10/10
FElepHánt 2015 máj. 18. - 17:52:31 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

JÉG-DOKTRÍNÁK---Perovics Zoltán---Metanoia---PATYOLAT//Próbaüzem

A fehér drapériákon cilinderes úr, turnûrös hölgy sziluettje, a fekete háttér elõtt mészpormaszkos arc ágál, - még Perovics Zoltán kiállításának alatt vagyunk, nem csoda, hogy a lengyel abszurd színházak atmoszférája rémlik fel. Elváltoztatott hang, torz gesztusok, Erdély Andrea elsõ jelenetében döbbenetesen erõs, míg a zene a Wagner-i, Richard Strauss-i bombasztikus
domináns-tonika állásainak harsány üressége ostromolja málladozó tudatunkat.
"A róka mindig róka marad" - sulykolja antiszemita mérgét valamelyik náci szónok, keményen összpontosítanunk kell, hogy az egymásra torlódó hangörvényekben egyetlen szót se veszítsünk el. Balra Buster Keaton-arcú bohóc, Szokol Szilárd a levegõben vibráltatja dobverõit, csak néha hangsúlyoz egy-egy förtelmes frázist néhány dobütéssel.
Fuldoklóan hörgõ hang, vörösre mart szemek, Krasznahorkai Ágnes végstádiumban szenvedõ betege õrjöngve fröcsögi ocsmány átkait, apácafõkötõs nõvér, Diószegi Ágnes támgatja rekedt torokhangok kíséretében.
Perovics Zoltán koncepciója a rettenetes textus, a stilizált játék, az embertelen hangok, a tomboló hangorkán és a fényekkel szabdalt látvány összességét alkotja meg. Elementáris hatás, a komponensek feszült kölcsönhatásban hatványozódnak, a rétegzõdõ effektusok áttörik a tudat oksági szféráit, védhetetlenül bombázzák a tudatalattit.
Erdély Andreá-nak milljom hangszíne van, Hitlert elfúló rikácsolás, a magyar zsidótörvnyeket gunyoros kajánság jeleníti meg, végenincs felsorolás: "zsidó nem lehet, zsidónak nem lehet", - a "zsidó" ejtését kottázni kéne... Saját hangján szólal meg Szálasi, a gázkamra mûködését Lengyel Zoltán narrációja ismerteti, az õ érdeme a káprázatos hangmix is: Cage-i
merészséggel sokszor egyszerre szól többféle zene, zaj és szöveg, lenyûgözõ szintézist teremtve.
Tóth Péter Zoltán a közönség által kitöltött kérdõíveket hozza, tanulságaik bekerülnek a következõ elõadásokba, kíváncsiak lennék, hány rasszista ült a nézõtéren... A színpad nem hagy nyugton senkit, jönnek a bájos cigányviccek , majd Erdély Andrea tûnik fel immár Merlin, a távgyógyító sarlatán képében. Civil kérdések után meghallgathatjuk Eichmann és
gügyögõ Horthy Miklósunk önmentõ nyilatkozatait, a produkció energiaszintje már az egeket verdesi. "Mi lett volna, ha Hitler megnyeri a háborút?"- akadékoskodik az ápolt, mi lesz, ha "Szálasi Ferenc édesapánk" szelleme újra támad?- kérdezzük.
Minden elhangzott szó dokumentértékûen eredeti, a Harmadik Birodalom Nyelve görcsbe rántja tagjainkat, perzsel a gyûlölet, rémít a sikeres demagógia. Beszûrõdnek közéletünk gyilkos hangjai, a Metanoia Artopédia letaglózó elõadása Memento Mori a Patyolat Próbaüzem csupasz téglafalain.
Perovics Zoltán és Erdély Andrea félelmetesen nagy elõadása Vakító Szupernova!!! Minden elképzelhetõ helyen el kell játszani! Mindenkinek!!!