Téma: Mátrix

10/10
Kozutas 2011 nov. 11. - 16:04:55 10/10
(647/827)
Bocsánat, hogy kötekszem, de ha már a mátrixban "egyedi" szabályokat kezdett el Neo használni, nem tudott volna egy spéci golyóálló mellényt is szerezni valahogy ?
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 nov. 11. - 15:53:47 10/10
(646/827)
Igen, nem semmi a nõ. :)
10/10
Ford Mustang 2011 júl. 02. - 00:21:58 10/10
(645/827)
Ez tényleg nagyon komoly :D
Seven7Crown 2011 júl. 01. - 23:59:12
(644/827)
-Ez lemaradt: :DD!
Seven7Crown 2011 júl. 01. - 23:57:45 Előzmény Ford Mustang
(643/827)
-És a lényege kb.ez:
-"Én tudom hogy te tudod amit én tudok, de te nem tudod hogy én tudom hogy te tudod amit én tudok!"

-Komoly!!
10/10
Ford Mustang 2011 jún. 27. - 23:45:21 10/10
(642/827)
Ennyit írni hallod. :D Nem volnál ki kéne találni ;D
offtopic
_Enzooka_ 2011 jún. 27. - 22:27:10
(641/827)
de a Napról szól!
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 27. - 22:21:36
(640/827)
Hermes Trismegistos ezt mondta: "Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van,
és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van,
hogy az egyetlen varázslatának mûveletét végrehajtsa."
Ugyanerre a logikára épülnek az alábbi mondatok: "war is peace", "freedom is slavery", "ignorance is strenght", "Big Brother is watching you"
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 27. - 22:20:55
(639/827)
Itt van rá kétfajta magyarázat:
1. Az alkémiai mûveletek tanítása során Hermész azt mondja a Kõrõl, hogy az felemelkedik a mennyekbe, amikor pörkölés és kalcinálás révén szert tesz a tûz tulajdonságaira, mert az alkimista kalcinálás alatt azt a folyamatot érti, amelynek során az anyag égetéssel és pörköléssel porrá válik. És az anyag újra leszáll a mennybõl a földre, amikor a Föld tulajdonságait veszi fel, ilyenkor feléled és táplálkozik az, amit a kalcinálás korábban megölt.

...most a Kõ megsokasításával foglalkozik. Bár kövünket az elsõ mûveletben négy részre osztottuk, ez valójában két lényegi részt tartalmaz csak. A felszállót, a fixálatlant és a földet, vagyis az élesztõt. A fixálatlan részbõl sokra van szükség, és át kell adnunk ezt a kõnek, melyet alaposan megtisztítottunk minden szennyezõtõl.

Késõbb égetjük ugyanezt a követ, azzal az olajjal, amely az elsõ mûveletben vált ki, amelyet a Kõ olajának nevezünk. Pörköljük, forraljuk és szublimáljuk mindaddig, míg az egész Kõ alá nem száll, fixált és folyékony nem marad. A szublimáció révén a testi szellemivé lesz, a szellemi pedig alászállás révén testivé.

Amikor a Harmadik végre magára talált, belsõ késztetésbõl és nagy örömmel felszállhat a földrõl a mennybe, részesedvén így az alsó és felsõ erõkbõl, ettõl válván erõssé és diadalmassá az Egy világosságában, megmutathatja erejét a számok elõsorolásában, és minden sötétségek megfutamításában.

Az azót felszáll a földrõl, az üveg fenekérõl, majd újra alászáll, lecsepegve a földre, és ez a folytonos keringés válik egyre szubtilisebbé, elpárologtatja a Napot, és a légnemû nap-atomokat magával hordozva a Nap azótjává válik, ami nem más, mint a mi harmadik, igazi Higanyunk. A körforgásnak mindaddig folytatódnia kell, míg magától meg nem áll, a Föld fel nem szívta az egészet, akkor válik fekete, kátrányos anyaggá, a Varangyosbékává, amely az anyag végsõ halálát és szétbomlását mutatja.

Válaszd el az anyag illékony részét forralással, és melegítsd, míg a gõz a szülõk testével nem egyesül: ekkor kapod meg a Követ.



2. A Tabula Smaragdina mondanivalója a következõ. Ha az ember az Egy varázslatának mûveletét végre akarja hajtani, mûveletéhez az, ami lent van és ami fent van, egymásnak megfelel. Mert ahogy minden dolog az Egy gondolatából származik, úgy a természetben is - átvitellel ugyan, de - minden az Egybõl keletkezett.

Hogyan származott és hogyan keletkezett? Nemzõje a Nap. Anyja a Hold. Méhében a Levegõ hordozta és a Föld táplálta. Mert õ (a théleszma) az egész világ nemzõje. Ereje a legmagasabb fokra akkor lép, ha a földre ér és onnan visszafordul. Ez pedig a mûvelet teóriája, mondjuk, ez volt az ismeretelmélet.

Most következik a gyakorlati útbaigazítás. Mit kell tenni? A tüzeset a földtõl és a könnyût a nehéztõl el kell választani. Az elválasztásban a tudás éppen olyan fontos, mint a szenvedély.

Megkülönböztetni és megkülönböztetni. Ez a legfontosabb.

E mûvelet közepette (a théleszma) fölemelkedik, aztán leszáll, hogy a felsõ és az alsó erõket is magába szívja. Ilyen módon az ember a dolgok fölött levõ hatalmat elnyeri. A sötétség pedig eloszlik. Az ember oly hatalom birtokába jut, amely a légnemût is megfoghatóvá és legyõzhetõvé teszi, a nehéz anyagot pedig áthatja.

A világot ilyen módon teremtették és ez az átvitel módja is. Mindez tulajdonképpen nem egyéb, mint a Nap mûvelete.

PARACELSUS a Tabula Smaragdinához azt a megjegyzést fûzi, hogy a tizenhárom mondat az az univerzális recept, amely szerint a dolgok természetes, vagy tökéletes állapotukba helyezhetõk. Különbség a földi, ásványi, növényi, állati, lelki, szellemi körök között nincs, mindegyikre egyaránt alkalmazható. ...

Amit tehát a Tabula Smaragdina tanít, az a belsõ chemia analitikus módszere. Egyfajta beavatás, amely szerint az ember a dolgokat, de elsõsorban önmagát, mint Paracelsus mondja, a tökéletesség állapotába helyezheti. Olyan transzmutáció (átváltozás), amely minden létezõre alkalmazható. ...

A Tabula Smaragdina azt mondja, hogy ugyanazt a sugárzó, életfakasztó meleg világosságot, amellyel a Nap a természetet elárasztja, az ember önmagában megvalósíthatja és azt a sugárzást életének tartalmává teheti. De ugyanezzel a sugárzással a dolgokat is áthathatja. Ez a mûvelet az, amit késõbb alkímiának neveztek el. Aranycsinálásnak azért mondják, mert az arany a Napnak megfelelõ fém és amikor az ember önmagát fénnyel és meleggel itatja át, önmagát Nappá, vagyis arannyá változtatja. ...

[Hamvas Béla: Tabula Smaragdina (1947-1950), Mágia szutra (1950), Életünk könyvek, 1994]

http://www.tarrdaniel.com/documents/Hermetika/tabula_smaragdina.html


A lényeg: "A Tabula Smaragdina azt mondja, hogy ugyanazt a sugárzó, életfakasztó meleg világosságot, amellyel a Nap a természetet elárasztja, az ember önmagában megvalósíthatja és azt a sugárzást életének tartalmává teheti."
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 27. - 22:20:32
(638/827)
Ezt írja: A földrõl az égbe emelkedik, aztán ismét a földre leszáll, a felsõ és az alsó erõket magába szívja. - ez nem lehet a Nap, hiszen azt Hermész Triszmegisztosz is tudta, hogy a Nap egy külön égitest. Ugyan akkoriban azt gondolták, a Föld körül kering, de azt nem, hogy leszállna a Földre, majd onnan emelkedne ismét fel.
Viszont a trilógia végén ilyesmit csinált Neó és Trinity.

Az ókorban is tudták, minden kultúrában tudták, hogy a Nap egy külön égitest, nem a Földrõl száll fel.
Persze, az lehetséges, hogy a szövegben benne van az, hogy aki erõs, az a Naphoz hasonló. És sok helyen valóban a napisten volt a legfõbb, pl. Egyiptomban. De a görögöknél nem. Ez a szöveg nem a Napról szól.
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 27. - 22:19:34
(637/827)
Még néhány dolog:
1: a számok misztikája. Pofonegyszerû erre a magyarázat: a számok ugyanis nem léteznek. A számok nem dolgok, nem tárgyak, nem élõlények vagy más effélék. Sehol a világon nincs semmi, amire rámutatva azt mondhatnánk: ez az öt, az a száz, amaz a nulla. A számot csak kimondjuk, odaértjük, de önmagában nincs. Mindenféle mûveleteket végezhetünk vele, akkor sem jelenik meg, nem ölt testet. épp emiatt soha nem is változik meg, nem romlik; az egy mindig egy marad, a száz mindig száz és ez soha nem változik. A számoknak tehát csak ideális létezése van, nem fizikális. Ugyanilyen a geometria is: ha azt mondjuk: az a pont, ami nem rendelkezik kiterjedéssel - ilyet nem lehet elõállítani, mert bármit elõállítunk, annak már lesz kiterjedése. a geometria tehát szintén elvont, idealisztikus, nem létezõ, hiszen a valóságban olyan vonal sincs, ami kiterjedés nélküli pontok sorozata lenne.

Épp ez indította arra az ókori elméket, hogy a számoknak és geometriai formáknak misztikus, mágikus jelentést tulajdonítson.




2: A nõi manipulációról: "A kiszolgáltatott nõ szinte sosem csak alázatos szolgálólány, általában inkább passzív-agresszív manipulátor, aki úgy igyekszik érvényesülni, ahogy a helyzete engedi: verbális erõszakkal, intrikával, taktikázással, színlelt vagy valódi érzelmi közönnyel...Azt a gazdagságot, amit egy egyenlõ partnerek közötti viszonzott kapcsolat teremt, egy felemás állapot sosem adhatja meg. Egyszerûen nem éri meg." (David Wexler)
Ha a nõket lenézik (a nagymamám emlékkönyvébe olyan rigmust írtak, miszerint a nõ nulla, a férfi egy) - az efféle hozzáállás naná hogy manipulációt terem...



3: Hogyan képzelik az okkultizmusban a fény felszabadítását egy emberi testben? Szepesi Mária leírása a Vörös oroszlán c. regényben:
"...megcsendült ajkán az õsi misztériumok örökké ismétlõdõ formulája:
'Égesd el testedet gondolataid tüzével!'
Az asztráltest már pirosan izzó rostélyon feküdt, és világítóan áttüzesedett lassan. A mélyvörös izzás fehér ragyogássá vált, és vakító kristályszikrázássá fokozódott.
'Azok, akik elvesznek, a gõzhöz hasonlóak, a tûzhöz hasonlóak, a füsthöz hasonlóak – idéztw az Úr szavát Ezra könyvébõl: - égtek, izzottak, és elhamvadtak….
A mulandóság hamuvá lett. Az árnyék fénnyé változott.'"

Elég sötét leírás a mágiáról, mindenesetre...az okkultisták fejében ez a boldog beteljesülés.
offtopic
_Enzooka_ 2011 jún. 25. - 17:07:06
(636/827)
:)
Seven7Crown 2011 jún. 25. - 17:03:04
(635/827)
-Sokáig én is azt hittem!:)
offtopic
_Enzooka_ 2011 jún. 25. - 17:00:08
(634/827)
ahh.. azt hittem a kulcskészítõ lesz.
Seven7Crown 2011 jún. 25. - 16:55:43
(633/827)
Lao-ce volt az a kínai csávó, aki filozófusnak adta ki magát, de csak pár perc jutott neki!:)
offtopic
_Enzooka_ 2011 jún. 25. - 16:43:16
(632/827)
laoce hanyadik részben játszott? nem rémlik.
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 25. - 16:24:53
(631/827)
"Mindig azt reméljük,
hogy valaki más tudja a választ.
Valahol máshol jobb lesz,
valamikor minden jóra fordul.
Az igazság az,
Hogy senki sem tudja a választ.
Sehol sem lesz jobb,
és minden úgy fordult, ahogy fordulnia kellett.
A választ magadban keresd:
te tudod, ki vagy és te tudod, mit akarsz."
Lao-ce
10/10
Ford Mustang 2011 jún. 25. - 00:41:07 10/10
(629/827)
:D
Seven7Crown 2011 jún. 24. - 20:03:21
(628/827)
Hihetetlen,most megint visszatértél a kályhához.:)