9/10
FElepHánt 2014 máj. 20. - 17:18:13 9/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

LELÁNCOLT PROMÉTHEUSZ---Karsai György---Sanyi és Aranka Színház
Tudjuk, az örökérvényû drámák mindig aktuálisak, de hogy Aiszkhülosz egy az egyben reflektál napjaink dermesztõ belpolitikájára, az mégis meglepõ. Karsai György most is lebilincselõ bevezetõjében figyelmeztet a darab cselekményszegény "unalmára", a gazdag nyelvezetû dialógusok azonban rendkívül izgalmas és szórakoztató elõadást teremtenek.
Szegény Lukáts Andor rendezõt fõisteni parancsra láncolják a sziklához, moccanás nélkül tûri a korlátozottságot, követendõ példát mutatva nagynevû pályatársainak. Héphaisztosz, Hegedûs D. Géza piacozásból beugorva, teli bevásárlókosárból szedi elõ szerszámait, hogy kovácsolt vasakkal rögzítse a kínzóan szorosra húzott köteléket. Együtt érez, de távolságtartóan mentegetõzik, csupán jelentéktelen láncszem õ a felülrõl irányított megtorló gépezetben. Egy személy tripla hatványon, belép a Kar, Pallagi Melitta , heves empátiával ki is kel a zsarnokság új undokai ellen.
Karsai professzor eredményjelzõ táblán összegzi a Jók-Rosszak arányát, az Erõszak és az Erõ segítõ közremûködése révén, pillanatnyilag 0,5/3 az állás, Prométheusznak rosszak a kilátásai. Vízhatlan köpönyegében Ókeánosz is negtívan befolyásolja az erõviszonyokat, levegõnek nézi segítõkész leányait, emgedelmes hûbérese az isteni klánnak.
Az állatvilág sem marad tétlen, bögölyûzte tehénke botladozik elõ, szerencsére hamar ledobja maszkját, Móga Piroska áradó deklamációval panaszolja szenvedéseinek stációit. A Boszporuszt megúszva járja be Európát, Ázsiát, végül is a fekete egyiptomiak között talál menedéket. Ám az õ utóda lesz 1300 év múlva Héraklész, aki megszabadítja az embereknek
tüzet hozó hõst.
Az athéni demokráciát mindvégig a diktatúra fenyegette, drámánk nem véletlenül van megtûzdelve akkurátus zsarnokság elleni kirohanásokkal . Be is toppan a kedves Vezér: Zeusz égi küldötte: Hermész, óvatosan fürkészi a kamerák helyét, eligazítást mobilon kér a Nagyfõnöktõl, nyájas szavakkal tolmácsolja az elutasító üzenetet. Nagy Dániel Viktor az apparátcsikok kaméleonarcával, csinovnyikfürgén abszolválja a parancsot, komikai csúcsra lendítve a nagyszerû produkciót.
Hat kettõre vezet az ellentábor, a megszabadított Lukáts Andor oszt-szoroz, ki is jön az ominózus 2/3, az átkozott kétharmad... Mit tehetünk másfél ezer évig?!? Tovább járunk a Sanyi és Aranka Színház, Karsai György vezette, sorozatosan legendás ógörög drámaóráira.