Téma: Mátrix

friendsfan 2008 márc. 03. - 20:22:28
(51/831)
Évekig a kedvenc filmem volt, de még ma is a kedvencek közé tartozik. Még úgyis az egyik legeredetibb alkotás, hogy bizonyítottan sok mindent vettek át Wachowskiék másoktól. Nem tudom miért kellet ezt a zseniális scifit elrontani a folytatásokkal.

Mátrix: olyan 9.5, bár nem nagyon szeretek pontozni.
A Reloaded 5, a Revolutions 4 kb. Sajnos ott már nem a történetre, a világ bemutatására, hanem az akcióra, látványra és akcióra, akcióra, akcióra mentek rá, egy jó adag látvánnyal megspékelve. Ez olyan helytálló arány. :)))
Tenebra Mors 2008 márc. 03. - 16:59:21
(50/831)
Igen, azt alább jól megragadták, hogy erõsen hatott a filmre pl. a Ghost in the Shell. Én nem olyan rég láttam azt az anime-t, s rengeteg volt az olyan, mikor felhördültem: "ez Matrix áthallás!!!" XD. Pedig nem, mert sokkal elõbbi e remekmû (mármint a GitS), s Tezuka mester valóban dicséretes dolgot alkotott.
Ezen kívül szerintem még kellõen hatott rá a Terminator is, valamint, a Wachowski-fivéreket ismerve, az összes japán rajzfilm és/vagy anime (nem rég okosítottak ki, hogy a japán rajzfilm és a japán animációs film nem ugyanaz teljesen XD - ám legyen).

Mégis, ezek tudatában is, nekem nagyon bejött! Nagy hatással volt rám anno, mikor kb. 14-15 évesen láttam, s még ma is tart ez. Egyszerûen olyan jól van megcsinálva, hogy hiába tud az ember korábbi mûvekrõl (akár könyv, akár mozgókép legyen is az), egyszerûen lenyûgözi. Engem mindenképp. S itt nem is pusztán arra gondolok, hogy "bullet time", meg "there is no spoon", mert ezeket ma már szintem inden akciófilmben láthatjuk, ha kell, ha nem. Hanem arra a döbbenetre, a felismerésre, hogy valójából egy illúzió az egész élet, és a valóság elfedett... Ettõl elaléltam annak idején XD. S én el tudok vonatkoztatni tõle, hogy nem eredeti a történet, és már hallottunk, olvastunk ilyenrõl - lehet, sokkal jobban is (pl. én már Babits Mihály: Gólyakalifa c. mûvét is hasonszõrûnek ismertem meg, mikor olvastam). Egyszerûen Wachowski-ék rohadt jól megcsinálták az egészet, a cselekmény szerintem abszolút rendben van, ha a fabula nem is eredeti.
Ebben a részben még Keanu Reeves pedig még nagyon jól is alakít. A 2-3 részben lett kicsit mûf***-jellege szegénynek, túlságosan is messianisztikussá tették karakterét (s félreértés ne essék: istenhívõ ember vagyok, és abszolút hiszek Jézusban is, tehát a messianizmus számomra nem valami gagyiság, de véleményem szerint Jézust is túl mûnek festik le - ahogy Neo-t is... Azért mindketten mégiscsak emberek is voltak).

Illetve az is kár, hogy a film végére, és a 2-3 részre az akciórészek kezdtek el dominálni, s az elsõ felében feldobott labdát nem sikerült tovább vinni.

Ennek ellenére abszolút Matrix-fan vagyok, s nekem a 2-3 is bejön, pedig azok aztán kaptak rendesen fujjogásból eleget XD. Való igaz, hogy az elsõ rész Matrix-feelingjébõl nem sok jött át, de vannak benne jó pillanatok - ha az akciórészek túl vonatottak is lesznek. A 3. rész zioni csatája pedig már kicsit a "szánalmas"-kategória környékén táncolt nálam, SPOILER: a Smith-szel való csata pedig át is lépte a bûvös határt - szánalmas volt XD. Bár látványos, kétségtelenül SPOILER.

Viszont az egész mitológia jól kidolgozott, atmoszférikus, s én szívesen merülök el benne akár havonta is. (Szigorúan egymás után sorban, egy napon, lenyomom mind a három részt. )

Bár TV-ben, magyar szinkronnal rühellem, de egyszerûen nem tudom kihagyni XD. Lelkiismeret-furdalásom lenne.

Ja, amúgy:
Matrix - 10/10
Matrix - Realoaded - 8/10
Matrix - Revolutions - 7.5/10
10/10
könnycseppek 2008 márc. 03. - 16:58:40 10/10
(49/831)
Egyszerûen imádom EZT a filmet!
A folytatást már nem annyira, de ez az elsõ rész látványos, sõt nagyon látványos az újszerû trükkjeivel, a lassításokal (általában szeretem a filmekben), a klasszikus jó-és-gonosz harcával, a nem teljesen újszerû, de érdekes jövõképével, egy kis romantikával, egy kis Keanu-val (bár tény, hogy nem ez a legjobb alakítása).

Nem láttam az(oka)t a filme(ke)t, amelyikbõl átvett (ha átvett), de még ha igaz is, szerintem nem is von le semmit az értékébõl.
7/10
Attila 72 2008 márc. 03. - 16:40:57 7/10
(48/831)
Szerintem is remek film. Nem csak a technikai megoldások miatt, de jól is van fölépítve. Egy dolg biztos. Itt is mint minden sikersztorinál a folytatások kicsit halványabbak.
Gyöngy 2008 márc. 03. - 15:00:22
(47/831)
Sztem nem rossz, az elsõ rész, de a másik kettõ olyan unalmas, h még mindig nem sikerlt megnézni, pedig megvan itthon. Egyébként meg hogyha valaki nem szereti a mátrixot az már csak barátok köztöt meg jóban rosszbant nézhet? egyébként meg ha neked nem tetszik a barátok közt meg a jóban rosszban(nem mintha nekem tetszene) nézzél akkor csacska angyalt.
Edit17 2008 márc. 03. - 14:30:01
(46/831)
Én imádom a film mindhárom részét, de a Jóban Rosszbant is szoktam nézni...
10/10
sparrow007 2008 márc. 03. - 11:52:19 10/10
(45/831)
SZERINTEM A FILTÖRTÉNET EGYIK LEGJOBB ALKOTÁSA MIND 3 FILM.

AKINEK NEM TETSZIK NÉZZE A JÓBAN ROSSZBANT VAGY BARÁTOK KÖZTÖT
2/10
felh 2008 márc. 03. - 08:51:22 2/10
(44/831)
Ez egyszer megnézhetõ, de a folytatások...(((( Tizenéves tacskóknak való szemet és fület sértõ sz..ság.
redboy 2008 márc. 01. - 23:20:37
(43/831)
nem máshol mint a TESCO-BA :d
redboy 2008 márc. 01. - 23:18:58
(42/831)
bocs 900 ft
redboy 2008 márc. 01. - 23:18:41
(41/831)
Alig egy évvel ezelõt 90 ft-ért lehetet kapni extra dvd-vel...akkor mégi mekkora összegre gondoltál?:D
10/10
Jonny 2008 jan. 06. - 01:00:13 10/10
(40/831)
Az egyik kedvenc filmem. Igaz h nagy akciórajongó vagyok de a "Mátrix" egy kivételes eset, mert tényleg fantasztikus a megalkotása, nagyon látványos, de ebben a filmben elsõsorban a történet fogott meg, elképeztõ hogy micsoda mondandója van ennek a filmnek. Nagyon sokszor láttam már, és nem tudom megunni. Ez egy nagyon elgondolkodtató film.
10/10
danab1 2007 nov. 04. - 23:26:19 10/10
(39/831)
;-)
8/10
zszoltan 2007 nov. 04. - 17:52:14 8/10
(38/831)
Igazad van. Úgy is befejezõdhetett volna a trilógia. Talán még jobb is lett volna.
10/10
danab1 2007 nov. 04. - 17:26:25 10/10
(37/831)
Természetesen csak a Forradalomhoz szólnék hozzá: Bizonyára nem lett volna egyszerû úgy toávbb élni, ezzel a tudattal. De pozitívabban vette volna ki magát, ha Neo és Trinity élhet a "szabad viágban".
8/10
zszoltan 2007 nov. 04. - 15:48:24 8/10
(36/831)
Szerintem az üzenetét már a trilógia elsõ részében átadta. És le is zárták a történetet, úgy-ahogy - jól. (Ami kérdések nyitva maradtak az elsõ rész végén, azokra a 2. és 3. rész sem adott választ.) A többi már csak technikai túlvesézgetésnek tûnt számomra.

Mivel nem találtam hsz-odat a 'Mátrix - Forradalmak'-nál, itt leszek kénytelen kicsit spoilerni a harmadik részt.

VIGYÁZAT! MÁTRIX 3 SPOILER!
Magánvéleményem: Ha Neo túlélte volna a harmadik rész végét, akkor az általa felfedezett dolgokról vagy hallgatnia kellett volna (és csendben beleõrülni, mivel éppen õ volt az, aki nem ismerte el a Mátrix létjogosultságát), vagy a tudását megosztva a többiekkel veszélybe sodorta volna ez egész Tervet, és ezzel Zion szabadságát is egy csapásra megszûntette volna. Ha már ilyen technika jellegû részletekbe megyünk bele a fõ üzenetén túl.
10/10
danab1 2007 nov. 04. - 13:32:31 10/10
(35/831)
Üdv!
Én teljes egészében osztom a véleményedet! Még alig találkoztam olyan emberrel, aki szerint jó lett volna a második és harmadik rész! Pedig szerintem igen is az! Méghozzá azért, mert az elsõ rész a bevezetés, a fehér nyúl, aki bevezet minket Aliz birodalmába. A trilógia másik két része pedig kibontja elõttünk a szálakat, hogy tulajdonképpen mit is keresünk itt.
Én is teljesen érthetõnek tartom a történetet. Nem kell tízszer megnézni, hogy leszûrje az ember a lényeget, csupán félretenni magában a sablonokat, a konvenciókat és beleélni magát abba, hogy ez valami egészen más. Túl mutat a szirupos tömegfilmeken. Ez valakinek tetszik és természetesen van, akinek nem.
A Márix nagyon színes alkotás, mivel számtalan kultúrából merít a görög mitológiától (pl. Morpheusz, az álmok istene) a buddhizmuson át egészen a távol-keleti harcmûvészetekig. De a keresztény szimbólumok is jócskán átszövik.
Jelent is meg egy remek könyv Mátrix Filozófia címmel, ami hiánytalanul összegyûjti a megjelenõ elemeket és világnézeteket.
Az Animátrix megmutatja, hogy milyenek voltak a Neo elõtti kiválasztottak és õk miért voltak eleve bukásra ítélve.
Én nagyon szeretem ezt a filmet és mindent, amit képvisel. Szerintem, ha valakit egyszer magával ragad ez a világ, nehéz tõle szabadulni. Sajnálom, ha valakinek nem nyerte el a tetszését.
***SPOILER*** Mátrix 3.
A befejezésrõl meg annyit, hogy persze én is jobban örültem volna, ha Neo és Trinity „túléli” az emberiség megmentését és élvezheti „munkájuk gyümölcsét”, de az élet már csak ilyen – kegytlen(?).
Alex Diesel 2007 nov. 04. - 12:54:01
(34/831)
Sziasztok!

Elolvastam az összes hozzászólást. Sokan írják hogy nem jó film, és nem is értik. Az hülyeség hogy nem lehet megérteni. Aki nem szereti, az nagy részben nem érti meg a filmet, akkor sem ha 6 -szor nézi meg, és ezért szólja le a filmet. Nagyon egyszerûen fel lehet fogni a film lényegét, csak kell hozzá ész, és ez sok embernek sajnos nem adatik meg.

Filmnézés közben nem csak a Kung-Fu harcmûvészetre kell figyelni. Morpheus miközben magyarázza Neo -nak hogy mi is az a Matrix, pontosan nekünk, nézõknek mondja el a film értelmét. A második részt azért nem tartják érdekesnek sokan, mert már nem mutat nekik új dolgot. Pedig pontosan a 2. részben beszélget Neo az Építésszel. Ekkor kiderül hogy nem is csak Neo volt az egyetlen kiválasztott, és hogy Neo hogyan is született. Sok érdekes dolgot meg lehet tudni ebbõl a jelenetbõl. De sokan nem értik meg hogy mit mond az Építész. Beszélgetésük elején ki is jelenti Neo -nak hogy a válasza csak egy részét fogja megérteni. A harmadik részben pedig kiderül hogy mi is volt Neo sorsa. Kiderül hogy mi is az az ok ami miatt a kiválasztottnak sikerül az embereket megmenteni, hogy ne tudatlanságban éljék le az életüket.

Üdv: Alex Diesel
8/10
zszoltan 2007 okt. 25. - 13:20:03 8/10
(33/831)
:)
Hát, a hithez elég sok köze van, az biztos. Fõleg Morpheus hitének Neo kiválasztott voltában. Mindenesetre érdekes elképzelés éppen ezt a filmet bevetni hitoktatásra.
De legalább nem aludt el rajta a társaság. Egy jó tanárnak erre is kell figyelnie. :)
tirszin 2007 szept. 27. - 18:10:29
(32/831)
Sztem. ez a film sokkal több annál, mint amit itt sokan gondoltok róla.
A világunkat mutatja be/írja le, mégpedig elég pontosan,
csak sajnos ennek megértéséhez több elõismeretre lenne szükség, amit manapság elég nehéz megszerezni, eme materialista, "nyugati típusú" civillizációnkban.
Az analógia a megértés kulcsa szerintem: a gépek által létrehozott, szimulált világ tulajdonképpen a mi valós világunk, mi emberek itt a földön pont egy ilyen látszat rendszerben élünk, csak kevesen tudják még ezt...