Téma: Joker

9/10
Andrea Kocziszky 2019 nov. 01. - 01:46:38 9/10 Előzmény gmanarts
(87/267)

Penny megölése vegytiszta bosszú, leszámolás a múltjával. Nem szeszély. Onnantól semmi se fogja vissza. Nem játssza többé a "jó fiú" szerepét. Én nem láttam ellenszenvesnek sem Franklint sem Waynet. Az ő esetükben már kibukott, hogy Arthur kissé túltolta a biciklit.


gmanarts 2019 nov. 01. - 00:39:17 Előzmény Andrea Kocziszky
(86/267)

A harmadik fazont szószerint levadászta. Van az, hogy az ember arcába belelihegnek, részegeknél sajnos megesik, és az önvédelem teljesen jogos, de a statáriális kivégzés egy másik dolog. Ezt írtam korábban, ha valaki egy őrülttel akar együtt érezni, akkor automatikusan relativizálja az őrültségeit, illetve a bűncselekményt, ez totál nonszensz. Nem bosszúból ölte meg őket, főleg nem a harmadikat, hanem azért mert megtehette és kedvére volt. De ha valahogy mégis elfogadjuk a hirtelen felindulást, akkor ott van később a nő megfojtása a kórházban. Vagy az is valamiféle pillanatnyi szeszély eredménye, csak hogy igazoljuk ezzel a kórképünket? Szegény Arthur...
A törpe elengedése maga az irracionalitás, mivel aki valóban jó volt hozzá az a melák, akit pedig kivégzett. A törpét azért engedte el, mert így hozta a pillanat, semmi másért. Valakit megöl, valakit megölel. Neki mindegy. Egy pszichopatát nem a fantáziálásai minősítik, hanem a tettei. A képzelgések persze jól jönnek, ha az ember képzelegni akar.


Arthur jelképez egy manapság felettébb prevalens dolgot, a nagyvárosi magányt, a kirekesztettséget. Adja magát, hogy a néző azonosuljon vele, tettei pedig jól szolgálják ki az alantas vágyakat. Kiváló felületet ad a modern ember szorongásainak a kivetítésére, vagyis a világ hibáztatására, az önsajnáltatásra.

Murray Franklin ezzel szembesíti Arthurt, mellesleg megadva neki a korábban olyannyira áhított lehetőséget a szórakoztatásra (kár, hogy egy pszichopatának nem lehet igazi humora, mivel képtelen valódi emberi viszonyok kialakítására, a belérzésre ezért fel is sül), de a néző Arthur lencséjén keresztül ellenszenvesnek látja Franklint és amikor Joker golyót ereszt a szemébe kvázi szinte elégedett, holott egy felelősséget vállalni totál képtelen kretén oldalára áll, azzal takarózva, hogy szegényt a világ tette ilyenné. Ez a hazugság, ha úgy tetszik szociopatikus üzenet a rendező részéről, de mivel a film címe Joker így nem is lehet mást várni, ha legalábbis tartani szeretné magát a kitűzött célhoz, és ábrázolni akarja a pszichopátiát autentikusan.

Ezért mondom, hogy a film jó, de nem árt, sőt fontos beszélni róla.
(Az, hogy például 6-10 éves gyerekek egyedül beülnek rá meg finoman szólva is nyomasztó, főleg hogy felnőttek is nehezen bírkóznak meg a mozival.)
9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 31. - 23:20:23 9/10 Előzmény gmanarts
(85/267)

A metróban a három részeg bróker alaposan belenyúlt a szarba. Minek keresték a bajt? Vagy szerinted helyes mámoros jókedvünkben belelihegni a másik arcába és aztán összeverni? Miután Arthur kapott egy nagy ütést a fejére, mennyire lehet a helyén az esze? Semennyire. És kivégzi a támadóit. Én kéjt nem láttam rajta, hanem pusztító elszántságot. Eldurrant az agya. A menekülő fickóba beleüríti a tárat, amiben még három golyó volt. Amikor említi az esetet, ott inkább rácsodálkozik, hogy totál kész volt/van. És ez kellemesen fura számára. Azonban ha teljesen hiányozna belőle a beleérzés képessége, akkor a szintén sokat piszkált Garyt, a törpe bohócot is felkoncolná. Illetve ha pszichopata lenne, nem fantáziálna elfogadásról, hogy Murray átölelve olyan kedvességet mondjon, hogy ilyen fiút akartam volna.


gmanarts 2019 okt. 31. - 22:34:12 Előzmény Andrea Kocziszky
(84/267)

Megöl három tagot a metróban, a harmadikat egyenesen kéjjel, majd bemegy az Arkhamba és burkoltan bevallja, hogy nem érzett semmit. Se közben, se utána. Az arca mindent elmond, mikor a titkárnak beszél.


9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 31. - 21:46:22 9/10 Előzmény gmanarts
(83/267)
De nem lehet pszichopata, azokra egyfajta közönyös rögtönzés jellemző, nem bánkódnak semmi miatt, profin álcázzák szándékait, tehát hogy át akarnak verni, kihasználni, sőt azt is, hogy ölni fognak. Elbűvölőek tudnak lenni. Lásd Ted Bundy. Arthurra ezek közül melyik igaz? Ő inkább téveszmés szociopata megfejelve a kényszeres nevetésével. Tény, hogy számára is jobb lett volna, ha marad az elmekórházban.
gmanarts 2019 okt. 31. - 20:52:35 Előzmény Andrea Kocziszky
(82/267)
Igen, az ellátás megvonása volt a hiba. De nem ám annak a hazug dolognak a leállítása, ami a gyógyszerezését jelentette és hogy el kellett járnia egy szakemberhez, hanem az, hogy eleve kiengedték a társadalomba, betegnek titulálva. Hogy megvonták tőle a zártosztályt. A baj vele nem a Tourette-szindrómája, hanem hogy egy pszichopata, a neurológiai problémája, vagyis agyi sérülése egy mellékes dolog.
9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 31. - 20:22:08 9/10 Előzmény gmanarts
(81/267)
Egyik jelentőségét sem javasolt csökkenteni. Maradjunk ennyiben. Ha agyi sérülése van, akkor gyakorlatilag nyomoréknak tekinthető, akitől megvonni a minimális ellátását felért egy gyilkossággal.
Kár, hogy nem a saját agyát loccsantotta ki. Ez lett volna a logikus. De mivel elmebeteg, végigkövettük önsajnáltató zuhanását az őrületbe. Abban kételkedem, hogy végig igazán élvezte volna a vele történteket. Amikor túl sok lett neki, és a gyógyszere is elfogyott, akkor kezdte el másként érezni magát. Akkor mondta ki, hogy az élete komédia, és később másik jelenetben, hogy jobban van.
gmanarts 2019 okt. 31. - 16:33:22 Előzmény Andrea Kocziszky
(80/267)
Ha viszont nem tekintjük közhelynek a gyerekkori trauma ilyentéren vett beemelését, ahogy azt a film teszi, akkor azzal a nyilvánvaló bűncselekményt relativizáljuk. A gyerekkori abúzusból a kórházi gyilkosság nem következik magától értedődően. A film első jelenetebeli figura és a gyerek Fleck között egy szakadék tátong.
Randall kapcsán nem állítom, hogy ő egy makulátlan hős - sokkal inkább tragikus hős -, de hogy emberi figura, különösen Jokerhez viszonyítva az biztos. Ha viszont minden Fleck perspektívájából nézünk, próbálva megérteni őt, akkor torzul a film valamennyi szereplőjének a megítélése. A film végig ezt a látszögöt erőlteti - manipulatív módon -, de ezen ha átlátunk, akkor kiderül, hogy bár a mellékszereplők inkább árnyaltak, mint a főszereplő, aki viszont abszolút egydimenziós. Tehát neki nincs drámája, ellentétben a környezetével, akiknek valóban tragikus, ami történik, Jokernek viszont komikus. Végig az.
9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 31. - 15:10:13 9/10 Előzmény gmanarts
(79/267)
A filmben minden karakter egydimenziós, nemcsak a főszereplő. Fölösleges Randallnak emberi érzéseket tulajdonítani, amikor szimplán elmondja, hogy miért jött, egyeztetni akarja a tanúvallomásaikat.
Ordas közhelynek nevezni a gyerekkori traumát, azért elég necces.
Ez az erkölcsi megítélés is roppant kétséges egy olyan társadalmi közegben, amiben mi élünk Magyarországon. Természetesen tudom, hogy ölni bűn, mert visszafordíthatatlan tett, de Fleck áldozatai közül se lehet senkivel sem együttérezni. Végig a főszereplőt követjük, az ő drámáját látjuk. A véres mosolya a torz sikerélménye ellenére tragikus.
Nálam ez a film betalált, mert kedvelem a szomorú sötét meséket.
gmanarts 2019 okt. 31. - 14:17:56 Előzmény Andrea Kocziszky
(78/267)
De ez a leírás viszont félreértésben gyökerezik.

A gyerekkori traumát a nő megfojtása kapcsán nem lehet magyarázat alapjául venni. Az a sérülés mint indíték ordas közhely, nem pedig árnyalat. A karakter tetteit lélektani síkon nem lehet feldolgozni - a film ráadásul nem is partner ebben, mert egy egydimenziós figurát alkot meg Fleck személyében -, csupán erkölcsi értelemben lehet megítélni, vagyis elítélni. Jó példa Randall tette, aki a pisztoly átadásával igyekszik őt bizalmába avatni, nem érti, illetve nem látja, hogy a lehetetlenre vállalkozik - Fleckben nincs emberség, ő csak egy csontváz. Ezért mondja, hogy neki nem lehet fegyvere, mert ő tkp. nem ember, vagyis semmiféle felelősségtudata nincs, ő csak egy tartalom nélküli árny. Ezt bizonyítja a kórházi jelenet, amikor elejti a pisztolyt. Azt se tudja, vagy érti, hogy hol van. Randall ellenben lelkiismeretének furdalásától szenved mikor azt mondja, hogy Fleck vette tőle a fegyvert, a gyerekek szemszögéből beszél, és ezért látogatja meg később őt, mert mégis együtt akar érezni vele. Saját naivitásának az áldozata, de ezért ő emberi is, ellentétben Jokerrel. Ez szerintem a film lényegi mondanivalója.


gmanarts 2019 okt. 31. - 13:44:32 Előzmény Joci86
(77/267)
Hiánypótló hozzászólás.
9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 30. - 21:09:50 9/10
(76/267)

Arthurt/Jokert verték és elhanyagolták kicsi gyerekként. A hatóság a nevelőanyja mocskos lakásában a radiátorhoz kötözve talált rá és súlyos fejsérülése volt. Ezután került Penny az elmeosztályra. (Amikor az igazságot megtudja a gyerekkoráról, akkor ismét a bosszúvágy önti el. Ezért öli meg Pennyt, akit ott és akkor már nem nevez anyának.) Tehát Arthur agya szerkezetileg is károsodott, gyakorlatilag nyomoréknak is tekinthetnénk. Konkrétan nem tudtam eldönteni, hogy milyen pszichés nyavalyája van szerencsétlennek, ahogy Murray mondja, a mostani vendégének egész problémagyűjteménye lehet, de az infantilizmusa, sérült helyzetfelismerése feltűnt, amikor a gyermekkórházba is magával vitte a pisztolyt. Azonban betegségei ellenére csöppnyi megértést sem kap. Mindenki abból indul ki, hogy felületesen felnőtt férfinak látszik. Közben a suhancok és a brókerek is "freak" jelzőt használják rá, miközben ütik. Utóbbi esetben először önti el agyát a bosszúvágy, ami érthető. Minden szarság ellenére egészen sokáig kapaszkodik a normalitás látszatába, pedig nehezére esik. Lásd naplóbejegyzését. Küzd a maga sérült módján. Egyébként Randallnak mondja, hogy neki nem lehet fegyvere. De Randall olyan fasz, hogy nem kérdez rá ennek okára. Nekem nem tűnt úgy, hogy hárítaná a felelősségét a dolgokban. Hiszen élőadásban bevallja a hármas gyilkosságot. És abban igaza van, hogy a felelősség nemcsak őt terheli. Tényleg magára hagyta a társadalom, amikor a város a szociális irodát bezárta pénzhiányra hivatkozva. Senkit sem érdekelt a sorsa. Magára hagyottan az ember bármilyen irányba elfajzhat. Nem kell elmebetegség a megboruláshoz.


SallaiT 2019 okt. 30. - 19:37:10 Előzmény Joci86
(75/267)
Érdekes, de nem lehet eltagadni azt sem, hogy a társadalom maga is felelős azért, hogy emberek ilyen helyzetbe kerülnek. Mi elvárhatjuk, hogy segítsenek nekünk, hisz mi vagyunk a jó fiúk, de magunk képesek vagyunk másokon segíteni? Valyon egészséges az a társadalom, mely gúnyt űz másokból? Lelki terrornak teszi ki? Tagadhatatlan, hogy érdekes és jó film, mert válaszok helyett kérdéseket vet fel. Még egy apróság: a barátjáról kiderült a telefonfülkés jelenetben, hogy azt hazudta a főnöküknek, hogy Fleck venni akart tőle egy fegyvert. Csendben is maradhatott volna, semmi baja nem lett volna belőle. De visszaélt a bizalmával. Hogy ez megér egy gyilkosságot? Nem. Ép elméjű ember nem tesz ilyet. A szimbolikus jelenetben, ahol homlokon csókolja Gerit végképp hátat fordít a józan észnek. Aminek talán sosem volt birtokában. Csupán egy megállapítás: bizonyított tény, hogy van az elmebetegségnek genetikai alapja.
5/10
Nika1682 2019 okt. 30. - 06:19:12 5/10
(74/267)

Én csak azt nem értem miért nem Joker öli meg Batman szüleit ebben a filmben?


9/10
Joci86 2019 okt. 30. - 04:33:34 9/10 Előzmény Péterrrrrr
(73/267)
Szerintem a véleményem, ami ugyebár szubjektív, egyébként is körül író volt. Ha most bele megyek még egy részlet tárgyalásába, amiről úgy gondoltam, hogy nyilvánvaló és az írásodban konkrétan erre utalsz, akkor az már rendkívül szerteágazó lett volna. Így is eléggé terjedelmes lett, viszont örülök, hogy elolvastad. Amire hivatkozol szerintem, rendkívül szubjektív értelmezésű. Ennek ellenére egyáltalán nem hagytam figyelmen kívül, csak feleslegesnek tartottam ilyesmire külön kitérni. Tekintve, hogy mindannyian ugyan azt a filmet láttuk. Kijelentésem alap meglátását, itt viszont már azért a te hozzászólásodat illetően levezetném. Jöjjön, akkor most a kimaradt litánia.
Én azt mondom, hogy elmebetegség az egy jelenség és nem valós jelenség olyan embereknél, akik nem születtek rendellenességgel! Az ő esetében, azért van rendellenesség, de az nem olyasmi, amivel bármit le lehet írni, ami odáig vezette őt, hogy elkövesse azokat amiket. Véleményem szerint elmebetegség nem létezik, pusztán csak a felelőtlenség betegsége létezik! Neki lehet menni a kijelentésemnek, de ha belegondolsz van benne valami. Az összes olyan ember, akit ismertem és vagy hallottam róla, aki ilyes fajta problémákkal küszködik és vagy küszködött, mint a filmben, arról kiderült, hogy felelőtlen volt. Fel lehet az ilyen embereket menteni és mondani rájuk, hogy beteg, de szerintem ez egy nagyon is jó mentegetőzés. A filmben nagyon sok módon utalnak arra, hogy ez az ember, hogy is jutott el idáig. Mi vezetett ahhoz, hogy úgy gondolkodik felnőtt korára ahogy. Erre talán az egyik legjobb jelenség a filmben, amikor képtelen elfogadni a tényeket és azokat kezelni. Kifele felelőtlenül hibáztat és ez indíték is lesz arra, hogy megfojtsa az édesanyát. Vagy amikor meglátogatják a régi volt kollégái, akik tudják, hogy problémákkal küzd és mint az isten azt, aki a fegyvert adta szintén megöli. Miért, mert ő adta a fegyvert, tehát ő a felelős. Úgy gondolja, hogy ő indította el azt, amibe keveredett. Pedig a jelenetben, amikor oda adja a kollégája a fegyvert, határozottan önvédelmi szándékkal teszi azt. Nem ő beszélte rá arra, hogy az önvédelem az = a gyilkolással. Most komolyan lelőni valakit! Némááá! Innentől kezdve nagyon nehéz nem azt látni, hogy az illető nem tud belenőni a saját életébe. Amikor be megy a stúdióba, ott is mi az indíték a kisebbrendűségi érzés. A nagy példakép, akiben csalódott, mert tudja, hogy a saját nézettségére akarja öt és az alkalmatlanságát felhasználni. Hozzá teszem, hogy felteszik neki a kérdést, hogy akar e szerepelni a műsorban? Vagyis megint csak van választása. Miután igent mond, csak utána kezd el belegondolni abba, hogy miért is lett meghívva. Eljátssza, maga elé képzelve élete nagy jelenetét és közben jön rá arra, hogy ez nem igazi. Ebből is csak egy újabb indíték lesz, egy következő gyilkosság. Ami szerinte vicces. Megváltoztatja a benyomásait, ami nagyon fontos, ha az ember találkozik problémáival az életben, de sajnos itt is egy délibábot teremt. Miszerint az élete nem tragédia, hanem vígjáték. Minden egyes ilyen eset arra utal, hogy az illető nem tudja elfogadni a valóságot és nem is tud vele mit kezdeni, de a tagadás az megy neki. És igen magas szinten! Amikor érzelmi kapcsolatra vágyik, amire ki is van éhezve, hisz nincs benne sok része, olyasmit képzel be és ringatja bele magát, ami nem találkozik az igazsággal. Az igazság csak az, hogy egy liftben szóra méltatták és ennyi! Itt meg is állt az illető részéről a dolog, de ő tovább költötte azt egy fantáziává. Ragozhatnám még a dolgot, már így is túlragoztam. A legszörnyűbb, hogy a végén azt érzi, hogy nincsen veszíteni valója. Sok tekintetben az egész élete szenvedés, szerelmes is beléjük, rendkívül negatív ember. Szóval nem, nem tudom őt sajnálni. Lelkibetegségekkel küszködik, amiken nem tud önállóan túljutni, segítséget nem kap, a gyógyszereket ne nevezzük szerintem segítségnek, azok csak csillapítanak tüneteket. Ahogyan a valóság tagadása és annak kiforgatása is csak fájdalomcsillapító. Amikor az élet lehetőséget ad neki a szembesülésre, megtagadja azt! A kis fájdalom csillapítóin keresztül pedig soha nem is fog annyira fájni neki, hogy megváltozzon jó irányba. Betegnek beteg, de csak akkor, ha azt jelentjük ki, hogy nem egészséges a lelkivilága. Hibáztatni pedig kár, mert segítségre szorul. Nagyon remélem, hogy a tourettre emlékeztető kényszernevetési problémát, nem gondoljuk olyan dolognak, ami elmebetegséget írhat le, mert az sértheti azokat, akik ilyesmitől szenvednek és bizonyítottan idegrendszeri rendellenesség, nem elmebetegség.
9/10
Andrea Kocziszky 2019 okt. 28. - 22:25:17 9/10
(72/267)
Ma harmadszorra is megnéztem. A jelenetek zöme most is működött. Csak kétszer kalandoztak el a film közben a gondolataim, tehát a többszöri megnézés nem csökkenti jelentősen a hatásosságát. Ugyanúgy elszomorodtam itt-ott, és még mindig bukás történetnek tartom.
10/10
kosziha 2019 okt. 28. - 15:47:43 10/10
(71/267)
A jó film ismérve, hogy óráikig tudsz utána róla beszélni, még másnap is egész nap azon jár az eszed, és úgy érzed, kicsit megváltoztatta az egész életed. Na, hát nekem ez ilyen. Tegnap a férjemmel hajnali 3-kor még a filmről beszélgettünk, teljesen ki vagyunk ütve ma.
9/10
ibanezjedi 2019 okt. 28. - 15:39:02 9/10
(70/267)
Abszolút jó film, de azért van "de".
Joker valójában egy gonosz végletekig megátalkodott gonosz karakter, akivel ebben a filmben akár szimpatizálni is lehet. Ez nem jó. A film végén a sztori igencsak érdekesen ért vége, nem éreztem azt, hogy itt vége lesz a filmnek, azt hittem még megy tovább. A Sötét lovagban látható őrült zseni karaktere itt nem volt tettenérhető (annyira), így ebből is, illetve a furcsán "elvágott" végéből is arra következtetek, hogy ennek még lesz egy folytatása, ahol a Joker "fejlődését" végigkísérhetjük.

A színészi játék egyébként zseniális volt, úgy összegészében tetszett a film. Szinkoronosan néztem meg, de inkább eredeti hanggal kellett volna, valószínű, hogy úgy még jobban átjött volna a színészi teljesítmény. Mindazonáltal a szinkron is egészen jó volt. A helyenként magyarra átírt feliratok a filmben viszont röhejesek.

Ettől függetlenül még abszolút érdemes megnézni!
10/10
keysme 2019 okt. 27. - 17:45:41 10/10
(69/267)
Abszolút hibálan.
8/10
Hozzászóló János 2019 okt. 25. - 13:36:42 8/10 Előzmény Towner
(68/267)
Nagyjából ezt gondolom én is. Ezt írtam lejjebb. Ezzel együtt azért nem rossz film, csak nem annyira jó, mint amilyennek tűnik. Viszont a Ponyvaregény, a Harcosok klubja, és a Keresztapa igenis jók.