Téma: Margaret

szikla0223 jún. 08. 19:40:57 Előzmény savernake
(34/34)
Mostanában nem láttam ekkora fost!
szikla0223 jún. 08. 19:39:39 Előzmény Kensi Blye
(33/34)
Öt percet nem szerepelt! Miről beszélsz?
2/10
Nótárius 2019 jan. 12. - 23:04:42 2/10
(32/34)
Lisa Cohen megnyilvánulásainak a döntő többsége siváran önkörös és intoleráns durvasággal irritáló volt. Az érzéketlenül romboló lelki üressége, már az elején érdektelenné tette számomra e filmet; csak a felülkerekedő kíváncsiságom tartott a képernyő előtt. A végéig kihúzva; az előzmények alapján csak remélni mertem*, hogy a zárójelenet, a gyökeres személyiségváltozásának a katarzisát mutatta, és nem a még végletesebb önsajnálatát.
Különös kontrasztként "rajta" kívül majd minden együtt volt egy jó filmhez: a tragikusan erős alaphelyzet és annak feldolgozási dillemái; a hitelesen esendő karakterek, a mellékszerepekben számos elsőrangú színész; az igényes képi világ, a nagyváros érzékletesen szép átvezető képsoraival és (pl.) a Metropolitan-nel; a hangulatosan remek háttérzene; valamint külön színfoltként a diákok műértelmezései; ...
caravelle 2017 máj. 28. - 17:23:14 Előzmény Edmond Dantes
(31/34)
Épp az elõbb írta szalapala, hogy 23 éves volt, amikor forgatták.
Edmond Dantes 2017 máj. 23. - 21:47:51
(30/34)
Errõl a filmrõl vagy oldalakat kellene-lehetne írni vagy csak röviden. Most az utóbbi megoldást választom: elképesztõen egyéni hangvételû, vonalvezetésû film, mindenféle szokványos panelt, fordulatot mellõz. A sok mozaikból, epizódból koherens, élvezetes alkotás áll(t) össze. Anna Paquin már bõven kinõtte a szerepet, a film idején a 17-18 éves kamaszlányt alakító színésznõ már csaknem 30 volt, de ez sem zavart. A hszokban felsorolt kifogások pedig számomra éppen fordítva = a film javára szolgáltak. Minden cseppjét élveztem.
Edmond Dantes 2017 máj. 23. - 21:42:36 Előzmény pneklara
(29/34)
Én csak most láttam a filmet, kiegészíteném "operailag":
1) A Hoffmann meséi Offenbach utolsó mûve és o p e r a, nem operett. A film végén hallható részlet a velencei képbõl a Barcarola, világsláger. Két nagy sztár énekli a filmben,a mostanában visszavonuló Renée Fleming (szoprán) és Susan Graham (mezzo).
2) A film közepe táján egy másik operasláger is hallható, Bellini: Norma c. operájából a híres Casta diva-ária, szintén a MET-bõl, sajnos csak az eleje, ez: https://www.youtube.com/watch?v=TYl8GRJGnBY
az itt belinkelt felvételen minden idõk legnagyobb Normája, Callas énekel, a filmben Christine Goerke.
10/10
Kensi Blye 2017 márc. 02. - 15:00:02 10/10
(28/34)
Mark Ruffalo szinten nagyon jol jatszott. Igazan remek film.
fourdogs 2016 aug. 23. - 11:39:19 Előzmény olahmiki1959
(27/34)
Jó, jó, hogy megnézted, de hogy én megnézzem-e, ahhoz nincs mankóm.
Üdvözöllek.
szalapala 2016 aug. 07. - 17:40:06 Előzmény NADALFAN
(26/34)
Érdemes azért tudni - gondolok itt az "Anna Paquin 30 évesen is hogy játszik a tiniszerepben",stb - hogy a filmet ugyan tényleg 2011-ben mutatták be, de a forgatás az 2005.szeptembertõl novemberig tartott.
Anna Paquin 23 éves volt akkor, nem 30.
(Gyanúsan fiatal még Matt Damon, ezért néztem utána, és lám..)
savernake 2015 nov. 09. - 10:26:12
(25/34)
Ez a film katasztrofálisan rossz. Nem tudom eldönteni, hogy Lisa karaktere ennyire idegesítõ és irritáló vagy Anna Paquin játéka miatt lesz az. Jean Reno, Matt Damon és Mark Ruffalo sem mentik meg a Margaret-et.
6/10
pneklara 2015 júl. 25. - 17:14:59 6/10 Előzmény sisto
(24/34)
Köszönöm, köszönjük:) Talált, az!! Meghallgattam ismét a YT-on, és ismét abba a hangulatba kerültem, mint a film alatt, s valószínû a film szereplõi is. Ez az édes, kedves zene a lélekig, a szívig hatol.
Én mindig a Kék Duna keringõre gondoltam, de tudtam, hogy nem az, csak az a ringató hangulatú. Végül is Offenbach és J. Strauss kortársak voltak, hathattak egymásra.
A Wiki. operának jelzi egyébként, de ez mellékes jelen esetben. De fura is volt a filmben a környezet: mint ha egy moziban ültek volna, a nézõtér nem olyan volt, mint ahol operazenét játszanak.
Ezért jó ez a Fórum, mert az ember elõbb-utóbb talál okos választ kérdésére, és köszönet annak, aki veszi a fáradságot válaszolni is rá.
Szép napot!
offtopic
olahmiki1959 2015 júl. 24. - 21:59:39
(23/34)
Úgy látszik, az egeremmel lehet valami. Az utóbbi idõben nagyon sok hsz.-em kétszer jelenik meg.
offtopic
olahmiki1959 2015 júl. 24. - 21:58:06 Előzmény pimpi53
(22/34)
Erre már nem is tudok mit mondani...
Már ezért érdemes volt megjelenni és megnyilvánulni a fórumon. Nagyon köszönöm.
pimpi53 2015 júl. 23. - 20:08:08
(21/34)
csak egyetlen egy hozzászóló véleménye érdekel...és az olahmiki1959....még soha nem bántam meg, ha hallgattam a véleményére.....végre ismét itt van....régóta hiányolom !!!!
ezért regisztráltam, hogy ezt a tudomására tudjam hozni !!!!
sisto 2015 júl. 23. - 11:01:39
(20/34)
A film vége felé hallható zene nem opera, henem egy operett részlet.
Jacques Ofenbach: "Hoffman meséi" címû mûvébõl való. "Barcarole"..., így már biztosan többeteknek eszébe jut a dallam:)
olahmiki1959 2015 júl. 23. - 08:03:56
(19/34)
Nagyon megható és elgondolkodtató, hogy többen is hiányoltak itt...
Köszönöm.
Mostanában nagyon keveset járok errefelé, más elfoglaltságom van, novellaírással, és hasonló dolgokkal foglalkozom.
És az is igaz, hogy a tv csatornák kínálata nem sok hozzászólnivalót hagy az embernek. Ami jó, azt már általában láttam-láttuk, ami meg rossz, ahhoz sokszor nincs kedvem hozzászólni.
A filmet a múltkor elszalasztottam, de most meg fogom nézni.
Klasszikus zenében nem vagyok annyira járatos, mint egyéb mûfajokban, de megpróbálok segíteni.
Még egyszer köszönöm, hogy valaki még egyáltalán emlékezett rám. Nagyon megérintett...
6/10
pneklara 2015 júl. 22. - 19:44:16 6/10 Előzmény marie1
(18/34)
Gondolod? Annyira ismerem, dúdoltam, de nem ugrott be. Holnap szétnézek a YT-on, most már célirányosan keresve.
Köszönöm, ugye gyönyörû zene?
Oláh Miki nem jött:)
10/10
marie1 2015 júl. 19. - 18:48:08 10/10
(17/34)
Talán Wagner Lohengrin....de várjuk meg inkább azt a bizonyos oláhmikit. :-))
6/10
pneklara 2015 júl. 19. - 13:18:00 6/10
(16/34)
olahmiki jár-e erre? Mi volt az az opera-részlet a film végén? Ismertem, dúdoltam - de nem ugrik be, melyik operából való. Vagy bárki, aki tudja....
10/10
marie1 2015 júl. 19. - 09:05:39 10/10
(15/34)
A film szerintem zseniális. Végig izgalomban tartott, lebilincselt. Na, igen, valóban idegesítõ volt a fõhõs tinilány, sok volt a vita, veszekedés, megnemértettség. Viszont szépen, árnyaltan bontotta ki a karaktereket.
Spoler lehet

Elõször is egy 17-18 éves lányról van szó, aki a maga lelkén, a maga szemszögébõl látja a világot. Önzõn, gyermetegen. Keresi a figyelmet, minden áron. Az aranymetszésben bemutatják, hogy az elvált szülõk lánya igazából nem kell az apjának. Ugye mindig az a szülõ a szimpatikusabb, aki a könnyebb részét húzza, aki messzirõl "jó lehet" (Ebben az esetben a papa, akinek figyelmére vágyna Lisa). Naná, hogy ez a lány is ott bántja az anyját, ahol tudja. Mivel az anyja látja el a felelõs szülõ szerepét a családban - a papa elhúzott... A szerencsétlen, szétcsúszott, gyengécske mama csakis a karrierjével van elfoglalva, ami részben érthetõ, és bár vannak próbálkozásai a lánya felé- ez nehézkes egy olyan lánynál minmt Lisa. Mert ugye van, aki erõs, akaratos, erõszakos személyiséggel jön a világra. Szóval ez a láény egyszerûen tini, figyelmet akar. Szerintem szó sincs arról, hogy bármelyik tanára fenné rá a fogát. Õ az, aki mindenkivel (tanár, osztálytárs) így vagy úgy kikezd, és Matt Damonnal odáig viszi, hogy komoly bajba sodorja a férfit. (Majdnem..) Mondjuk Matt D. elég óvatlan, hiszen amerikában ugye tudjuk, hogy olyan a tanár-diák viszony, hogy a nyúl viszi a puskát...
Teljesen irreális a lány igazságérzete, hiszen valóban mindenkit hibáztat, még magát is, Õ azonban valahogy nem akar bünhõdni. Csak keresgél és másokat büntetne....Na és, mikor rájön, hogy a felnõttek a pénz világában megvehetõk...Ez a végsõ csapás Lisa lelkére.
Nem leszek népszerû, de a film ragyogüóan boncolgatja a zsidó vonalat is, épp oly árnyaltan, mint a lány karakterét. Amit írok nem ítélet, csak ténymegállapítás: zseniális a meghalt nõ barátnõjének karaktere is.
Nem esnék abba a hibába, mint a filmben az irodalomtanár, vagyis nem gondolom, hogy a saját gondolatom a mindenható. Tényleg vicces, hogy az amerikaiaknál egy halom filmben elvegetálnak órákig azon, hogy mit gondolhatott a költõ, író, miközben ezt ugye nem tudhatjuk...Így én is csak a saját véleményemet írom: tetszett a film, bár a mondanivalója kissé kellemetlen volt, de ha már beszélünk errõl, így tegyük.