barmocska 2009 dec. 07. - 16:09:02
(27/47)
Ha már ennyire fitogtatjuk filmes tudásunkat, tegyük már meg, hogy Godard nevét helyesen írjuk...
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 30. - 12:10:19 Előzmény efes
(26/47)
Jajj, a kánonba nem szabad belekötni - ugyanez volt Jancsó esetében is a vitatéma - ha még emlékszel...

Abban persze egyetértek veled, hogy Goddard-t - Jancsóval ellentétben - valóban nem lehet leírni, és pláne nem lehet róla olyan otromba módon beszélni, mint a mélyen tisztelt delikvens tette, de, hogy olyan non plus ultra lenne, mint Bergman, Kubrick, Chaplin, Murnau, Eizeinstein vagy teszem azt a novue vague témakörébõl Resnais, esetleg éppen Truffaut...

Nono, ezzel azért vitatkoznék.

Kétségtelen, hogy bizonyos filmes eszközei - így elsõsorban az elidegenítõ effektusok (feliratok, színészi kiszólások, vagy pl. kedvenc Goddard filmem, a Wekk-end esetében az "A film ezen kópiáját egy szeméttelepen találtuk meg."-jellegû elidegenítõ narráció) nagyon-nagyon újítólag hatottak (pl. enélkül nem is létezne igazából igazi posztmodern film), életmûvének elsõ tíz éve pedig az egyetemes filmtörténet kihagyhatatlan fejezete.

Annak ellenére, hogy éppen ekkor készült el három olyan mozija, mellyek viszont jóval sötétebb lapjaira kívánkoznak:

A hányingerkeltõen visszatetszõ, hazug és nem véletlenül három évig be nem mutatott 1963-as algériai háború-szatírája, amely éppen az ellen a De Gaulle ellen ágál, aki a legtöbbet áldozta fel e konfliktus békés lezárásáért - a "Kis katona" az elsõ.

A második a már-már anarchista színezetû, mind a mai napig - és ez felháborító - szemrebbenés nélkül elfogadott 1967-es "A kínai lány" - amely valóban túllép minden elfogadható határt és maga az egyöntetûen kavargó politikai "gyûlöletbeszéd".

A harmadik pedig a szintén antidemokratikus szemléletû, szabályosan Ho-Si-Minh-t éltetõ "Távol Vietnámtól" c. hazug politikai propagandafilm - amelybe beszállni Agnes Varda életének is egyik nagy félrelépése volt...

Nem véletlenül írtam azt, hogy, míg Truffaut képes a lehetõ legaprólékosabb mozdulatokkal megmunkálni az anyagot, annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen, addig Goddard, mindig valamilyen belsõ, látens dühvel esik neki annak.

Ez, mivel kivételesen tehetséges volt, nem ritkán manifesztálódott olyan filmekben, mint a Bolond Pierrot, a Hímnem-nõmem, a Kifulladásig, a Week-end, a Nõ, az nõ, vagy a Made in U.S.A.

Ám ha igazán elszabadult a dühe - s ez vitte a szélsõségesen baloldali eszmék irányába is - akkor olyan aljas módon kitervelt merényleteket is képes volt összehozni, mint a fenntebb említettek.

Ezek, érdekes módon általában nem csak értelmetlen indulatokat felszító, de rossz filmek is - éppen ezért érthetlen a kritika egy részének minden probléma nélkül való pozitív viszonyulása mondjuk "Kínai lányhoz" - elsõkézbõl tudom, hogy Király Jenõ és Kovács András Bálint sem szeretik ezt a filmjét (õk pedig már csak nevek a szakmában, a fene vigye el!).

A különbség egyébként ott leledzik, hogy ha Goddard, mint politikus, a kapitalizmus ellen fordul, mindig egy-egy remek szatíra vagy elgondolkodtató dráma lesz a végeredmény, de ha Goddard, mint politikus, azért készít filmet, hogy a számára oly igen nem kedvelt politikai oldalak, vagy személyiségek ellen - szabályosan - fröcsögjön, sõt, kiírtásukról beszéljen, akkor nem véletlenül nem fog sikerülni az...

Pontosan ezért veszélyes az, ha Goddard-t non plus ultrának bélyegezzük, mert a non plus ultrának - a film esetében - (majdnem) minden képe szent és sérthetetlen, de ez Goddard-ra messze nem igaz - ellenben Truffaut-ra, legalábbis gyakorlatilag minden filmjére (vagyis összesen majdnem húsz db-ra) amit eddig láttam, ez egyöntetûen igen.

És még valami: ugyanaz a bajom Goddard ezen filmjeivel, mint Jancsóéival is: a gyûlölet nevében nem lehet mûvészetet csinálni, mert a mûvészet mindig valami (mégpedig általában értékes)mellett kell, hogy kiálljon, nem pedig valami ellen...
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 30. - 11:10:28 Előzmény Vinogradov
(25/47)
Jut eszembe, az már 1961-es - úgyhogy, ha úgy tetszik "Truffaut megelõzte Resnais-t"... :)
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 27. - 14:29:35
(24/47)
Pardon - kiegészítésképpen még hozzátenném, hogy Resnais "Tavaly Marienbadban" címû alkotása épül még a hangnemek keveredésére - a novue vague-n belül.
Vinogradov 2009 aug. 27. - 14:17:39
(23/47)
Bámulatos egyveleg Truffaut mozija.

Egyveleget írtam, hiszen a film lényegében - s ezt nem én találtam ki - a hangnemek, a mûfaji sajátosságok keveredésére épül, melyek szinte minden pillanatban rákényszerítenek arra, hogy ne tudjuk, hogyan is reagáljunk az eseményekre.

Ennélfogva roppant zavarba hozza az embert ez az egész sztori: néha kifejezetten undorodik karaktereinek kisszerûségétõl, szûk látókörûségétõl máskor Truffaut széles pszichoanalitkus eszköztárán döbbenhet meg, amellyel bámulatosan fejti fel a lélek rétegeit - mint az akkurátus korboncnok - határtalan mélységeit.

A novue vague alkotói közül rajta kívül csak Goddard szeret néhol meghökkentõ összhangzati megoldásokkal élni - de, míg õ gyakran a "valamit marhára el akarok mondani arról, hogy a fogyasztói társadalom egy kilátástalan trágyatömeg" dühével esik neki az alapanyagnak, addig Truffaut - az egyébként kérlelhetetlen kritikus - szinte egy öregember aprólékos mozdulataival csiszolja azt saját képére.

Ez azt eredményezi, hogy a kevert hangnem inkább bájos kis furcsasággá, mintsem érthetetlen szellemi tömeggé, a film pedig sokkal könnyebben befogadhatóvá válik, mint Goddard mind több elidegenítõ effektussal telezsúfolt mozija.

Goddard szeret a társadalmi-politikai oldalára koncentrálni a dolgoknak - Truffaut ellenben mindig az egyszerû emberi kapcsolatokra alapoz, az õ cinemaphil-i magatartása mindig azokból az egyszerû, háború utáni lélektani drámákból táplálkozott, amelyek nem bonyolítottak túl semmit a baloldali szellemiségû rendezõk által oly igen kedvelt "thársadalmi mondhanivalóval".

Ez a lélektani vonulat ebben a filmben is megfigyelhetõ - mint ilyen, egyrészt a háború elõtti és utáni líraibb realista francia film, így elsõsorban Marcel Carné alkotói mechanizmusának kritikájává terebélyesedik, de, ami manapság jóval könnyebben észrevehetõ, a "film noir" egyfajta félszatírikus paródiájává is.

Hiszen a filmünkben kétarcú Charles Aznavour kiégettsége és valaha volt sikerei, valamint a feleségéhéez való "odi et amo" (gyûlölök és szeretek)viszonya egyértelmûen remekül kiviláglik a viszonylag erõsebb drámai flashback-szálból, vagyis Edouard Saroyan-énjének történetébõl, ám a többi nõvel folytatott viszonya, nem ritkán a gúnyos komikumba fordul át - "Bossácsanak meg, hogy közbeszólok, de apámnak errõl az volt a véleménye, hogy akinek egy nõ megvolt - mind megvolt".

Csakhogy még egy példát hozzak a hangnemek keveredésére: a két bûnözõ alakja sokkal inkább a börleszkbõl lett átmentve, mint bármely más mûfajból.

Na, itt nem az akrobatikus-börleszkrõl van szó, hanem inkább a szellemi-börleszkrõl - komikus mivoltuk tagadhatatlan, habár végig a Bresson-i eszköztelen színészi játék segítségével magyarázzák bizonyítványukat. Pancserségük kétségtelen, de, ahogy a való életben is oly sokszor, Truffaut nem teszi igazán nevetségessé õket, mint valami Stan-t és Pan-t - õk teszik magukat azzá.

De soha nem úgy, hogy mi is kacagjunk rajtuk: SPOILER ON - a film végén például, mielõtt lelõnék Edouard/Charlie öccsét, az egyik, mint egy westernfilmben, duplán megpörgeti a fegyverét, mielõtt lõne - SPOLIER OFF.

A furcsa, kevert hangnem és a nem ritkán abszolút eszköztelen színészi játék teszi az alkotást mesterkéltsége ellenére rendkívül életszagúvá.

Ez a fajta, a kevert hagnemen alapuló "életszagúság", ami végig nyugtalanságot és zavart kelt bennünk a film során, nem elõször bukkan fel a filmtörténetben - az elsõ mozi, amely ezzel a dramaturgiai megoldással operált, Jean Renoir 1939-es "Játékszabálya" volt, amelyet Truffaut is nagyon kedvelt és alighanem igen nagy hatással volt rá, hiszen ennek reminiszcenciái lépten-nyomon elõbukkannak a "Lõj a zonhgoristára" vizualitásában.

Mindez, e jellemzõk keveréke: Truffaut szerzõi kézjegye.

Utánozhatatlan, egyedi, megismételhetetlen produktum, a szerzõi egyéniség szókimondó, tabut nem ismerõ Truffaut-i látásmód lenyomata.

A fiatal szerzõ korábbi, a gyerekek szemével figyel világa (Csirkefogók, Négyszáz csapás) helyett itt foglalkozik elõször a felnõttekkel: mintha eddig gyermekként, lábujjhegyre állva lesett volna be a tabuk és titkok pszichoanalitikus sötétkamrájába, s most végre csak belépett volna abba a szobába, amelynek világát oly sokáig zárták el elõle rideg szülei, a kispolgári kiserkölcs csõlátású õrei...

9.9/10
henett 2009 ápr. 12. - 20:56:00 Előzmény Tenebra Mors
(22/47)
"bartender"! :QQQQQQQQQQQQQ Tetszett az írásod, köszönöm, így fogom szemlélni! :))
Tenebra Mors 2008 jan. 15. - 19:28:32
(21/47)
(SPOILEREZNI fogok kissé)
Jó ez a film, szerintem. Csak megfelelõen kell szemlélni XD.
Biztos nem tartanám ilyen jónak, ha nem ismerném a film noir mûfaját. Mert ugye ez annak egy igen csípõs paródiája, szerintem. Zseniálisan forgatja ki és karikaturizálja az egész mûfajt Truffaut.
Ugye egy noir-ban általában valami nagy ember van a központban, vagy legalábbis alakja naggyá lesz a történések által. Itt meg egy lepukkant bárban vagyunk, egy egykoron ugyan híres, de mára nevét is elfedõ zongoristával. Aki ráadásul nõ problémákkal küzd, nem nagyon mer kapcsolatot teremteni (így végülis lehet femme fatale egy nõ, akinek õ megtetszik, vagy aki neki megtetszik, de fél megismerni).
Ott van ez a "tévedések vígjátéka" is, mikor a hõs véletlenül keveredik bele egy ügybe (bár ez már inkább Hitchcock-reflexió Truffaut részérõl). De itt bénák nagyon a bûnözõk, és igazából nevetségesek, Charlie-t nem tudják elkapni.
Egyik leghumorosabb jelenet, mikor SPOILER! a végén a bártulajdonos és Charlie csatát vívnak: Charlie egy késsel, a "bartender" meg egy telefonkagylóval LOL.

Igazából nekem azért tetszett, mert kiváló paródiája a film noir-nak, illetve Hitchcock thrillereinek is.
10/10
mikka 2007 nov. 12. - 01:16:10 10/10
(20/47)
még mindig off, de már nem sokáig: Nem egy film b*szogatásának jogosságát vontam kétségbe, hanem egymás hozzászólásainak nyelvtani/etikai elemzéseit és azon való értelmetlen szopakodást. Nem vagyok én bigott, naná hogy azért van a fórum, hogy rossz és jó is elhangozzon, de elõnyös lenne mondjuk a témának megfelelõ hozzászólásokkal teleírni egy fórumot. Lehet nem fogalmaztam érthetõen, de én ezt neveztem észosztásnak, nem azt ami a filmre/filmekre/rendezõkre vonatkozott. Ezzel viszont részemrõl ezt rövidre is zárnám, mer így most én is felesleges marhasággal tömöm a topikot. Lehet, hogy a hozzászólásomból nem tudni meg többet errõl a filmrõl, de az tuti, hogy abból se, hogy "hogy mondhatsz ilyet errõl meg arról?".
zszoltan 2007 nov. 08. - 15:07:36
(19/47)
OFFTOPIC
Pedig elég nyilvánvaló, hogy ha ezen a fórumon (értem ez alatt, hogy nem tömöríti a Világ összes filmrajongóját) bizony 20-nál több hsz egy filmnél már vitára és szõrözésre utal.

Másrészrõl (félig) igaza van efes-nek: nem csak pozitív véleményeknek van helye a film topic-jában. Egy nagyon rossz film is meg kell hogy kapja a maga vagy harminc leszólását.

És ha már a felesleges nyújtás szóbakerült: mivel téged személyesen nem ismerlek, számomra semmi információt nem tartalmaz a 'jó film' hsz-od. Bár az kiderült belõle, hogy neked tetszett. És ha nagyon sok embernek tetszik, és alig van, akinek nem, az nyilván jó film. De ezért még nem szoktam megnézni egy filmet. Csak ha valaki ír róla valami olyan (gyakran apró) dolgot, ami felkelti az érdeklõdésemet (a film fõlapján található Port-os íráson túl, mert az nekem ritkán elég). De persze nem kötelezõ nekem minden jó filmet látni.
efes 2007 nov. 08. - 13:17:01
(18/47)
s ha már itt vagyok, elmondom, hogy két igazán nagy "észosztó" volt a filmvilágban: truffaut és godard, mégpedig a cahiérs du cinema 50-es évekbe kiadott évfolyamaiban. és azért õk a legnagyobbak, mert amelett, hogy kiopsztották a jónépet, meg is mutatták, hogyan kéne. de ha õk a legnagyobak, akkor hadd legyünk mi ilyen kis jóskapisták már, lécci, lécci. bocs&kösz.
efes 2007 nov. 08. - 13:11:45
(17/47)
mi másra való a fórum, mint telefirkálásra, szõrszálhasogatásra és egymás bosszantására??
amirõl te beszélsz, az a rajongói oldal. nyiss egyet truffaut-nak és rajongj.
10/10
mikka 2007 nov. 08. - 01:23:15 10/10
(16/47)
off: Már meg ne haragudjatok, de tényleg képesek vagytok egy ilyen istencsoda film topic-ját telefirkálni végtelen sok más helyen milliószor átrágott és sehova nem vezetõ etikai virgonckodással?? Mikor megláttam mennyi hozzászólás van, megörültem: no lám, mennyien szeretik ezt a filmet, erre már megint azt látom, hogy három ember osztja az észt valami szõrszálhasogatásra alkalmas kijelentés kapcsán.

on: Összehasonlításoktól és kortársaktól függetlenül: ez egy marha jó film, tele van rengeteg apró poénnal és ötlettel és azzal együtt is, hogy újít, végig nagyon élvezetes. (tudom, körülírtam Truffaut-t, akkor is ezért k*rvajó..)
perry 2007 okt. 14. - 09:44:21
(15/47)
meg hát :)
perry 2007 okt. 12. - 20:46:44
(14/47)
Hmm, 97 évesen elég nehéz bárkit és bármit szeretni. :)
A szabadság tényleg ott kezdõdik, hogy kedvedre utáljad vagy kedvedre kedveljed amit akarsz.
Az is bizonyos, ha szakavatott, ítészek egybe hangzó vélemény szerint ez magas filmmûvészet, akkor, valami érdemleges érvvel is elõ állhatnál.
56 éves vagyok, nekem izgalmas volt az ábrázolt idõszak.
Szóval, bácsi kérem jobbat, szebbet neked. :)
efes 2007 okt. 12. - 16:05:23
(13/47)
nem értünk egyet. passz.
zszoltan 2007 okt. 12. - 14:52:06
(12/47)
OFFTOPIC
A (szükségtelenül) csúnya beszéd szememben egy lépés a Világ rosszabbá, csúnyábbá válása felé. Ezért kerülendõ, amikor mód van rá. Márpedig egy írásos megnyilvánulás formáját mindenkinek módjában áll megfontolni.
efes 2007 okt. 12. - 14:32:10
(11/47)
kicsit még OFF: sõt, odáig elmegyek, hogy engem kifejezetten idegesít ez a kis *, amely több kifejezésbe is belekerül. szólásszabadság nem rulez? annyiban helyénvaló a moderálás, amennyiben a csillagos szavak öncélúan vannak a szövegben, de amíg stíluselemként, indokolt súlyú jelzõként, addig felesleges. fõleg ahhoz mérten, hogy míg bárki nyíltan nácizik, zsidózik, addig a szart kicsilagozzák... nem azonos súlyú csúnyaságok ezek... ON
efes 2007 okt. 12. - 14:26:23
(10/47)
ugyanolyan. egy kifejezés.
efes 2007 okt. 12. - 13:46:30
(9/47)
van egy sejtésem, hogy valószínûleg azért nem jön be a mai húszéveseknek godard, mert nem ismerik azt, ami ellen lázadt. nem éltek akkor. inkább választják jules és jim fütyörészõs sétafikáját, mint pierrot-t, aki dinamitot köt a fejére. megértem, persze, de azt is tudni kell, abban a korban mindkettõ reveláció volt. még nekem is az volt, a nyolcvanas évek elején, amikor még voltak filmklubok.
zszoltan 2007 okt. 12. - 13:41:26
(8/47)
OFFTOPIC
Sajnos így van.
Amúgy nem kell feltétlenül minden valaha kitalált szót használni. Fõleg nem nyomdafestékkel.