8/10
FElepHánt 2012 dec. 09. - 17:06:00 8/10
(1/1)
FeÍHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

KESELYÛFÉSZEK Varga Krisztina IV.fizikai színház rendezõ Ódry

A háttér hasítékaiban fejek tûnnek elõ, hõsünk egyhelyben ülve taxizik, diszpécser-lány csacsog az éterben, naturalitás nélküli korszerû játéktér. Néhány perc se telt el és máris igézõen szól az öthangú vokál: a szereplõk nagyszerû éneklése vonzó alaphangot üt meg.
Szerencsére! - mert a regény és a film története eléggé hiteltelen, Fekete György és a dramaturg Vécsei Anna azonban a frappáns dialógok és a karakterek pontos kialakításával kiváló játékalkalmat teremtettek.
Az érzelmi viszonyok és veszélyes szituációk hálójában vergõdõ Chován Gábor jól ábrázolja a döntésképtelenség és a kapkodó kilátástalanság állapotát, szépen énekel, ám az indokolatlan bosszúba sodródás, a teljes bekattanás szélsõségei alkatidegenek számára. Sepa György kisrendõrként semmit sem ért, méltán váltja ki fõnöke, a racionális nyomozó-százados, Nagyhegyesi Zoltán ironikus felkiáltását: "Kõrösi! Maga egy csoda!!!"
Varga Krisztina keményen kézben tartja a tempót, kiemelkedõek a gyors jelenetváltások, arányos a dalbetétek, táncok, párbeszédek egyensúlya. Fekete György zenéje meglepõen eredeti, dalszövegei meg egyenesen bravúrosak, minden szám más és más formában alakítja hatásos atmoszféráját. Hol az elvált feleség szerepében, hol tétova bakfisként játékával, a dalokban pedig orgánumának puha teltségével tûnik ki Szemerédi Bernadett.
Szilágyi Csenge energikus muzikalitása, varázsos mozgása egyaránt érvényesül, mint csapdába ejtett, kiszolgáltatott Cecilia a végjáték középpontjába emelkedik. Tetszenek Vécsey(?) Anna jelmezein a narancs-zöld-vörös csíkozások, Boross Dorottya díszletében az elszabadult függöny-csík foglyul ejtõ, majd szuicid kötéllé képes alakulni.
Görkorcsolyában eddig is kiváló volt, érett színpadi létezésével a produkció elsõ számú erõssége Makra Viktória. Ahogy csábosan körbekígyózza kiégett szeretõjét, ahogy végül odavágja: "Legalább egyszer basszunk be együtt!", ahogy elegáns tolvajhölgyként cseveg, ahogy anyaként fölényes és elszánt: az erõteljes, emlékezetes színészi teljesítmény.
Varga Krisztina koreográfiájával is fokozza a zenés részek hatását, míg rendezõi erényei maradéktalanul megmutatkoznak az összefogott, jól komponált elõadásban.