grosz_i 2023 dec. 24. - 10:43:52
(1/1)
Marijam Agischewa (valójában Melan Schwarz 1958. december 22-én született Hangzhouban (Hangcsou), Kínában,) osztrák színésznő.

Az 1938-ban Ausztriából Sanghajba menekült Ernst Schwarz és a tatár Amina Agischewával kötött házasságukból született a Kínai Népköztársaságban 1958-ban. Kétévesen érkezett az NDK-ba, és ifjúságát Kelet-Berlinben töltötte, ahol édesapja a Humboldt Egyetemen fogadott el sinológiai professzori állást. 1975-ben, 16 évesen Agischewát a Wolfgang Hübner rendező által vezetett DEFA- csapat jelölte ki a Testvérek című televíziós film főszerepére.

Agischewa később a berlini Ernst Busch színiiskolában tanult. 1980-an megkapta a Neues Leben című ifjúsági magazin filmdíját a Marta, Marta című filmben nyújtott főszerepéért, és az NDK legnépszerűbb színésznőjének választották. Agischewa 30 NDK-filmben szerepelt.

1989-ben, néhány hónappal a rendszerváltás előtt nem tért vissza az NDK-ba az Egyesült Államokból, hogy meglátogassa családját, hanem Nyugat-Berlinbe ment. Azóta Agischewa számos filmben és televíziós sorozatban szerepelt.

Szinkronszínésznőként és független, alternatív pszichoterápiás szakemberként dolgozik Berlinben .

Wolfgang Häntschsel kötött első házasságából van egy lánya (Olivia, * 1987). 1995 óta Agischewa második házasságában él Georg Alexanderrel, a ZDF játékfilmes osztályának korábbi vezetőjével.