Téma: Január 2.

5/10
InteriorLulu márc. 22. 14:39:36 5/10
(9/9)
Alapvetően egyetértek az alattam írókkal, leginkább hogy a minimálisan szükséges feszültség is alig-alig érezhető az egész film alatt, ahogy igazi, kifejtett konfliktusa sincs. Ez gondolom szorosan összefügg a valódi rögrealizmusával - és ez utóbbi a szerintem egyetlen értékelhető pozitívuma.

Ami egyébként ezeket az erősen életszagú, kisrealista filmeket illeti, ha csak a szintén mostanában készült magyar filmeket veszem, Hajdu Szabolcs Kálmán-napja és Egy százalék indiánja ennél sokkal-sokkal jobbak annak ellenére is, hogy a Január 2-vel ellentétben mindkettő egyetlen zárt térben játszódik. Mert azokban bizony van bőven dráma és feszültség, az ebből eredő konfliktusok aztán ütnek is, a színészei pedig hiba nélkül közvetítik ezeket. Itt ellenben nincsenek képzett színészek, így a szereplőknek esélyük sincs minimálisan is ellensúlyozni ezt a hallgatásokban és elhallgatásokban amúgyis bővelkedő forgatókönyvet.

Olvasom, hogy a film 200 ezer eurós szakmai támogatásból forgott, és el nem tudom képzelni, mi a jó isten kerülhetett itt legalább 80 millió forintba. De tényleg. Elhiszem, csak épp furcsa, annyira minimalista itt minden.

A port kritikájának első mondata (rezüméje) szerint "Szilágyi Zsófia egy nap alatt játszódó filmjében hétszer fordulnak egy autóval, és közben véget ér egy kapcsolat". Tök jó lenne ha valóban így lenne, ám sajnos nem így állunk, hisz ez a bizonyos párkapcsolat már azelőtt kimúlt, hogy a film elkezdődött volna - pont erről szól az egész.
Jut eszembe, a film egy pontján a sofőr Ági megjegyzi Klárának, az férje/exférje biztosan örömmel segített volna neki lakást keresni. (Barátnője pedig egy szóval sem mond ennek ellent.) Hát persze, biztosan... Arról a fasziról beszélünk, aki - ahogy ezt végig is kísérhetjük - az egésznapos cuccolásban konkrétan egyetlen mozdulattal sem segít, sőt a maga kisszerű módján még akadályozza is a dolgot, ahogy tudja.

A végén pedig az a bizonyos tüntetés szinte biztosan a kegyelmi botrány kirobbanása utáni, 2024 február végi influenszertüntetés. Nesze neked január 2... :) (Persze semmi baj nincs ezzel.)
Stephen Waterly márc. 07. 17:12:49
(8/9)
Unalmas, üres, semmitmondó.
A párbeszédek olyan laposak, mint egy papirlap.
Időpazarlás.
5/10
mandarin30 jan. 07. 19:27:37 5/10
(7/9)
A szereplőválogatás jó, a helyszínek szuperek..de sótlan, végignéztem,mert elkezdtem.. story is jó lehetett volna, életszagú is volt, de rohadtul hiányzott belőle valami lökés. Kár érte.
5/10
The Cortez jan. 02. 21:23:37 5/10
(6/9)
Január 2-án Január 2-t! Szilágyi Zsófi második nagyjátékfilmje az Egy naphoz hasonlóan dokumentarista, fullra magyaros, és teljesen életszerű eseményekkel, epizódokkal, dialógusokkal operál – igen ám, csakhogy az utóbbiak a nem túl acélos színészi játékoknak köszönhetően enerváltan, szarul vannak előadva. A sztori ezúttal ténylegesen egyetlen nap történéseit mutatja be, de most egy különköltözést helyez a fókuszba, viszont az egész unalmasan, nem túlzottan magával ragadóan van tálalva. A hangulat megint depresszív, a gyerekek meg itt is idegesítőek. A sofőrködő főszereplőről a játékidő végén derül ki több minden, ahol befigyel némi állásfoglalás nélküli politika. A Pestről lőtt felvételek kifejetten jól sikerültek.
10/10
Floxal15 2025 szept. 23. - 23:44:17 10/10
(5/9)
Ez egy igazi film, keserédes az igazság magunkról! Elismerésem!
1/10
orpheusmaster 2025 ápr. 26. - 05:35:50 1/10
(4/9)
Ez most komoly? A film másról sem szólt,minthogy költözködnek,viszik át egy ledurrant kecóba a zsákokat meg a sok ramatyot.Azt reméltem szól majd valamiről,tévedtem :D
2/10
itsme1 2025 ápr. 02. - 07:19:35 2/10
(3/9)
Meglepő film.
Meglepett, hogy míg jobbnál jobb forgatókönyveket dobnak vissza, ez a valami támogatásra talált.
Meglepett, hogy az alkotó a történetírás legalapvetőbb szabályait sem tartja be. Még egy dokumentum filmben (merthogy leginkább arra hasonlít) is kell, hogy legyen dráma, feszültség, konfliktus. Én is csak a lista-szindrómám miatt néztem végig, miközben avval szórakoztattam magam, hogy a felismerhető, budapesti helyszínek néha rossz sorrendben követik egymást.
1/10
Nicaragua 2024 nov. 20. - 20:28:26 1/10
(2/9)
Nem tudom ki ez a Szilágyi Zsófi, de örökre megjegyeztem a nevét. Ha sminkesként lesz feltüntetve egy filmben akkor sem nézem meg!
Döbbenet, üres tekintetek, csend és kínos mosoly. Nagyjából ezek jellemezték a fim végén a nézőközönséget.
1/10
offtopic
Sata 2024 nov. 16. - 19:51:48 1/10
(1/9)
Idopazarlas