Téma: Mindenki

8/10
Viktor6665 2017 ápr. 06. - 21:53:50 8/10
(274/294)
Én belelátok egy filozófiai dilemmát a filmbe. Adott 3 alternatíva:
-a tehetségesek felhúzzák magukkal a kevésbé tehetségeseket, akik csak passzívan vesznek részt a tevékenységben
-a tehetségeseket és nem tehetségeseket elkülönítik
-együtt dolgoznak, de így a kevésbé tehetségesek lehúzzák a tehetségeseket

Vagy hogy kicsit távolabbról nézzük és egy másik példával éljek, mi van ha van két gyereked, az egyik nagyon buta, a másik pedig nagyon okos
Hogy fogod a gondoskodást és az anyagi javakat elosztani kettejük között.
Ha egyformán osztod el ezeket akkor a butára nem jut elég energia és segítségre szorul majd egész életében, a másik gyereked sikeres lesz, de csak az átlagember szintjén.
Ha a butára fordítod a legtöbb idõt akkor normális élete lesz, de közben a testvére nem járhat jó egyetemre, nem bontakoztatja ki a képességeit, végül ugyanolyan életkörülményeket érnének el.
Ha az okosra fordítod gazdag zseni lesz belõle, aki segíti a társadalom fejlõdését, de a testvére meg életképtelen.

Elsõre lehet, hogy a többség azt mondaná, hogy egyformán kell mindenkivel foglalkozni, de ha közelebbrõl is megvizsgáljuk a témát már nem olyan biztos, hogy tényleg ezt akarnák-e.
gyereamozibabe 2017 ápr. 05. - 20:08:43
(273/294)
Látom még mindig megy a vita a film üzenetén :-) Én is azt mondom, hogy egyszerûen nem volt több idõ kifejteni, hogy a gyerekek miért érezték úgy, hogy fel kell lázadniuk. Ezt a fantáziámra bízom, és nem kezdem el szapulni õket, hogy "hülyék, mert ezzel csak szétverték a kórust". De a kevesebb fantáziával megáldott honfitársaimat emlékeztetném, hogy egy film üzenhet olyat is, amivel nem értünk egyet. Üzenhet marhaságot is. Ettõl még a képi megvalósítás ZSENIÁLIS! Illetve találtam pár színészi hibát/gyengeséget, amit a saját verziómból kivágtam. Akit érdekel: youtube: "Mindenki (Oscar-díjas) általam kivágott jelenetek"
Lyanos1 2017 ápr. 03. - 19:13:52
(272/294)
A film címe Mindenki.
Egy lehetséges magyarázata, hogy a rövidke történetbe _mindenki_ azt lát bele, amit akar.
*** SPOILER ***
Például Erika néni annyiszor elmondta, hogy "mi vagyunk a legjobbak", hogy nem lehet nem gondolni a multikulti cégek hazai vezetõire, akik állandóan ezt a legjobb dolgot mantrázzák.
*** SPOILER ***
De lehet a történetbe belelátni tehetséggondozást, csapatmunkát, megszállottságot. ki mit szeretne.
myatom 2017 márc. 17. - 07:13:13
(271/294)
Remek írás, zseniális csattanóval. Be is illesztettem linkjét a posztom linkszekciójába.
7/10
giggs1985 2017 márc. 11. - 17:23:59 7/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(270/294)
Ennek a filmek nagy problémája persze a rövidsége is. Számtalan dolog nincs benne / nincs kifejtve, de ez a feltevésed:
"tehát mi van, hogy ha a kislányból a filmben sok gyakorlással jó énekes válhatna, behozva a jelenlegi lemaradását a többi szuperénekeshez képest, de már az elején elkaszálja a tanára, mert nem instant zseni. Tehát jelenleg valóban gyengébb, de munkával behozná a lemaradását." - kap választ. Hisz Erika néni mondja, hogy hajlandó külön foglalkozni a lánnyal, és fejleszteni.
csincsilla72 2017 márc. 11. - 15:56:58
(269/294)
"Amivel részben nem értek egyet, hogy ha jól értem azt mondod már a suliban derüljön ki, hogy kinek hol van a szintje és fogadja el a kölök, hogy azt a szintet nem fogja tudni átugrani (soha), ez így természetes. Ebben ott látom a veszélyt, hogy mi van, ha azért teljesít rosszul a gyerek, mert rosszul ítélik meg a még csak kibontakozóban lévõ képességeit...tehát mi van, hogy ha a kislányból a filmben sok gyakorlással jó énekes válhatna, behozva a jelenlegi lemaradását a többi szuperénekeshez képest, de már az elején elkaszálja a tanára, mert nem instant zseni. Tehát jelenleg valóban gyengébb, de munkával behozná a lemaradását."

Kérdés, hogy az iskola feladata-e az ilyen jellegû "lemaradás" pótlása. Mert szerintem nem. A támogatott tehetséggondozás járjon a tehetségnek. Ha valaki a tehetség hiányát munkával és gyakorlással pótolná, akkor a szülõ legyen az, aki megteremi meg ennek a lehetõségét. Írassa be énektanárhoz vagy színitanodába, aztán hadd szóljon.
csincsilla72 2017 márc. 11. - 15:27:37
(268/294)
A világ így mûködik! Nem csak életet, jövõt is kell adnod annak a gyermeknek. Az állam feladata a MINIMUM biztosítása. Ami ezen felül megszerezhetõ vagy elérhetõ, azt a szülõnek kell biztosítani. Errõl beszéltem, amikor azt mondtam, hogy jó lenne, ha a fejekben is véget érne a szocializmus.
De itt nem csak anyagi kérdésekrõl van szó, illetve a filmben pont nem a szülõi anyagi áldozatvállalás a kérdés. Itt kifejezetten a tehetségrõl beszélünk. És arról, hogy aki nem üt meg egy adott mércét, annak ne járjon a kórusbeli szereplés. A Nobel-díjasok, világhírû mûvészek sem úgy lettek, hogy a középszerû (hogy ne tehetségtelent írjak) ölébe hullott minden.

"De nézzük meg a kérdést egy másik szögbõl. Vajon milyen felnõtt lesz az a gyerek, akit kiskorától arra nevelnek, hogy csak az jut elõrébb, akinek megvan az anyagi háttere és a kapcsolatai?

Realista. Egyébként ne csúsztassunk! Nem csak a pénz számít. Az adottságok és a szorgalom legalább ilyen fontos. Az elõbbin nyilván nem lehet változtatni, az utóbbi viszont nagyon is sokat számíthat egy gyermek tanulmányi elõmenetelében.
Roberto DiCapribogyó 2017 márc. 11. - 13:39:26
(267/294)
"Ugyanez a helyzet a kórusban is. Most csak azért, hogy páran elmondhassák magukról, hogy kóristák, a valóban tehetségesek ne nyerhessenek országos versenyt, vagy akár Európa bajnokságot? Miért?
A gyerekeknek (és sok embernek) mielõbb rá kell jönniük, hogy nem mindenki tehetséges egyformán mindenben. És csak a saját szintjén tud majd boldogulni. ha más nem, akkor majd a való élet megtanítja õket erre... Egy újabb példa a kórus alapján: szerintetek lesz olyan valaha is a való életben, hogy bekerülsz egy cégbe, ahol nem nagyon értesz a dolgokhoz, de azt mondja a fõnök: "nem baj, hogy visszahúzol mindenkit, maradj itt és csináld, mert ezt szeretnéd"? Na ne már..."

Ezzel igy nagyságrendileg egyetértek.
Amivel részben nem értek egyet, hogy ha jól értem azt mondod már a suliban derüljön ki, hogy kinek hol van a szintje és fogadja el a kölök, hogy azt a szintet nem fogja tudni átugrani (soha), ez igy természetes. Ebben ott látom a veszélyt, hogy mi van, ha azért teljesit rosszul a gyerek, mert rosszul itélik meg a még csak kibontakozóban lévõ képességeit...tehát mi van, hogy ha a kislányból a filmben sok gyakorlással jó énekes válhatna, behozva a jelenlegi lemaradását a többi szuperénekeshez képest, de már az elején elkaszálja a tanára, mert nem instant zseni. Tehát jelenleg valóban gyengébb, de munkával behozná a lemaradását.

Néhány példa mire gondolok:
-Pl. Paul Newman egyáltalán nem volt eredendõen jó szinész, hanem irdatlan sokat gyakorolt, készült, analizált egy-egy szerepére és igy ért el nagyon magas szintet, a szorgalmának köszönhetõen.
-Egyik barátom gimiben végig 2-es volt matekból, nem csipte a tanár. Késõbb felnõttként, volt, hogy másfél évig csak pókerezésbõl élt meg, jól. ("Hogy meddig terjednek a matematika korlátai a póker játékokon, régóta vitatott kérdés. Ami biztos: egy játékosnak matematikai, logikai gondolkodás nélkül nagyon kevés esélye van arra, hogy sikeres pókeres legyen.") Rossz belegondolni, hogy ha õ elhiszi magáról tiniként, amit a tanára sugallt négy éven át neki.

Tehát én azt mondom, hogy valóban mindenki más, más szinten mozog. Ugyanakkor a tanárok feladata (is) lenne, hogy kibontakoztassák a gyerekek képességeit és megteremteni a feltételeket, hogy a legtöbbet kihozhassák magukból azzal kapcsolatban, ami érdekli õket, amit szeretnek; ahelyett hogy önkorlátozó hiedelmeket ültetnek el bennük.
Roberto DiCapribogyó 2017 márc. 11. - 13:21:52
(266/294)
Nekem nagyon tetszik a film, az üzenete, amit viszont változtatnék rajta, hogy egy-két részletet jobban kidolgozhattak-kifejthettek volna plussz 3-4 perccel növelve a játékidõt.

Pl. ahogy irod, ha nincs szelekció, hogy nyerhetnek versenyt, és hogy jött össze ennyi jó hangú gyerek? Hát igen, ez egy jó kérdés...kicsit ellentmondásos, hogy bárki tagja lehet a kórusnak, ugyanakkor sorra nyerik a versenyeket. Valaki úgy vágta át a gordiuszi csomót, hogy lehet mondjuk zenei tagozatos a suli és magába a suliba történõ felvételkor van egy szelekció. Erre ugyan nem történik utalás, de az ellenkezõjére sem. Nekem még az jutott eszembe, hogy lehet Erika néni már évek óta végzi "áldásos némitó" munkáját:).

A Real Madridos példa tök jó, viszont szerintem a filmben az igazgatón keresztül az van sugallva, hogy ez a kórus egy Real Madrid SZINTÛ amatõr társulat, aminek bárki tagja lehet. Tehát úgymond "véletlenül" baromi jó ez a "hobbikórus". Hogy ez igy nem reális, ellentmondásos? Nos, szerintem ez az egyetlen (tényleg) problémás dolog a filmben, valóban az.. erre fordithattak volna plussz 2-3 percet, hogy kifejtsék akkor most mi van, mert ez a kulcs, hogy a filmet akkor most igy vagy úgy értelmezzük. Ez el van kenve.
Roberto DiCapribogyó 2017 márc. 11. - 12:51:08
(265/294)
"MINDEN EMBER KÜLÖNBÖZÕ. NINCS EGYFORMA EMBER. Sem fizikumban, sem szellemileg, sem lelkileg."

Ok, igy már tisztábban látok, ezzel egyetértek én is.
7/10
giggs1985 2017 márc. 11. - 09:37:07 7/10
(264/294)
Én is egyetértek veled.
Persze szép az az elv, hogy mindenki kapjon lehetõséget, mindenki bontakoztathassa ki a tehetségét, de azt nagyon sokan elfelejtik, hogy a SAJÁT SZINTJÜKÖN. Ha nincs elég jó hangod, hogy egy ilyen elit kórusban énekelj (bár ez a rész is óriási rákfenéje a filmnek: ha nincs szelekció, hogy nyerhetnek versenyt, és hogy jött össze ennyi jó hangú gyerek?), akkor ne énekelj ott. Ennyi. Énekelj a fürdõkádban, a haverokkal, vagy akár egy gyengébb kórusban.
Mint már írtam (és volt aki lehurrogott érte), mindenki focizhat, de pl a Real Madridban játszani nem alanyi jog. Nagy élmény lenne Ronaldóval egy csapatban szerepelni, de nincs hozzá tehetségem. Ha én meg pár hozzám hasonló is ott játszana, mert "mindenkinekmegkelladnialehetõséget", akkor esélyük nem lenne a bajnoki címre. És mi jogon kellene elvenni egy zsenitõl az esélyt arra, hogy a legjobb legyen? Csak azért, hogy én boldog legyek? Ha így gondolkodnánk, és minden tehetséget visszarángatnánk az "átlag" szintjére, akkor hol tartana a világ?
Ugyanez a helyzet a kórusban is. Most csak azért, hogy páran elmondhassák magukról, hogy kóristák, a valóban tehetségesek ne nyerhessenek országos versenyt, vagy akár Európa bajnokságot? Miért?
A gyerekeknek (és sok embernek) mielõbb rá kell jönniük, hogy nem mindenki tehetséges egyformán mindenben. És csak a saját szintjén tud majd boldogulni. ha más nem, akkor majd a való élet megtanítja õket erre... Egy újabb példa a kórus alapján: szerintetek lesz olyan valaha is a való életben, hogy bekerülsz egy cégbe, ahol nem nagyon értesz a dolgokhoz, de azt mondja a fõnök: "nem baj, hogy visszahúzol mindenkit, maradj itt és csináld, mert ezt szeretnéd"? Na ne már... Pont ezért van bajom a filmmel. Mert felvet egy szép és fontos kérdést, de baromi rossz, egyoldalú és didaktikus választ ad rá.
offtopic
sofi 72 2017 márc. 11. - 09:02:03
(263/294)
""Magától értetõdõnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy m i n d e n e m b e r e g y e n l õ n e k t e r e m t e t e t t , az embert teremtõje olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekrõl le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. "

Milyen szép lenne, ha ez a gyakorlatban is így lenne... :D

De félretéve a "viccet", természetesen én fogalmaztam rosszul, hiszen félre értetted. (bár, aki akarta, biztos értette a mondandóm lényegét) ;)

Tehát az egyenlõség helyett maradjunk az egyformaságnál.

MINDEN EMBER KÜLÖNBÖZÕ. NINCS EGYFORMA EMBER. Sem fizikumban, sem szellemileg, sem lelkileg.
R.mara 2017 márc. 11. - 07:25:42
(262/294)
Belegondoltál, hogy valóban így mûködne a világ, ahogy te akarnád, akkor mára jóval kevesebb tudóssal, mûvésszel és egyéb tehetséggel lennénk kevesebben?

De nézzük meg a kérdést egy másik szögbõl. Vajon milyen felnõtt lesz az a gyerek, akit kiskorától arra nevelnek, hogy csak az jut elõrébb, akinek megvan az anyagi háttere és a kapcsolatai? Nem kell messzire mennünk, hiszen már felnõtt nálunk egy ilyen generáció, aki azt gondolja mindenki annyit ér, amennyije van. Akik híján vannak az empátiának, a toleranciának, hogy a vezetõi készségekrõl ne is beszéljünk. Akik vezetõi beosztásba jutva szinte rettegnek a náluk tehetségesebbektõl, így inkább csak haverokkal veszik körbe magukat.

Nos a szociológusok már régen megírták, hogy az ilyen szemlélet hosszabb távon a társadalom lecsúszásához vezet. És én kénytelen vagyok mélyen egyetérteni velük. Egy közösség azért közösség, mert minden tagja számít. Ha tehát a közösség elõrébb akar jutni, akkor össze kell fognia, és arra kell törekedni, hogy mindenki megtalálja benne a helyét, hogy a közösség tagjai maguk találhassák meg benne a helyüket, ne pedig a címkéik határozzák meg mi lehet belõlük

És ezzel vissza is kanyarodtunk a kisfilmhez. Mert, mint azt itt írta valaki, egy jó kórustag magától is tudja, mikor kell csendesebben énekelnie, és melyek azok a dalok, ahol az õ hangja is szárnyalhat.
csincsilla72 2017 márc. 10. - 22:42:28
(261/294)
Ahol topon van az oktatás, ott hellyel-közzel mindenki megkapja a megfogalmazott minimumot. Eddig terjed az "esélyegyenlõség". Hogy a valódi képességei szerint tud-e kibontakozni, az már attól függ, hogy a családja és a környezete mit tesz számára lehetõvé.
R.mara 2017 márc. 10. - 22:03:26
(260/294)
Azt hiszem, hogy te valamit nagyon félreértesz. Az esélyegyenlõség pont nem azt jelenti, hogy mindenki egyforma legyen. Hanem azt jelenti, hogy mindenkinek egyformán meg legyen a lehetõsége, hogy kibontakoztassa azt, amihez tehetsége van. Errõl kellene szólnia az oktatásnak. És azokban az országokban, ahol topon van az oktatás, errõl is szól. Nálunk persze nem. Ez meg is látszik az eredményeinken. Nálunk sajnos nem a gyerekeket tanítjuk, hanem a tananyagot. Nem a képességeit fejlesztjük, hanem töltögetjük beléjük a standard tudományokat, több kevesebb sikerrel. :(
Roberto DiCapribogyó 2017 márc. 10. - 21:05:30
(259/294)
"Az a dühítõ, hogy ez az egyenlõsdi aranykorát éli, holott ez már tényleg lejárt lemez kellene, hogy legyen. Soha n e m v o l t u n k e g y e n l õ e k. Sem fizikai, sem szellemi, sem lelki szinten. Aki ezt szorgalmazza, az bárgyúbb a bárgyúnál."

Hát, az biztos, hogy nagy csatát vivtál volna akkoriban az amerikai Egyesült Államok népének Függetlenségi Nyilatkozatát aláiró 56 emberrel:), részemrõl a Függetlenségi Nyilatkozattal szimpatizálok:

"Magától értetõdõnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy m i n d e n e m b e r e g y e n l õ n e k t e r e m t e t e t t , az embert teremtõje olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekrõl le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. "
sofi 72 2017 márc. 10. - 20:21:01
(258/294)
Részemrõl minden stimmel, amit írtál. Tökéletesen megfogalmaztad, milyen kérdéseket is vet fel az emberben ez a film. Egyébként ilyen megközelítésbõl majdnem minden film kaphatna Oscar díjat, hiszen még a legkakibb alkotás is valamilyen szinten kérdéseket vet fel. Ha másért nem, a félreértések miatt, ami kíséri õket.
Az a dühítõ, hogy ez az egyenlõsdi aranykorát éli, holott ez már tényleg lejárt lemez kellene, hogy legyen. Soha nem voltunk egyenlõek. Sem fizikai, sem szellemi, sem lelki szinten. Aki ezt szorgalmazza, az bárgyúbb a bárgyúnál. Számomra ettõl már hiteltelen ez a film, és rohadtul fárasztó.

Tehát továbbra is csak azt mondom, a királynak nincs ruhája. :D
offtopic
sofi 72 2017 márc. 10. - 20:08:46
(257/294)
"Nagyon örültem, hogy sikerük volt." -> ezzel azt sugallod, hogy örülsz, hogy a film megkapta az Oscar-díjat." Inkább maradjunk annyiban, hogy annak örültem, hogy egy MAGYAR film kapott Oscart. Ugyanis akkor még nem láttam, csak a rádióban hallottam a hírt.


"Háááát... :D Szóra sem érdemes." -> Ezzel azt sugallod, hogy túlzásnak érzed az Oscar-díjat, nem megérdemeltnek." Nem sugallok semmit. Egyértelmû, hogy számomra ez a film nem érdemelt volna semmit.

'Na, akkor most melyik:)?! Örülsz, hogy megkapta az Oscar-díjat, vagy nem örülsz, hogy megkapta az Oscart?" Egyik sem. Annak örültem, hogy egy MAGYAR film kapott Oscart.

Szerintem nagyon világos volt.
myatom 2017 márc. 10. - 16:40:37
(256/294)
Igen, a kisfilm kisebb kórusában, ha már többen nem énekelnek az feltûnik a való életben, akarva-akaratlanul is. Pláne, ha valakinek közvetlen mellette álló társa nem énekel.
csincsilla72 2017 márc. 10. - 14:19:04
(255/294)
Egyetértek Sofival.
Én is örülök a film sikerének, mert magyar siker, de nem érzem Oscart-érõ alkotásnak, illetve nem tudom, milyen a többi.
Ez a film egy álszent, életidegen alkotás. Szájbarágott üzenete erõltetett, egyetérteni nem tudok vele.
Valóban kérdésekre sarkall, bár nálam ez úgy hangzik: Mikor ér már véget a fejekben is a szocializmus? Mikor jövünk már rá arra, hogy az esélyegyenlõség nem több, mint egy szép lózung? Nem egyforma oktatást kell kapnia a gyerekeknek, hanem szintjüknek megfelelõt. Van egy minimum, ami járjon mindenkinek, de akinek képessége, szorgalma vagy szülei anyagi áldozata (igen, pénzrõl van szó, hangsúly az áldozaton) ennél többet is megenged, az kaphasson többet, mást. A minimumot nyilván lehet mindig újradefiniálni, de legyen végre természetes a gyermekek számára is, hogy a világban nincs sem egyenlõség, sem egyformaság. Egyébként szerintem pont nekik nem kell ezt magyarázni. Csak arra kellene ügyelni, hogy ne csapjuk be õket azzal, hogy ennek az ellenkezõjét bizonygatjuk. Mert érzik õk nagyon is, hogy mi az igazság.