8/10
Nótárius 2017 okt. 22. - 19:40:05 8/10
(5/5)
Annyira hiteles képi világú, szép film, hogy didaktikus tartalmi esendõségeinek számbavételétõl és elemzésétõl megengedõen eltekintek.
Ez ekként is volt akkora élmény számomra, hogy az értékelésem: 8/10.
szevia 2017 okt. 10. - 10:39:54 Előzmény olahmiki1959
(4/5)
Nos?
offtopic
olahmiki1959 2015 jan. 07. - 17:38:06
(3/5)
Tisztelettel, mint "alábbi hozzászóló", mindenképpen meg fogom nézni a filmet, mert érdekel, felvettem videóra, egyébként pedig mindig is szívemen viseltem-viselem az elnyomott népek - többek között az észak-amerikai indiánok - sorsát, érdekelnek az ilyen történetek, rengeteget olvastam is közülük, fõleg fiatalabb koromban.
És nem csak az úgynevezett "indiános", ifjúsági könyveket - May Károly, Cooper, - hanem indián szerzõk által írt könyveket is, - sajnos, ezekbõl nagyon kevés van.
Azt hiszem, Amerika még nem dolgozta fel ennek a csodálatos, sokszínû népnek a történelmét, és tragédiáját, ami már akkor elkezdõdött, amikor elõször találkoztak a fehér emberrel, és egészen addig tartott, amíg gyakorlatilag szinte sikerült kiirtani az indiánok döntõ többségét, a világ történelmének egyik legnagyobb népirtását végrehajtva.

A véleményemet mindenképpen megírom a filmrõl...
SandCreek 2015 jan. 07. - 15:03:14
(2/5)
Kicsi Fa felnõtté válása mesébe illõ és nagyon tanulságos. Szülei helyett szeretõ nagyapja és nagyanyja veszik pártfogásukba. Az egyikük fehér ember, a nagymama (Tantoo Cardinal) viszont indián származású. A kisfiú a boldog házasságban élõ nagyszülõktõl tanulja meg az élet fontos dolgait. Egy különös segítõtársa akad Fûzfa John (Graham Greene) személyében, akiben egy igaz barátra is talál. John vezeti be Kicsi Fát az õseik történetének megismerésébe, különös tekintettel a cseroki nép tragikus Könnyek Útjára: http://indianvvilag.gportal.hu/gindex.php?pg=22746107. (Errõl sokkal bõvebben angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Cherokee#Trail_of_Tears ).
Gyönyörû környezetben a zajos világtól elég távol élik napjaikat, amíg váratlanul el nem jön a kötelezõ iskolába járás ideje. Ez a nagyszülõk elvesztésével jár, és azon nyomban egy rideg iskolai intézményben találja magát Kicsi Fa. Identitása itt kerül elõször más megvilágításba, kiközösítés és büntetés várja, amit csaknem teljesen magára hagyva kell elviselnie. Az állami iskola 'deviáns' kisdiákja azonban nem törõdik bele, hogy elveszítse a számára legfontosabb embertársaihoz fûzõdõ kapcsolatát.

Érdemes megnézni ezt a szépen elõadott, nem bonyolult, szívhez szóló családi mozit. Melegen ajánlom az alábbi hozzászólónak is, hátha megjön a kedve és majd õ is elmondja a saját véleményét. :)
olahmiki1959 2015 jan. 07. - 07:00:46
(1/5)
Kezd tele lenni a hócipõm azzal, hogy állandóan én vagyok az elsõ, aki egy filmhez hozzászól, hihihi!...:)