Téma: Karamell

9/10
4trASS 2008 júl. 12. - 21:27:43 9/10
(17/37)
nagyon ott van a film, iszonyat jó képekkel és karakterekkel :)
10/10
FeHér ElepHánt 2008 jún. 12. - 19:16:35 10/10
(16/37)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál
http://www.toptipp.hu/film/fel-art.htm

KARAMELL FilmrendezõNÕ: hát ilyet sokat láttunk már. Na de libanonit?!? Na de, aki a fõszereplõ egyben
és ennyire gyönyörû...?!? Na de..., illetve gyorsan tanuljuk meg: Nadine Labaki éppen
olyan ragyogó színész, mint amilyen rátermett rendezõ! Kicsit franciás a nyelv, a stílus, de magasan veri a francia közönségfilmet, finom, árnyalt, arányos és bájosan találékony. Plusz
két fiatal szépség és két érett hölgy,kívül-belül gyönyörûségesek. Semmi szex, hála
a bigott keresztyén és mohamedán vallásnak, törvénykezésnek, de sokkal többet ér az a végtelenül
gyengéd erotika, amely a cselekmény hajtóereje. RE-floráció a mûtõben, kedves
mosolyú rendõr az utcán és a leszbikus szerelem kezdeteinek lebegõ költõisége. A vágyakozó
rendfenntartó kitartó leskelõdés után bemerészkedik a szépségszalonba és férfiúi díszét
áldozza a szõrtelenítõ tündérek oltárán... A gyantahelyettesítõ karamell, a bosszú és a szeretet
édes eszköze reccsenve tép és húz, igazán kedvünk lenne belekóstolni ebbe a hiper-
kommunikatív mesterségbe. Operatõrileg nagyszerû a film, kimunkált közeliek mesterien vá-gott folyama, a zene meg arabosan érzelmes, mégse olcsó. Humor, kedvesség, a hétköznapok
bölcs derûje, hát Bejrutban még tudnak élni az emberek...?!? Ideje lenne országot váltani
kozmetikusnak nem biztos, hogy elmehetnénk, de oda még rendõrnek is szívesen.
Lehetõleg a szépségszalon utcájába...
cicavirag 2008 jún. 07. - 16:30:04
(15/37)
Libanonban nem (jórészt nem) arabok élnek, hanem föníciaiak. Moszlim nem egyenlõ arab, a világ összes moszlimja közül 17 % mindössze az arabok aránya.
De a film tündéri :)
8/10
efes 2008 jún. 07. - 11:14:29 8/10
(14/37)
És ezzel rendesen félre is vezeted azokat, akik látatlanban beleolvasnak a fórumba.
8/10
efes 2008 jún. 07. - 11:13:20 8/10
(13/37)
Te hozakodsz elõ állandóan arab menyasszonyoddal, én csak azt mondom, ebben a filmben semmi "iszlámosdi" nincs. Az ég adta világon semmi.
desertrose 2008 jún. 07. - 10:08:33 Előzmény efes
(12/37)
Nem kívánok vitába szállni, mert még véletlenül sem errõl kell, hogy szóljon ez a fórum. A filmrõl alkotott véleményeknek kell teret kapniuk. Muszlim menyasszonyom révén jó néhány jellegzetesen arab vonás visszaköszönt a filmbõl, amit pl. Nyírábrányban nem tapasztaltam, de ezt csak a hasonló helyzetben lévõk érzékelhetik. A lényeg - függetlenül a vallástól és társadalmi helyzettõl - hogy ez egy jó, élvezhetõ film. Ha netán van még mondanivalód, kérlek, Te is magával az alkotással kapcsolatban tedd.
8/10
efes 2008 jún. 06. - 12:16:24 8/10
(11/37)
Sõt, hogy mennyire nem speciáéisan arab, ill. iszlám dlgok ezek, ezt a fimet éppúgy le lehetett volna forgatni, majdnem ugyanígy egy bolgár, egy török, egy görög, egy örmény sõt, akár egy indiai kisvárosban is. A tanulsága ugyanez lett volna. De még messzebb megyek: lehetne a helyszín mondjuk Nyírábrány is. A lényeg ott se lenne más.

Ergo: ez a film NEM a nõk az iszlámban rájuk kényszerített helyzetérõl szól.
8/10
efes 2008 jún. 06. - 12:12:16 8/10
(10/37)
A filmben szereplõk közül csupán egyetlen moszlim nõ van, a többi bizony keresztény, sõt, maga a rendezõ is. A film nem keresztény és nem iszlámista, hanem csupán egy film egy libanoni nõtõl a libanoni nõkrõl. (Jártam Tunéziában, Marokkóban, Jordániában többször, nemcsak turista úton, így van alkalmam összehasonlítani a dolgokat. Libanon más, mit ezek.)
desertrose 2008 jún. 06. - 10:19:01 Előzmény efes
(9/37)
Nyilván igazad van, de a muszlim nõk valamennyi arab országban muszlim nõk, így teljesen hasonló problémákkal és nehézségekkel küzdenek, még akkor is ha elvben Tunézia liberálisabb ország. Így a film még véletlenül sem tekinthetõ valamiféle félig keresztény alkotásnak. Azért bátorkodom mindezt hozzátenni, mert saját bõrömön, bûrünkön tapasztaltuk a "nagy" liberalizmust. A mozilátogató szempontjából viszont az a legontosabb, hogy a Karamellben azt a világot ismeri meg, amelyet a rendezõnõ oly érzékletesen kíván bemutatni. Azt az arab, és igenis muszlim világot, amely a maga furcsaságai, ellentmondásai ellenére is odaszögezi a kellõképen nyitott nézõt a vászon elé.
8/10
efes 2008 jún. 05. - 13:19:42 8/10
(8/37)
Azért Libanont ne nevezzük iszlám országnak, hiszen a lakosság 40%-a keresztény! Az államelnöki tisztséget minden esetben maronita keresztény, a miniszterelnökit szunnita muzulmán, míg a parlamenti elnökit síita muzulmán vallású személy tölti be.

Ezenkívül, az iszlám országok között is sok különbség van, Marokkóban, vagy Tunéziában pl., sokkal liberálisabban kezelik a nõket, mint pl. Iránban, Szaúd-Arábiában...
desertrose 2008 jún. 05. - 11:49:21 Előzmény Mangotree
(7/37)
Nem bogarásztam végig, de gondolom a kedves hozzászólók többsége hölgy. Én a másik oldalt képviselem és "hivatalból" ültem be a filmre, révén menyaszonyom arab, igaz nem Libanonból, hanem Tunéziából. Ami nekem nagyon tetszett, az az érzékletes kifejezésmód, amellyel a rendezõnõ mutatja életük egy szeletét. Se nem túl szókimondó, se nem túl prûd, minden a helyén van. És mondom ezt az iszlám világ általam is többször megtapasztalt... hogy is mondjam...., "csak a férfi az ember" hozzáállásán. Nadine Labaki gyakorlatilag egyáltalán nem panaszkodik, de remekül érzékelteti, hogy azért a nõk helyzete bizony más egy arab országban. Pontosabban az arab országokban. De ugyanúgy vágynak a megértésre, szeretetre, szerelemre, mint hölgyek milliói szerte a világon. Menyasszonyom hamarosan Magyarországra érkezik, így reményeim szerint addig dvd-n is elérhetõ lesz a film, hog megnézhesse. A magam részérõl mindenkinek csak ajánlani tudom a mûvet, kár, hogy a divatfilmek kizárólag két moziba számûzték Nadine alkotását.
Mangotree 2008 máj. 31. - 15:00:25 Előzmény domoca
(6/37)
hát nem hiszem ,hogy Acélmagnóliák,
eltekintve attól,hogy egy szépségszalonban járunk,
de aki nem ül be rá a moziba,az fenéken lesz billentve.
Így elsõre ugyanis nem sok ismeretünk lehet Bejrútról( max annyit hallhattunk róla, hogy folyamatosan bombázzák) ,
és ezek alapján mi lehet az elsõ gondolatunk? romos házak,jajongó emberek,nyomor, és pusztulás. aztán megnézzük a filmet, és rájövünk, hogy hiába nagy a távolság, az ott élõk ugyanazokkal a gondolkkal küszködnek, ugyanúgy szeretnek és élik az életüket,mint mi.
ismerjük azt az érzést, mikor egy magától elszállt "nyugati" elcsodálkozik, hogy jééé,nem is gondolta volna, hogy Magyarország nem is olyan,mint amilyennek elképzelte.
nem szeretem az efféle elõítéletekkel teli képzelgéseket, ezért is jó ,hogy készült egy ennyire életigenlõ film egy olyan országról, amirõl enyire keveset tudunk..
peca1000 2008 máj. 30. - 23:02:46
(5/37)
De szép nõk!
csirkecsaj 2008 máj. 29. - 09:04:00 Előzmény domoca
(4/37)
A Francia Filmnapokon láttam én is elõször, aztán a Radiocafé jóvoltából mégegyszer és ingyé /köszikösziköszi Radiocafé :)/ és nagyon nagyon nagyon nagyon teccett!! A zenéje is nagyon szép, a szereplõk is édesek, szerintem tipikus lyányos film :)
Bevallom másodszorra már találtam benne apró "hibát", a kis göndörhajú csajszi az egyik jelenetben egyszerre két különbözõ ruhában volt..( amikor Layale bevonult a toilettre megnézni a feleség fotóját)
De ez már csak azért tûnt fel, már másodszorra is csak néztem és nagyon figyeltem és megnézném még újra és újra és soxor soxor :)
domoca 2008 máj. 28. - 15:09:31 Előzmény luysica
(3/37)
Kicsit hasonlít a tartalma és a téma az Acélmagnoliák c. filmre. Sztem az is egy bájos, aranyos film.
10/10
luysica 2008 ápr. 20. - 19:51:30 10/10
(2/37)
Csak csatlakozni tudnék az elõttem szólóhoz, magával ragadó keserédes kis film ez, csak ajánlani tudom mindenkinek!A hagyományok és a mai trendi világ jó kis párhuzama, fülbemászó zenével aláfestve.
10/10
Gudrun Störskij 2008 ápr. 19. - 17:26:23 10/10
(1/37)
tegnap láttam a francia filmnapok keretében. a fõszereplõ-(elsõfilmes) rendezõnõ elõtt le a kalappal: kacagtató, mégis szomorkás, könnyed, de elgondolkodtató filmet hozott létre. remélem, bemutatják a mozik rendesen is, örülök, hogy elcsíptem! a színésznõk egytõl egyig érzékenyen, hitelesen játszották a szerepüket, a zene is fülbemászó volt. szívesen megnézném még egyszer -talán kicsit hátrébbról, mert a negyedik sorba kaptunk csak jegyet.. örülnék, ha más is írna, aki látta!