Téma: Mélymagyar

cherry baby 2008 okt. 08. - 07:30:37
(182/242)
Láttad az új europlakátot?

valami olyan szöveg van, hogy: 2008tól már gyorsult a gazdasági növekedés.


és ilyen hülyeségekre költenek. annak is örülök, hogy egész európában küzdenek ezzel a válsággal, de gyurcsány azt mondta, magyarország tudja kezelni a problémát.

azt a színész fejet, amit a vonat katasztrófa után vágott. eszméletlen. egy deka õszinteség nem volt benne. páromnak mondtam is, nézd annyira színész, mindjárt el is sírja magát. hihetetlen...
Heathcliff 2008 okt. 06. - 06:31:32 Előzmény Obránszky Ármin
(181/242)
Ármin, itt egy cikk Gömbösrõl:
http://www.historia.hu/archivum/2000/0003gergely.htm
Ez egy érdekes mondat belõle:
Gömbös bûne a fajvédelem, a faji alapozású antiszemitizmus... Miniszterelnökként azonban "revideálta" álláspontját, és kormányzása alatt egyetlen, a magyarországi zsidóság jogait sértõ jogszabály, rendelet nem született!
Kár, hogy nem látom még árnyaltabban a korszakot.
Azt biztos, hogy tavaly egy idõsödõ hölgy nagyon keserûen kikelt ellenem (miért védem a zsidókat). A hölgy fia országosan ismert újságíró, médiaszereplõ; a neve lényegtelen. A hölgy azt mesélte, a háború elõtt a summások úgy voltak, hogy a férj elment dolgozni, a szegény és ostoba asszonyka pedig uzsorakamatra eladósodott a zsidó szatócsnál. A férj jövedelmének egy jó része oda vándorolt; a következõ évben még hamarabb kölcsönre szorult az asszony, így a ház pár év alatt a zsidó kereskedõé lett, a kamatok fejében. Ezt mesélte el nagy dühösen, gondolom, családi élmény...a zsidó kamat miatt váltak földönfutóvá. Nem tudok az ilyesmire mit mondani...Itt már mindenkinek igaza van...:(

Kérlek, a következõ kis irományt olvasd el (ahogyan ismerlek, már ismered is valahonnan). És ne hagyj cserben :) kommentáld, kíváncsi lennék a véleményedre.

Munkára fel, Kedves Tarka Magyarok, tegyenek a kirekesztés, a diszkrimináció ellen!

Kérem azt is, hogy végre tegyék magukat igazán tarkává! Figyelem egyre gyakoribb vonulásaikat, s hiányolom, hogy kéz a kézben vonulna cigányember és nem cigányember. Miért nem fogják meg egymás kezét, Kedves Tarkák? Miért olyan fehér az egész tömeg? A rossznyelvek szerint azért, mert önök leginkább olyan kivételezett, gazdag, luxuskörülmények között élõ emberek, akik romával még soha életükben nem találkoztak, legfeljebb egy méregdrága belvárosi étteremben cigányzenét hallgatva.

Olyan aljas rágalmak is elhangzanak, hogy önök nem is vegyülnének a magyar cigánysággal és az integrált oktatást például meghagyják a kiszolgáltatott falusi embereknek. Tegyenek a megalapozatlan rágalmak ellen, kedves tarkák! Mindenki, aki csatlakozott a Tarka Magyar mozgalomhoz, hívjon meg évente legalább egy hónapra egy sokgyerekes vidéki cigánycsaládot és lássa vendégül saját otthonában. Gyermekeit pedig a Rózsadombról vagy Lipótvárosból küldje el Dél-Somogyba, Borsodba, Szabolcsba és járassa ott iskolába, mondjuk egy tanéven át. Szûnjön meg a szegregáció! Tarkítsák az országot.

Kérem a Tarka Magyar mozgalomhoz csatlakozott Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, hogy álljon élére a kezdeményezésnek. Hívjon fel minden egyes zsidó iskolát arra, hogy nyissák meg kapuikat a vidéki roma gyerekek elõtt! Váljon tarkává a Lauder iskola, s sorra a többi is! Üljön minden zsidó gyermek mellett egy cigány gyermek, ismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, szokásaival! Ne szerénykedjenek tovább fõvárosi zsidó identitású honfitársaink, ne mondjanak le a sokszínûség, a tarkaság hétköznapi örömeirõl a vidék nem tarka magyarjainak javára. Vegyék ki aktívabban részüket a tarkaság igazi örömeibõl!

Remélem, jó tanácsaimat megfogadják, szívbõl kívánok sok sikert a Tarka Magyaroknak!

Szeretettel

Morvai Krisztina

Budapest, 2008. október 4.
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 05. - 13:44:45 Előzmény Obránszky Ármin
(180/242)
Ármin, az itt következõ egy kifejezetten jobboldali, konzervatív ember véleménye lesz, egy másik fórumról. Nekem ez sem tûnik túl uszítónak. És sajnos nem tudom megítélni, esetleg mi benne a csúsztatás, ha van.

Ha egy országban egy réteg komoly mértékben kihasználja, lefoglalja a gazdasági erõket, társadalmi pozíciókat, akkor az mindenhol feszültséget generál. Azt, hogy egy ország milyen mértékben képes ezt békésen, közmegegyezéssel rendezni, az nagyon függ az országtól, és az adott történelmi helyzettõl. A kérdés rendezési módja a hutuk, és tuszik példájától kezdve az örmény genocídiumon át, a gyarmatosított országok hatalmas rendszerében az országok máig élõ gazdasági kihasználásán át, a maláj kínai ellentét mindkét fél számára, és az ország számára is teljes stabilitást, és fejlõdést biztosító megegyezésen keresztül az angol asszimilációig tart.

A zsidó réteg gazdasági térnyerése számarányához képest nagyon jelentõs volt. Az I. világháború után nálunk is akkora volt ez a térnyerés, hogy amint beidézted példának Ungvárytól, a budapesti ipari ingatlanok 66%-a zsidó birtokban volt a harmincas évekre, de a földbirtok tekintetében is eljutottak a 40 %-ig. Már ez a tény óhatatlanul is kiváltott a társadalomban egy olyan reakciót, amely minden hasonló helyzetben lévõ államban megtörtént. Állításoddal ellentétben éppenhogy a földbirtokos, arisztokrata réteg volt az, amely ezzel a térnyeréssel együtt tudott élni, amely éppenséggel támogatta a zsidóságot a gazdasági fejlõdésben. Éppenséggel ez a réteg volt, amely már korábban is támogatta a kiegyezést, és amelynek támogatásával még a kiegyezés évében elkezdte a mûködését a Rothschild háznak az elsõ hazai bankja, a Magyar Általános Hitelbank Rt.. Bethlen kormányzása a világháború után éppen hogy a német, zsidó gazdasági erõre épült, de Gömbös is felhagyott a kormányzása során a korábbi fajvédõ elveivel, és támogatta a zsidóságot az ország fejlesztésében. Hogy erre a rétegre mennyire szükségünk volt mutatja, hogy amikor már egész Európában transzportálták a zsidókat, itt a német megszállásig semmiféle atrocitás nem érte õket. A numerus claususról késõbb.

Az antiszemitizmust nem kellett fûteni az országban, de ez éppenhogy nem a földbirtokos arisztokraták asztala volt. Ez a megélhetését féltõ rétegek válaszreakciója volt, akik kikerültek a gazdasági fejlõdés sodrából, és amint József Attila mondta, 3 millió koldus küzdött a megélhetéséért, mellettük az állandó lecsúszástól rettegõ középosztály is. Hasonló feszültség keletkezett majd minden országban, ahol hasonló volt a társadalmi helyzet. Óhatatlanul kialakult máshol az örményellenesség, vagy gyarmatosítók iránti ellenesség, vagy a maláj földön a kínai ellenesség, hogy a hutukról, és a tuszikról ne is beszéljünk, de még Angliában, Amerikában is élt az antiszemitizmus.

Az, hogy egy társadalom hogyan tudja kezelni ezt az ellentétet, sokat mond a társadalomról is, meg a történelmi helyzetrõl is. Az, hogy nálunk komolyabb erõszak nem érte a zsidó réteget 44-ig, az annak tudható be, hogy az országnak szüksége volt a zsidó tõkére, és gazdasági erõre, másrészt betudható az asszimiláció mértékének, harmadrészt betudható annak, hogy az akkori elit, no nem kimondottan a dzsentriskedõ úri rétegekre gondolok, inkább a helyzetben lévõ politikusi gárda képes volt, és késõbb is képes lett volna kezelni a feszültségeket, melyek a zsidóság körül létrejöttek, amint arra lépések is történtek.

A rengetegszer emlegetett numerus clausus nemzetiségi alapon korlátozta az egyetembe bejutók számát. Ezt erõsen kritizálják, de ez máris egy törvényi szabályzó volt, amivel békés körülmények között lehetett szabályozni az aránytalanságokat. Példa erre Amerika, ahol az egyetemek is alkalmazták ezt a módszert a zsidósággal szemben, hosszabb ideig, mint nálunk. Ha a Malajzia meg tudta teremteni, hogy az utóbbi évtizedekben megszólalásig hasonló kínai-maláj problémát tisztán törvényi, politikai úton átfordítsa gazdasági prosperitásra, és a vezetõ kínai rétegeket képes volt a közteher viselésére rávenni, és a társadalmi egyenlõtlenséget csökkentését meg tudták oldani, a magyar vezetés hasonlóan békés helyzetben hasonló módon képes lett volna ebben a kérdésben közmegegyezésre jutni, hasonlóan békés megoldást alkalmazni. Ez meggyõzõdésem. Nem szólva arról a sokat könnyítõ körülményrõl, hogy nálunk a zsidóság már félig asszimilált állapotban volt.

Az, hogy te egy hangulatkeltõ antiszemita verset hozol igazad igazolására, semmit sem bizonyít. Hasonló irományok nagy számban íródtak, az ellentétek erõszakba torkolltak olyan országokban is, ahol a kérdés békés úton rendezõdött. Anglia, Malajzia. Az, hogy antiszemitizmus volt, az csak azt az ellentétet mutatja, amely akkor a társadalmat feszítette, amelynek teljesen békés, és minden fél számára prosperáló kimenete lehetett volna, ha nem a világháborús helyzet irányít.
Heathcliff 2008 okt. 05. - 01:15:21 Előzmény Obránszky Ármin
(179/242)
Ármin, sajnos nem tudom elsõ kézbõl neked elmondani, hogyan érezték magukat a Horthy-korszak zsidói. Csak egy idézet 1928-ból, x. kisváros évkönyvébõl, az izraelita hitközség kapcsán: "Íme,ez a története nagy vonásokban az x-i zsidóságnak. Sok és nagy küzdelmen megy keresztül az x.i zsidóság több mint 130 éves itt tartózkodása alatt. Ám mindig megértéssel találkozik az x-i másvallású polgárok között. Soha, még a legválságosabb idõkben sem élesedik ki az ellentét közöttük. Ennek magyarázata bizonyára nemcsak az, hogy az x-inép megértõ, emberszeretõ, soha sem elfogult más vallású vagy különösen a zsidósággal szemben. Mindenesetre érdeme ez a letelepedett zsidóságnak is, amelyik azzal viszonozta a megértést, a testvéri szeretetet, hogy mihelyt erre alkalmat adott neki a törvény – rögtön az idegen kultúrát, elfelejti a német szót és testestõl-lelkestõl magyar lesz, érzésben, gondolkodásban. Odaadó, áldozatkész polgára hazájának, városának, Szolgálja azt tudásával, munkájával, lelke melegségével…"
Ez már csak azért sem csupa szöveg, mivel a korabeli népszámláláskor – ez Magyarországon csak néhány városban volt így – mindenki magyarnak vallotta magát..
Tehát 1928-ban még jól érezték magukat.
És a Napfény íze c. film, Radnóti, Vágó Márta, tudósok életrajza, a Sorstalanság regény stb. alapján nekem nagyon is úgy tûnik, hogy nagyon is beilleszkedtek, és Magyarországot valódi hazájuknak tekintették.
A Horthy-rendszer már csak amiatt is zsidó-barát volt, mivel – pl. Németo-gal ellentétben – a zsidó tõkének és a zsidó intelligenciának itt igenis nagyon jelentõs, nagyon fontos szerepe volt. Egyszerûen nem lehetett õket nélkülözni, az ország mûködésébe már annyira beleépültek. Tehát. már csak muszájból is jóba kellett lenni velük. De ez talán nem is volt nehéz, ha alapvetõen egy átlagon felülien mûvelt népcsoportról van szó…
offtopic
Rika 2008 okt. 03. - 14:14:13
(178/242)
Ha halált nem is, de sokkal szigorúbb megítélést igen.
Elég nagy az állatokkal kapcsolatos bûnözés is, kéne valaki, aki foglalkozik azzal, mikor:
ellopnak egy állatot(nem is hinnétek mennyit...)
megcsonkítanak egy állatot (pl. fülhegyezés)
kínoznak egy állatot

A legérthetetlenebb számomra, amikor valaki mérget dob a másik udvarába, hogy megölje a kutyát...Én a saját kezemmel tekerném ki a nyakát annak, aki ezt merte tenni.
offtopic
Obránszky Ármin 2008 okt. 03. - 13:49:29 Előzmény Heathcliff
(177/242)
Hú, mire végigolvastam a hozzászólásokat... :-)
Horthy: Ha jól tudom, akkor azért nem kérte senki más csak Tito és Rákosi azt, h a háborús vagy emberiség ellenes bûntetteket elkövetõkhöz vagy azokhoz hasonlóan, akiket ilyesmivel vádoltak feleljen a tetteiért (akit érdekel a téma az olvassa el Szerencsés tanár úr könyvét, az Ítélet: halál!-t), mert a zsidókkal szemben nagyon kedvezõ magatartást tanúsított (persze nyilván benne volt a kiugrási kísérlet is ebben, de alighanem az elsõ nyomott többet a latban). Azt hiszem, h jellemzõ a korabeli európai megítélésére, h Joszif Visszarionovics elvtárs elfogadta volna azt, h a hatalomátvételig az õ kezében maradjon az ország, ha történetesen itthon tartózkodik. A démonizált, nyilasokkal összemosott Horthy-kép csak késõbb alakult ki egy elég könnyen felismerhetõ koncepció keretein belül (a "kommunisták" hatalomátvételének szükségességét igazolandó).
Ennek ellenére, az imákat szerintem hagyjuk meg a Wallenbergeknek! Azért a Horthy-rendszer nem éppen a zsidóbarát légkörérõl híres, így nem csodálom, h azok, akik akkoriban éltek Magyarországon a zsidók közül nem nagy szerettel gondolnak vissza arra a korra.
offtopic
Moldávia bánata 2008 okt. 03. - 13:13:55
(176/242)
Az állatkínzást ne keverjük ide, mert az mélymagyartól is, antimélymagyartól is mindenre tekintet nélkül tûrhetetlen, s halált érdemel!
offtopic
Rika 2008 okt. 03. - 12:04:42
(175/242)
Nem hiszem, hogy az a humor, amikor valamit tökig alázunk. Aki ezt teszi, az fél, hogy rosszul jön le, ezért nyúl valami tuti témához.
Ugyanilyen mikor az ember leissza magát azért, hogy elhitesse, jól érzi magát. (csúnya szóismétlés:P)
Karinthy kisujjában is több humor volt, mint ami ezekben a videókban vagy "napi szarokban" van.
offtopic
Rika 2008 okt. 03. - 11:49:48
(174/242)
Van ahol kiállítási 'tárgyként' kikötöttek egy szerencsétlen ebet. Azt lehet nézni, hogy hogyan lesz napról napra soványabb míg végül éhenhal. Vizet persze adnak neki, nem akarják, hogy gyorsan elpusztuljon.
Ja. Említettem, hogy ezt Magyarországon?
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 03. - 11:06:10
(173/242)
Vicces :)
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 03. - 10:17:08
(172/242)
Nem pukkadozom. Van, aminek egyszerûen nincs értelme. Illetve van, amikor már semminek sincs értelme. Pukkadozni is csak akkor lehet, ha vannak mások, van egy közösség, akik számára pukkadozol. Vagy ha direkt minden elviselsz, az is csak akkor van, ha vannak mások, van egy közösség, akik számára mindent elviselsz.
Ha nincs, akkor nincs mihez viszonyítani, nincs kihez igazodni, nincs miért és már egyáltalán nincs semmi sem.
Egyébként pedig: ezen egy csomót röhögtem:
http://www.youtube.com/watch?v=wpe3LqeAtDk&feature=related
Persze, ezen sem lehet a végtelenségig röhögni.
offtopic
meszag 2008 okt. 03. - 09:52:19
(171/242)
:QQQQQQQ. na várj, most letörlöm a monitort!:)))
offtopic
zee944 2008 okt. 03. - 09:42:44
(170/242)
Van, aki még most is ezt hiszi.
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 03. - 09:08:35
(169/242)
Yes, csak ettõl még nem lesz mûvészet, amit csinál. Az amatõröknél, ha valaki festékszóró pisztollyal a házfalra firkantja a nevét, ne röhögtessen, hogy ettõl fogadjam el mûvésznek. Lehet, hogy a hülyeség és a zsenialitás csak egy lépés, de könyörgöm, erre ne hivatkozzon senki.
Amit pedig forintosítanak, ott nehéz meghúzni a határt az ipari és a mûvészi között.
És aztán van az ötvözet: az ipari hülyeség.
Amellett van még egyéni ízlés- és tûréshatár, stb.

Egyébként: honnan tudtak szélsõségesek egy kísérleti színházi elõadásról? Mert hogy nem érdekli õket, az fix. Ha az alkotók célja önmagában csak az elõadás lett volna, megtartják, (tapsolnak), hazamennek. Ha szélsõségesek megjelentek, az azért lehetett, mert szinte odavonzották õket valamiféle agresszív, kihívó reklámmal. Akkor pedig a cél eleve a balhé volt. Tehát mondjuk, a happeninget az elõadás részének tekintették.
Kata original 2008 okt. 03. - 08:58:44
(168/242)
Na, jah. Posztmodern.
Kata original 2008 okt. 03. - 07:55:16
(167/242)
Én is láttam azt a dokumentumfilmet, igen: Ugyanaz az eljárás és provokáció az egész. Mondjuk,amióta láttam a zeitgeistet csak összeesküvés-elméletekben tudok gondolkodni:D Vagy nem is annyira vicces ez.:(
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 03. - 07:51:57
(166/242)
Lehet, hogy nem ismerem. annyit tudok, direkt agresszív stílusban provokáltak. Ami (provokálás) másokat váratlanul ért. Mivel direkt föl akartak zaklatni másokat, nyilvánvalóan tudhatták, hogy föl is fognak. Tehát: õk legalább fölkészülten várták a következményeket. Legalább számítottak is rá; rendõri védelmet kértek, ami szombaton még volt is. Úgy egyébként iszonyatos, hogy a támadók mit engedtek meg maguknak: sav?? ürülék?? Ez engem Izraelre emlékeztet, egy dok. filmben láttam, hogy izraeli katonák egy palesztin gyermekotthont tökig bekentek szarral, amit zacskókban vittek oda magukkal. Van, akiknek hasonlóan van fölépítve az agya, mit mondjak. :( És mind aljas söpredék, aki ilyet tesz.
A mondat, amit nem mondunk ki, a blaszfémia.
Kata original 2008 okt. 03. - 07:50:27
(165/242)
Te nem akarod megérteni a lényegét ennek az egésznek. Mert neked sem fontos. Ennyi, felesleges az idézgetés mûvekbõl, ettõl a szememben nem leszel szimpatikusabb.Aki egy kicsit is védi ezt a mocskot....
offtopic
meszag 2008 okt. 03. - 07:25:16
(164/242)
:DDD, úgysem bírod megállni egy idõ után. Mármint, hogy abbahagyd. Tudom magamról :))))
7szünyü 2008 okt. 03. - 07:20:53
(163/242)
Nekem eszembe juttattad a stemplizõs ügyet a Szigorúan ellenõrzött vonatok-ból... :)