Téma: Közelebb

1/10
Bullózus pemfigoid 2020 szept. 05. - 17:08:40 1/10
(165/185)
Nagyon sok szar filmet láttam az évek során.
Volt olyan, ami jó is lehetett volna, csak menet közben romlott el...
Volt olyan, ami eleve szar volt, nem is volt esélye, mégis talán 1-2 ötlet feldobta...
Volt olyan, ami nevetségesen rossz lett különböző, a filmtől független tényező miatt...
Volt olyan, ami önmaga paródiája lett...
Volt olyan, amiről a mai napig nem tudom, hogy viccnek szánták-e(és zseniális) vagy komolynak(és borzalom), ilyen pl. A szoba(Tommy Wiseau-ra érdemes rákeresni a videómegosztón)...

Viszont ezt a filmet gyűlölöm a teljes filmtörténelem közül a legjobban.
Ez a film olyan gyűlöletet és dühöt vált ki belőlem, aminek a létezéséről sem tudtam.
Undorítóan hamis benne majd minden részlet, minden szerep, minden motívum, minden szövegdarab.
Szó szerint csak unatkozó milliomosok egymás testnedveiben tocsognak és balhéznak a... szó szerint semmin.
Bár csak a romantikus melodrámák szatírájának szánták volna, de nem, mert ez a film nagyon is komolyan veszi saját magát.

Akárki akármit is mond, Tommy Wiseau hitelesebb színész és valószerűbb szerepet játszik a Szobában, mint ebben a filmben bárki.
7/10
dandelion83 2020 júl. 13. - 18:26:02 7/10
(164/185)
Remek film rólunk, emberekről; a tévedéseinkről, gyarlóságainkról, bűneikről, a szerelemről, a hűségről. Kitűnően mutatja be a férfi-nő kapcsolat buktatóit, a mélységeit, hogy nem értjük meg egymást. Nekem kissé nyers a film, ezért nem adtam rá több pontot, persze ez csak az én ízlésem.
1/10
sflkjs 2020 jún. 15. - 23:39:10 1/10
(163/185)
Borzasztóan rossz film. Kb egyik pàr sem illik össze, de főleg Jude meg Julia. Ezek a véletlenek teljesen nevetsègesek, az egész sztori szar. A legjobb rész az a beszèlgetés volt, amikor Clive kikényszerítette az igazságot a feleségéből, hogy miket csinálnak.
itsme1 2020 máj. 30. - 08:14:59
(162/185)
Tényleg ilyen barmok lennénk mi, férfiak?
10/10
Judga 2020 febr. 19. - 02:03:34 10/10
(161/185)
Nagyon jó film! igazi a konfliktus, a film jól viszi végig. nagyon szép a fényképezés, leköti a nézőt az idősíkok váltogatása. óriási színészi játék - Natalie Portman, de mind a négy főszereplő részéről! feltétlenül ajánlom!

A szeretetvágy és a birtokvágy konfliktusáról szól nekem ez a dráma. a négy hős nem meri igazán megnyitni magát a szeretetnek, ami egy elég jó szexhez elég, a szerelemhez nem. ezt a vélt és/vagy valós csalások mutatják meg igazán és még sok apró momentum. fájdalmas, hogy senki - sem a párjától, sem a másiktól - nem kaphatja meg, amit szeretne. Jane és Dan helyzete jobb, van benne némi perspektíva: Jane - mert lépett, Dan - mert szembesült a szeretetlenségével. Anna és Larry sorsa sok boldogságot nem ígér.


6/10
kettyo 2019 szept. 24. - 23:33:50 6/10 Előzmény BUG01
(160/185)
...a te verziódat erősíti továbbá, hogy Larry csak hirtelen ötlettől vezérelve mondja végül Dannak, hogy lefeküdtek Aliceszel, először mikor beszélgetnek, azt mondja nem történt semmi, és valószínűleg ez az igazság.
6/10
kettyo 2019 szept. 24. - 22:48:55 6/10 Előzmény BUG01
(159/185)
Úgy is lehet értelmezni, hogy Alice lefeküdt Larryvel, meg úgy is, hogy nem.

Igazából nincsen jelentősége szerintem, hiszen Dan éppen Larry feleségét dugta, és elhagyta Alicet, szóval minimum semmi köze hozzá.

Amúgy igazad van, hogy a szituáció drámaiságát emeli, ha valójában nem volt köztük semmi, és lehet, hogy ez volt a történetíró elképzelése is. De ha nagyon akarták volna, mutathatták volna úgy, hogy Alice egyértelműen elküldi a csudába Larryt, de inkább nyitva hagyták ezt a részt. Mert amúgy ha le is fekszenek, akkor sincs semmi alapja ezt Dannek szóvá tenni.

De amúgy hajlok a te verziódra :)
5/10
Révész István 2019 máj. 12. - 23:49:37 5/10
(158/185)
Csak remélni tudom, hogy a nők csak nem lehetnek ennyire ridegek, hogy kiszeretnek egy férfiből 10 perc alatt egyetlen beszélgetés után. Ha a "szerelme" elmúlik 10 perc alatt, akkor soha nem is szerette valójában. :(
10/10
sazoo 2019 márc. 18. - 02:23:19 10/10
(157/185)
Valahogy eddig kimaradt, hiba volt, zseniális film a maga túlzó módján!

Én úgy látom hogy igazából mindkét nő szerette és mindkettőt hasonlóan marta el maga mellől. Ha bármelyiket is igazán szerette volna, meg is tudja tartani. Megnézném színpadon is.


4/10
Xxy92 2017 febr. 24. - 17:34:27 4/10
(156/185)
Havonta 3-4szer leadja a FilmCafé -.-
sexykex 2017 febr. 24. - 14:56:52
(155/185)
Olyan, mint a tied, de édesebb.
Jó duma. Szerelmes vagyok belé duma. Szörnyeteg szép hatalmas szájával bárkit megszédítene. Mindig elalélok tõle.
(Nagyon cool mozi.)
fclariss 2016 okt. 23. - 19:34:41
(154/185)
Nekem nem tetszett a film, az egyébként neves szereplõkkel játszatták túl, lihegték túl, tették közhelyessé az élet mindenneapos helyzeteit, tele van a film logikai bukfencekkel a szerepekben: egekbe magasztalja a film a link kiasszonyt, aki Angliába csavarog el "boldogulni", de a vérében a füllentés, a hazugság, miközben valóban szerelemes lesz a labilis Dan -be, de minek elhazudni a rendes nevét? Anna-ról nem lehet tudni, hogy végül is kit szeret, ha Larryt, akkor miért csalja õt egy éven át Dan-nel, és miért hagyja el Larry-t? Csak úgy? Az egyetlen pozitív és következetes szerep Larry -é, a színész is nagyot alakít. 5 pont
9/10
Cinematic 2016 aug. 18. - 13:33:47 9/10 Előzmény BUG01
(153/185)
BUG01: Nagyon jól leírtad az észrevételeidet, amik nem kevesbé jók, GRATULÁLOK!Sok mindent megvilágít, sokan nem is értették a film végét, ezért különösen jó, hogy ennyire részletekbe menõen belementél.
Nekem fantasztikusan tetszett a film, hatalmas szinészi játék van benne mindkét nõ részérõl, de tény, hogy Natalie Portman különösen magával ragadó volt a játékával. Én 9-et adtam a filmnek, amit ritkán teszek meg.
Szóval nagyon jó az írásod, egyedül a vesszõket hiányoltam belõle, de azt nagyon, mert értelmezésnél zavaró a hiánya.
Mégegyszer gratulálok neked!
eIemes 2016 márc. 04. - 10:13:56 Előzmény BUG01
(152/185)
SPOILER
"Larry és Alice nem feküdt le egymással"
értem, hogy a film közben azon van a hangsúly, hogy aki csak felszínesen figyel (mint Dan), az az ellenkezõjét gondolja, de ez miért is annyira egyértelmû...?
BUG01 2016 márc. 02. - 22:23:20
(151/185)
Akiknek a film végi hotel jelenetek kérdésesek
SPOILER:
-Larry és Alice nem feküdt le egymással Larry nagyon jól tudta hogy ha bogarat ültet Dan fülébe akkor ezzel szétrobbanthatja Alice és Dan kapcsolatát, ami már amúgy se volt túl fényes, de mivel Alice volt az egyetlen szereplõ a történetben aki igazából szívbõl tudta szeretni(ahogy mondta a záró képsorokban, élete végéig szerette volna) Dan-t annak minden hibájával együtt így ezen hibák ellenére se hagyta el. És itt elég nagy hibákra gondolok, fõleg a másik hanyagolása, hogy nem figyelünk a partnerünkre (gondolok itt Alice igazi nevére is például,hogy elég fura hogy egy 4 éves kapcsolatban még egyszer se látta Alice valamilyen igazolványát,esetleg a munkahelyén se látogatta meg ahol a munkaadó tuti biztos a valódi nevén foglalkoztatja....), nem törõdünk vele, nem fogadjuk el teljes egészében a másikat minden hibájával együtt(Alice ezért is titkolózhat bizonyos esetekben, de semmiképpen se rossz szándékból), egyedül hagyjuk a magányba, és semmi jelét nem mutatjuk felé hogy tényleg szeretjük, maradnak csak a szavak. Ezek a hibák és a film végi meggyanúsítás, hogy Alice lefeküdt Larryvel(ami nem történt meg) vezet ehhez a szakításhoz, Alice-ban elõtör az a felismerés(mégpedig akkor amikor Dan kimegy a szobából, láthatjuk az kifejezést az arcán) hogy ezen a helyzeten, vagyis Dan gondolkodásmódján nem tud változtatni és végül belefárad az egészbe.

Ha jobban figyeltek nagyon sok utalás van a filmben ezekre a dolgokra had soroljak fel néhányat:
-a Kiállitás, mikor Larry és Alice találkozik Larry kérdezi hogy mi maradt ki a könyvbõl Alice válasza "Az igazság"
egy másik monológ ebbõl a beszélgetésbõl Alice-tól amit magára is ért "pedig akik a képeken vannak szomorúak és magányosak", vmint érdemes megfigyelni azokat a képsorokat amikor Larry megérinti Alice nyakát és arcát, hogy Alice hogyan reagál Larry elmenetele után elfordul és nem kel sok hozzá hogy elsírja magát, ebbõl én azt szûrtem le
hogy Alice-nak ez mennyire eshetett szarul egy vadidegen érintése úgy hogy pár 10 méter távolságra ott van az a férfi akit nagyon szeret és nem megy oda hozzá még szinte csak oda se néz hogy mi történik éppen vele hogy szó szerint egy idegen simogatja...

-A legtõbb árulkodó jelre és mondatra viszont a hotelben figyelhetünk fel.
Mikor Dan kérdõre vonja Alice-t hogy mi történt, Alice az igazat mondja nem feküdt le Larry-vel de Dan nem hisz neki viccesen meg is jegyzi hogy mér nem bízik benne, amikor ez elvileg fordítva is igaz kölcsönös bizalom a másikkal szemben, de úgylátszik Dan ezt a bizalmat csak magára érti...és kimegy a szobából.
Az ezt követõ jelenetben van a film egyik legerõteljesebb mondata Alicetól ami mindent elárul "Hazudni nem akarok, igazat nem mondhatok" ezt a mondatot úgy kell értelmezni nem akar hazudni(hogy lefeküdt Larryvel), azonban az igazat nem mondhatja mert azt meg Dan nem tudja elfogadni, vagyis hogy tényleg nem feküdt le vele, csak hát Dan túl hülye ehhez hogy megértse.
Azonban a legdúrvább amin talán a legjobban csodálkoztam hogy Alice még ezek után is megpróbálja menteni a menthetetlent, emlékeztek arra a pillanatra amikor Dan kimondja ezeket a szavakat hogy "Tudtam, Larry elmondta" mennyire elcsodálkozik Alice( mivel az egyetlen dolog amibe Alice se lehetett biztos hogy Larry mit mondhatott lefeküldtek-e vagy nem) és visszakérdez elég színpadiasan(ezzel is Dan figyelmét akarta felhívni hogy csak direkt mondta Larry amit mondott csak bosszúból) "hogy vajon mért mondta el, hogy tehette?" ha megnézitek Natalie Portman játékát elég egyértelmû hogy mit is akart elérni ezzel, de igazából Dan már megint túl hülye ahhoz hogy megértse.....
Tulajdonképpen itt egy másik irányba terelõdik a probléma méghozzá a szerelem, a szerelem kimutatása, hogy hogyan is fejezzük ki a másik iránt a szerelmünket, én úgy gondolom itt még meglehetett volna menteni a kapcsolatukat. Alice azt mondja "Mutasd meg hol az a szerelem. Nem látom, nem tudom megfogni, nem érzem. Hallok szavakat, de semmire nem megyek a súlytalan szavaiddal", ez az a probléma amivel korábban is foglalkoztunk, hogy tulajdonképpen Dan semmit nem törõdött Alice-al, elhanyagolta és egyedül hagyta jóformán 4 éven keresztül. Ha itt Dan beismeri a hibáját és megvilágosodik hogy Alice-nak igaza van akkor még talán kaphatott volna esélyt. A legszomorúbb hogy még ezek után sem érti a valódi problémát, sõt még jobban meg is bántja Alice-t hogy a "hotelben nincsenek is gorillák, ez nem egy nightclub", érdemes megint megfigyelni Alice reakcióját hogy mennyire megbánthatta ez a fajta lekezelõ kijelentés(csak azért mert vetkõzött).

Ezután megint visszatér a jó öreg megcsalósdi téma, amit Dan már szinte erõszakosan kezel Alice-al szemben. Itt szintén fontos mondtatok hangzanak el Alice-tól
"Mert kedvem volt"
"Mert kivántam"
Dan erõteljes nyomására a 3. mondat igazán jelentõs amikor Alice is megtörik "Mert te nem voltál" érdemes megnézni Natalie Portman játékát és az arckifejezését hogy mennyire fáj neki és innentõl kezd el komolytalan válaszokat adni
"Kedvesen kért"
Dan -"Hazudsz"
-"Na és?" Itt már Alice is rájött lényegtelen hazudik e vagy sem, Dan rögeszméjévé vált a megcsalás.

-"Ki vagy te"
-"Senki se vagyok" Ez a rövid monológ csak egyet jelent még pedig azt hogy Alice egész végig a kapcsolatuk során csak önmagát adta(direkt nem veszem számitásba a hamis név használatát mert úgy vélem hogy az igazi név feltárása se javított volna semmit sem a kapcsolatukon, Alice csak azért használt álnevet mert mikor elõször találkoztak már akkor tudta hogy szerelmes lesz Dan-be és mivel vmilyen módon szakítani akart a múltjával, felejteni akart, védeni akarta magát hogy ne a külsõ és a munkája alapján ítéljék meg, úgy érezte megtalálta az igazit és úgy ítélte meg hogy ebben az esetben a név nem számít akárkit is szeretünk azt elfogadjuk akárhogy is hívják, ebben teljes mértékben egyet is értek vele), nem játszotta meg magát, nem csalta meg, nem titkolta az érzelmeit amit Dan iránt érzett.

Itt már csak hab a tortán a felpofozás amire még Alice se számított és ezzel végleg annyi is lett a kapcsolatuknak.
Csak a záró képsorokban jön rá Dan hogy alig ismerte azt a lányt aki élete végéig szerette volna, nem élt ezzel a hatalmas lehetõséggel, mégis mennyi esélyünk van arra hogy megtaláljuk azt a lányt aki életünk végéig szeret és kitart mellettünk és ettõl a gondolattól nem hiszem hogy bármi is megszabadítaná, ez mondjuk engem is szomorúvá tett és meg is könnyeztem így a végét fiú létemre....:((

Nagy vonalakban ennyi a véleményem a dolgokról amiket észrevettem kicsit hosszúra sikerült de hát a jó munkához idõ kell :D
10/10
bmilla 2015 szept. 21. - 09:54:10 10/10
(150/185)
Abszolút kedvenc. Nagyon emberi. Félelmetesen jó film.
offtopic
E-gon 2015 júl. 04. - 22:47:17 Előzmény bamba
(149/185)
Nyilván nem azért kérdeztem.:) A vallások számomra korlátokat jelentenek, és nem válaszokat.
1/10
bamba 2013 dec. 14. - 11:55:27 1/10 Előzmény E-gon
(148/185)
OFF
"E-gon | Válasz | Elõzmény (ötödik elem)
aug. 02. 21:57 | 166/167
"De az elfajzott népek korcs utódai, akik vallástalanítva lettek, képtelenek megbirkózni a nehézségekkel."
Ezen jót röhögtem.:)
Számodra elég magyarázat a világ dolgaira, amit egy vallás ad?"
-----------------------------------------------------------------------

Nyilván, számos vallást ismersz, azért kérdezed.

"- Az olyan vallásos és alázatos ember, aki uralkodója ellen fellázad, ritka. Az olyan ember pedig, aki uralkodója ellen nem lázad, de felkelést szít, egyáltalán nincs. A bölcs a gyökérre vigyáz; ha a gyökér egészséges, a növekedés biztos. A vallás és az alázat az ember gyökere."

"- Önmagamat naponta háromféleképpen vizsgálom: vajon tettem-e valamit szívbõl másokért; vajon barátaimmal való beszélgetés közben voltam-e szavammal hûtlen; vajon megtartottam-e azt én, amit másnak tanítottam."
SpencerBarnes 2013 szept. 14. - 19:10:13
(147/185)
Nem tudom, a sok dicséret ellenére nekem olyan "semmilyen"
Jó, oké, valami,olyasmi hogy minél közelebb vagyunk valakihez annál többet hazudunk :) de
nem nagyon tudom kategorizálni ezt a filmet...
offtopic
E-gon 2013 aug. 02. - 21:57:42 Előzmény ötödik elem
(146/185)
"De az elfajzott népek korcs utódai, akik vallástalanítva lettek, képtelenek megbirkózni a nehézségekkel."

Ezen jót röhögtem.:)
Számodra elég magyarázat a világ dolgaira, amit egy vallás ad?