1/10
Vanek úr 2014 aug. 14. - 14:54:41 1/10
(672/692)
Csatlakozom sok elõttem szóló véleményéhez: ez az eredeti sorozat megcsúfolása. Bár már az elsõ résznél elment a kedvem az egésztõl, de végignéztem, végigszenvedtem, hogy véleményt tudjak róla mondani.
Szóval...
Azon kívül hogy se másfél millió lépés nem volt (még autós felvételek is voltak), még Rockenbauerék munkáját is földbe tapossa. Az arról szólt, hogy mennyire jó túrázni, mennyire élnek még régi mesterségek, mennyire szép Magyarország - ez arról szól, hogy mennyire rossz is nekünk. Az minden említésre méltó helyet, épületet megmutatott, ez szinte kizárólag csak templomokat (meg amit autóval könnyen el lehet érni). Abban a narráció felkeltette az ember érdeklõdését, hogy meglátogasson valamit; itt inkább álmosít, unalmas, túlontúl belemagyarázó. A régiben élt minden, ebben halott minden. Ha nem olyan a cím, amilyen, és nem azt akarja sugallni az elsõ rész felvezetõje, amit; akkor egész korrekt lehetne ez a sorozat (bár a narrációval, és a különbözõ belemagyarázásokkal nem lennék akkor sem kibékülve - illetve különösen a melankólikus, monoton, szinte már a második-harmadik résztõl kezdve unalmasnak is mondható zenei aláfestéssel). Így viszont kénytelen voltam úgy értékelni, amilyen mondanivalót próbált átadni. Ebbõl a szempontból viszont értékelhetetlen.

(Nem mellesleg a legszebb, hogy az elsõ részben két embert is meginterjúvoltak, ahol az egyik dicsérte a Natura 2000 programot, a másik meg messze nem. Ha volt értelme betenni mindkettõt, akkor jó lenne eldönteni, hogy most ez akkor jó, vagy sem.)
Ropovand 2014 aug. 11. - 22:18:00 Előzmény jammie
(671/692)
Osztom a véleményedet.
1/10
lluk 2014 jún. 15. - 20:03:59 1/10
(670/692)
Rockenbauer VALAKI volt a korábbi sorozattól függetlenül is, bayer pedig egy született senki, egy duplanulla puhatestû véglény.

Mégis, mit vártatok egy mucsai suttyókból álló maffiakormány duplanulla véglény szolgájától?
jammie 2014 máj. 29. - 16:34:21
(669/692)
Katasztrófa. Keserû borongás a rég elmúlt évszázadokon.

A leírással ellentétben ennek semmi köze a kék túrához.

Én 79 után Rockenbauer Pál sorozatában egy fiatalos vidám csapatot láttam akik végigjárták a kéket. Érdemes lenne újraforgatni, mert sajnos kicsit elavult. Járom a kéket, és vannak új látnivalók, meg új szakaszok is. Az a sorozat akkor meg tudta szólítani a fiatalokat, ez biztosan nem.

Ebben? 1db bús narrátor alábeszél tájképeknek és üres utcáknak. Mindezt gyászzene kíséretében.
A hajamat téptem miért nincs az utcákon egy gyerek, vagy egy öregasszony? Mindenkit hazaküldtek a forgatás
miatt??
Természetesen a helyiekkel sem beszélgetnek.

Katasztrófa. Katasztrófa. A filmarchívumban van "delete" gomb?
10/10
bokor5 2014 máj. 07. - 13:34:32 10/10
(668/692)
Nem olvastam az elõzõ regényt, de nekem ez a sorozat 10 pont!
1/10
lluk 2013 dec. 22. - 14:09:09 1/10 Előzmény Texas Bill
(667/692)
Valószínûleg nem láttad azt a részt, amiben a szépreményû "szerzõ" azt fejtegeti halál-komoly pofával, hogy Gertrudist a derék, mélyen hívõ magyarok azért merényelték meg, mert az - úgymond - akadályozta a pálos rend mûködését. (Nem ám sértett nagyurak voltak, akik kihasználták, hogy II. András épp a Szentföldön hadakozik valamilyen idióta indokkal, áh nem.)

Namármost: a pálos rendet több mint 20 évvel Gertrudis meggyilkolása UTÁN alapították. Nem volt elõzménye.
Nyilvánvaló tehát
1. a suttyóságból eredõ és arra apelláló történelemhamisítás, ami
2. sanda ideológiai propagandacélokat szolgál.

Az elsõ - ironikusnak szánt - mondatom errõl szólt, hogy ti. lehetett volna nagyobbat is lódítani, még néhány száz évvel elõbbre helyezve a rend alapítását.
A második mondat Gertrudis meggyilkolása említése után ugye, már érthetõ?
offtopic
Texas Bill 2013 dec. 09. - 16:01:26
(666/692)
Kedves komám. Megmondanád, hogy a pálos rendnek mi köze van a ciril íráshoz? Mert ha a rovásírás kidolgozóit vetetted volna össze a szláv írásbeliséggel, vagy valamilyen ortodox szerzetesrendet a pálosokkal, stb. Így azonban olyan kéjmagyaros volt a hozzászólás. :)
1/10
lluk 2013 dec. 09. - 15:02:32 1/10
(665/692)
Semmi gond: már készül az új tákolmánymódosítás, amely szerint a pálos rendet Álmos vezér alapította még a IX. században. (Nehogy má' a bumburnya szlávok megelõzzék minden világok õsnépét gagyi kis Cirilljükkel és Metódjukkal, nnnna!)
Így tehát feloldódik a zellentmondás, a sírjából kikelõ Katonának pedig Hoffmann Rózsika leereszkedõ nyájassûggal megbocsát, ha elismeri tévedését... :)
1/10
lluk 2013 dec. 09. - 14:51:49 1/10 Előzmény dieter
(664/692)
Pedig a zemberek baromira fontosak ennek a bagázsnak... :)
Különösen a zemberek véleménye...

Ezt "tükrözi" a hamis pátosszal teli zsondító monológ - mit monológ: kinyilatkoztatás -, ami egyfolytában szól a filmek(?) alatt.
1/10
lluk 2013 dec. 09. - 14:40:23 1/10 Előzmény aggodalmas
(663/692)
GIGALÁJK! Nincs mit hozzátennem.

De miért nincs 0 *-os osztályzat?

Így aztán kénytelen voltam 1* osztályzatot adni erre a nagy rakás sz..., akarom mondani 0-ra, amit ez a pondró bayer összekókált. Egy nagyon sz@r mondjuk 2-est kap. Éri ez annak a felét????
10/10
ABC kiscsacsi 2013 szept. 29. - 21:33:47 10/10
(662/692)
Nem tetszett, hogy RB méltán népszerû sorozatának címét egy ilyen gyenge, vele még csak hasonlóságot sem mutató mûhöz használják fel. 1/2 részt tudtam megnézni belõle.

Ja, és egy ilyen mélymagyarnak illene tudni: Szent Vid, nem Szentvit
4/10
dieter 2013 szept. 14. - 13:43:24 4/10
(661/692)
3 és fél részt megnéztem. Ami engem nagyon-nagyon zavart, hogy nincsenek emberek az egész sorozatban. Mintha direkt lezárták volna a környéket, nehogy valaki arrasétáljon. Mindössze 2 olyan jelentet láttam, ahol volt valaki a háttérben. A 3 és fél rész alatt 2 ember volt megszólaltatva, egy hölgy háborús borzalmakról mesélt, a végén mondta, hogy milyen szép a bakonyi erdõ, ennyi kapcsolódott a filmhez. A narráció borzalmas: olyan fennkölt körmondatokban beszél, hogy legalább irodalomtanári végzettséggel kell rendelkezni az értelmezéshez. Az meg hogy néha kiszól a nézõnek: szörnyû. A wikipédiából kiírt szöveg másnak is feltûnt: többször ugyanúgy volt tagolva a mondat mint a wikin, persze azért kibõvítették, de sok és felesleges információ volt benne (mint az egész sorozatban). A politikai vonalra nem kívánok belemenni. Túl sokat idõztek az egyes helyszíneken, emiatt az egész sorozat csigalassú, unalmas. A térképet nem tudom honnan szedték, körökkel kb 20 éve volt szokás jelölni a településeket. A sorozat zenéje néhol egészen kellemes - pont a fõcímrõl ez nem mondható el, az szörnyû. A cím megbocsájthatatlan. Fõleg hogy kétszer(!) utaltak vissza az eredeti sorozatra. Olyan helyeket mutattak be hosszan, aminek a kékhez semmi köze, pl Veszprém. (Készült olyan sorozat, aminek tényleg van köze az eredeti sorozathoz, annak a Szent István Vándorlás a címe)
Egy elõnye, hogy a kihasználja a modern technikát, az õszi HD felvételek tényleg jól sikerültek. Bár a kézi kameramozgással voltak problémáim, a lépcsõzésnél olyan volt, mint egy fps játék.
10/4
stenmore 2013 szept. 08. - 22:41:19
(660/692)
Sajnos ezekbõl sok van ,és ezt meglovagolják a maffizó politikusok.
1/10
lemongrass2 2013 szept. 07. - 17:30:58 1/10
(659/692)
semmi baj nincs ezzel a sorozattal, csak a címe.
lehetne pl "Politikai vagdalkózás keresztül kasul az országban! 4 keréken" mert, ha nem az lenne, ami, akkor tuti, hogy nem veszem rá magam, h 1 percet is pazaroljak rá az életembõl.
az átlag halandó, aki nézte, szerette A MÁSFÉLMILLIÓ LÉPÉS MAGYARORSZÁGON címû dokumentumfilm-sorozatot egy hasonló "cool túrát" várt.
a várakozás a 32 évvel késõbbi sorozatra megvolt! a nézettség a cím miatt megvolt. a csalódottság úgyszintén /nem csak a cím miatt/

pár haverral meg 2 kézikamerával különbet, izgalmasabbat, életszerût, politika-mentesebbet forgat bárki, aki életében akár egyszer is túrázott már, és le is akarja követni Rockenbauer Pál klassszikusát.

bár legyünk õszinték. nézzük akkori szemmel. volt abban a sorozatban is lázadás, politika, szúrkálódás. nem egy esetben fakadnak ki amiatt, hogy hiánycikk a pamutzokni, a zuhanyrózsa, a hálózsák, a szúnyogháló. egy-egy szálláshelyet úgy lehúznak az árak, 1-1 szolgáltatás hiánya, vagy a kevés ágyszám miatt, hogy abban hiba nincs.
1/10
üdülamindada 2013 szept. 07. - 12:18:52 1/10
(658/692)
zsótikám! nem vagyok a barátod!
1/10
füsti 2013 szept. 01. - 20:17:08 1/10 Előzmény aggodalmas
(657/692)
"Mindezt a "KÖZ"szolgálat keretei közt? Kell ez?"

Persze, hogy kell. Különben hogy fizetné ki az MTVA az 5. vagy 6. sz. párttagkönyv tulajdonosának a jogdíjat?
Szerinted? Minden éveben majd' minden "mûvét" ismétlik a szent cél érdekében.
1/10
üdülamindada 2013 aug. 18. - 11:20:27 1/10
(656/692)
Tökéletes diagnózis.
1/10
aggodalmas 2013 aug. 17. - 12:55:27 1/10
(655/692)
Az megint más kérdés (és, ahogy látom ugyancsak nem új felvetés!)
hogy miért kell a lenyúlt cím mögé bújva (!) ködös tekintettel
múltba révedve az arisztokráciát fényezni, minden alkalommal,
amikor a készítõk belebotlanak egy pusztuló vagy felújított
(akár magán-, akár állami kézben lévõ) kastély(rom)ba
a mellesleg nemigen látható barangolásaik közepette!?

Mert sok képet még nem volt "szerencsénk" látni
a készítõkrõl teljes természetjáró ornátusban!

Idõnként beúszik egy igénytelen felbontású
(persze azért HD-minõségben sugárzott! :D )
élvezhetetlenné-olvashatatlanná nagyított
térképrészlet, majd némi wikipédia-szagú
pár mondat után, a szerzõ elkalandozik
saját zavaros ideológiai mélységeiben,
és párhuzamokat von, megállapításokat
tesz, és "jólmegasszongya a tuttit..."

Hááát, ÉN szégyellem magam miatta,
és amiatt, hogy Rockenbauer Pál
örökösei nem kérik ki maguknak.
1/10
aggodalmas 2013 aug. 17. - 12:37:00 1/10
(654/692)
Gondolom már feltették az elmúlt majd 700 (!) hozzászólásban a költõi kérdést
sokan, sokféleképpen, én mégis ahelyett, hogy átfutnám az eddigi felhozatalt
(mea culpa) megkérdem: a címen kívül MI KÖZE VAN bayerzsolti agymenésének
a címben szereplõ audio-vizuális kultúrkincshez – aminek segítségével
nézettséget generál a magasröptû-mélyenszántó megállapításaihoz...?

De most komolyan, ideológiai birka-terelgetéshez talán nem kellene
Rockenbauer Pál életmûvének egyik legemblematikusabb mementóját
ilyen átlátszó módon a fent nevezett sajtómunkás gyakran igen
erõsen vitatható (sic!) öncélú ideológiájának katalizátorává
silányítani. A cím hiányában nem hiszem, hogy ennyien vették
volna a fáradtságot, hogy belenézzenek ebbe a sokadrangú
fércmûbe, melyet az egyébként igényes operatõri munka sem
tesz élvezhetõvé, a hangsáv némítása nélkül. Szégyen.

Hobbitörténészünk összeveti Carobertót és Zsigmondot
Mátyással, és ezzel is aktuálpolitikai párhuzamokat
von!? Zsidó- és katonai temetõkben osztja az észt,
majd mindenkor és mindenhol komcsizik teliszájjal?

Mindezt a "KÖZ"szolgálat keretei közt? Kell ez?
1/10
offtopic
üdülamindada 2013 aug. 17. - 08:07:02 1/10 Előzmény webulon
(653/692)
Az az egykori iskolaigazgató csak meg akart óvni egy elmebeteg eszmétõl. Utólag is inkább meg kéne neki köszönnöd ezt a gondoskodó magatartást!