1/10
rapaport 2012 júl. 10. - 13:20:17 1/10
(92/692)
ez kérem egy nagy nulla, gyalázat, hogy ugyanaz a címe, mint a három évtizeddel ezelõtti sorozatnak.
Roki forog a sírjában.
1/10
kisgab88 2012 júl. 10. - 12:58:47 1/10
(91/692)
Nekem többek között az nem tetszik, hogy nincs benne egyetlen szakértõ sem. Gondolok itt arra, hogy nem a narrátor dumál pl. a Szent Korona rejtegetésérõl, hanem a helyszínen a történész megmutatja és ott beszél róla. Sokkal emberibb hangvételû lett volna. De lehetett volna geológus(nem feltétlen Juhász Árpád), geográfus, néprajzos és mind elmondta volna az adott helyszínen ami változott a régi sorozat óta. Sok lett a volna sajnos. Na ezt szívesen nézném, de így nem vagyok rá kíváncsi. A mai részbe még belepillantok, valamint a Cserhátot -mint kedvenc területem- megpróbálom megnézni.
offtopic
kata3 2012 júl. 10. - 12:58:44
(90/692)
Én nem láttam, és sajnos még nem töltötték fel a videótárba, most néztem.
Gyu_ 2012 júl. 10. - 12:50:47
(89/692)
Igazából nagyon le/behúzott a sorozat elsõ része. A természetbõl szinte semmi, túra élmény, flóra/fauna egyenlõ a nullával. Persze a történelmi bemutatás korrektnek mondható, de nem politikailag korrekt és a szomorú sorsunkat szajkózza végig. A képek és beállítások jók. Viszont a narrátor (Oberfrank Pál) végleg kivégez, hallottunk már tõle is jobbat, bár gyanítom, hogy a Bayer-féle szerkesztõi utasításokat és megírt szöveget nem kerülhette meg. Nagyon felbosszantott, én végigjártam mind az 1100 km-t pár év alatt, és jól tudom, hogy ebbe mi fért volna bele. Nem is írok többet, mert így is nagyon visszafogtam magam. Az Index cikknél tavaly már kiborultam...

Kár.
Értem ezt mindenre…
Gyu_ 2012 júl. 10. - 12:11:55 Előzmény kata3
(88/692)
A vetített "természetfilm" politizál sajnos jobban, nem is a fórumozók.

Egy természetjáró és természet kedvelõ.
1/10
szirgabor 2012 júl. 10. - 11:40:22 1/10
(87/692)
Korrekt hozzászólás volt - de egyben helyesbítenék.
Elsõsorban nem a nemzet van ilyen "döbbenetesen rossz mentális és pszichés állapotban", hanem azok, akik hittek, és a mai napig hisznek azoknak (szerencsére csökken a számuk), akik az elmúlt 10-15 évben ide juttatták az országot eleinte a politikai hatalom megszerzése, majd a kisemberek kirablása és egy törpe kisebbség gazdasági hatalomhoz jutattása érdekében.
Majd hogy mindezt szép mezbe burkolják, hõsmagyar eposzokat gyártanak és zengenek, és folyamatosan siratják az országot, mondván, hogy azt más tette tönkre.
A nemzet elsõsorban nem rossz mentális és pszichés, hanem nagyon rossz anyagi helyzetben van. Éhezve és talponmaradásért küszködve, munkalehetõség nélkül, azonban valóban nehéz jó mentális és pszichés állapotban lenni.
Jelentem, mint lecsúsztatott alsóközéposztálybeli, mindennek ellenére jól vagyunk, az ország is élne és jól lenne, ha békén hagynák végre, és normálisan vezetnék, irányítanák, és abbahagynák ezt a hõsmagyarkodást.
Mindenesetre ettõl a "filmnek" nevezett propaganda maszlagtól hányok.
Egyszerûen röhejes, hogy a XXI. század második évtizedében, egy egységes és szabadon mozgó Európai Unión belül, folyamatosan a múltat misztifikálják, és annak legszerencsétlenebb idõszakait (1920-45) és stílusát akarják visszaállítani.
Tiszta anakronizmus - de a készítõk, és a megrendelõk ebbõl élnek jól.
8/10
nzsolt60 2012 júl. 10. - 10:11:37 8/10
(86/692)
Megítélésem szerint az "1100 év..." a magyar televíziózás utóbbi évtizedeinek egyik csúcsteljesítménye volt, nekem valódi szellemi és lelki élményt jelentett az eltûnõben lévõ HAZA ilyen színvonalas bemutatása. Bayer-Nemes-Könczei-Helyey szerintem ott maradandó értéket hoztak létre. A mostani "remake" - az elsõ rész alapján - sajnos nélkülözni látszik azt az alaposságot, végiggondoltságot, igényességet, amit az 1100 év. Az Index cikk alapján ez a sorozat "bûnben fogant", és alighanem ez sem tesz jót neki. A készítõk mintha nem tudták volna eldönteni, hogy valóban a Másfél millió lépés-t forgassák újra, vagy az 1100 év stílusában szemezgessenek kicsit a legendás sorozat helyszíneibõl. (A tartalomismertetõben beígért helyszínek fele sem szerepelt a filmben!) Felemás, és mérsékelten izgalmas elsõ részt láttam tegnap, bevallom, olykor kicsit untam is. Nekem Oberfrank hangja nem tûnt alkalmasnak és idevalónak (Helyey igen magasra tette a lécet), és a zene is sokszor volt disszonáns a helyenként amúgy valóban szép képekkel. Ugyanakkor a mostanság dívó "rohanjunk végig Magyarországon kamerával ütemes zenére" jeligével szakmányban készülõ honismereti(?) sorozatokhoz képest kifejezetten bátornak tartom a Nemes képeinek komótos lassúságát, ráérõsségét.
Azt hiszem az a tény, hogy egy olyan merõben kulturális esemény kapcsán, mint ennek a filmnek a vetítése, ilyen indulatok feszülnek egymásnak itt a fórumban, pontosan jelzi, milyen döbbenetesen rossz mentális és pszichés állapotban van az a nemzet, amelynek szétmállását, megállíthatatlannak tûnõ süllyedését oly fájdalmas gyönyörûséggel mutatta meg az 1100 év. 32 évvel késõbb a Másfél millió lépés újraforgatása nekem eddig sajnos leginkább emiatt tanulságos... :-(
1/10
tatranki 2012 júl. 10. - 06:48:56 1/10
(85/692)
Az 1100 év Európa közepén címû sorozat is harmatgyenge volt(Hamvas Bélát idézve kirohanunk az ateisták ellen,megmagyarázzuk,hogy a németek és magyarok mellett a többi Kárpát-Medencében élõ nemzet élõsködõ senkik hada stb., miközben a narrátor szövegétõl függetlenül peregnek le a filmkockák).
Meglátjuk ezzel mire jutott Bayer,remélem sikerül legalább megközelítenie az eredeti sorozat színvonalát.
Egyébként: minden havernak kell egy kis megbízás.
1/10
Szajci 2012 júl. 10. - 05:49:37 1/10
(84/692)
én is ezen a véleményen vagyok, ez a Bayer besározta a Másfélmillió lépés Magyarországon kifejezést, eddig ha ezt meghallottuk valami jó jutott az eszünkbe, most meg a förmedvény
1/10
Szajci 2012 júl. 10. - 05:45:21 1/10 Előzmény bloggerman77
(83/692)
igen-igen, ezt tudom, csak rosszul fogalmaztam, elnézést. Igazából az érdekelne, hogy ma mi a helyzet velük. Õrzik-e hagyományukat
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 10. - 02:07:19 1/10
(82/692)
Megpróbálom még ennél is explicitebben - a hosszadalmas, évekig tartó ELÕKÉSZÍTÕ munka nélkül ebbõl más nem is sülhet ki, mint egy összecsapott, felszínes rutinmunka, vakerálás, fecsegés, rizsázás, az információ politikai blablával való helyettesítése. A média jó része megél ebbõl, Bayer Zsolt IS ebbõl él, mert az õ mûsorai, írásai is kimerítik a politikai BULVÁR kategóriáját.
Õ is a bulvármédia része, akármennyire is nem tetszik ez neki.
Mivel eddig is a felszínes rizsázásból élt, miért csinálná ezt a mûsort másképp?
A cigány szlenggel pedig Bayer mélymagyar öntudatára utaltam, fricskaként. Nem kata3 személyének szólt.

M. Kiss Csabáról (aki szintén tervezgette ennek a sorozatnak a leforgatását) - az az emlékem, hogy a Naplóban volt egy sorozata, ahol minden egyes riporthoz egy teljes hétig azon a munkahelyen élt és dolgozott, amit aztán cirka tíz percben bemutatott. Õ tehát inkább hajlik az alaposságra.
Bayer Zsolt viszont lehet, hogy tíz perc/egy óra alatt lefirkant egy rövidke, érzelmes kirohanást, ami már mehet is a nyomdába oszt jónapot.
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 10. - 01:43:10 1/10
(81/692)
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT, bõvebben: ha ez egy elõkészítetlen, összekókányolt fércmunka, akkor akármelyik bulvárceleb megoldaná a "vakerálást".
Legyen egy képzeletbeli példa arra, hogy milyen is az elõkészítetlen, információt csak nyomokban tartalmazó riport (legyen a riportalany mondjuk Likó Marcell)
Gyõzike: Jaaaj, de sukár vagy csávókám.... Ale-ale-ale-handróóóóó.....na csüccs ide!
Barabás Évi: Hihi, szia, hihi, mi a nevetek? Vad? (nem látom a papírt) F-R-U-T-T-I-K? Az micsoda? Cukorka? Hihi.
Bocskor: Szasz. Fú, de dagadt vagy, mekkora kapafogad van, öcsém, hogy akarsz így becsajozni? Honnan való ez a ruha, turkálós? Te kit dugsz, anyádat?

A bulvár színvonalára utaltam a vakerral. Nagyjából ennyire tartalmas Bayer Zsolt nemzeti öntudata. Persze lehetne a hígfos szóval is jellemezni, ha NEKED úgy érthetõbb. Remélem, az már számodra (ez a mondat személyesen neked szól) sem túl bonyolult.... :P
offtopic
kata3 2012 júl. 10. - 01:32:37
(80/692)
Tényleg nem... Nem vagy százas csajszi. :-D
OFF!
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 10. - 01:25:27 1/10
(79/692)
Ezt miért kérdezed? Szerinted mindent KONKRÉTAN kell érteni?
Ha ez egy konkrét, TEHOZZÁD intézett SZEMÉLYES kérdés lett volna, amit én tettem fel neked, akkor ebbõl egyrészt az következne, hogy roma vagyok. másrészt az is következne (ha ez egy konkrét kérdés lett volna), hogy ROSSZUL kérdezel vissza, mert akkor arra kellett volna visszakérdezned, hogy mit vakeráltam, amit neked dzsanáznod kellene.

Egy viszont biztos.... ezt a vakert tényleg nem dzsanáztad... :P

Azért jó túrázást.
offtopic
kata3 2012 júl. 10. - 01:15:08
(78/692)
A gádzsókám én volnék?
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 01:14:53 1/10
(77/692)
OK, bocs.
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 01:14:25 1/10
(76/692)
Dehogy, semmi gond. Nagy társasággal is jó. Abban a házban olyan 8-an vagyunk, átlagosan. Én a favágókkal vagyok. :)
10/10
mcdokika 2012 júl. 10. - 01:13:31 10/10
(75/692)
Szeretnék megkérni mindenkit, aki nem a filmhez szól hozzá, hogy tegye ki az offtopic szót az elejére és a végére, hogy azokat a hozzászólásokat átugorhassa aki csak a filmmel kapcsolatos véleményekre, hozzászólásokra kíváncsi.

Sok hasznos infót írtak túrázáshoz, egy jó kis túra fórumban biztos sokan örülnének neki.
offtopic
kata3 2012 júl. 10. - 01:11:12
(74/692)
Jó társasággal, igen az fontos, mert vizet hordani, fát vágni, fõzés, stb, oda jó, ha többen vannak.
Mondjuk az viccesen hangzik, hogy nagy társasággal romantika az erdõben... nem is így értettem, bocsánat. :-D
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 10. - 01:08:35 1/10
(73/692)
Ebbõl nem csupán a végiggyaloglás hiányzik, hanem az a KÉT ÉV ELÕKÉSZÍTÕ MUNKA, ami a Rockenbauer-sorozatot megelõzte.
Ez ahhoz képest a büfé-könyvtár szakos egyetemisták jellemzõ tempója - belepislogunk az elõzménybe, kimegyünk terepre és rizsázunk. Dzanázod a vakert, gádzsókám?