiálta azt. Ha valaki ezt meg tudja majd tenni a westernnel is, azonnal jelezzétek, mert én addig egy w-s filmet sem vagyok hajlandó megnézni.)
mpy 2008 jan. 26. - 21:00:59 Előzmény Vinogradov
(4/51)
Buck Casedee - Butch Cassidy akarna lenni? A másik kérdésem hány westernt láttál, hogy ilyen karakán ítéletet mondasz?
Vinogradov 2007 szept. 24. - 11:37:18
(3/51)
Zseniális.

A Buck Casedee és a Volt egyszer... mellett az egyetlen zseniális western. A többi szót sem érdemel, ezek viszont egytõl egyig zseniális filmalkotások.

Kiemelkedõ színészi alakítások, igényes felvételek és zseniális történet...

Szóval: kihagyhatatlan...

Csak ne ezzel a szemétre való MGM-es szinkronnal nyomatnák...
tokiju 2007 jan. 06. - 10:47:50
(2/51)
SOS!
Keresem az Idegen a cowboyok között c. filmet DVD-n vagy videókazettán!
E-mail: tokiju@vipmail.hu
Vico 2006 aug. 24. - 14:02:58
(1/51)
szobában áll a fater, jön be a fia:
" - Vártál rám, apám?"
" - Csak mielõtt megszülettél."