5/10
jozsi86 2022 jan. 16. - 01:12:35 5/10
(95/155)
Nagyon kis elvárásokkal ültem be a filmre. Így legalább nem csalódtam túl nagyot. Csaknem 20 év telt el a 3. rész óta. Ha akkor rögtön folytatták volna, biztos jobb filmet hoztak volna össze. A mai elvárásoknak megfelel, de Mátrix filmnek ez bizony gyenge. Tán még akadna mondanivalója is, csak nem nagyon taglalja. A mélyebb párbeszédek, a gondolatok kifejtése (ami az előző részekben megvolt) összezavarná a mai nézőt. Beülni egy adag pop cornnal, meg vizezett kólával, élvezni a látványt, arra jó. Azért akadt pár pozitívum. Neil Patrick Harris-t bírtam. Elmés utalásokat fedezhetünk fel a filmben. A többit nem fejtem ki, spoilerezni nem akarok.
10/10
Mike76 2022 jan. 16. - 00:43:09 10/10
(94/155)
Nekem nagyon bejött! 3x láttam eddig, de azt kell mondjam, hogy sokkal jobb angolul, magyar felirattal, mint szinkronosan! Egyedi ötletek, karakteres szereplők, nagyon jó képi világ! Az felettébb dicséretes, hogy nem akarták lemásolni az első részt, ez teljesen más! Nagyon mélyreható Neo és Triniy közt az az intimitás! Bevallom, férfi létemre megkönnyeztem! Annyira őszinte és önzetlen, hogy szerintem ezt hívják igaz szerelemnek, persze ezt csak az értheti, akinek ez megadott egyszer az életben!
Nézzétek, van mondanivalója! Az utolsó 30 perc, nagyon ott van!
3/10
Pseudoacaccia 2022 jan. 15. - 19:50:57 3/10
(93/155)
Nem tudom hogy miért készítenek élvezhetetlen, csak látványelemekkel teletűzdelt, fantáziátlan filmeket? Ez a film 10 éves vagy az alatti értelmi színvonalú embereknek talán nézhető. Sajnos.
gmanarts 2022 jan. 14. - 11:13:42 Előzmény Hokunda
(92/155)
Durva, hogy annak ellenére, hogy ledivatfilmezed, jogosan, mégis tetszik neked. Kevés jelzőnél van nagyobb egyetértés abban, hogy negatív, mint a divatfilmnél.
9/10
Hokunda 2022 jan. 13. - 00:15:33 9/10
(91/155)
Sokkal jobb lett, mint vártam.
Ami nem tetszett benne, az a sok visszatekintés a megelőző részekbe. Képkockák a múltból. Persze értem, hogy a film történetébe beleillik, de engem inkább zavart, mint lázba hozott.
A film nagyon látványos. Ott van benne a kötelező lövöldözés és kung fu küzdelem. Legalább nem vitték túlzásba, mint az előző részekben.
Érdekes, hogy a film nagy részében Trinity mellőzött szereplő, míg a végén ő lesz superwoman. Engem meglepett, de hát ennyi belefér Lanának is. A kulcs, aki nem tudja magáról, hogy ő a kulcs.
Sajnos rengeteg olyan dolog volt a filmben, ami szerintem felesleges és oda nem illő, de nekem még belefért a filmbe.
Ami a rendezést illeti, váltogatták egymást a komolynak szánt részek és a könnyed részek. A trilógiához képest lényeges eltérés, hogy most nem akartak valódinak tűnni, mert ez nem divat. Elég, ha csak látványos és sodró lendületű. Ez a rajongóknak hatalmas csalódás lehet. Engem is bosszantott, de nincs mit tenni. Haladni kell a divattal.
Annak ajánlom a filmet, akinek tetszettek a mátrix filmek és szeretné még egyszer átélni a varázsát. A rajongóknak és azoknak, akiknek eddig sem tetszett, csalódás lesz. Ez a film is a felismerés fontosságáról szól, de kicsit máshogy.
6/10
MaZsola_Megmondja 2022 jan. 12. - 20:29:08 6/10
(90/155)
Az a gond, hogy a nézők nagy részét rajongóvá alakította a vallásként közelítő Mátrix 1, akik aztán csalódtak a 2. és a 3. rész kapcsán, most pedig eretnekségnek tartják a 4. részt. Pedig ez nem vallás, nem kell rajongani sem. Ez egy film. Ez egy történet. A túlzott elvárások pedig lufivá tesznek mindent.
offtopic
NemÉrtemÉnEzt 2022 jan. 11. - 23:33:06 Előzmény sednatrip
(89/155)
Idézlek:
"Érteni véled. Én meg azt állítom hogy azok alapján amiket a filmről írtál én tudom, hogy nem érted. Elmondtam milyen úton indulj el. Erre sértetten úgy viselkedsz mintha ismernéd az utat."

Olyan szánalmas, ahogy érvelsz, hogy egyrészt köszönd meg nick név-nek, hogy egyáltalán szóba állt veled, mögé állok, nagyon jókat írt, de nem érdemled meg.

Nem mondtad el, hogy milyen úton induljon, csak sértegeted a máshogy vélekedőt, érveit meg sem fontolva, nulla tartalommal, ha a negatív hozzáállásodat nem vesszük figyelembe.

Járd az utad, csak a szemed legyen nyitva, mert ezzel a fellengzős tempóval a valóságban (Mátrixon kívül) az első akadályt lefejeled!

Érdemes lenne elfogadnod, hogy pont azokat próbálod azzal megbélyegezni, hogy nem értik, akik bizony, hogy értik és pont ezért keveslik a pluszt, továbbá az üvöltő hibákat is látják, mert nem hívők, hanem gondolkodó emberek.

Nincs azzal baj, ha neked a film maga a megvilágosodás, de hagyd meg a jogot másoknak, hogy a trilógia (minden hibájával és nagyszerűségével) méltatlan folytatását lássák benne!

Ez így sikerült, a körülményekhez mérten még nem is annyira izzadságszagú, mint lehetett volna, de attól még gyengére és hibásra sikeredett.
Sok ragyogó elme állt elő később olyan művel, melynél többet vártak tőle, ettől még holnap felkel a nap...

Ez egy olyan filmsorozat új - a rettentő mostansághoz méltó - része lett, ami láthatóan azt készíti elő, hogy lesz folytatása, csak azt már a "mi" fajtánk nem is várja...

Nektek meg manna lesz... ;o)
Némi profitot majd az is termel.
2/10
csincsilla72 2022 jan. 11. - 20:47:01 2/10
(88/155)
Ennek a filmnek az egyetlen pozitívuma, hogy saját univerzumát röhögi ki. De ezért kár volt megcsinálni. Az első rész még csak szimplán maszlag volt, de legalább látványos maszlag. Ez már csak felesleges.
2/10
offtopic
nick név 2022 jan. 11. - 10:38:56 2/10 Előzmény sednatrip
(87/155)
Köszönöm, én is neked a legjobbakat.
10/10
sednatrip 2022 jan. 11. - 10:33:23 10/10 Előzmény nick név
(86/155)
Őszintén kívánom hogy találd meg a belső békédet és utadat Testvér! Namaste.
2/10
offtopic
nick név 2022 jan. 11. - 09:46:46 2/10 Előzmény sednatrip
(85/155)
Ez a szimbolika az első részben még ötletes volt és új, aztán a többiben már egyre kevésbé hangsúlyos és gyengébb.
Az, hogy valakinek azt mondod, hogy ha nem tetszik neki a film akkor nem érti, pedig higgye el, hogy zseniális, hiszen neked tetszik, te érted, az letudatlanozás. Talán "felsőbbrendűségnek" tűnik egy olyan nézőpontból, ahonnan mi szemléljük a világot, de bízunk benne, hogy egyszer majd eljutunk arra a csodálatosan magas szintre, ahol te állsz, vagy legalább egy kicsit alá.
Ismét a ti. Ha nekem írsz, én egyedül vagyok, bármilyen egyszerű is összevonni mindenkit egy halmazba ezen a ponton. A kérdésedre válaszolva természetesen nem érzem magam alacsonyabb rendűnek és téged sem magasabb rendűnek, az hogy mit képzelsz emellett egy másik kérdés. Annál a beszédmódnál, az érvelés megspórolásánál és messiásként való felszínes kinyilatkoztatásnál, amit képviselsz viszont sokkal elmélyültebbnek és cizelláltabbnak. Távolról sincs összhangban az amiről beszélsz és az ahogy mondod, mintha a bibliából reppelnél madafakául.
Te mondod meg, hogy ki mit ért egy bejegyzés alapján, majd oda sem tűzöd, hogy konkrétan miért is mondod ezt, mert persze ez a kényelmesebb és egyszerűbb. Vagy mert pont fogalmad sincs. Mi alapján mondod, ha nem érzed magad "kiválasztottnak"? A szereptévesztés nem ritka jelenség.
Egyébként azok a lelki szegények, akik az anyagi életben oly sokszor sikeresek vagy szociopaták, vagy pszichopaták.
Nem analizállak, hanem reagálok arra, amit és ahogy leírtál, az analízis egészen más, ezt nyilván te is tudod, szóval ne csúsztass. Reagálok arra az önképre, ami vállalhatatlan módon fejezi ki magát, az értékrendem szerint egyértelműen.
Én sem gondollak egy géniusznak, de amit mondasz az arra mutat, hogy mégis valami hasonlót gondolsz magadról, persze a másik végén megfogva a dolgot. Kicsit olyan, mintha egy vallási megszállottal kommunikálnék, akinek semmi önkritikája nincs a világon, de persze nem kell ezen egy ilyen közegben meglepődni. Előadod a beavatottat, a szellemi vezetőt, miközben annyira beavatott amit mondasz, mint egy Cosmopolitan cikk...
Lehet, hogy újdonságként fog hatni, de nem vagyok kíváncsi a tanácsaidra, nem igazán érdekel, hogy szerinted mi a jó és mi a nem jó út, viszonylag messze állunk egymástól minden értelemben és a távolság olykor üdvös dolog. Semmi szükségem rájuk köszi és azt hiszem, hogy erre senkinek sincs, nyugodtan tartsd meg magadnak.
10/10
sednatrip 2022 jan. 11. - 08:07:38 10/10 Előzmény nick név
(84/155)
Nem azért jó filmek mert rétegeltek, hanem mert a legmélyebb rétegük zseniálisan kerek egész. Nem csak a téma és maga a filozófia az érdekes, hanem ahogyan és amilyen szimbolikával elrejtik az egész lényegi mondanivalót a szem elől, brilliáns módon pont mint ahogyan maga a Mátrix rejti az igazságot a tudat elől. (És ahogyan egyébként az egónk is megvezeti a lelkünket.)

Ha értenétek az igazságot, most ugyan azon az állásponton lennénk és lehet hogy Ti is idegeneket győzködnétek arról hogyan lássák a filmet (világot?). De mivel nálam okosabbak vagytok, valószínűleg nem is foglalkoznátok ilyesmivel.
Olvasd vissza, én nem minősítgettem senkit, ellenben engem már azzal vádoltok, hogy itt mindenkit primitívnek gondolok. Ez csak az a bizonyos tükör (meg is van az egyik lényeges szimbólum a filmből!), de vajon én tartom magam felsőbbrendűnek, vagy ti tartjátok magatokat alsóbbrendűeknek? Rengeteg dolgot nem értek a világban, nem gondolom magamat géniusznak, ahogy Titeket sem félkegyelműeknek, ezt akkor tisztázzuk ha eddig nem volt egyértelmű. Még csak azt sem gondolom, hogy az a fajta intelligencia szükséges a film megértéshez amit pl az IQ teszt mér. A legokosabb, anyagi értelemben nagy sikereket elért emberek mai világunkban sokszor a leginkább lelki szegények.

"Megjegyezném, hogy a magam részéről érteni véltem a film rétegeit, köszi, de sajnos az nem elég, hogy vannak neki. " Érteni véled. Én meg azt állítom hogy azok alapján amiket a filmről írtál én tudom, hogy nem érted. Elmondtam milyen úton indulj el. Erre sértetten úgy viselkedsz mintha ismernéd az utat. Sajnálom, de ennél többet nem tudok tenni érted, és ezt ebben a formában folytatni valóban egyre feleslegesebb. Analizálni próbálsz, de ezt Te is beláthatod, hogy mennyire mellé lőhetsz, hogy ezt 2 rövidke komment után próbálod megtenni. Biztos én vagyok aki önigazolásokat gyárt és bizonytalan? Biztosan én gondolom magam felsőbbrendűnek, ha Te azt hiszed ennyiből kiismerhetsz egy embert? Ha visszaolvasod csak a jelzőidet az megint egy remek lehetőséget ad belenézni abba a bizonyos tükörbe! Najó, az infantilis momentán betalált nálam is, bevallom! :) De igyekszem nem kinőni.

Talán volt némi provokáció a korábbi kommentjeimben, de csak a jó szándék vezérelt, mert tudom néha az motiválja az embert ha úgy érzi valamit nem tud, ezért elkezd kutatni. De persze azt is tudom, hogy egy elmét ami túlságosan be van "keményedve" egyre nehezebb kibillenteni a vélt valóságából. A keleti filozófiákat lehet ismerni és/vagy gyakorolni. Meditáció, jóga, szolgálat, helyes táplálkozás és elkezded látni mi van a Mátrix mögött!
2/10
offtopic
nick név 2022 jan. 10. - 19:39:49 2/10 Előzmény cselaxi
(83/155)
Nyilván. És közben üvöltve, dór dialektusban szavaltam disztichonban.
4/10
cselaxi 2022 jan. 10. - 18:57:37 4/10
(82/155)
Olyan waltdisney-s - marveles.
4/10
cselaxi 2022 jan. 10. - 18:54:20 4/10 Előzmény nick név
(81/155)
Gondolom, toppantottál is hozzá. Amúgy: könyvben jobb lett volna.
1/10
sawyerx 2022 jan. 10. - 14:12:24 1/10 Előzmény sednatrip
(80/155)
Pont az a hibája a Mátrix-filmeknek, hogy a második és harmadik része elment agyatlan látványfilmbe, és ugyan volt mondanivalója, elveszett a csihipuhiban. Az elsőhöz képest hatalmas visszaesés mindkét folytatás, kár, hogy nem hagyták meg azt a másik kettőhöz képest minimalista stílust. A robotok és a csatornában repkedések, Zion ostroma vagy a végeláthatatlan harcok az ügynökökkel nagyon gagyik voltak, annyira, hogy nemhogy a filozófia már nem érdekelt, de végig is alig bírtam őket nézni.
Biztos van nagyon mély elemzése ezeknek a filmeknek, de szerintem a fő mondanivalója még a leghülyébbeknek is átjön, az meg kurva gáz kijelentés, hogy akiknek nem tetszik, azok primitívek és nem értik...
Én ugyan csak 1 órát néztem a negyedik részt, és csak ismételni tudom magam: PARÓDIA. Méghozzá olyan, ami lenézi az eredeti trilógiát. Látszik, hogy fingjuk nem volt, mit kezdjenek a folytatással, ezért ütik el az időt folyamatos önreflexióval, lényegében ezáltal mentegetik a film hiányosságait. Nekem nem a szívem csücske a Mátrix, így nem vagyok elfogult, megvonom a vállam és lépek tovább, de amit Morpheusszal műveltek, szerintem az elmúlt évek egyik legnagyobb botránya. A színezés rossz, az akciójelenetek gyengék, a film nem tudja, merre akar haladni, a régi értékeket keresztbe fossa.
(Hozzáteszem, a régiekben is nyomtak olyan szövegeket, ami erősen fejfogós kategória.)

Szóval lehet egy filmnek jó alaptémája, ha szar a kivitelezése. (Lásd: John Carpenter - Elpusztíthatatlanok.)
2/10
nick név 2022 jan. 10. - 13:19:12 2/10 Előzmény sednatrip
(79/155)
De tudod, azért mert valaminek több rétege van, még kelthet pocsék benyomást összességében. Az egyik mennyiségi, a másik minőségi kérdés. Továbbá Jézus és Sziddhártha életéről is lehet pont szar filmet készíteni, a téma az csak téma, önmagában semmi több.
Ez egy elég hosszúra vezető út, általában parttalan is. Te azt mondod, hogy nem értettem szinte semmit a filmből és csak a felszínét kapargatom, ezalatt hozzámrendelsz olyan képzeteket, amelyek a kialakított képed erősítik, csak ezzel az a baj, hogy jellemzően azok szoktak így "érvelni", akik a saját véleményükben nem biztosak, akiket bánt a mások tőlük eltérő véleménye, egyfajta látens fenyegetettséget érzékelnek a más igazságában a sajátjukra nézve. Ok-okozat.
A kijelentésedet, hogy te elfogadod a tudatlanságomat visszautasítom, tudod ez is különbség, érzelmi és szellemi értelemben, én például nem írtam le, hogy ha 10/10-ez adsz egy ilyen filmre (pedig az egy egészen ellentétes álláspont az enyémhez mérten), akkor bizonyára könnyű elnyerni a tetszésedet és infantilis vagy, de semmi baj, mert elfogadom, majd kinövöd. Ez nem érv, ez nem vita, csak olcsó minősítgetés, erre jön rá az imént említett szellemi nívón megvalósított leereszkedő stílus, a keleti filozófia pont a saját tükörről beszél és nem arról, hogy másokat hogy kell a saját véleményemmel kijavítani. Ebből a szempontból ha megnézed a kommentjeinket az én állásom lényegesen jobban illeszkedik ahhoz a filozófiához, amiről beszélsz.
Megjegyezném, hogy a magam részéről érteni véltem a film rétegeit, köszi, de sajnos az nem elég, hogy vannak neki. És csak a pontosság kedvéért, ne adj olyan mondatokat a klaviatírámba amit nem írtam, ez is fontos. Nincs bennem megfejtetlen kérdés a filmmel kapcsolatban, megpróbálhatod beállítani így, de hamis lesz az állításod. Nyilván a legegyszerűbb módja az önigazolásnak, hogy aki ellentétes véleményt vall az enyémhez mérten, az tudatlan, de ez így nem mond többet, minthogy a leírója erősen elfogult magával szemben és rettentően felszínes.
Abban sem értünk egyet, hogy az első és a második-harmadik részek közötti különbség annyi volt alapvetően, hogy az első után a sorozatban egyszerűen csak eltávolodott a mély és a felszíni rész és az emberek azért nem szerették. Az első rész kerek volt és új, a többi rész bár adott újat (sajnos nagyon sekélyes, illetve disszonáns jeleneteket is a szűk látókörűen kitáguló koncepció mellett), azonban mégis hátralépett gyakorlatilag, hiszen egy a valóságban játszódó gépek elleni világra helyezte a fókuszt (ami ugye látványos), semmiféle igazi mélysége nem volt, a frissessége pedig elmúlt. A Kant könyvet lecseréltük Coelho-ra, pont, hogy könnyebben befogadható volt a maga korlátoltsága miatt.
Az nyilvánvaló, hogy a Mátrix több vallásból is merít és a hangsúlya a keleti filozófián van, de azért ne csináljunk úgy, mintha az első remek epizódja, mint popkulturális produktum valami vallási szentkönyv volna, inkább kezeljük a helyén.
10/10
sednatrip 2022 jan. 10. - 11:54:17 10/10 Előzmény nick név
(78/155)
A Mátrix egy iszonyatosan rétegelt film, és nem mondom, hogy sokan ne értenék a felsőbb rétegeit. De azt is mondom, hogy legtöbben itt leragadnak. Úgy ahogy a trilógia 2. és 3. része is egyre kisebb népszerűségnek örvendett, mert látszólag nem hozott semmi többet, csak mégtöbb látványt és még üresebb frázisokat, valójában csak annyi történt, hogy méginkább a szélsőségek felé, és egymástól eltávolodott a felszíni réteg és a mélyebb, filozófikus tartalom. Ennek a távolodásnak a fokozódása figyelhető meg az új részben is, ezért is ennyire megosztó.

NemÉrtemÉnEzt, nick név, olvastam a Ti korábbi hozzászólásaitokat is, amikből egyértelműen kiderül, hogy a film felszíni rétegeivel kapcsolatban értetlenkedtek. Én megértem és elfogadom, ha ezen a szinten Nektek nem áll össze és ebből kifolyólag nem tetszik a film. De ha valójában értenétek a film valódi szimbolikáját, akkor nem lenne ennyi kérdés, és az sem lenne kérdéses hogy tetszik -e. Leírtam címszavakban nagyjából milyen vonatkozásai vannak a filmeknek, ennél mélyebben értelmetlen belemenni olyanokkal akiktől láthatóan mindezek távol állnak. Aki kicsit nyitott és veszi a fáradtságot, az elkezd leereszkedni a nyúl üregébe, és elmélyedni a keleti filozófiákban és saját magában. Aki meg nem, annak ebben a pillanatban úgyis mindegy. Ez talán felsőbbrendűségnek tűnhet onnan ahonnan most Ti személitek a világot, de valójában csak arról van szó, hogy amíg láthatóan nem vagytok hajlandóak nyitottabbnak lenni és munkát fektetni valamibe (ráadásul saját magatokba!), addig nekem is teljesen felesleges. Ok-okozat, tudjátok. Tulajdonképpen számotokra ez a kommentem is felesleges, hisz biztosan pontosan ugyan azt gondoljátok a filmről amit eddig is.

A Mátrix filozófiai/vallási vonatkozásáról konkrétan könyvek készültek, egyes külföldi egyetemek filozófia szakain tananyag. Kezdetnek talán pár youtube video is megteszi amiben mélyebben elemzik. Maradhattok abban a tudatban hogy értitek a filmet és az rossz, vagy vehetitek a fáradtságot és elkezdhetitek valójában megérteni és rajta keresztül talán kicsit magatokat is. A DÖNTÉS a tiétek. Ráadásul már meg is hoztátok. Próbáljátok meg megérteni!
"Temet Nosce"
Blazs 2022 jan. 10. - 08:55:23 Előzmény sednatrip
(77/155)
Ha ennyire szabad tudatról beszélsz, miért nem lényeg a filmben a matrixban raboskodó emberek felébresztése? Csak akkor kell figyelni, és akkor vannak apró részletek ha eddig kék pirulán éltél, máskülönben a film mindent megmagyaráz és szájba rág.
Blazs 2022 jan. 10. - 08:31:53 Előzmény pixma1
(76/155)
Itt nincs mit megérteni mert nincs mélysége a filmnek, amit mond azt meg is magyarázza, szájba rágósan. Klisékkel dobálózik, amiket a trilógia óta már rég ismerünk. Az össze fűzéshez meg annyit , hogy a sztori folytatódott az animatrixban és a mátrix onlineban, ahol meg van magyarázva mi történt morhpeussal és neo-val, és miért. Annyi logika van a filmben, amit el is mondanak, a rendezővel vagy nélküle is elkészült volna, mert a Warner ezt akarta, ettől még nem kellett volna egy cuki családi filmet csinálni belőle.