Téma: Kapcsolat

9/10
Tiberio jún. 12. 19:42:05 9/10
(517/517)
Nagyon igényes film; akadt azért olyan kritikus, aki nem állhatta meg a vigéc pikírtkedést (ld. fent).

Nem gondolom, hogy valaha is megtudja akár egyetlen emberi lény, milyen a féregjárat-utazás, de ha már ábrázolni kell, akkor azt így kell, így érdemes, ilyen művészi igénnyel.Dallas, jól adtad így öregen a mocskos szemétládát, jó voltál.
8/10
SplinterHun márc. 07. 03:34:27 8/10
(516/517)
Ez a film első sorban a hit kérdéséről szól, nem feltétlenűl egy felső erőben, hanem hogy az ember miben hisz, vagy hogyan találja azt meg valamiben. Ehhez tökéletes körítés volt a film Témáj amin keresztül tudtak szólni mind két félhez.
buncow jan. 31. 14:17:47 Előzmény bekukkancs
(515/517)
hol és mikor rágták le ezerszer?:D melyik filmekre gondolsz?:D
buncow jan. 31. 14:14:13 Előzmény Brew
(514/517)
Te miről beszélsz ember? Ez egy nagybetűs Film. Lehet, hogy számodra elcsépelt kérdéseket feszeget, de a megvalósítással nem tudom mi bajod, megvan benne minden, egy-két klisén kívül egy baromi kreatív film, és tényleg megvan benne minden, ami az összes mai filmből hiányzik.
3/10
Brew 2020 okt. 28. - 07:22:09 3/10
(513/517)
Hollywoodi giccsparádé ezoterikus felütéssel, és az elvesztegetett 2 óra 14 perc esete. McConaughey élveteg lovászfiú feje volt talán a legkellemetlenebb része a produkciónak.
magicvoice 2020 okt. 13. - 15:47:06
(512/517)
Nemrég újra megnéztem, és vegyes érzelmeim voltak a film után. [spoiler] Egyrészt nagyon jól összefoglalta a SETI program lényegét és eredményeit egészen az üzenetváltásig, ezek után pedig egy szvsz megvalósíthatatlan megoldást adott a kapcsolatfelvételre. A pörgő-forgó gyűrűk által gerjesztett elektromágneses erőtér nem lehet alkalmas féregjárat megnyitására, ahhoz minimum két, feketelyuk tömegű és sűrűségű test gravitációs térgörbületére lenne szükség. Maga az utazás is problémás, mivel csak az energia információja tud hullámként fénysebességgel terjedni a térben, az anyag legfeljebb úszni tud benne, így hagyományos űreszközzel soha nem leszünk képesek még a fénysebesség közelébe se eljutni. [spoiler]) Ezért emeli be a hit kérdését, és a téma vallással való analógiáját, de szerintem Sagan itt tévedett a legnagyobbat. Elhangzik, hogy az emberiség döntő többsége hisz valamiféle felsőbb hatalomban. Ellie empirikusan gondolkodva tagadja Istent, pedig létezhetne egy tudományos istenkép is, hiszen a Világegyetem egységes, rendezett fizikai törvények szerint épül fel. Tudjuk azt is, hogy ennek alapja a tér energiája, ebből jön létre az anyagi világ, vagyis Isten nem más, mint a Világegyetem végtelen energiája. Ha ez alapján átgondoljuk a vallások teremtéstörténetét, istenképét, rájövünk, hogy ugyanezt tanítják közérthetően, különböző szimbólumokkal. A vallások kapcsán Sagan felvet egy másik kérdést is az élet értelméről. És itt se ad rá tudományos megoldást, pedig lehetne. Ugyanis az élet értelme az adott életforma információjának megőrzése, amihez minden anyagi létforma magában hordozza a reprodukciójához szükséges kódot.
8/10
gyereamozibabe 2020 máj. 07. - 23:13:23 8/10
(511/517)
Karantén alatt ezt is leporoltam, és még 20+év után is jó ez a film. Ami hibája van, az már akkoriban is zavart. A CGI bénára sikerült. (szerencsére csak pár másodpercesek) És a filmet 10-15 perc kivágásával föl lehetne pörgetni. Fiatalon nem fogtam fel, hogy miért erőltették ezt a vallásos témát, hisz nincs olyan befolyásuk a csuhásoknak, hogy beleszóljanak a tudományos életbe. Azóta nem néztem meg a filmet, úgyhogy csak most esett le, hogy ez mekkora fricska volt Ellie Arroway karakterének, hisz a végén ő is azt kéri az emberiségtől, hogy higgyenek neki. Nincs más a kezében. És megérti milyen a másik oldalon lenni. A 8-9 közötti átlag tükrözi az én ízlésemet is.
7/10
sexykex 2020 ápr. 09. - 17:12:38 7/10
(510/517)
Az, hogy a világegyetemben létezik-e élet a Földön kívül is, valójában nem kérdés. Természetesen létezik. A fejlettsége és típusa már inkább kérdéses, de azért nagyon valószínű, hogy nem lehet nagyon nagy az eltérés: hasonló időben és hasonló körülmények között születtek, ezért ők is a csillagközi utazás megoldásának problémájával küszködhetnek.
Felvehető-e a kapcsolat távoli világok élőlényei között? Ha nem pusztítják el önmagukat és világukat, sőt a kozmosz sem omlik össze, akkor igen, megvalósulhat. Persze nem úgy, ahogyan azt ez a film bemutatja. Számomra értelmezhetetlen az a hipotézis, hogy a Nagy Bumm előtt nem volt semmi. Sokkal ésszerűbbnek látszik a Nagy Visszapattanás elmélete, ami szerint a mostani tágulást, egy korábbi összeomlás előzte meg. Az anyag ugye nem vész el, csak átalakul. Na és hogy jött létre, ki vagy mi hozta létre az anyagot és miből? Azt majd a hívők megmagyarázzák.
Lényegében nem is erről, hanem a kutatókról akartam néhány szót ejteni. Csakhogy már annyit beszéltem másról, hogy erre nem maradt idő. Noha az is lényeges, hogy ki és miért fizeti azokat a ragyogóan képzett elméket, akik egész életükben várják azt a bizonyos rádiójelet, ami nem érkezik meg. Ahelyett, hogy értelmes, szükséges, fontos és hasznos kutatásokat végeznének. Talán az a baj, hogy senki sem tudja, mi az értelmes és fontos.
A film jó, érdemes megnézni. Én már láttam, mégis megnéztem, de én már csak ilyen vagyok. A hipotéziseimet, viszont senkivel sem leszek hajlandó megvitatni. Egyrészt most állítottam fel őket, másrészt ez egy filmes és nem tudományos fórum: punktum!
10/10
Tomi9046 2020 ápr. 06. - 22:23:04 10/10
(509/517)
Imádom ezt a filmet és a színésznőt is. :) Kár, hogy nem fiatalodik senki... :) Nagyszerű alakítások vannak Jodie Foster neve mellett.
Valahogy nagyon jól áll ez a földönkívüli élet kutatása a kisasszonynak. Van még ehhez hasonló filmje egyébként?
Szerintem ez a film nagyon jól el tudja vinni az embert abba az elképzelt világba, amiről szinte az egész emberiség sokkal többet szeretne tudni...
Vajon van-e értelmes lény rajtunk kívül az univerzum bármelyik szegletében? Vajon elérhetünk-e olyan bolygókat, ahol találunk majd valós életet? Vajon lesz-e 100 éven belül eget rengető felfedezés a NASA-tól, Kínától, Indiától, vagy bárki mástól?
10/10
BOTICSELLI 2020 febr. 03. - 23:00:19 10/10 Előzmény kgeza
(508/517)
Isten téma: lásd a hosszabb hozzászólásomat...
Bizonyos dolgokhoz meg kell érni.
(... és ezt minden bántó szándék nélkül írom)
10/10
BOTICSELLI 2020 febr. 03. - 22:46:29 10/10
(507/517)
Nagyon nagyon sokrétegű film.
Olyan alkotás amelyet évek, évtizedek múltán újranézve is találni benne új értelmezéseket.
A filmet még a kilencvenes években láttam a mozikban, de kb. 3-4 évente Újra nézem.
44 éves vagyok.
Bizonyos mélyebb gondolatokhoz egész egyszerűen éretlen voltam huszonévesen amikor először láttam...
Ilyen az ISTEN kérdés a filmben.
21 évesen engem idegesített a téma, nem értettem, hogy mit keres ez egy sci-fi-ben...
Most már tökéletesen értem.
A teljesen ateista Ellie, aki a tudomány embere és csak a bizonyítható fizikai világban hisz, végzetszerű találkozása a szakralitással.
ZSENIÁLIS és egyben irónikus, hogy a film végén (SPOILER!) pont a tudományosan bizonyíthatatlanság csapdájába esik, miközben a nézőt végigvezették az emberi tapasztalás útján...
... a film végén mi már tudjuk, hogy Ellie átélte mindazt amit elmesél, irónikus, hogy tudós emberként egyetlen szavát sem tudja megkérdőjelezhetetlen tényekkel alátámasztani.
De a film közepe felé zajló teológiai vita is szívbemarkoló: "Szeretted Apádat? Bizonyítsd be..."
Két olyan ember sorsszerű találkozása, (Ellie és Palmer), a tudós és a lelkész, akik világnézetben ennél távolabb nem is lehetnének egymástól.
Kapcsolatukban ennek ellenére, vagy talán éppen ezért karmikus!
ZSENIÁLIS.
Sokkal, de sokkal több van ebben a filmben, mint amit fiatalemberként megértettem anno!
Akinek elsőre-másodjára nem tetszik, annak ajánlom az újranézését pár évtized múlva...
10/10
Mir87 2019 jún. 10. - 12:00:44 10/10
(506/517)
Nagyon jó film.
Aki nem hiszi, hogy máshol is kialakulhatott élet az elég keveset tud a világegyetemről és méretéről. Még a legnevesebb kutatók sem vetik el más élet lehetőségét pláne, hogy most már elfogadott, hogy az élethez szükséges mikrooragnizmusok meteorokkal jöttek és nem itt alakultak ki.
2/10
bekukkancs 2018 okt. 30. - 16:25:55 2/10
(505/517)
Gyerekes, gügye történet,ezerszer lerágott gumicsont.
Tonnányi reklámmal ment a füstcsinálás már a megjelenése előtt,de
láng sehol,viszont sikerült telepakolni a jól megszokott amcsi nyáladzással.
Foster annyira hiteltelenül játszik illetve túljátszik,hogy
néhol az már megmosolyogtató.

gerhajdu 2018 júl. 29. - 16:50:36
(504/517)
Nem rossz film. A fő történetszál, a főszereplők sorsa tényleg vontatott egy kicsit, de egy pillanatra sem üres vagy érdektelen. Néhány dialógus is kicsit nyálas.
A történet nagyobbik része elképesztően elgondolkodtató és kegyetlenül realisztikus. Elég belegondolni, hogy mi történne a világgazdasággal, ha a 4 legnagyobb ország (vagy még több) minden használható pénzét elköltene egy szerkezetre, ami aztán (látszólag) egyáltalán nem működik, tehát tekinthető kidobott pénznek. Persze egy ilyen felfedezés elvileg minden pénzt és embert megérne, de lehet, hogy van egy határ. Vajon több százezer élete és több száz milliárd dollár megérne egy ilyen próbálkozást?
Vídiafej 2018 máj. 14. - 19:46:51 Előzmény Keresztes³ovag
(503/517)
"szerintem meg ez nem igaz történet. Nekem csalódás volt. Vontatott, lassú, unalmas. Az sem világos minek volt ez a fölösleges hercehurca benne, mert a miértre választ nem kapunk. "

te tényleg ekkora marharépa vagy?
amúgy meg nem kell mindenre választ kapnod, nem vagy te óvodás...
azért kaptál agyat, vagy mit, h gondolkodjál vele..esetleg fantáziálj..
tudod ha a sumérok nem fantáziáltak volna kerékről, te még mindig a földön húznád a nejedet...
ezek a mutánsok mi a faszért jöttek le a fáról ??
10/10
szookedorina 2018 márc. 24. - 11:10:49 10/10
(501/517)
A föld egy nagy komposztáló a sok hasonló bolygó közül... 4,5 milliárd év, Az állatvilág a földbolygó őslakosai. Képzelje el, milyen kényelmes helyzetben volnának a mai geológusok és őslénykutatók, ha a Föld történetének valamennyi fontos eseményét kamerák filmezték volna!
Az embernek célt kell találni az életében ha ez a cél független, a társadalomban káoszt eredményez.
A történelemben mindig megvoltak a vezető felosztások. Az újkor felgyorsult népesség szaporulata egyre nagyobb majd lehetetlen megoldások felé viszi az emberi civilizációt. Nem megoldható a lassulási tendencia (ez a hajó már elment), de a gyorsítás sem szerencsés. A mesterséges korlátozásnak ártatlan emberi életek esnek áldozatul. A gyorsított integrációs megoldás csak időhúzás... határozatlan időre lehet segítség, de segítség.
"Filozófia; Az élet értelme mélyen keveredik a létezés, az öntudat, a boldogság filozófiai és vallási értelmezésével, és olyan elméleteket érint, mint a szimbolikus jelentés, ontológia, érték, cél, jó és rossz, szabad akarat, elméletek Istenről, Isten létezése, lélek, halál utáni élet. A tudományos munkák közvetettebbek, az univerzumról való empirikus tények rögzítésével a tudomány keretet és változókat ad a kapcsolódó vitákhoz. Egy alternatív, nem kozmikus/vallási eredetű, emberközpontú kérdés a "Mi az én életemnek az értelme?" Az emberi lét értelmére vonatkozó kérdés értéke a végső valósággal, az önazonossággal vagy szenteltség érzésével egyeztethető össze." Mindenesetre nem definiálható a földönkívüli létezés értelme nélkül.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%A9let_%C3%A9rtelme_(filoz%C3%B3fia)#/media/File:Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_038-crop.jpg
plokmi 2018 márc. 18. - 12:56:04
(500/517)
Idegesítően szánalmas és/vagy szánalmasan idegesítő az egyház hozzáállása az eseményekhez. Amikor valami hasonló fog bekövetkezni a közeljövőben (szakértők szerint néhány évtizeden belül) szerintem a filmbeli reakciójuk fog megismétlődni. De onnantól kezdve nem sok esélyük lesz a fennmaradásra.
proklima@freemail.hu 2017 jún. 18. - 10:18:47
(499/517)
Nagyon jó film. 9/10. Jodie Foster number one.
Oh jajj 2017 jún. 12. - 01:06:32
(498/517)
Egy szóban összefoglalva: idegesítõ.