Téma: Katyn

10/10
stanmore 2013 ápr. 18. - 00:38:01 10/10 Előzmény ceia
(414/434)
nem kéne ennyire alátámasztani azt ,amit írtam anép értelmi képességeit illetõleg.Mert nagyon khm tájékozatlan és vak az, aki nem veszi észre hogy kis hazákban újra erõre kap a rasszizmus a cigánygyûlölet az antiszemitizmus .És általában a szegény magyarokat mindenki bántja ezért harcban állunk az egész világgal az únióval és mindenkivel .Az országot is sikerült teljesen megosztani ,és méghozzá olyan sunyi politikai kalandoroknak akik ezzel sütögetik a pecsenyéjüket.Errõl beszélek.ércsük?
morvai.j.zs 2013 ápr. 16. - 20:38:58 Előzmény LajtaJ
(413/434)
Ok, de szerintem nincs ellentétben a mondandód azzal, amit 'Megapiranha' is kifejtett. Az oroszok és a németek természetesen szövetségesek voltak a megszállás idején - a paktum megkötésének hátterében valószínûleg az állt, hogy Sztálin kiadja Hitlernek a '39-es Szovjetunió, és a késõbbi csatolmányok (Baltikum) területén élõ németeket (hogy aztán a Führer benépesítse velük a 'Megapiranha' által kielemzett Wartheland tartományt.)
Ez a lakosságcsere minden diktátornak (vagy legalábbis soknak) a vesszõparipája.
Különben, ha a lengyel tisztikar német kézre kerül, valószínûleg ugyanaz a sors várt volna rájuk, mint Katynban. Göring "munkaprogramja" alapján hasznosították a lengyeleket - márpedig a Harmadik Birodalomnak nem volt szüksége külsõ értelmiségre (igazán belsõre se nagyon...), csak szorgos munkáskezekre.
Amire a legénység tökéletesen alkalmas volt.
Megapiranha 2013 ápr. 14. - 16:28:58
(412/434)
Persze, hogy ennél jóval összetettebb történetük van. Én mindössze most a német részrõl beszéltem.
A lengyel-orosz kapcsolatok meg jóval régebbiek és sokkal több problémától terhesek. Mivel ezt nagyon jól leírtad, így már felesleges lenne nekem is megtenni.
Annyit még ehhez, hogy ugye Sztálin egyik súlyos kudarca is Lengyelországban következet be annak idején a Lvov-i fronton, személyesen is gyûlölte a lengyeleket. Ez nem kis kihatással volt a késõbbi eseményekre.
10/10
LajtaJ 2013 ápr. 14. - 12:51:33 10/10
(411/434)
Azért a II. világháború, benne Lengyelország története, továbbá a történelmi lengyel-német és lengyel-orosz viszony sokkal bonyolultabb ettõl.

Lengyelországnak, a lengyel nemzetnek legalább akkora ellensége (sõt valószínûleg sokkal nagyobb ellesége) az orosz, illetve a mindenkori Oroszország, Szovjetúnió.

Az 1939-ben mekötött Molotov-Ribbentrop paktum (amely a valóságban inkább Hitlen-Sztálin paktum, szövetség) felosztotta egymás között Lengyelországot. A németek által 1939. szeptember 1-én megtámadott és hõsiesen védekezõ lengyeleket szeptember 17-én a szovjetek (oroszok) keletrõl hátbatámadták, így pecsételõdött meg a Lengyelország helyzete a II. világháborúban.

Ebben a Katyn cíû filmben is van gy jelenet, amikor az orosz NKVD-s tiszt barátságosan és szövetsgesként üdvözli a német tiszteket. A háború végén Breszt városában közös német-orosz katonai dísszemlét is rendeztek, ahol a szövetségesek a legnagyobb egyetértés jegyében vonultak fel gyõzelmük ünnepléseként.

A háborúban fogságba esett lengyel tisztek ezért kerültek orosz fogságba (a legénységi állomny németbe), ezért szállítoták ki õket a Szovjetúnióba, ahol 1940. áprilisában az NKVD bestiális módon lemészárolta õket (Katyn).

A több évszázados sérelmekbõl táplálkozó hagyományosan rossz lengyel-orosz viszonynak Katyn az egyik fõ okozója.

Továbbá az, hogy a Ribbentrop-Molotov egyezmény révén az oroszok 1939-ben elfoglalták és a mai napig megszállás alatt tartják Lengyelország keleti területeit (az ottani lakosságból sok százezernyi lengyelt deportáltak a GULÁG-ra).

Az oroszok által elkobzott Kelet-Lengyelországért cserébe Sztálin Németország keleti vidékeibõl (Szilézia) "kárpótolta" Lengyelországot. Lengyelországot kb. 200 km-rel eltolták nyugatra, csak hogy az oroszoknak ne kelljen visszadni a lengyeleknek a megszállt keleti területeket. Lengyelország valódi határait az alábbi link mutaja be hitelesen: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/RzeczpospolitaII.png

A háború után az oroszok befályása, gyarmatosítása olyan mértékû volt, hogy a lengyel hadügyminisztert egyenesen Sztálin delegálta egy orosz tábornok (Rokosszovszkij marsall) személyében a lengyel kormányba.

A kommunista években Lengyelország szintén végig orosz katonai megszállás alatt állt. Létezett egy lengyel város (Legnica), ahol egy nagy orosz katonai repülõtér mûködött, gyakorlatilag az egész város ennek mûködtetésébõl élt. Ebben a városban játszódik a 2008-ban készült Kis Moszkva címû lengyel-orosz film is, ahol egy oroszt feleség és egy lengyel tiszt szerelme bonyolódik. (Ez is egy abszolút 10-es kategóriájú, nagyon szép film.)

Összegzésképpen elmondható, hogy Lengyelországra a történelem folyamán az orosok mindig nagyobb nyomést yakoroltak, negatívabb szerepet játszottak, mint a németek.
Megapiranha 2013 ápr. 14. - 09:26:56 Előzmény morvai.j.zs
(410/434)
Így van, tökéletesen jól leírtad a lengyelek helyzetét. Hitler számára Lengyelország nem volt más, mint egy olyan hely, amit totálisan germanizálni kell. Ebbõl kifolyólag ott nem csak a zsidókkal végeztek, hanem a lengyeleket is igen komolyan pusztították. Nem csak azért, mert a lengyelek szlávok, hanem azért, mert az egykori Lengyelországban volt két igen fontos alak, akik egymással rivalizáltak azon ügyben, melyikük germanizálja elõbb az õ gauját. Egyike volt ugye Danzig-Nyugat Poroszország gauleitere, Albert Forster, a másikuk meg az úgynevezett Wartheland Arthur Greiser. Mindketten fanatikus nácik voltak, és mindkettejük célja az volt, hogy az õ irányítása alatt álló terület legyen az elsõ, amit Hitlernek átadhatnak úgy, mint teljesen germanizált területek. Éppen ez volt az oka annak, amit te is írsz, hogy pl a Warthelandból nem csak a zsidókat, de a lengyeleket is számûzték a Hans Frank vezette Fõkormányzóságba. Az sem véletlen, hogy a nagy haláltáborok is a Fõkormányzóságban alakultak meg, mert ezen a területen lettek összegyûjtve a zsidók.
Megapiranha 2013 ápr. 14. - 09:18:22 Előzmény morvai.j.zs
(409/434)
Pontosan ez a lényeg. Ezért lassú és vontatott (bár szerintem nem vontatott, csak lassú) egyeseknek, mert itt az a dominánbs rész, amit a családtagok átélnek. Kivéve a végét, ami igen csak brutálisra sikerült.
morvai.j.zs 2013 ápr. 14. - 01:34:05 Előzmény fredi60
(408/434)
Annyit had tegyek hozzá: geopolitikai helyzetünkbõl is adódott, hogy az "utolsó csatlósok" lettünk. Mire ugyanis hozzánk elért a front, addigra a tõlünk keletre esõ területeken már nem mûködhetett a szovjetekkel szembeni németbarát ellenállás. Lengyelországot pedig ugyan nagyjából velünk egy idõben "szabadította" fel a VH, de mivel Hitler szándékai szerint nem csupán a zsidóságot, hanem a szlávokat is ki akarta irtani, Lengyelországban (a megszállás kezdeteitõl) szó sem lehetett arról, hogy németbarát lengyel vezetésre bízzák a Fõkormányzóság irányítását. (A Harmadik Birodalomhoz csatolt ún. "Wartheland" tartományból - Nyugat-Lengyelország - pedig szisztematikusan deportálták a lengyeleket a déli Fõkormányzóság területére, valamint az eredeti német területre, kényszermunkára.) Lengyelország tehát sokkal mostohább viszonyokat élt át a háború alatt, mint Magyarország: amikor a németek lengyel földön harcoltak a szovjetekkel, lengyel kollaboránsok nem is segíthették a németeket, mivel a teljes nemzetet demilitarizálta a Führer.
A zsidósággal kapcsolatban: Hollandiát kivéve egyetlen megszállt nemzet sem mutatott vehemens ellenállást a deportálásokkal kapcsolatban. A franciák sokkal hamarabb kiszolgáltatták a zsidó felekezetû honfitársaikat, mint Mo., pedig a nem megszállt déli területen saját kormányuk mûködött. A megszállásig a magyar vezetés védte a zsidóságát.
morvai.j.zs 2013 ápr. 14. - 01:14:40
(407/434)
Egyetértek. A vontatottság valamilyen szinten nálam a hozzátartozók (sajnos reménytelen) várakozását is szimbolizálja. A végkifejlettel eléggé dokumentum-ízûvé vált (én egy ponton azt hittem, hogy a "sztori" eljut odáig, hogy megbukik az események szovjet propagandája...), de így is kiváló film: 10/10 nálam.
Nekem nagy katarzis, amikor levetítik a szovjetek által összeállított filmet a német bûnök feltárásáról - s akkor tudatosul, hogy miért volt jelentõsége annak, hogy a tábornok özvegyének a Gestapo már korábban levetítette a sír feltárásáról forgatott anyagot...
Megapiranha 2013 ápr. 14. - 00:01:23
(406/434)
Valahol az egész azért "unalmas", mert ugye a rendezõ ezt az egészet átélte, hiszen az apját kivégezte Blohin, aki Sztálin parancsára végzett Katynban 7 ezer lengyellel egy Walter PPK-val. ebbõl kifolyólag én úgy vélem, hogy a filmben õ azt az elkeseredettséget, reményvesztettséget és a várakozást festette meg, amit a családtagok érezhettek az eltûnt férfiak miatt. Ezt sikerült is szerintem bemutatnia, de pont ezért nem egy háborús film lett. Ráadásul ugye ebbõl nem is lehet háborús filmet forgatni, hiszen a szovjetek Szeptember 17-i bevonulásuk után hamar összeszedte az NKVD akiket akart, és kész, mentek a táborokba.
ceia 2013 ápr. 13. - 23:52:31
(405/434)
A film nekem csalódás volt, azt hittem, egy jó II. világháborús film lesz - de unalmas volt nagyon. Nem bírtam kivárni a "kemény" végét. Persze a történet szomorú, meg biztos értékes film, de nem tudtam ráhangolódni. Azt hiszem, a lengyel filmekben általában megvan ez a vontatottság.
offtopic
ceia 2013 ápr. 13. - 23:46:40
(404/434)
"alantas ösztönök élesztgetésével sütögetik a politikai pecsenyéjüket pl Szerbiában de manapság már nálunk is ez folyik"
Te mirõl beszélsz, ember? Kik és milyen alantas ösztönöket élesztenek itt??
10/10
stanmore 2013 ápr. 13. - 23:27:01 10/10
(403/434)
A legszomorúbb az az hogy mindig vannak olyanok ,akik vállalják a piszkos munkát ,mert nem személyesen Sztálin vagy Hitler húzta meg ravaszt vagy kötötte meg a kötelet,hanem a sötét végrehajtók akár diplomával a zsebükben akasztgatták fel a politikai riválisokat pl (Nagy Imre és atöbbiek.)Ezért veszélyes a métely terjesztése ,mert a nép nem kis része félemetesen manipulálható és buta még ma is ugyanúgy mint amikor egyeseket nem tekintettek embernek ,mert valamilyen kisebbségbe születtek pl.Ezen alantas ösztönök élesztgetésével sütögetik a politikai pecsenyéjüket pl Szerbiában de manapság már nálunk is ez folyik.
southwind 2013 ápr. 13. - 23:10:52
(402/434)
én nem izmus , hanem emberiesség szempontjából néztem, és az a legszomorúbb, hogy az ember nem tanul, azóta volt egy Bosznia.. meg még más is. Újra és újra megismétlõdik a szörnyûség. Istenem, hogy tud valaki olyan lenni, hogy kioltja a másik ember életét?
10/10
stanmore 2013 ápr. 13. - 22:44:54 10/10
(401/434)
Hatalmas film,óriási csapás a kommunizmusra ill. a sztálini elfajzására.Bár aháború körülményei mindig mások mint anormális körülmények ,és Sztálin egyszerûen nem akart potenciális ellenfeleket meghagyni,akikkel nem tudott mit kezdeni.Csakhogy ez nem a cári család lemészárolása volt ,hanem népirtás .És ez meg is pecsételte a rendszer sorsát hosszú távon.
frenkdrebin 2013 ápr. 13. - 18:19:27
(400/434)
Lengyeleknek ugyanaz a pechje mint nekünk, ui. mindketten rossz helyen vagyunk földrajzilag...ahogy magyarország volt az ütközõállam a törökökkel szemben, és ugymond beáldoztak minket a nyugatiak nyugalmuk érdekében, úgy a lengyelországnak a szovjet-német hatalom közötti léte miatt szivta meg...kevesebb nép szenvedett annyit a öreg kontinensen mint e két nép... ezért is tesók õk minekünk, nemcsak közös királyaink miatt..
a film vége valóban brutál... a mi vajdánk miért nem tud ilyen filmet csinálni...
10/10
LajtaJ 2013 ápr. 13. - 18:16:35 10/10
(399/434)
Abszolút 10-es kategóriájú film, egyszerûen kihagyhatatlan!
Ney marsall 2013 márc. 16. - 14:01:30
(398/434)
Azt szeretném megkérdezni, valaki nem tudja esetleg, hol lehetne megnézni eredeti lengyel nyelven és magyar felirattal?Azért kérdezem mert én csak a magyar szinkronos változatot találom.
10/10
zsolt885 2013 febr. 24. - 20:08:33 10/10
(397/434)
"Brutális" egy film, minden értelemben. Ajánlom a megnézését mindazoknak akik számára a II. világháborúból csak egy "esemény" a mérvadó és más dolgokról nem nagyon vesznek tudomást.
vénasszonyok_nyara 2011 nov. 14. - 16:48:27
(396/434)
Pont ezt magyarázom: a lengyelek végig csak szenvedõ felek voltak és kb, azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül. Ha kiugrunk a háborúból, akkor egyfelõl a németek elviszik az összes magyarországi zsidót (a zsidó vezetõk könyörögtek Horthy-nak, hogy kerülje el a német megszállást, ami végül a kiugrási kísérlet után következett be) és a háború után a ruszkik ugyanúgy megszállnak minket.
10/10
fredi60 2011 nov. 14. - 16:41:54 10/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
(395/434)
Nincs igazad. Horthy igyekezett kiugrani (elõbb tárgyalt az angolokkal, majd fegyverszünetet kötött a szovjetekkel). Részban saját "becsületessége", részben pedig a németbarát tisztikar miatt folytatódott a reménytelen háború és lettünk - jogosan!- a szánalmas "utolsó csatlós".