Téma: Kenny Lin

Riamara 2023 ápr. 05. - 22:05:03
(4727/4727)
Már a Louyong befejezése óta kerestem egy hasonlóan jó kosztümös, nyomozós sorozatot, fordítás céljából. Végre találtam is egyet. A címe: Pledge of Allegiance
Egy nyomozó, egy mestertolvaj és egy bérgyilkosnő. Ők a történet hősei. Nem is lehetnének különbözőbbek,
de a múlt egy csomó láthatatlan szállal köti össze őket.
Majd a sors játéka révén újra összekerülnek, bár nem ismerik fel egymást. Így történhet meg, hogy Li Wu a tolvaj,
egyik akciója során megszerzi egy Jinyiwei parancsnok névjegykártyáját, és hirtelen Li Zheng nyomozótársa lesz a titkosrendőrségnél.
Hamarosan barátok lesznek, és egy sereg veszélyes ügybe keverednek.
De vajon kibírja-e a barátság a régi titkokat, és az új politikai intrikákat?
https://www.youtube.com/watch?v=nTYIC9TrPDM&t=17s
Riamara 2023 márc. 09. - 17:09:50
(4726/4727)
Totál beleszerelmesedtem egy kínai faluba, az utcáiba, a házaiba, a lakóiba, az egész település hangulatába. Na és persze a sorozatba, ami mindezt bemutatja. A címe Meet Yourself, és valami csodásan szívmelengető, léleksimogató történet. Mindenkinek ajánlom.
https://www.youtube.com/watch?v=Jy5g8i90SjU
Riamara 2023 febr. 12. - 19:15:59
(4725/4727)
Unchained Love - Ez annyira mókás, muszáj volt kiraknom.
https://www.youtube.com/watch?v=8S5JPCweOzQ
Riamara 2023 jan. 28. - 19:54:47
(4724/4727)
Vajon miért tűntek el a képek? És most már ez mindig így marad?
Riamara 2023 jan. 23. - 07:36:46
(4723/4727)
Elkészült a Love in Time teljes fordítása
Kicsit más lett, mint amire eleinte számítottam. Sokkal inkább az érzelmekre, mint az izgalmakra fókuszált. Inkább azt boncolgatta, hogy a SORS megváltoztatható-e egyáltalán? A főhősök, mint modern Sziszifuszok újra és újra nekiveselkedtek, hogy megváltoztassák, de mindig az lett belőle, hogy ha valamiben nyertek, akkor azért valamit elvesztettek.
Érdekes volt, ahogy a főhős személyiségét ketté bontották múltbelire és jövőbelire.
Azért annak, aki mégis nekiveselkedik a sorozatnak, elárulom, hogy végül a rosszak elnyerik büntetésüket, és a főhősök megtalálják egymást, még ha ez áldozatokkal is jár.
Riamara 2022 dec. 30. - 11:31:23
(4722/4727)
Útjára bocsátok egy teljesen friss kínai kosztümös sorozatot. A címe Unchained Love
A témája már vagy fél éve felkeltette a figyelmemet. Aztán mikor láttam Dylan Wangot játszani az Ördög és tündérben, úgy gondoltam, ez egy nagyon jó kis történet lesz.
A történet hősnője a Bu család legfiatalabb lánya, Bu Yin Lou, aki a nővére helyett lépett be a palotába, hogy a császár felesége legyen. Csakhogy a császár meghal, neki pedig követni kellene őt a halálba.
A főhős Xiao Duo eunuch, aki bátyja halálát akarja mindenáron megbosszulni, ezért segít a koronahercegnek trónra kerülni.
Fu Wang herceg kedveli a lányt, ezért megkéri Xiao Duot, hogy segítsen megmenteni őt, és vigyázzon rá. Így kerül a lány a férfi kastélyába, ahol idővel egyre jobban kijönnek egymással. Majd fokozatosan szerelem szövődik közöttük. Érzéseiket azonban nem fedhetik fel. Vajon mi lesz a sorsuk?
https://www.youtube.com/watch?v=rFI5qPTTgtE

Riamara 2022 dec. 02. - 16:20:56
(4721/4727)
A minap fejeztem be egy kínai családi sorozatot. Nagyon emlékeztetett azokra a régi jó koreai doramakra, így folyton azt hittem, hogy Szöulban játszódik. :D
A címe: Go Ahead
A történet a családról szól, és arról, hogy mi kell a családhoz – nem gazdagság, nem közös vér, csak szeretetre, türelemre, együttérzésre, megértésre, empátiára, bátorságra van szükség. Mindez remekül megírva és eljátszva. A karakterek realisztikusak.
A történet szinte minden emberi sorselemet bemutat, amellyel így vagy úgy találkozhattunk saját életünk során.

A történet középpontjában egy özvegy férfi, Li Haichao áll, egy kis tésztabolt tulajdonosa, aki egyedül neveli kislányát majd két másik fiút, akiket rábíznak. Mindegyikben egy a közös: nincs anyjuk. A gyerekek együtt nőnek fel; a fiúk kényeztetik és védik húgukat. Ő a napjuk, és a világuk közepe. Mindent együtt csinálnak, kapcsolatuk szívmelengető és irigylésre méltó.

Li papa, nyitott gondolkodású és együtt érző. Szeretete feltétel nélküli. Ő az egyik legkedvesebb karakter a sorozatban.
A lánya Jian is sokban hasonlít hozzá, kedves, tapintatos és együtt érző, ugyanakkor éles esze és nyelve van. Az őt alakító Tan Song Yun játéka egyszerűen lenyűgöző.

Ling Xiao egy mélyen megtört és meggyötört fiú a szomszédból, aki sok tragédián és szomorúságon megy keresztül. Csak akkor ragyog fel és mosolyog, amikor meglátja Jiant. Elvált apjával él a Li család lakása fölött.

He Ziqiu, akit egyedülálló édesanyja nevelt, akiről egy ideig úgy tűnt, hozzá megy Li apukához, de aztán mégis inkább elmegy, a gyermeket a férfira hagyva. Li Haichao, a rokonok beleegyezésével, nem hivatalosan örökbe fogadja. Mivel elhagyták, a kis Ziqiunak mindig seb van a szívében, és mindig is szeretett volna egy teljes családot. Ugyanakkor örökbefogadó apja arra tanította, gondolkodjon pozitívan. Ez a hozzáállás tette kitartóvá és optimistává.

A legtöbb szülő szereti a gyerekeit, csak mindegyik másképp. A szeretet lehet támogató (mint Li Haichao a gyermekeivel), vagy fojtogató (mint Ling Xiao az anyjával, és a barátnők szülei) vagy akár fájdalmas (mint Ziqiu az anyjával). Az írók remekeltek, nem húzzák sokáig a félreértéseket; minden meglehetősen gyorsan megoldódik. A fájdalmas jeleneteket vidám pillanatok váltogatják.
Nem csak a főszereplők jól kidolgozottak és háromdimenziósak, hanem a mellékszereplők is.
Szóval csak ajánlani tudom.
Riamara 2022 nov. 24. - 12:06:59
(4720/4727)
Love in Time 1-6. rész
Így a sorozat negyedénél hőseink még nem sok haladást értek el, a jövő megváltoztatását illetően. Viszont szépen összecsiszolódtak. Aminek az egyik oka, ugyanakkor muris következménye, hogy Jialan egyre többször találkozik a saját idejében is az ügyvéddel. Ettől persze ügyvédünknek sok új emléke támad a lányról, ami még jobban erősíti a kapcsolatukat.
Nagyjából arra is fény derült, hogy mi volt a sztárpárocska válásának oka. Hát nem a félrelépés, az már szinte biztos. Sokkal inkább a fiatalember nem kevés vagyona, valamint a színésznő bátyjának kapzsisága. S mivel Jialan a férj gyermekkori barátja, az ügyvéd pedig a feleség barátja, így a közös cél az, hogy megmentsék barátaik házasságát. (na meg az életét)
Riamara 2022 nov. 03. - 12:11:05
(4719/4727)
A sok kosztümös sorozat után most egy mai témájú sci-fire támadt kedvem. A címe Love in Time (2022)
Megvallom nekem gyengéim az időugrós, időutazós történetek, mint amilyen a 9 időutazás, vagy a Signál.
Így aztán ahogy kijött az első rész ebbe is belenéztem, majd rögvest ott is ragadtam. Azonnal éreztem a késztetést, hogy ezt le kell fordítanom.
Remélem nektek is annyira fog tetszeni, mint nekem! Tényleg mindent kihoztak a témából. Tele van vicces, izgalmas, romantikus, és drámai pillanatokkal. Nem beszélve a sziporkázó párbeszédekről. Szóval csupa olyan dolog, ami miatt szeretem ezeket a sorozatokat.

A történet Zhen Yu sztárügyvédről szól, aki felvállalja egy barátja perét, de miközben védi, megvádolják őt bizonyítékok hamisításáért. Ezért hirtelen elveszti állását, hírnevét és még az otthonát is. Így be kell költöznie egy különös lakásba, aminek mintha lenne egy másik lakója is. Mert amikor 22.06-ot üt az óra, megjelenik egy fiatal nő. A férfi először azt hiszi, szellemet lát, míg rá nem jön, hogy a lány a lakás négy hónappal ezelőtti bérlője, Chen Jia Lan riporter. De valami csoda folytán, ötven percen át, láthatják egymást. Zhen Yuban felmerül az ötlet, hogy a lány segítségével képes lehet megváltoztatni a múltat. A nagy igyekezés közben, aztán belé szeret.
Csakhogy az ügy, ami Zhen Yu vesztét okozta, továbbra is a fejük felett lebeg.

https://www.youtube.com/watch?v=uYO8yqNK-yU
Riamara 2022 okt. 30. - 20:04:08
(4718/4727)
Elkészült hát A Dream of Splendor teljes fordítása.
Ahogy a kritikában jellemezték: ez egy csábító felnőtt romantika. Erőteljes és izgalmas történet az elesett nőkről, akik együtt dolgoznak a feudális társadalom ellen. A nők által írt és rendezett történet arról szól, hogy a nők hogyan boldogulnak, kötődnek egymáshoz és lesznek szerelmesek.
Mindezt, a részletekre való aprólékos odafigyeléssel, valamint a történelem és a kultúra megbecsülésével érték el.

A személyes kudarcok után Zhao Paner, Sun Sanniang és Song Yinzhang újrakezdi az életét a fővárosban Kaifengben. Reális karakterek, akik ha hibáznak, annak következményei vannak. Nem mindig értenek egyet, és amikor veszekednek, akár rosszindulatúak is lehetnek.
Paner tehetséges előadóművész, a teaművészet és a híres festmények ismerője. Nyugodt viselkedése ellenére megvannak a maga bizonytalanságai, de eltökélt szándéka, hogy elhagyja fájdalmas múltját, hogy független és sikeres üzletasszony legyen. Nem enged a zaklatásnak, bosszúálló, és nem habozik jogi elégtételt kérni az igazságtalanságokért.
Ugyanakkor túlzottan védi az éretlen és temperamentumos Yinzhangot, a tehetséges zenészt, akinek képességeit csak arroganciája és elkeseredettsége múlja felül, hogy elhagyhassa alacsony státuszát. A buzgó és hűséges Sannianggal, egy fantasztikus szakácsnővel együtt a három barát teaházat nyit. De igazából a mesés Yongan éttermük debütálása mutatja meg üzleti érzéküket, művészi készségüket és újítási képességüket. Az extravagáns vacsoraelőadás, ahol a híres festmények életre kelnek, a sorozat egyik fénypontja.
Útban Kaifeng felé Paner összecsap a Megtestesült Ördöggel, Gu Qianfannal, a Biztonsági Iroda parancsnokával, és azonnal szikrázni kezdenek. (Liu Yifei és Chen Xiao a sorozat sztárjai izgalmas, égető kémiájukkal szinte felgyújtják a képernyőt.)
Menet közben Paner és Qianfan románca több epizód erejéig jégre kerül egy félreértés miatt. A konfliktusuk ellenére a pár továbbra is őszinte marad a félelmeikkel kapcsolatban, és reális elvárásaik vannak, hogy nem biztos, hogy minden zökkenőmentes lesz. Du Changfeng és Sanniang története bájos és szívmelengető, míg Chen Lian és Zhaodi fiatalosabb és lendületesebb. Talán még Yinzhang és Chi Pan is boldogságot talál a végén.
A cselekmény egyébként valódi események és történelmi alakok közé ágyazódik. A császárné erőteljes történelmi figura, aki megpróbálja elrejteni szerény származását, ezért jól illeszkedik a főhősök témájához. Köztudott, hogy a császár tisztában volt a származásával, de nem törődött vele. Az ő szerelmi történetük is csodálatos volt.
Amúgy végig érezhető, hogy a sorozatot híres művészeti és irodalmi alkotások inspirálták. A rendezés pedig csodás képi beállításokkal erősített rá erre.
Végül kiemelném a festői helyszíneket is, amik megvallom néha a cselekményről is elvonták a figyelmet.
Riamara 2022 szept. 20. - 21:32:56
(4717/4727)
Love Like the Galaxy
Ami a két főszereplőt illeti. Zhao Lusi kezdettől fogva lubickolt a szerepben. Jól állnak neki az ilyen karakterek. És most, hogy az idősebb gárda is igen erős volt, még jobban odatette magát.
Megmondom őszintén az elején Leo Wut illetően voltak kétségeim. Túl merevnek találtam, mint aki nem érzi a karaktert.
De most, hogy másodszor nézem, szerintem ez rendezői utasítás lehetett, mert a történet folyásával egyre jobb és elevenebb lett a játéka. Aztán olyat produkált, amitől a teljesen ledöbbentem. Egyszerűen szenzációs volt.
Riamara 2022 szept. 19. - 16:14:47
(4716/4727)
Love Like the Galaxy
Lassan már egy hete, hogy véget ért a sorozat, de még nem volt érkezésem írni róla. Pedig én is azok közé tartoztam, akik mohón levadászták az új részeket, és azon melegében megnézték őket, majd türelmetlenül várták a következő adagot. :D
Ebből is látszik, hogy imádtam a sorozatot.
Remek forgatókönyv és rendezés, nagyszerű színészek (a főszereplőkön át a kis mellékszereplőkig) csodás operatőri munka, szép díszletek, és kosztümök. Olyan büszke voltam magamra, amiért a ruházatuk alapján azonnal be tudtam tájolni a korszakot, amiben játszódik a történet. :D
Ugyanis a három királyság idején járunk, a Han dinasztia uralkodása alatt. Még ha a történelmi személyeket át is nevezték, így is rá lehet jönni, ki volt akkortájt az uralkodó. Aki a sorozat egyik legjobb arca volt, a feleségeivel együtt. A főhős ugyanis az ő fogadott fia, akit minden erejével boldognak szeretne látni, bár ez nem könnyű, mivel Zisheng tele van haraggal, és bosszúvággyal, azért, ami a családjával történt, ráadásul egy súlyos titkot is őriznie kell. Így aztán csak a háborúknak és a bosszútervének él, mindaddig, míg nem találkozik a Cheng család kissé neveletlen lányával, Niao-Niaoval.
Hogy miért neveletlen? Mert a szülei tábornokként szintén a háborúkat járták, őt pedig a nagyira hagyták, aki le se tagadhatta alacsony származását, olyan harsány, közönséges és pénzsóvár. Így a lány is a szolgákkal nőtt fel. Írni, olvasni se nagyon tudott, társaságba soha sem engedték, és őt magát is jobban érdekelte a barkácsolás, a bajkeverés, mint a kultúra.
Aztán a szülők hirtelen hazatérnek, és jutalmul nemesi rangot, és kastélyt kapnak. Megdöbbenve veszik tudomásul, hogy a lányuk nem kifejezetten művelt kisasszony. Anyuka nyomban nekiáll, hogy megnevelje. Niao azonban rendesen ellenáll. :D
Innen indul a történet, ami tele van jobbnál jobb fordulatokkal, izgalmakkal, drámákkal, romantikával, és sok, sok humorral.
Hihetetlenül jól eltalálták az arányokat. Még a legdrámaibb, vagy legizgalmasabb jeleneteket is fel tudták oldani humorral.

A forgatókönyvírót külön kiemelném. Én ugyanis élek-halok a remek párbeszédekért. Itt pedig aztán bőven van sziporkázó szópárbaj, vicces beszólások, monológok. A színészek pedig nagyon élvezték a dolgot, és remekül előadták magukat. Így nem egy jelenetnél fetrengtem a nevetéstől. Vagy maradt bennem a levegő egy-egy beszólás hallatán. :D

Ez tipikusan az a sorozat, amihez szívesen visszatér az ember, hogy újra és újra megnézze a legjobb jeleneteket. Aztán meg ott ragad előtte.
Riamara 2022 szept. 19. - 15:38:29
(4715/4727)
A Dream of Splendor 22-27. rész
Xiao herceg születésnapi ünnepségén a zenészlány hatalmas sikert arat, amitől rendesen fejébe is száll a dicsőség. Már nem akar a teaházban zenélni.
Gao kisasszony rájön miféle alak volt a vőlegénye, így inkább Panernek segít. Az apja pedig elküldi az embereit, hogy keressék meg a vőlegényt, és szerezzék vissza a lánya szerelmes leveleit, valamint bontsák fel az eljegyzést.
Qi mentorról kiderül, hogy nem épp a becsület bajnoka, éveken át jól átverte Quinfangot, csak azért, hogy általa csőbe húzza Xiao herceget.
A kalapdémon ügy mögött is ő áll, mikor pedig komolyra fordul a dolog, az majdnem Gu életébe kerül.
Cserébe viszont a császár előlépteti ötödik rangú hivatalnoknak és ő lesz a Hivatal főparancsnoka.
Paner úgy dönt, hogy a teaház helyett inkább éttermet nyit. Gu támogatja benne. Közben ezerrel szervezik az esküvőt is. Mikor Yinzhang rájön, hogy ők egy pár, azonnal megsértődik, otthagyja barátnőit és Ren úrhoz költözik.
Zhaodi titka is kiderül, egy nem kívánt házasság elől menekült a fővárosba. Anyja majdnem elkapja, de a lányok segítenek neki.
Du úr pedig udvarolni kezd Sanniangnak.
Riamara 2022 aug. 28. - 14:39:42
(4714/4727)
A Dream of Splendor 20-21. rész
Megtudjuk miért is olyan kompromittáló a festmény. Sanniang és a tanár úr megint jól összevesznek. Bár azért rendes a férfitól, hogy figyelmezteti a lányokat, amikor titokzatos emberek utánuk érdeklődnek.
Tudós úrfi viszont jól ráfaragott a küldetésére. Nem tudom, hogy lesz ebből kitüntetés?
Egy csomó érdekes találkozás, és tanulságos beszélgetés. Ami bizony felvet egy pár kérdést a szereplőkkel kapcsolatban.
Riamara 2022 aug. 21. - 13:26:21
(4713/4727)
A Dream of Splendor 18-19. rész
Amiből kiderül, ki is bérelte fel a két ifjoncot, hogy gyanúba keverjék a teaházat.
Paner úgy dönt, rövidre zárja a problémát, és felkeresi Gao papát, aminek elég mulatságos következménye lesz.
Gu, mint mindig, épp időben érkezik, így átbeszélhetik az előző napi félreértéseket is.
A rágalmazók egyike visszatér a teaházba, hogy ledolgozza a kárt, amit okozott. Ezzel úgy tűnik, hogy a trióból lassan négyesfogat lesz.
Gu meglepő vallomást tesz. Paner válasza pedig talán még meglepőbb, mivel esküdni mertem volna az ellenkezőjéről.
Amúgy nagy kedvencem ez az epizód. Annyira kedves, minden téren.
A Gao lány is belendül, viszont (akárcsak az apja esetében) neki is érdekesek a reakciói. Valami nagyon nem stimmel, tudós úrfink jellemzésével.
Riamara 2022 aug. 16. - 15:14:53
(4712/4727)
A Dream of Splendor 16-17. rész
Megtudhatjuk, milyen is egy Song kori teaszertartás. Mivel borítékolni lehetett, hogy a teacéh nem fogja jó szemmel nézni Panerék sikerét, várható volt, hogy előbb-utóbb botrányt csinálnak. De mivel a lányok sem hagyják magukat, így kihívják őket egy teakészítő versenyre.
Gu Qianfan végre szerelmet vall. Az első hivatalos randevún viszont máris összefutnak az összes olyan emberrel, aki problémát tud okozni nekik. Ugyanakkor a Gao házban is tudomást szereznek Paner létezéséről, és nem is marad el a reakciójuk.
Riamara 2022 aug. 11. - 15:28:11
(4711/4727)
Közben Rianna teljesen lefordította a Master of my own-t . Végig nagyon jó sorozatnak bizonyult. A pénzügyi befektetések legalább olyan érdekesnek bizonyultak, mint a karakterek. A két főszereplő pedig lubickolt a szerepben.
Riamara 2022 aug. 08. - 16:01:20
(4710/4727)
A Dream of Splendor 14-15. rész
A teázó szép lassan beindul. Egyre népszerűbbé válik. Így többeknek felkelti a figyelmét.
Mivel Gu nyomozó egyre több bizonyítékot szerez, főnöke viselt dolgairól, a riválisa úgy dönt, hogy Paneren keresztül húzza csőbe Megrágalmazza hát a lányt kémkedéssel, és letartóztatja. Azonban nem számol vele, milyen fifikás a hölgy. Szóval a másnak ásott verembe, maga esik bele.
Gu féltestvére is belekeveredik a botrányba, ezért az apja jól helyre teszi. Így Gunak sikerül egy új ellenséget szerezni magának.
Riamara 2022 júl. 31. - 15:12:23
(4709/4727)
A Dream of Splendor 11-13 rész
Paner megfenyegeti volt vőlegényét. Ha nem adja vissza a festményt, akkor ő is könnyen belekeveredhet a korrupciós botrányba. Tudós úrfi komolyan veszi a figyelmeztetést, és karrierjét feladva, az egyház tisztviselője lesz. Ezzel elmenekülhet a fővárosból.
A lányok úgy döntenek, ők viszont maradnak. És hogy megélhessenek, teaházat nyitnak. Paner és Gu között egyre bensőségesebb a kapcsolat. A férfi nagyon szívesen gondoskodna a lányokról, ha ők ezt hagynák.
Gu nyomozót a császár előlépteti. Ő lesz a Hivatal helyettes vezetője. Ami persze a riválisoknak még jobban szúrja a szemét. Nem mintha ez őt annyira zavarná. Hiszen nem másért van ő ott, minthogy leleplezze a Hivatal korrupt főnökét.
Zenészlány úgy dönt, felvállalja a foglalkozását. Ezzel felvételt nyer a fővárosi Zenei Hivatalba. Azt reméli, hamarosan a császár előtt játszhat, ezzel megszerezhetné a leghatalmasabb támogatót, maga, és barátnői számára.
Riamara 2022 júl. 24. - 17:39:16
(4708/4727)
Royal Feast
Ennek a sorozatnak is elkészült a fordítása. A Netratt oldalán megtalálható.
Aki szerette a Palota ékkövét, annak nagyon tudom ajánlani ezt a sorozatot.
Nemcsak a hasonló témája miatt, hisz ez is a főzés és a gyógyítás témáját járja körbe ( megismertetve egy sereg ínycsiklandó étellel) hanem azok miatt a bölcsességek miatt, amik a Palota ékkövét is jellemezték.
Itt is nagyon jók, és kedvelhetőek a különböző karakterek. Tetszett, hogy nem voltak fekete-fehérek, és néha igazán érdekes íveket éltek meg. Jó és rossz döntéseket hoztak, amitől olyan emberiek voltak
A hősnő, Jizin is hasonló személyiségű, mint Jang Geum volt, bár az ő élettörténete egészen más.
https://www.youtube.com/watch?v=g-IIvk8PePc
Riamara 2022 júl. 21. - 13:47:28
(4707/4727)
A Dream of Splendor 8-10 rész
Kiderül, hogy Paner vőlegénye nem egészen jó szántából szakított a lánnyal, és az ágyas dolgot is csak azért dobta be, hogy a lány mielőbb haza menjen, mielőtt valami baja esne, ha jövendő apósáék tudomást szereznek róla. Persze ezt azért nem meri elmagyarázni Panernek.
A lány belenyugodna a szakításba, ha a vőlegény hajlandó három kívánságát teljesíteni. Úgymint hivatalosan szakítani, visszaadni neki a veszélyes festményt, és felszabadítani a zenészlányt. De tudós úrfi ezekből egyikre sem képes, ezért inkább sunnyogni kezd, aminek az lesz a következménye, hogy Panerékat szégyenletesen kizavarják a városból.
Épp ekkor ér vissza Gu parancsnok is a fővárosba, és ismét segítő kezet nyújt a lányoknak.
Riamara 2022 júl. 10. - 17:29:11
(4706/4727)
A Dream of Splendor 6-7. rész
A történet a Song dinasztia idején játszódik, ami nem igazán kedvezett a női egyenjogúságnak. A Konfuciusz tanoknak hála, ezeregy szokás szabályozta a nők életét.
Így hiába szereztek meg hősnőink minden bizonyítékot, sajnos a bíró inkább az elkövetőt támogatta, és még őket hibáztatta. Szerencsére Gu nyomozó előre látta ezt a problémát, és a segítségükre sietett.

Közben kiderült az is, hogy nyomozónk igen befolyásos apával rendelkezik. Vicces módon ő tényleg Xiao miniszter legidősebb fia, ahogy ezt Paner a hajóskapitánynak hazudta. (nem véletlen, hogy ezt hallva a férfi olyan fura fejet vágott)
Xiao apuka nem kispályás, simán bedarálja a csempész szervezetet, közben pedig a Hírszerző Hivatal főnökét is helyre teszi. Csupán a fiával nem boldogul. :D

Paner a fővárosba érve találkozik a vőlegénnyel, aki elég szégyenletes javaslattal áll elő. Előbb feleségül veszi a gazdag Gao lányt, aztán Paner az ágyasa lehet. Hősnőnk persze kiborul az ajánlattól. Amikor pedig exének barátja is felkeresi, hogy kioktassa őt a nők megfelelő viselkedéséről, még jobban felhúzza magát. Sanniang viszont, a maga keresetlen modorában, helyre teszi a kéretlen tudóspalántát.
Riamara 2022 júl. 05. - 18:01:54
(4705/4727)
A történet egyébként egy elég kényes témát jár körbe. Már több koreai és kínai sorozatban lehetett látni, hogy az elítélt hivatalnok családtagjaiból büntetésként rabszolga lesz. Én mindig azt hittem, hogy ez egyfajta kényszermunkát jelent, valamiféle munkatáborban.
Mostanra viszont felvilágosodtam. Ezen családok nőtagjai ugyanis bordélyházba kerültek. Az olyan hangzatos elnevezések, mint a Zenei Hivatal, nem egyebet takart, mint állami bordélyházat. A hivatalnokok és tisztek szórakoztatásáról ugyanis ezek az örömházak gondoskodtak. Ugyanakkor a palotai ünnepségekre is őket küldték. Ráadásul ez egy életfogytig büntetés volt. Csupán néhány kivételes, császári ünnepen adtak amnesztiát. Aztán, ha az illető nő teherbe esett, a gyermeke is rabszolgának számított. Sőt az ő gyermeke is. Így alakulhattak ki azok a gettók is, amit a Luoyangban láttunk.

Ebben a történetben két ilyen főszereplő is van, akinek ez volt a sorsa. Paner kislány korába került a bordélyba, hogy aztán táncosnőt faragjanak belőle. Mázlija volt, hogy egy amnesztia révén megszabadulhatott. Viszont a bélyeg örökre rajta maradt.
Song, a zenészlány viszont már beleszületett a rabszolgaságba. Nem is nagyon érti, hogy ez milyen megkülönböztetéssel jár, hiszen más életet sohasem ismert. Ezért azt hiszi, elég csak elszökni, és máris szabad lesz.
Riamara 2022 júl. 05. - 16:49:47
(4704/4727)
A Dream of Splendor továbbra is vezeti a nemzetközi sorozatlistát. Mondjuk kicsit sem csodálkozom rajta. Annyira szeretni valóak a szereplők. A helyzetek pedig, amikbe kerülnek, mai szemmel is aktuálisak. Mindezt pedig roppant hitelesen mutatják be.
Gu Qianfant jól megfúrják a főnökei, így kénytelen onnan elfogadni a segítséget, ahonnan soha nem gondolta volna.
Paner bármennyire is siet megtalálni hűtlen vőlegényét, azért mindig talál módot, amivel barátai segítségére siethet.
Így aztán jól megleckézteti a házasságszédelgő szélhámost. De vajon a törvény kinek az oldalára áll majd?
Riamara 2022 jún. 23. - 21:25:57
(4703/4727)
Nos újfent fordításra adtam a fejem. A kiválasztott sorozat pedig a Dream of Splendor
Zhao Paner, egy okos és talpraesett fiatal nő, Qiantangban. Barátnői, Sun Sanniang és Song Yin Zhang segítségével egy teaházat vezet. Amikor megtudja, hogy vőlegénye, miután végre letette a tisztviselő vizsgát, elhagyta őt egy magasrangú hivatalnok lányáért, nem hajlandó beletörődni a sorsába. Úgy dönt, a fővárosba utazik, és kérdőre vonja. Közben Sanniangot is otthagyja a férje, és magával viszi közös gyereküket, Yinzhang pedig egy szélhámos karmaiba kerül. Így ők is vele tartanak a fővárosba.
Mielőtt elindulnának, az útjaik keresztezik egymást Gu Qianfannal, aki a "Megtestesült Ördög" becenévre hallgat, és a Fővárosi Hírszerző Hivatal parancsnoka. Azért jött a városba, hogy kiderítse az igazságot, egy, a császári udvart érintő aljas terv mögött.
Az első találkozásuk elég viharosra sikeredik. Éppenséggel nem keltenek túl jó benyomást egymásra. De a körülmények úgy hozzák, hogy kénytelenek összefogni.
https://www.youtube.com/watch?v=LM8dVdjADwg
A történet nagyon autentikus. Különböző életformákat, szokásokat ismerhet meg belőle a néző. A karakterek nagyon jók, a színészek pedig természetesek, életszerűek és roppant jó a köztük lévő érzelmi kapcsolat.
Riamara 2022 jún. 19. - 12:25:50
(4702/4727)
Kenny Lin az idén eléggé belehúzott. Két sorozatát is bemutatták egymás után. Az egyik a To Love, amiben egy kábítószer-ellenes rendőrtisztet alakít, aki elhatározza, hogy nyomoz a barátja halálát okozó kábítószer-kereskedelmi ügyben. Titkos rendőrként beépül a szervezetbe és megismerkedik egy lánnyal, akinek a segítségével nekilát, hogy tisztázza a nevét és a barátja meggyilkolását.
A másik sorozatának címe: Master of my own. Amiben egy zseniális pénzügyi befektetőt alakít, aki viszont főnöknek rém undok. Nem is bírja ki mellette egy titkárnő sem sokáig. Csak Ning Meng, akinek viszont nem az az álma, hogy örökké titkárnő legyen. Hiszen régi álma, hogy ő is befektető szakember legyen. De mi van, ha a főnök foggal-körömmel ragaszkodik hozzá. :D

S bár az előbbi sorozat sokkal izgalmasabb témának tűnt, engem a másik sorozat szippantott be. Pedig amúgy nem vagyok oda az irodai sorozatokért. Ráadásul egy pénzügyi irodáról van szó. Azt hittem ennél szárazabb történet nem is lehetne. De nagyot tévedtem. Roppant érdekes a befektetések világa. A két főhős kapcsolatáról nem is beszélve. :D
https://www.youtube.com/watch?v=ZBlZkdAmHOw
Riamara 2022 máj. 06. - 16:04:56 Előzmény bori4
(4701/4727)
Hát azt hiszem ezt én is kihagyom egyenlőre. :D
bori4 2022 máj. 06. - 15:30:41 Előzmény Riamara
(4700/4727)
:-DDDD Csodálom a türelmedet... Én most kicsi kínai kicsit pihi állásponton vagyok. :-)
Riamara 2022 máj. 06. - 13:43:46
(4699/4727)
Megnéztem a Longxi első részét. Hááát... majdnem feladtam. :D Szerencsére olvastam előtte a kritikákat, miszerint nagyon nehéz követni az első részt, de később kialakul, és jobban lehet érteni, ki-kivel és ki ellen van. Főként mivel két kémszervezet játszmájáról szól.
Ami megnehezíti a dolgot:
1. Mindenki tök egyforma. És legalább két nevük van, így ha véletlenül megjegyzi az egyiket az ember, legközelebb biztos más néven beszélnek róla.
2. Sohasem tudni, hogy éppen melyik országban vagyunk. (Wei, vagy Shou)
3. Amúgy meg tök mindegy, mivel egyik országgal sem lehet azonosulni. :D
4. Egyenlőre rejtély, hogy kik a főszereplők.
A pozitívum, hogy a rész végén dióhéjban elmondják, mi történt.
Riamara 2022 ápr. 29. - 23:18:02
(4698/4727)
És máris itt van a Changan és a Luoyang írójának új sorozata.
A címe: The Wind Blows From Longxi
A három királyság idején játszódik, akárcsak a szintén általa írt: A három királyság titka, című sorozat.
Egy kis előzetes
https://www.youtube.com/watch?v=Yz9vOSVzIQM
Riamara 2022 ápr. 27. - 11:07:45
(4697/4727)
Összességében azért tetszett. Nem olyan mélyreható és nagyszabású, mint a Changan, de azért jó volt.
Lassabb volt, és nem volt olyan feszes, mint a másik sorozat. De sok izgalmas, és erős jelenet volt benne.
A remek alakításokban itt sem szenvedtünk hiányt. A karakterek hasonlóak voltak a Changan szereplőihez, Gao pont olyan volt, mint Zhang nyomozó, Yue pedig, mint Tan Qi. Erlang csak azért nem volt olyan, mint Li Bi, mert Jackson Yeet egyszerúen képtelenség lekörözni.
Riamara 2022 ápr. 27. - 10:54:42 Előzmény bori4
(4696/4727)
Én is másmilyen véget vártam neki. Sejtettem, hogy Yuet beáldozzák, de nem így.
Azt hittem látjuk, ahogy az idővel versenyezve, keresik a robbanószert, és majd az összetűzés során hal meg. Ez a halál viszont olyan méltánytalan volt.
Én sem értettem, Wu bátyót miért hagyták életben. A császárnőt ennél sokkal szigorúbbnak tartottam. És ha úgy vesszük a Liu gyerek se kapott büntetést.
bori4 2022 ápr. 27. - 10:40:27 Előzmény Riamara
(4695/4727)
Köszönöm a fordítást Mara, most is nagyon színvonalas volt.
Furcsa vége volt, szerintem itt is elment ez a sorozat kb. a 2/3-ánál, húzták-vonták, kínlódva meglett a vége.... Az az utolsó jelenet a színes leplek között , háát .... körbefogják a katonák, de a lepedőktől nem látnak szinte semmit. :-))) Azt sem értem, hogyan mentette meg a gettó népe a robbanástól a várost, csupa tűzszerészből állt, vagy katonákból??? Az sem derült ki számomra, vagy nem figyeltem jól, miért is voltak ők oda bezárva tulajdonképpen, és miért voltak olyan birkák, hogy ott maradtak....
Miért maradhatott életben Wu bátyus, miért áldozták be Yue-t, stb-stb....

Riamara 2022 ápr. 26. - 18:08:31
(4694/4727)
Luoyang 39. befejező rész.
A főváros megmenekült. Gao és a gettó népe győzedelmeskedett. De, ahogy ezt sejteni lehetett, nem volt áldozat nélküli ez a győzelem. Habár olyan igazságtalan volt ez a sorstól.
Riamara 2022 ápr. 23. - 16:52:50
(4693/4727)
Luoyang 38. rész
Eljött az igazság pillanata. Yue nagyon nehéz helyzetbe került.
Gao és Erlang búcsúvacsorája viszont nekem azt sugallja, hogy valamit terveznek.
Riamara 2022 ápr. 22. - 18:13:13 Előzmény bori4
(4692/4727)
Mi tagadás, a bátyus nagyravágyó. És igen módszeres. Ő ezt a tervet már sokkal régebb óta szövögeti. Gondolom a nagybácsival egyetemben. Viszont, aki túl sokat markol... Mert nagyon úgy tűnik, hogy még nem fejezte be a tervét. Erre utal, hogy megkérte a császárnőt, személyesen nyissa meg a magtárakat.
Gao fejében egyből meg is szólalt a riasztó. Főleg, mivel őt meg a gabona őrzésére jelölte ki.
Ha Wu bátyó megelégedett volna a "Főváros megmentője" és a Szövetség új vezetője címmel, akkor talán simán megúszhatta volna az egész lázadást. És még potenciális trónörökössé is válhatott volna. Így viszont borítékolható a bukás, mert ha Yue rájön mit csinál, akkor holtbiztosan nekimegy.
bori4 2022 ápr. 22. - 16:18:58 Előzmény Riamara
(4691/4727)
Igen, jól tippeltünk - ezt a köhécselő bátyuskát már 1-2 rész után furcsának találtuk. De hogy még a császárnőt is az orránál fogva vezeti???? sőt a végén már minden fontos főnökség az övé....
Tulképpen mi baja a császárnővel? nem igazán tiszta nekem az indoka, hacsak nem a szokásos, ő akar császár lenni ....
Szerintem a húga meg fog halni, valamiért biztos Gaot akarja kinyírni és a lány rájön....
Riamara 2022 ápr. 20. - 16:34:14
(4690/4727)
Luoyang 37. rész
És igen, jól sejtettük, ki is állhat az egész mögött.
Amúgy elég rossz jelnek tartom, két résszel a vége előtt Gao és Yue összeborulását, és elmélkedését a jövőről. Bárcsak ne lenne igazam! Viszont abból kiindulva, hogy az előző részben a Liu Öcsi, meg a táncoslány csinálta ugyanezt, most pedig láthattuk mi lett a vége... hát, na!
Riamara 2022 ápr. 16. - 16:42:38
(4689/4727)
Luoyang 36. rész
Kezdődik a felkelés. Gao és Wu parancsnok is odateszik magukat rendesen.
Riamara 2022 ápr. 13. - 18:58:47
(4688/4727)
Luoyang 35. rész
Louyangban kitör a pánik, vele pedig a káosz, ami persze a Chunqiunak kedvez. Hisz kiderül, hogy a gabona nem robbant fel a magtárban. Azt előtte lenyúlták.
Erlang nagy dilemmába kerül a bátyja miatt. Chu mester pedig bajba kerül.
Riamara 2022 ápr. 09. - 15:02:25
(4687/4727)
Luoyang 34. rész
Nem tudom Erlang bátyja mit képzelt? Tárt karokkal fogják várni odahaza. Szerintem teljesen megzakkant.
Erlang testőrét, és Li Beiqit viszont nagyon sajnáltam.
Annyira tudtam, hogy a Szövetséget majd Wu bátyónak fogják felajánlani. hmm...hmm.
Riamara 2022 ápr. 06. - 13:20:27
(4686/4727)
Luoyang 33. rész
Már itt a finis. Egyre izgalmasabbak a részek. Kezdődik a ceremónia, és a versenyfutás, hogy megakadályozzák a robbantásokat.
Riamara 2022 ápr. 05. - 11:39:15
(4685/4727)
Mint említettem a Yanxi palota forgatókönyvíróját azonnal megjegyeztem magamnak. A stílusa nagyon hasonlít Kim Young-hyun írásaira. (Palota ékköve, Silla, Mélygyökerű fa, Six Flying Dragons... stb.)
Így aztán, mikor néhány hete elindult egy új sorozata, rögvest belenéztem. A címe Royal Feast, vagyis Királyi lakoma. Most sem hazudtolta meg magát.
A történet, amolyan kínai Palota ékköve. A császári konyhára, az ételek készítésére, az ételek és a gyógyászat kapcsolatára fókuszál. Ettől persze még elég izgalmas és szövevényes a cselekménye. Viszont tény, hogy ha az ember leül mellé, akkor nem tud túl sok részt megnézni egyszerre, mivel óhatatlanul megéhezik, vagy kedvet kap, hogy egyik-másik finomságot elkészítse. :D
https://www.youtube.com/watch?v=g-IIvk8PePc
A sorozat fordítását Ewilja vállalta fel. Aminek azért is örülök, mert több jó fordítását is olvastam már, ráadásul így óramű pontossággal érkeznek majd a részek, és még letölteni sem kell. Jelenleg a 4. epizódnál tart a magyar felirat. Csütörtökönként jönnek az új részek.
Riamara 2022 ápr. 03. - 20:06:07 Előzmény Riamara
(4684/4727)
The story of Yanxi palace https://www.viki.com/tv/36279c#episodes
Riamara 2022 ápr. 03. - 19:55:51 Előzmény bori4
(4683/4727)
A lefordított részek a Vikin vannak. Most a 18. résznél tartanak. A Sárkányok fordítják. Remélem megy nekik majd olyan gyorsan, mint a Legendás királyné.
Én a Youtubon néztem végig.
A kopaszságot egy idő után meg lehet szokni. A két főszereplő meg annyira jó, hogy ez a kis szépséghiba semmit sem von le a vonzerejükből. :D
Fuha így is nagyon aranyos, a császár meg hát... alapból dögös, és amennyire döbbenet jól játszik, igazán lehengerlő.
bori4 2022 ápr. 03. - 19:48:06 Előzmény Riamara
(4682/4727)
Ha be tudtad fejezni, akkor kész a fordítás is? - hol található?
Gyönyörű tényleg a zenéje, viszont borzasztóan zavar a férfiak kopaszsága.... Hárem belső életéről már több sorozatot láttam, Vu császárnőről szóló életrajzi regény is részletesen taglalta a nők életét ebben a borzalmas "kalitkában"....
Riamara 2022 ápr. 03. - 19:35:00
(4681/4727)
Befejeztem a Yanxi palota történetét. Egyszerűen kiváló volt. Az egyik legjobb sorozat, amit láttam. Nagyon jól meg van írva a történet. A forgatókönyvírót azonnal elmentettem magamnak.
A szereplőgárda zseniális. Ritka, hogy szinte mindenki alakítását dicsérni lehet.
A helyszín valóban a Tiltott város volt. Most megismerhettem minden zegét-zugát.
A jelmezek, a frizurák, a sminkek, a kellékek, a környezet minden részlete nagyon hiteles volt. A zene pedig gyönyörű.
Furcsa érzés volt, hogy a 70 rész után, még mindig elnéztem volna egy darabig. :D
Az első szerelem: https://www.youtube.com/watch?v=AL7MnY-AejE
És a második felvonás: https://www.youtube.com/watch?v=IiO59WXtJDs
Riamara 2022 ápr. 02. - 14:23:15
(4680/4727)
Luoyang 32. rész
Igazán mozgalmas. Gao új rajongót szerzett. Csak úgy tapadnak rá a lányok. :D
Riamara 2022 márc. 30. - 14:00:23
(4679/4727)
Luoyang 31. rész
Úgy tűnik meglett Erlang bátyja, és hát igen, ott van, ahol sejtettük. :D
Közben Li Beiqi, Yue bajtársa, valahogy eltűnt, miközben árulás gyanújába keveredett. Egyedül a lány bízik benne rendületlenül.
Gao és szélhámos barátja pedig rábukkan a Chunqiu táborára.
Riamara 2022 márc. 26. - 17:21:30
(4678/4727)
Luoyang 30. rész
amiből kiderül, hogy Erlang bátyja nem is halt meg. Ez viszont felvet egy kínos kérdést. Akkor hol is van?
Gao is felkeresi a Chunqiu őrült exfőnökét, és kap tőle egy homályos utalást a főhadiszállás helyére.
Yue bátyja némileg engedékenyebb lett, mióta felmerült a mennydörgés. Így hát felkéri Erlangot, hogy segítsen nekik a szertartás védelménél.
Riamara 2022 márc. 25. - 11:57:38
(4677/4727)
Story of Yongxi Palace - Bár nem mondanám, hogy a komorság jellemző a sorozatra, hiszen az intrikák nem csak csavarosak, hanem többnyire nagyon szellemesek is, a szópárbajok meg sziporkázóak, de azért a történet jó pár sorstragédiát felvonultat. (kitűnő alakítással bemutatva. Mint például a Legendás császárnéból ismerős színésznőé is)
Már a Király asszonyánál megállapítottam, hogy a császári hárem a politikáról szólt, hiszen a császári feleségeket legtöbbször túszként, vagy a családnak szóló kitüntetésként választották meg. Ezért aztán a háremben élő nők helyzete csöppet sem volt leányálom. Igazi kígyóverem volt, és hiába volt valaki jó szándékú, és becsületes, ha nem volt meg hozzá az ereje, könnyen odaveszett.
Itt is tele van a hárem remekül felépített karakterekkel, és logikus sorsfordulatokkal (a forgatókönyvíró bizony jól ismeri az emberi természetet)
Riamara 2022 márc. 25. - 11:36:33
(4676/4727)
A történet Qianlong császár uralkodás idején játszódik. A szereplők többnyire valóságos történelmi személyek. A főhősnő is, Ying Luo, aki egy egyszerű varrólányból lett császári nemesi hitves, valami elképesztő utat járva be. Hihetetlenül jó karakter. Nagyon ravasz, szellemes, konok. A végletekig tud szeretni, és gyűlölni azokat, akik a szeretteit bántják. Ezért a palotában csak úgy emlegetik, a császárné veszett kutyája. :D
A császár pedig kezdettől egy ravasz, nagyravágyó ribinek tartja. :D Hát innen szép a csúcsra jutni. :))

Egy közrendű család kisebbik lánya, akit a nővére nevelt fel, mivel édesanyjuk belehalt a szülésbe. A nővér a palota egyik hímzőlánya volt, amíg el nem zavarták a tiltott városból, majd öngyilkosnak nyilvánították. Egyedül a húga, Ying Luo biztos benne, hogy a lányt meggyilkolták. Ezért aztán fogja magát és ő is jelentkezik a palotába hímzőlánynak, hogy kinyomozhassa, mi történt a nővérével. Hamarosan rájön, hogy egy tivornya során egy előkelő férfi megerőszakolta őt, majd hogy ne legyen botrány a dologból elzavarták, és titkon megölték. Az első gyanúsítottja nem más, mint a császárné öccse, a palotaőrség egyik tisztje. Ezért aztán ügyesen beravaszkodja magát a császárné udvarába. Csakhogy tettes helyett barátokra, és szerelemre talál. Így lesz belőle a császárné legfőbb bizalmasa. És a testőrtiszt szerelme.
Riamara 2022 márc. 25. - 11:02:18
(4675/4727)
Amikor a nemzetközileg legnépszerűbb kínai kosztümös sorozatokat emlegetik, akkor legtöbbször a Princess Agents és a Story of Yongxi Palace címe vetődik fel.
Az előbbit már láttam. Tényleg emlékezetes történet volt. A másik sorozat is régen piszkálta már a kíváncsiságomat, de túl sok minden szólt ellene.
1. Még nincs teljesen lefordítva
2. Túl hosszú. 72 részes
3. Iszonyatos méretekben található meg a torrent oldalakon.
4. A Qin császárság idején játszódik. 1740-es években, ami nem a legkedvesebb kínai történelmi korszakom. Lévén a férfiak ekkortájt mind kopaszok voltak, a divat pedig igazán rémes volt. Mintha mindenkit valami agyoncicomázott zsákba bújtattak volna.
5. Az egész történet egy helyen játszódik. A Tiltott városban.

Aztán a minap mégis belevágtam, a már elkészült részekbe.... és totálisan beszippantott. Így, mikor elfogytak a magyar részek, rákerestem a Youtubon, és ott folytattam tovább a nézését. Képtelen vagyok abbahagyni. :D
A forgatókönyv remek. A történet egy kicsit a Dong Yi-ra, és a Palota ékkövére hajaz. Nagyon fordulatos, és habár híján van mindenféle akció jelenetnek, mégis roppant izgalmas. A karakterek rendkívül jól vannak megírva, pedig aztán van belőlük szép számmal, de mind igen figyelemre méltó. Ami pedig a leginkább lenyűgöző, az a színészi játék. Rég láttam ilyen emlékezetes alakításokat.
https://www.youtube.com/watch?v=62uuVE4FwTE
bori4 2022 márc. 24. - 13:53:15 Előzmény Riamara
(4674/4727)
Jaj, tényleg.... nagyon lehetséges.
Riamara 2022 márc. 24. - 11:26:36 Előzmény bori4
(4673/4727)
Szerinted Gao húga vajon honnan fog előkerülni? Remélem nem ő a Chunqiu új bérgyilkos lánya!
Riamara 2022 márc. 24. - 11:09:38 Előzmény bori4
(4672/4727)
Már eddig is szóvá tettük, hogy a húga iránti érzelmei kicsit furák.
bori4 2022 márc. 24. - 07:20:26 Előzmény Riamara
(4671/4727)
A barlangba zárva kettecskén - ez nálam mindent vitt, annyira jól csinálták :-)
Ez a köhécselő főparancsnok bátyus hiszti, nekem kicsit túltolt volt. Nincs nálam az üvöltözés arányban a szeretettel....
Riamara 2022 márc. 23. - 11:58:18
(4670/4727)
Luoyang 29. rész
Yue bátyja tényleg mindent megtesz a lányért. Még a hegy gyomrából is kikaparja, ha kell.
Sajnos közben elkészül az első adag robbanószer is, és Erlangék biztonsága is kétséges.
Riamara 2022 márc. 19. - 22:08:12 Előzmény bori4
(4669/4727)
Ami azt illeti, már az első résztől sejtettem, hogy a császárnő elleni merénylet a templomhoz fog kapcsolódni. Mint abban a Wu császárnős filmben is. Mikor mutatták az építkezést, azonnal az a film ugrott be róla. :D
Én csak azért furcsállom ezt a puskapor dolgot, mert azt hittem ennél régebbi találmány. Így kezdetben csodálkoztam is, mit nem értenek rajta. De az összetevőkből (különösen a salétromból) egyértelművé vált, hogy erről van szó.
bori4 2022 márc. 19. - 18:14:41 Előzmény Riamara
(4668/4727)
Na kezd ez tisztulni.... Véletlenül nem éppen a puskaport találják fel? És a császárnő hatalmas építményét akarják felrobbantani, valami fény napján, amikor avatják?
Riamara 2022 márc. 19. - 15:09:33
(4667/4727)
Luoyang 28. rész
A kiszabadítási akció egészen jól sikerül, csakhogy most Yue és Gao kerülnek bajba.
Riamara 2022 márc. 16. - 19:38:47
(4666/4727)
Luoyang 27. rész
Yue megmenti Gaot, majd az új nyomok után vetik magukat. A trónörökös házi őrizetbe kerül, Liu Rant pedig elrabolják. Erlang próbálja kiszabadítani.
Riamara 2022 márc. 12. - 14:48:13
(4665/4727)
Luoyang 26
Mi tagadás a koronaherceg nem egy észlény, de úgy tűnik, hogy Liu papa is fölöslegesen tanult annyi filozófiát és alkímiát, mert gyakorlati érzéke a nullával egyenlő. Erlang és Liu Run nekiállnak kísérletezni a képletekkel, Gao pedig felkeres egy játékbarlangot, hogy megtalálja azt az illetőt, aki felültette a koronaherceget.
Riamara 2022 márc. 09. - 12:14:36
(4664/4727)
Luoyang 25. rész
Yue és Gao is felkeresik a templomot, hogy körbe nézhessenek. Találnak is néhány nyomot.
Így aztán megtudhatjuk, hogy vajon tényleg a koronaherceg áll-e a Chunqiu mögött.
Riamara 2022 márc. 06. - 12:44:41 Előzmény bori4
(4663/4727)
Igen, most már, hogy a Szövetség megszabadult a téglától, már sokkal hatékonyabb. Erre panaszkodott az Ősz Hírnöke is. Mert így a mozgásterük eléggé beszűkült.
A téglát pedig Gao a 23. részben végre szóra bírja, így nekik is lesz egy kis rálátásuk az ellenségre.
A merénylettel kapcsolatban pedig ugyanaz a problémájuk, mint a Changanban volt. Nem tudják miféle veszély fenyegeti a császárnőt. Csak annyit tudnak, hogy valamiféle merényletre készülnek. De a hol, mikor, és hogyan még teljesen ismeretlen. Először azt hitték, hogy sima felkelésről van szó. De kiderült, hogy ez csak elterelés volt.
bori4 2022 márc. 06. - 12:02:26 Előzmény Riamara
(4662/4727)
A nagy cél továbbra is a császárnő megdöntése? - gondolom ez nem változott....
Van ugye a császárnő kém- vagy hírszerző szervezete - elég nagy apparátussal, technikai felszereltséggel. Most már a belső árulót is likvidálták, mégsem hatékony a Chunqiu ellen. Ez nem tűnik fel a császárnőnek? Ha csak ő maga nem játszik kétfelé....
A három főszereplőt nagyon csípem, jól össze vannak válogatva.... Erlang feleségétől továbbra is kiráz a hideg, a szolgáló lányáról nem beszélve. :))))
Riamara 2022 márc. 06. - 11:37:20 Előzmény bori4
(4661/4727)
Ő a Chunqiu egyik vezetője. . Az Ősz Hírnöke. Ő a főnöke az orgyilkosoknak. A férfi pedig, akivel játszik, A Tavasz Ura.
Azért van ilyen fura nevük, mivel a Chunqiu fordítása "Négy évszak" lenne. Utalva valami taoista tanításra. Ebből kifolyólag nyilván kell lennie még két főnöknek is, akiket Nyárnak, és Télnek hívnak.
Ebben a részben végre bepillanthatunk az ellenség táborába is. Bár ezt a nőcit már láttuk egyszer, mikor azt a szerzetes-kémet majdnem elfogták.
Mivel a nyomozás valóban zsákutcába került, így a nyomozóink kénytelenek új nyomokat találni, ami új embereket, és új történeteket is von maga után. Most eléggé patt-helyzet alakult ki, hiszen a Chunqiu folyton takarít maga után (innen a sok halott) Viszont a sok gyilkosság óhatatlanul nyomokat hagy maga után. Ezekre a nyomokra vadásznak főhőseink. Ezért van, hogy látszólag össze nem illő eseteket vizsgálnak meg alaposan. Ebben mindhárman nagyon jók.
bori4 2022 márc. 06. - 09:51:16 Előzmény Riamara
(4660/4727)
Valahol nagyon "elvesztem" a történetben. Már mintha egy másik sorozatot néznék....
Ő pl. ki? Egy sor halott, egy sor új név, szereplő - de nem igen halad a fő szál, csak bonyolódik.
Riamara 2022 márc. 05. - 13:03:25
(4659/4727)
Luoyang 24. rész
Erlang egyre közelebb kerül a feleségéhez. Igaz Liu Run dolgozik is rajta, nem kicsit. Liu úrfi pedig elég rendhagyó helyen pillantja meg gyermekkori szerelmét. Fel is keresi, hogy beszéljen vele.
Bár az utolsó külföldi kereskedő is meghal, mégiscsak használható nyomra vezeti a csapatot. A nyomok egy templomhoz vezetnek, ahol Erlang meglátja az egyik Chunqiu orgyilkost. Most azért óvatosabb (lévén Liu Run is vele van) Így a szakértőkre hagyja a terep munkát.
Riamara 2022 márc. 02. - 12:48:13
(4658/4727)
Luoyang 23. rész
Gao továbbra is segíti Yuet. Erlang titokban jól mulat fura sógorán.
Vajon ki találja meg előbb a bujkáló külföldi kereskedőt? Yue vagy az új orgyilkos?
Riamara 2022 febr. 26. - 13:18:20
(4657/4727)
Luoyang 22. rész
Új szereplők lépnek a történetbe. Bemutatják a Chunqiu főhadiszállását, és az Ősz hírnök után egy másik vezetővel, a Tavasz urával is megismerkedünk. 16. éjszaka neve sem megy veszendőbe, az egyik tanítványa azonnal átveszi a helyét. Legfőbb célja persze a bosszú.
Egy újabb Liu családtaggal is találkozhatunk, Liu Run öccse tér vissza egy hosszú utazásból. Rögvest jól fel is húzza magát a nővére házasságán.
Riamara 2022 febr. 23. - 12:03:02
(4656/4727)
Luoyang 21. rész, Az újratervezés
Az orgyilkos halálával nyomozóink zsákutcában találják magukat. Különösen Gao, aki úgy érzi, mivel bosszút állt, az életet teljesen céltalanná vált. Yue vigasztalja, és eközben néhány dolgot megtudunk a lány múltjából is.
Erlang a börtönben egy friss nyomra lel. Miután kiszabadul, azonnal a nyomába is ered. Vajon mi köze lehet két külföldinek, a császárnő elleni összeesküvéshez?
Riamara 2022 febr. 20. - 21:03:14 Előzmény bori4
(4655/4727)
Ó, én nem a csajt, hanem Gaot sajnáltam meg. :D Rettenetes érzés lehetett, amikor arról az emberről, aki már jópárszor megmentette az életét, és mindig mindenben segítette, egyszer csak kiderül, hogy voltaképpen ő az a gyilkos, akit éveken át keresett.
Ez még nagyobb pofon volt, mint Wang esete. Jut eszembe, vajon Wang tudta, ki rejtőzik az álarc mögött?
bori4 2022 febr. 20. - 16:49:31 Előzmény bori4
(4654/4727)
Gao nagyon bejön itt minden csajnak úgy látom...
És, hát ő is csak egy gyalogáldozat, a főnökség sűrű homályban továbbra is. Vajon még hány "nyúl" kerül elő a kalapból??? :)
bori4 2022 febr. 20. - 16:47:04 Előzmény Riamara
(4653/4727)
Minden szektatag orgyilkost "megsirattatnak" velünk a nehéz gyerekkora és élete miatt.
Ráadásul ő még üzletasszony is lett "szegény"... Én őszintén szólva nem hatódtam meg, de ahogy ezt a részt eljátszották mindketten, az alakításuk nagyon tetszett.
Riamara 2022 febr. 19. - 13:39:04
(4652/4727)
Luoyang 20. rész, amiből kiderül, ki a titokzatos orgyilkos. A leleplezés igazán drámaira sikerült. Még kicsit meg is hatott.
Riamara 2022 febr. 16. - 16:10:16
(4651/4727)
Luoyang 19. része nem kis izgalmakat ígér. A titokzatos orgyilkos feladatául kapta, hogy megölje Erlangot, Yue viszont mindent elkövet, hogy ezt ne tehesse meg.
Közben Gao csapdát állít a téglának. De nekem az a véleményem, hogy aki bele esett a csapdába, az tutira nem az igazi áruló.
Míg a testőrlányról simán el tudtam volna képzelni, hogy a Chunqiu tagja, addig az elfogott tettes csupán egy kis hal, akit beáldoztak. (szerintem)
bori4 2022 febr. 13. - 18:43:56 Előzmény Riamara
(4650/4727)
Ja, hogy ő...! Nem is emlékszem, hogy a szóban forgó részen túl láttam-e korábban, egyáltalán nem tudtam, hogy ő Chu mester testőre... Hát ez van. :-D
Az viszont feltűnő volt, hogy mindent Gao tervez meg, még a mester is csak igazodik hozzá :-))) Kész zseni ez a mi Gaonk. Csípem :)))
Riamara 2022 febr. 13. - 17:27:59
(4649/4727)
- Kivel találkozott aznap Han mester? - Kérdezte Gao.
-Mellesleg azt hiszem An Baitannal is találkozott, mielőtt elment. - válaszolta az ügynök.
Mire is Gao azonnal szimatot kapott. Mert ugyan ki más férhetett hozzá mindenhez? Ki volt ott mindenhol? Nyilván, hogy Chu mester személyi testőre.
Aztán neki is állt őt tesztelni. Azzal a róka mosollyal, amit akkor szokott használni, mikor nyomon van.
bori4 2022 febr. 13. - 16:02:57 Előzmény Riamara
(4648/4727)
Köszönöm, már töltöm.... :)
bori4 2022 febr. 13. - 15:47:56 Előzmény Riamara
(4647/4727)
Szánom-bánom, de én nem jöttem rá ebből a részből, ki a tégla a szövetségben :-(
(Vagy nem figyeltem eléggé?)
Riamara 2022 febr. 13. - 12:03:38
(4646/4727)
Elkezdődött a Reset fordítása. Az első rész már fent is van.
https://www.youtube.com/watch?v=9KAan0-WlHs
Riamara 2022 febr. 12. - 13:43:34
(4645/4727)
Luoyang 18. rész
amiből kiderül, ki a "tégla" a Szövetségben. (Mondjuk nem ért nagy meglepetésként, azok után, hogy a Chunqiu minden apró titkát ismerte a Szövetségnek.) A Jó hír, hogy erre Gao is rájön. :D
Most már csak az a kérdés, ki lehet az a bizonyos Rangidős, akit a "tégla" említ.
Yue szervezi Erlang védelmét, és minden a legjobb úton halad, hogy csapdát állítsanak, de aztán beüt a mennykő. (ami persze elég elgondolkodtató, abból a szempontból, ki is állhat az egész mögött)
Riamara 2022 febr. 10. - 12:12:51 Előzmény Riamara
(4644/4727)
Voltaképpen nem is nevezném betegségnek. Inkább a megszokottól eléggé különböző személyiségnek.
Mostanában azért olyan felkapott a téma, mert a jelenlegi oktatási rendszerünk egyszerűen képtelen mit kezdeni az átlagostól eltérő személyiségekkel. A munkahelyek meg detto.
Régen, a házitanítók korában ez annyira ki se tűnt. Felnőttként meg legfeljebb remete életet éltek.
Riamara 2022 febr. 10. - 11:56:10 Előzmény bori4
(4643/4727)
Ez nem új betegség. Csak régen nem diagnosztizálták. Egyszerűen nagyon furának, rosszabb esetben kettyósnak tartották őket. Emlékszel a Ming dinasztia kopóira? Ott az egyik bombakészítő volt hasonló karakter. A hercegnő férje.
bori4 2022 febr. 10. - 11:27:57 Előzmény Riamara
(4642/4727)
Gondolod, hogy a forgatókönyv író tudatosan asperger szindrómás karaktert alkotott, amikor Erlangot "megalkotta"? Mindezt a Tang dinasztia idején?
Riamara 2022 febr. 10. - 10:24:26
(4641/4727)
Én Liu Rant kicsit másképp látom. Valóban amolyan nyafka úrilánynak tűnik, de ha eltekintesz a beszédstílusától, és a tetteire figyelsz, akkor rögvest kiderül, hogy legalább annyira céltudatos, vakmerő és majdnem annyira okos, mint a barátnője. Eléggé képben van mindenben. Ezért volt lehetséges, hogy nem csak talpon maradt a rázúduló szerencsétlenségek során, hanem igyekezett a lehető legoptimálisabbra csökkenteni a következményeket.
Ráadásul nagyon empatikus. Amire szüksége is van, mert épp egy olyan fiúba szeretett bele, aki asperger sindrómás.
(Átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák jellemzik.)
.Szóval itt nem csupán a szokásos keleti álszemérmes hozzáállásról van szó.h
Riamara 2022 febr. 10. - 09:57:20 Előzmény bori4
(4640/4727)
Igen, Chu mester császári herceg. Ha jól emlékszem a Long Balladából Li volt a családi nevük. A Keresztneve meg Dong Chuan.
Ő a császárnő kedvence amúgy. De még így is fosott a mamitól, mikor berendelték, hogy a Szövetségről kérdezzék. :D
Gondolom az sem véletlen, hogy folyton az aranyifjút játssza, akit semmi nem érdekel a szórakozáson kívül.
bori4 2022 febr. 10. - 09:37:02 Előzmény Riamara
(4639/4727)
Igen, a dolog teljesen nyitott - bármelyik teóriád bejöhet.
Az is biztos, ahogy mindketten megegyeztünk már az elején - trón háború zajlik, annak elbitorlása, illetve megvédése érdekében történik minden. Nem lehetett egyszerű a császárnő dolga, de az történelmi tény, hogy sokáig ült ott, ezért bizonyára kiemelkedően okos, kegyetlen uralkodó lehetett a maga nemében.
Az a variáció, hogy Gao "falból" állt be a Szövetséghez, majdnem biztosra gondolom. Így aztán ha You erre hamar rájön, talán újból beáll köztük a véd- és dacszövetség, némi egészséges vonzalommal fűszerezve.
Engem sajnos Erlang neje az örökös "erlangozással", azzal a kínai hanghordozással pont azt a korabeli női karaktert ábrázolják vele, ami számomra idegesítő... Házaspárok között a 17. részben ott tartanak, hogy a nej óvatosan megfogja a férje karját és az hagyja.... nekem túlságosan álnaiv, gyermekded. Ráadásul szegény csaj "Erlang! csak segíteni akartam neked" típus , de vonzza a bajt, hogy meg kelljen menteni....
Hatalmas kontrasztok vannak minden sorozatban náluk. Egyrészről pillanatokon belül tocsog a képernyő a vértől, erőszaktól, hullahegyek egy-egy akció után - ami természetes; másrészt a magánkapcsolatok ábrázolása: a finomkodás, udvariaskodás, álszemérem csúcsra járatva -:)
Konkrét kérdés: Chu mester az egyenlő Li herceggel?
Riamara 2022 febr. 09. - 17:51:52 Előzmény bori4
(4638/4727)
Nekem viszont van egy csomó teóriám.
1. Yue bátyja nekem továbbra is nagyon gyanús. Szerintem feleannyira sem beteg, mint amennyire mutatja magát. Mindig akkor kezd el haldokolni, mikor a az érdeke úgy kívánja.
Minden erejével megpróbálja visszafogni a húga nyomozását. És a Gao elleni ellenszenve sem biztos, hogy annyira személyes. Ebben a részben például meg kellett volna könnyebbülnie, mikor megtudta, hogy Gao a Szövetség tagja lett, hisz ez azt jelentené, hogy Yue és a férfi közti románcnak annyi. Ehelyett megdöbbent, és kissé mintha megijedt volna. Hisz ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Gao és Li herceg szövetségre léptek. Aztán, amikor a bácsikája közölte vele, hogy őt szánja a hadügyminiszteri posztra, mintha kis diadal csillant volna fel a szemében.
A történelemből ismert, hogy Wu herceg, és családja mindenáron meg akar szabadulni a császári hercegektől. Szóval lehet, hogy erre megy ki a játék, és a Chunqiu mögött a Wu család állhat, a Liu családdal szövetkezve.
Hiszen, ahogy nemrég Liu papa említette, ők eléggé kiestek a kosárból. És ha a császárnő reakcióit nézzük, tényleg nem kedveli a Liu családot. Viszont mivel elég befolyásos famíliáról van szó, így bántani sem meri őket.

2. A másik elméletem viszont ennek pont az ellenkezője. Eddig ugyanis mindig abból indultunk ki, hogy öt évvel ezelőtt meg akarták ölni a koronaherceget. Tehát a Chunqiu a császárfiak ellen van. Majd Song miniszter bosszúból felszámolta a szervezetet és elfogta a vezetőjét.
Viszont, ahogy Yue erre olyan okosan rámutatott, elég valószínűtlen, hogy ripsz-ropsz felszámoltak volna egy ilyen szerteágazó szervezetet, amit a császárnő is támogatott.
Song pedig egész végig azt hajtogatta, mennyire gyűlöli a császárnőt. Meg hogy ő kész meghalni a nagyobb cél érdekében. És az ő szempontjából a nagyobb cél nyilván az volna, ha az elhunyt császár fia ülne a trónon. Vagyis kevés a valószínűsége, hogy összejátszott volna a Wu családdal.
És akkor itt a Szövetség, ami elvileg egy jól működő kémszervezet kellene legyen. Mégsem működik rendesen. Így nem véletlen, hogy felkeltette Gao gyanúját, és immáron Yue is pedzi már, miért is állt be a pasi hirtelen a tagjai közé.
Szóval bármennyire is kedvelem Chu mestert, azért megvan az esélye, hogy épp ő az aki szabotálja a kémszervezet működését.

Mindkét elméletnek van alapja, a Wikipédia szerint. Az író pedig ügyesen lebegteti a dolgot, és billeg a mérleg rendesen. Most pedig előbukkant egy újabb titok, amiről nem tudhatjuk, mire utalhat.
Szóval még akármi is lehet.
Riamara 2022 febr. 09. - 12:51:54
(4637/4727)
Luoyang 17. rész,
amiben párhuzamos nyomozás zajlik. Míg Yue és Gao az álszerzetesre vadásznak, addig Erlangék felkeresik a rézbányát. Találnak is valamit, csak még nem tudják pontosan mi lehet, de hogy igen fontos, az is bizonyítja, hogy hazafelé jövet megtámadják őket érte.
Riamara 2022 febr. 06. - 13:39:49 Előzmény bori4
(4636/4727)
Az azért elég sokat mondó volt, hogy amikor Gao kézlenyomatát levették, Yue járt az eszében. Szóval neki sem volt mindegy a kapcsolat. Csakhogy kettejük között hatalmas a társadalmi szakadék. Gao bűnözők gyermeke, egy kitaszított, Yue pedig a császári család tagja. Ezzel a férfi tisztában van, csak Yue képtelen elfogadni.
Ráadásuk Gao nem az az ember, aki sokáig bírná a kötöttségeket, és hogy agyonszabályozzák. Gyakorlatilag egy nap se telik el, és máris megy majd a saját feje után.
A hercegnek is ugyanez járhatott a fejében. Szerintem ő se biztos benne,
Yue meg hát nőből van, és most bünteti őt rendesen.
bori4 2022 febr. 06. - 12:25:12 Előzmény Riamara
(4635/4727)
Érdekes, egy ilyen magányos független lélek eladja a szabadságát. Vajon ő gondolt a palotaőr hölgyre "másképp" mint egy hasznos valaki aktuális céljaihoz? Úgy tűnik, ez nem terhelte a lelkét a döntésében, bezzeg Yue - biztos érez valamit Gao iránt...
De itt soha semmit nem lehet biztosan állítani, mert 3 rész múlva feje tetejére áll minden. Nem igen találgatok már, passzív szemlélő lettem... :)
Riamara 2022 febr. 06. - 12:06:12 Előzmény bori4
(4634/4727)
Hát ez aztán igazán káprázatos! Nagyon értenek a pompához.
bori4 2022 febr. 06. - 10:58:58 Előzmény bori4
(4633/4727)
Az ókori császári udvar luxusdizájnja sokat fejlődött - korunk kínai uralkodójának asztala igazán mestermű.... :-)
Riamara 2022 febr. 05. - 13:07:05
(4632/4727)
Luoyang 16. rész amiben Gao elfogadja a herceg ajánlatát, és belép a Szövetségbe, ami olyan mint egy szerzetes rend, a magánélet szigorúan tilos. Ezen aztán Yue jól megsértődik, és lépten-nyomon érezteti is vele. Így persze elég döcögősen halad a nyomozásuk. Pedig épp egy elég fontos, és friss nyomra lelnek.
Ugyanakkor Erlang és Liu Ran egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Riamara 2022 febr. 04. - 19:09:03 Előzmény bori4
(4631/4727)
Ezért is mondtam, hogy Liu apuka körül valami nem kerek. :D Még szerencse, hogy az ifjak nem veszik annyira szívükre a dolgot. Erlangot meg amúgy is leköti az újratervezés.
Gao viszont ezalatt kissé elkötelezi magát (ahogy az már az előző részekből sejthető volt) Amiből aztán lesz sértődés. Persze azért felvetődik a kérdés, mennyire gondolja komolyan, és mennyi ebből a taktika.

bori4 2022 febr. 04. - 17:09:21 Előzmény Riamara
(4630/4727)
Após uram megmagyarázta, hogy valami bűnt követett el a családjuk a császárnő ellen, ezért visszavonult, hogy ne provokálja és biztonságban legyen a családja. Ha jól értettem, akkor az esküvőt is rangon alulinak tartotta a lánya és Erlang között, na de ezek szerint nem volt a világ végén. Nem világos, hogy miért hagyta mégis hogy megtörténjen és magyarázkodott, hogy az esküvőre sem jött el.... Vajon miért? Mi ez az önkéntes száműzetés, ahonnan mégis csak haza jön, aztán meg megint elmegy.... Miért és hova????
Amúgy most olyan pihenő részek voltak, Gao is elbujdosott, erőgyűjtés... :)
Riamara 2022 febr. 02. - 15:37:41
(4629/4727)
Luoyang 15. rész
Yue tovább nyomoz, már csak azért is, mert a koronaherceg is a segítségét kéri. Így bukkan rá a Chunqiu előző vezérére, a saját titkos börtönükben.
Erlang megtalálja elkóborolt hitvesét, és a kapcsolatuk egy magasabb szintre lép. Még após uram is megnyugszik.
De a nyomozás továbbra sem hagyja nyugodni Erlangot. Egy véletlen baleset döbbenti rá, mi is zavarta eddig. Így hát felkerekedik, hogy utána járjon a dolognak. Csakhogy most már Liu Ran sem akar kimaradni a nyomozásból, így hát vele tart. :D
Riamara 2022 jan. 31. - 20:01:30 Előzmény Riamara
(4628/4727)
Tegnap írtam a Resetről. Na mára már lecsúszott a fele. Nagyon nézeti magát. Utoljára a 9 időutazás tetszett ennyire, bár ez annál kicsit könnyedebb. Roppant ügyesen keverik a lapokat. Végig fenntartják az érdeklődést. A szereplők pedig igazán szimpatikusak.