Téma: Krízispont

9/10
Suziy 2014 máj. 01. - 09:35:51 9/10
(80/100)
Nem vagyunk egyformák, nem egyformán reagálunk dolgokra, nem egyforma érzéseket vált ki belõlünk egy megfogalmazás, egy kép, egy hang, ez bármire vonatkozik. Lehet, hogy ami felett a Te figyelmed teljesen átsiklik, az másnak az életét változtatja meg és fordítva. Gondold csak végig, ha az elektronikus médiában a nézettségi adatokat aszerint állapítanák meg, hogy a gyártóknak, szerkesztõknek melyik mûsor tetszik, a többirõl azt hinnénk, hogy nincs is, nem is létezik.
9/10
Suziy 2014 máj. 01. - 09:32:55 9/10 Előzmény Ferrer
(79/100)
és mondta valaki, hogy van?
Sokszor hallom mostanában online marketingesektõl, hogy "engem sem érdekel más hirdetése, akkor miért érdekelne másokat az enyém". Errõl eszembe jutott az online mlm egyik legfontosabb szabálya, mégpedig az, hogy soha ne indulj ki saját magadból, mert nem tudhatod, ami Neked nem fontos, lehet, hogy mást éppen az ragad meg.
Ferrer 2014 máj. 01. - 02:18:34 Előzmény Suziy
(78/100)
"de feltételezhetjük ezt is...kapcsolatok, korrupció, véletlen szerencse... jó idõben jó helyen... "

Vedd ki a kezed a bilibõl, nincs siker munka nélkül!
9/10
Suziy 2014 ápr. 29. - 10:16:19 9/10
(77/100)
létezik e valós statisztika? mert számokba vetett egyensúly biztos, hogy nincs ami az igazságot tükrözi kibõl, kikbõl volt több? becsvágyó földmunkás parasztokból, vagy becsvágyó földbirtokos uraságokból? elégedett földmunkás parasztokból, vagy elégedett nemes földbirtokos uraságokból? a régi és új világ, mintha nem tükrözné egymást... illetve ugyan az, csak olyan érzés, mintha nem ismernek vagy nem láttak még tükröt soha...........egy biztos, a globalizált új világban (érezhetõ) kisebbségben vannak az elégedettek, (számok szerint többségben, lásd; vallások, egyházak)

"
- Mit gondol, nagyságos úr, jól megyünk?

- Nem tudom - feleltem.

- Azelõtt micsoda szél volt, most meg egészen a hátunkban van. Nem jól megyünk, megint eltévedtünk - állapította meg háborítatlan nyugalommal.

Láttam, hogy bár meglehetõsen gyáva ember, teljesen megnyugodott, mióta sokan lettünk, és nem neki kellett vezetnie és felelõsséget vállalnia - hiszen tömegben a halál is szép. Nagy hidegvérrel tette meg észrevételeit az élen hajtó kocsis hibáiról, mintha õneki semmi köze sem volna hozzá. Valóban észrevettem, hogy az elülsõ trojka néha bal, néha jobb oldalát fordítja felénk; sõt úgy rémlett, hogy egy kis helyen keringünk. Ez különben érzéki csalódás is lehetett, akárcsak az is, hogy olykor úgy tetszett, mintha az elülsõ trojka dombra kapaszkodnék fel vagy lejtõn ereszkednék le, jóllehet a sztyepp mindenütt teljesen sík volt.

Így mentünk még egy kis ideig. Ekkor látszólag messze, szinte a látóhatár peremén, hosszú, fekete, mozgó csíkot pillantottam meg. Egy perc múlva azonban már világossá vált elõttem, hogy ez ugyanaz a szekérkaraván, amelyet nemrég elõztünk meg. Ugyanúgy belepte a hó a csikorgó kerekeket, amelyek közül néhány nem is forgott; ugyanúgy aludtak az emberek a gyékény alatt, s az elöl baktató ló is éppúgy szaglászta az utat táguló orrlyukaival, és hegyezte a fülét, mint az elõbb.

- Lám, addig keringtünk, míg megint ehhez a kocsisorhoz értünk! - jegyezte meg kocsisom elégedetlenül. - A kurir-lovak jók: de hát ostobán hajtja õket! A mieink meg teljesen kimerülnek, ha egész éjszaka így bolyongunk.

A torkát köszörülte.

- Forduljunk vissza, nagyságos úr, amíg még nincs baj.

- Miért? Valahová csak eljutunk.

- Hová jutnánk el? Hisz a sztyeppen fogunk éjszakázni. Hogy tombol a szél... Uram-teremtõm!

Csodálkoztam ugyan, hogy a vezetõ kocsis, aki már nyilván eltévesztette az utat és az irányt, nem indul az út keresésére, hanem vidáman kurjongatva, tovább hajt szapora ügetésben - de már nem akartam elmaradni tõlük.

- Kövesd csak õket - mondtam.

A kocsis tovább hajtott, de még kelletlenebbül noszogatta lovait, mint azelõtt, és többé nem elegyedett szóba velem."
Lev Tolsztoj
9/10
stenmore- 2014 ápr. 28. - 23:52:07 9/10
(76/100)
Te vagy a Tibi? nekem tök tiszta volt eddig is,de tibinek nem.
9/10
Suziy 2014 ápr. 28. - 22:47:17 9/10
(75/100)
És ezt ki mondja? Mondjuk, többek között Õ is?
"Különbözõ kutatásokra hivatkozva Malcolm Gladwell 2008-as Kivételesek címû könyvében arról írt, hogy körülbelül 10 ezer óra gyakorlás szükséges ahhoz, hogy valaki klasszis legyen saját területén, legyen szó szakmáról, sportról, mûvészetekrõl. “Kutatás kutatás hátán, zeneszerzõk, kosarasok, regényírók, jégkorcsolyázók, zongoristák, sakkozók, profi bûnözõk körében, vagy amit akartok, bármi más körben is, és mindegyik ezt a számot hozza ki végeredményként. Tízezer óra hozzávetõlegesen napi 3 vagy heti 20 óra gyakorlást jelent több mint 10 éven át. Természetesen ez nem magyarázza, hogy egyesek miért képesek többet kihozni a gyakorlással töltött idõbõl, mint mások. Csak annyit jelent, hogy soha senki nem talált még példát arra, hogy egy valóságosan létezõ világklasszis kevesebbet gyakorolt volna” – írta Gladwell, aki a felmérések idézése mellett két további példával illusztrálta az általa bemutatott elméletet: a Beatles és Bill Gates sikersztorijával."
de feltételezhetjük ezt is...kapcsolatok, korrupció, véletlen szerencse... jó idõben jó helyen...
" a legértékesebb árucikk az információ"
spekimen 2014 ápr. 28. - 13:38:49 Előzmény stenmore-
(74/100)
Na, akkor tisztázzuk. Maga a cég csõdbe ment, de mielõtt ezt a nyilvánosság elé tárták volna, eladták az összes részvényt és az ebbõl származó pénzbõl magukat mentették ki. Akik viszont megvették a papírokat azok sokat vesztettek. Sok választásuk amúgy nem volt, így is úgy is buktak csak a fentebb vázolt módszerrel pénzel távoztak. A film azt is bemutatta, hogy ki hogyan viszonyul ehhez az egészhez. Volt akit nem érdekelt, volt aki rosszul érzete magát attól, hogy ez lesz, volt olyan is aki ki akart szállni, de végeredményben mindenki csak saját magát mentette. Valahol érthetõ is, senki nem akar az utcára kerülni egyik napról a másikra, viszont rengeteg más ember sokat veszített az értéktelenné váló papírokon, arról nem is beszélve, hogy válság hullámot is elindítottak.
Túlélni, mások kárára. Nem egyszerû helyzet, ha elsõre annak is tûnik.
Ferrer 2014 ápr. 28. - 00:59:34 Előzmény Suziy
(73/100)
1. A tehetség nem ér semmit, ha nem párosul hozzá szorgalom.
2. Akkor se ér semmit, ha annak a tehetségnek nincs értéke.
sioux 2014 ápr. 27. - 21:53:45 Előzmény Suziy
(72/100)
A földesúrnál a feudalizmusban nincs, a korai kapitalizmusban nincs, de a maiban van. Rengeteg példa bizonyítja. Például azon múlik, hogy ha már a szülõk nem veszik észre vagy nem pártolják a tehetség rejtve villanó szikráját, akkor legyen egy tanár aki ezt észrevegye, pártolja. Innentõl már van tehetséggondozás, vannak ösztöndíjak stb. Másrészt sokan befutottak csúcstanulás nélkül is, ha volt jó ötletük és annak megvalósításához is tehetségük és kitartásuk.
9/10
stenmore- 2014 ápr. 27. - 01:27:01 9/10 Előzmény Tibi5000
(71/100)
Akkó nem figyeltél,mert sikerült nagyjából túladni másnap a papírokon, azért jelntetteék ki hogy megmenekültek.
9/10
stenmore- 2014 ápr. 27. - 01:19:48 9/10
(70/100)
A film jó, a lényeget ki is mondja Sam:"Kell a pénz" ezzel indokolják politikusaink is a lopást,rablást és nem sajnálják azt, akinek nem sikerül .Ajánlott irodalom Marx : A tõke.
milyen kár hogy az ember úgy lett megalkotva hogy csak az önös érdeke képes egy társadalmat mûködtetni,és ezáltal minden jobb szisztéma az utópia birodalmába sorolható.
9/10
Suziy 2014 márc. 07. - 19:17:47 9/10
(69/100)
Amolyan Gordiuszi csomó lett a film vége. A kutyával el lett temetve a "barátság". Tökéletes befejezés.
"Minél jobban megismerem az embert annál jobban szeretem a kutyámat."
(George Bernard Shaw) http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=2062
A politika a korrupció melegágya.
A politizálás egyik legfõbb célja, hogy kialakítson egy gazdasági modellt, ami mentén fõl lehet építeni egy jóléti államot! A differencia a megannyi más és más formájában rejlik mindennek...
A kapitalizmus szerintem nem biztosít egyenlõ feltételt ahhoz, hogy mindenki megteremtsen magának mindent amit akar, sõt(!) Pont ennek ellensúlyozására tett kísérletet (kevés sikerrel) Marx, és Engels. Hol van ugyanolyan lehetõsége a földesúr kukoricaföldjének a végében álló kis parasztházikóban napvilágot látó, lehet hogy sokkal többet érõ, és tudó parasztgyereknek bármit elérni az életben tehetségének megfelelõen, mint a földesúr adott esetben agyatlan bunkó fiacskájának mondjuk? Esélye sincs, sõt az õ gyereke is csak szántóvetõ paraszt maradhatott, míg az uraságoké csilliárdos földbirtokos! Pedig az is kapitalizmus.
A demokrácia jelentése, nem a többség uralkodása a kisebbségen.
A szabályok és ellenõrzés (ebben a sorrendben, pedig úgy kell(ene) mûködjön, hogy hozok egy szabályt, majd ellenõrzöm annak a helyes mûködését, és betarttatom azt! És ki fogja a szabályokat hozni? Kinek az értékrendje szerint lesznek a törvények? (költõi kérdés)
10/10
jooasszony 2013 dec. 12. - 16:40:47 10/10
(68/100)
Remek film, nemcsak a szakmabelieknek, hanem az átlagos földi halandóknak is rendkívüli tanulságokat hordoz. Amióta elõször láttam a filmet sokkal gyanakvóbb vagyok, mikor a bankomtól hívnak és különbözõ befektetési formákat illetve hitelcuccokat kezdenek nekem ajánlani. Többször van az az érzésem, hogy annak a bankos srácnak a tudása, aki a "privátbankárom" nagyon hézagos és inkább a fantasztikus dumájával, mint a szakmailag jól megalapozott indokaival akar engem rávenni olyan mûveletekre ahol kizárólag csak én bukhatom, a tét az én pénzem.A filmbõl jól látható, hogy a pénzintézetek vakrepülést végeznek, baj esetén az okosak idõben lépnek és a "bálanya" szerepet a számlatulajokra nyomják.

Nagyon eltaláltak a figurák, fõleg a 23 éves junior figurája ütõs, van a családban egy hasonló karakterû srác. Eltekintve a minõsíthetetlen magyar szinkronhangoktól - ami különösen J. Irons és D. Moore esetében felháborítóak - a szereposztás valóban parádés, kivételes alakításokkal találkozunk.

A felütés is nagyon jó, a multicégek kirúgási gyakorlata, ahol keverednek az a humánum legkisebb jeleit sem tartalmazó embertelen és álszent elemek. Írták elõttem, hogy jó lenne egy második rész, egy folytatás, ahol megnézhetnénk, hogy hogy alakult a cég élete. Szerintem ez nagyon jó ötlet. A film nagyon-nagyon jó, szinte alapmû kategória.
10/10
m3246 2013 dec. 11. - 16:19:44 10/10
(67/100)
Nem vitás, hogy ebben a témában ez a film visz mindent! Tátott szájjal bámultam végig a filmet, most már többször is és egyszerûen hibátlan... A karakterek (nem azt akarom mondani hogy csodásan vannak megírva) nagyon jól vannak alakítva, ugyanis pontosan életszerûek! És a legkisebb mértékben se legyenek illúzióink a valóságban ugyanilyenek ezek az emberek! Egy átlagembernek egész felfoghatatlan amit lát (bár én pontosan értem mirõl szól mert egész életemben ezt tanultam és ezt is csináltam, persze megközelítõen sem hasonló magasságokban mint ami a filmben van)... Olyan életet élnek és olyan összegekkel dobálóznak amit nem tudunk felfogni, de létezik... És pontosan emiatt szívunk már az elmúlt 4-5 évben iszonyatosan, mert valakik nagyon is jól jártak míg a kisemberek világszerte ennek most megfizetik az árát. Közel se a kisemberek vették ki a fújódó lufiból a lóvét, de mikor kidurrant õk nyelték be... de hát ez van :) a film is világosan bemutatja ezt, nagyon jó lenne egy második rész hozzá, hogy mi történt mikor bedöntötték a jelzálogpiacot... JI színészi játékára pedig nem lehet szavakat találni, de (nem jut eszembe a neve) az Astonos jelenet és a röpke párbeszéd szintén megér egy misét, sõt kettõt is... Igazi mestermû ez a film 10/10
izo-top 2013 dec. 11. - 10:06:08
(66/100)
Nem tudom hányan vagyunk így vele, tartok tõle kevesen, de a hasonló gondolkodásúak figyelmét felhívom, hogy a film magyar szinkronja számomra elviselhetetlenül trágár volt. Tudom, hogy manapság sokan, túl sokan beszélnek így, de elég nekem ebbõl a BKV-val utazva. Magukat intelligensnek képzelõ, megengedem esetenként valóban szuper tehetséges emberek beszélnek úgy, mint ostoba börtöntöltelékek. Nem tudom, hogy mire jó ezt a mintát adó filmekben is erõsíteni, fõként akkor, ha nem bûnözõkrõl, hanem úgynevezett értelmiségiekrõl szól egy film. Én személy szerint nem bírtam, a felénél kikapcsoltam, mert ez méreg. Beleivódik az emberbe, mérgezi a lelkét. Persze most majd jönnek a kommentek, hogy sznobság, meg idejétmúlt, meg a hasonló ökörségek, de a tény az, hogy régebben a bunkó kocsmatöltelékek beszéltek így.
Bendzsur 2013 dec. 10. - 21:13:27
(65/100)
Mi ebbõl a tanulság?

Nem mind arany, ami csillog...
SoloIcewind 2013 dec. 10. - 18:33:48 Előzmény doktormacko1
(64/100)
Sokan azt hiszik, jó az üvegpalotákban. Mert azt látják, hogy szép öltönyökben járkálnak mosolygó emberek, tárgyalnak valamirõl, biztosan jó sok pénzrõl, és ebbõl mennyit vágnak zsebre, húúú... Csak azt nem veszik észre, hogy az õltõny katonai egyenruha, a mosolyt a hétvégi tréningen tanították be, amiért nem fizetnek külön, és ha az a bizonyos tárgyalás nem hoz a konyhára számokat, az illetõ másnap akár repülhet is, és senkit nem érdekel, hogy õ a családfenntartó.
Ja, túlóra nincs, mert nem munkaidõ van, hanem munka, magánügy, hogy mikor végzed el, és a 24 óra sem korlát - oldd meg!
A "rengeteg pénz" pedig csak a legfelsõbb szinteken igaz, de ott már a tulajdonosok kérnek számon. Ha nem hozod a profitot, repülsz. Ha megszeged a szabályokat, mert máshogy nem tudod hozni, õk maguk fognak lecsukatni. De volt olyan ismerõsöm, aki fõbe lõtte magát.
Szóval olyan nagyon ne irigyelje senki az üvegpaloták lakóit - azok valójában börtönök.
9/10
doktormacko1 2013 szept. 12. - 22:05:24 9/10 Előzmény doktormacko
(63/100)
9 / 10
9/10
Edmond Dantes 2013 máj. 03. - 22:23:30 9/10
(62/100)
Mindenkihez csatlakozom, aki szerint nagyon jó, végig nagyon feszült film, még akkor is, ha a cselekmény szakmai=pénzügyi része többé-kevésbé vagy nagyrészt vagy teljesen érthetetlen is az átlagnézõnek. Nem tetszett vagy merték díjazni Hollywoodban?
9/10
ReignMan 2013 ápr. 29. - 07:32:04 9/10 Előzmény beo71
(61/100)
Valóban remek film, végig feszült izgalommal várja az ember a történet folytatását. Szomorú látni, hogy sokan kristálytisztán látják a helyzetet, még az alacsony szinten lévõ kereskedõk is, de a cég érdekében, illetve a pénzért elvállalják azt, hogy az addigi partnereiket, illetve sok ezer kisebb céget, magánembert és befektetõt tönkretesznek. Kivétel nélkül, a legkisebb ellenállás nélkül. Az is érdekes, hogy fel sem merül bennük, hogy utólag megüthetik a bokájukat.