kompikotró 2010 okt. 30. - 09:55:36
(196/196)
Most azon még nem gondolkodott el senki sem (amúgy nem értek a témához,csak egy kérdés), hogy az idõ utazás oda-vissza ugye az azzal jár,hogy minden történés anyagmozgás tér,idõ,tehát minden "elõre,vagy hátra" mozog,attól függõen,hogy egy adott ember mit kíván tenni ha idõ utazni akar!!
Szóval nem bizarr egy kicsit,hogy ez az univerzum összes porszemére kihatással van?
Most lehet hogy én vagyok túl bugyuta a kérdéshez,de szerintem ez így lehetetlen!
Az univerzum tágul felfoghatatlan erõkkel állunk szemben és ezt egy ember egy tudom is én autóméretû géppel képes lenne manipulálni???
Szerintem nem!
Ezen lehet matekozni egy csomót,meg elméletben megvalósítani,de hogy ebben a formában sosem fog mûködni az tuti!
Vagy esetleg létezhet kizárólag földi idõutazás úgy,hogy nincs kihatással az univerzum dolgaira???
Ez megint csak azt vetné fel,hogy pl.ha felnézek az égre vagy mondjuk elmulasztottam egy napfogyatkozást és visszamennék hogy megnézzem,nem látnám,mert csak a földön utazok az idõben...akkor az akkori jövõ is megváltozna,mert késõbb azok nem látnák akik látták a napfogyatkozást és fordítva!
Tehát vagy "mozog" minden,vagy kivitelezhetetlen,mert bármit is csinálnak idõutazás címen az nem valós idõutazás lesz!!!
Ezen szívesen elmélkednék még ha van kedve valakinek! :D
tombenko 2010 okt. 30. - 09:20:07
(195/196)
Releváns források esetleg?
chosette 2010 jún. 28. - 10:28:56 Előzmény tombenko
(193/196)
Akkor mindent változtatok.:)
NANU..! NANU..! 2010 máj. 28. - 00:13:22
(192/196)
Ma hallottam valakitõl, hogy állítólag egy tudós vagy valaki hamarosan bejelenti és nyilvánosságra hozza vagy bemutatja az IDÕGÉPÉT... ?{:(}
Ez most komoly... ?:(
Mert akkor a LOTTó-ról is le kell mánnn mondanom, mert megszûnik... ?:(
Remélem nem fog mûködni neki, de szerintem odáig nem fog eljutni a dolog, mert gondolom valami fog történni vele... :(
chosette 2010 ápr. 15. - 20:44:31
(191/196)
Valaki elmagyarázna nekem valamit.Nem értem onnan,hogy "Tervünk az volt, hogy.....stb.Onnan ha valaki megmondaná,hogy a prof. be szált ekkor és kiszállt akkor mi történhetett?
http://www.origo.hu/tudomany/technika/20040423azelso.html

Remélem nem moderálják ki,mert akkor sosem fogom megérteni.
chosette 2010 márc. 09. - 19:59:41
(190/196)
Nekem add át ne az ez értöknek.Õk önzõek.
chosette 2010 márc. 09. - 13:15:22
(189/196)
Nem kérdezted meg a nevét?Lehet,hogy azt mondta volna Lapföldi Miklós vagyok.:)
chosette 2010 márc. 09. - 13:12:58
(188/196)
Írd be a google-ba a fénysebességet és kiad egy pár oldalt.A wikipédiába is utána nézhetsz.Ennyit tudtam segíteni.Bocsi ha nem erre gondoltál.
offtopic
Daydream Believer 2010 márc. 08. - 21:50:30 Előzmény chosette
(187/196)
Mindenkitõl bocs az offért, de úgy is küldtem el...
Igazából nem errõl akarok vitázni, mert a második hozzászólásomban intézett kérdésem érdekel a legjobban, de részben a saját véleményemet mondtam el, részben meg a filmben elhangzottakat, de nézd meg a filmet, csak ezt tudom javasolni. Te egyébként inkább filozófiai oldalról közelíted meg a kérdést a "mi lett volna, ha..." szemszögbõl, mint azt az Idõzsaruban, Végsõ visszaszámlálásban, vagy a Különvéleményben láttuk, DE! Az ember jellemét, érzéseit, érzelmeit azaz magát a lényét, azt AKI, nagyban az õt ért környezeti hatások határozzák meg (lásd pl. Taine miliõ-elméletét vagy bármelyik 19. századi filozófust). Ebbõl következik, akár befogadjuk azt a multiverzumos blablát, akár filozófiai értelemben, az már nem TE lennél (attól függetlenül, ha esetleg nem akarsz a mostani éned lenni, hanem szívesebben lennél az, akivé válhattál volna), hanem valaki mást "hoznál létre". A lényeg lényege: véleményem szerint sem filozófiai, sem tudományos(-fantasztikus) értelemben nem tudunk változtatni azon, ami már megtörtént. Most kicsit filozófiai útra tévedtem, ha lennének ezirányú tanulmányaim, lehet hogy bõvebben is ki tudnám fejteni, de most ennyi telt tõlem.
chosette 2010 márc. 07. - 18:47:50 Előzmény Daydream Believer
(186/196)
Nem jött még senki sem ide.De honnan tudod,hogy távolabbi múltba vagy jövõbe nem ment-e?Akkor biztos,hogy nem találkoznánk mi vele.De az õsünk vagy az utódunk igen.

Ami meg a megváltoztatást illeti:Kényszert biztos,hogy nem éreznék ha már megváltoztattam az életem.És ha már megváltoztattam akkor miért mennék vissza?Egyszer már megtettem.Mint a Deja vu filmben mikor Densel Wasington be szál az idõ gépbe és mondanak neki valamit amire azt válaszolja
-Ki tudja hanyadszorra megyek vissza?
Aztán rá jön,hogy õ az aki kiteszi a mondatot a hûtõ mágnessel"Te megtudod tenni."És ki derül,hogy már tényleg járt ott.Sok minden van ami ezt mutatja.De nem érzet rá kényszert.Tennie kellett.

Ezzel csak azt akarom mondani,ha vissza tudnák menni és megváltoztatnám az életem,többet nem is kell vissza menni,mert már egyszer vissza mentem.És én sem emlékeznék rá meg senki sem milyen volt a mostani életem.De attól ott voltam.Esetleg csak arra emlékeznék,hogy volt egy nõ aki ezt meg ezt mondta nekem és a lelkemre kötötte,hogy tegyem meg.

Röviden a lényeg ha egyszer vissza mentem,nem lehet azt mondani nem voltam ott.Azok csak fantáziák,vagy bölcselkedések amiket mondanak.Elriasztva,hogy ne akarjanak utazgatni az idõbe,de ugyan akkor ha õk megtehetnék,meg is teszik.De csak õk.Remélem érthetõen fogalmaztam meg?
Daydream Believer 2010 márc. 06. - 16:42:57
(185/196)
Engem azonban több "mellékes" információ jobban érdekel a filmbõl:
- a fénysebesség vákuumban egy állandó és abszolút mennyiség a világegyetemben, 300 000 km/s. A sebesség viszont mindig relatív, mert mindig egy koordinátarendszerhez viszonyítjuk, mint pl. a 2 egymással szemben haladó vonatnak nagyobb a sebessége egymáshoz viszonyítva, mint a külsõ szemlélõ számára (ezt tanították még az általános iskolában). Ugyanakkor minden mozgásban van, semminek nem lehet abszolút 0 a sebessége, mert akkor megszûnne létezni.
- ha elméletben a világûr távoli pontján felkapcsolnak egy lámpát, melynek fénye 300 000 km/s-mal elindul énfelém, de én is elindulok felé, mondjuk 1 km/s-mal, akkor a fény hozzám képest nem 300 001 km/s sebességgel halad?
- ezt talán valami másik mûsorban hallottam: ha egy fénysebességgel száguldó ûrhajón lennénk és belenéznénk egy tükörbe, akkor nem látnánk meg a tükörképünket, mert a fény nem tud gyorsabban haladni annál a bûvös számnál?
Légyszi írjatok valami lehetõséget, ahol ennek utánanézhetek, mert érdekelne. Lehet könyv is, majd megkeresem a könyvtárban, csak ne az ELTE Atomfizikai Tanszékét javasoljátok! :)
Elõre is köszi!
Daydream Believer 2010 márc. 06. - 16:29:42 Előzmény chosette
(184/196)
Sziasztok kedves vitázók!
Különbözõ példákon keresztül szemléltettétek, hogy miért lenne jó vagy rossz idõt utazni, de nekem az a személyes véleményem, hogy a múlton változtatni LEHETETLEN. Ugyanis: kedves chosette, úgy vélem, valami korábban történt rossz dolgon szeretnél változtatni. Ha pl. eléd állna valaki, hogy itt egy idõgép, menj vissza, mondd a korábbi önmagadnak, hogy így meg úgy csinálja másképp, amit szeretne, ettõl jobb lesz a késõbbi életed. DE mivel nem követed el azt a hibát, a késõbbi önmagad nem érez indíttatást, hogy figyelmeztessen, és nem mész vissza, de akkor nincs, aki figyelmeztessen, és újra elköveted... Erre van is egy félmondat a film végén a párhuzamos univerzumokról: "Valahányszor visszamennénk, hogy megváltoztassuk a múltat, valaki másnak a történelmével babrálnánk" Ennek a paradox helyzetnek a megoldására jelenleg ez az egy elmélet létezik.
Tehát általánosságban: a múltbéli hibákat nem tudjuk kijavítani, mert az kitörölné a jövõbeli indíttatásunkat
Asszem még ez is elhangzik a filmben: "A legfontosabb bizonyíték arra, hogy nem lehet idõt utazni az, hogy még senki sem jött ide a jövõbõl...)
chosette 2010 márc. 06. - 13:34:42 Előzmény chosette
(183/196)
index.hu/tudomany/brittudosok/2008/02/29/harom_honap_mulva_kesz_az_orosz_idogep/?cp=1

Meg találtam.Természetesen itt is kivettem a http-t.
chosette 2010 márc. 06. - 13:22:52
(182/196)
kiskun.mcse.hu/konyvismertetesek/173._davies,_paul_hogyan_keszitsunk_idogepet_.html

Itt tudsz olvasni róla.Elnézést rosszul írtam a címet.A helyes cím: Hogyan készítsünk idõgépet.De azt már fent láthatod. A http azért vettem le,mert ha linkelem kimoderálják.Természetesen te írd oda.

Azt írod el veszem a napot attól akinek kell.Ha kell neki félre állít és már süt is rá.Így van ez amit leírtál a virággal kapcsolatban is.A virággal kapcsolatban is.Ha valaki keresi azt a virágot,meg találja,hisz több olyan virág létezik.Ha rá tapostam véletlen akkor mellette 10 centire még van belõle,mert nem egyesével nõnek.Legfeljebb szól nekem,hogy fûre lépni Tilos!Amúgy is a gyógynövények nem élnek lakótelepeken.Ha igen akkor ki tudja,már hányat tapostam össze.Ami pedig az apámat illeti inkább megmenteném a halálból minthogy megölném.És ha megnézed én nõ vagyok tehát semmi kép sem tudom az anyámat felcsinálni.De azt hiszem senki sem tenné meg.Hisz tudja,hogy az anyja.Ha csak nem perverz.Az ilyen érveket amúgy sem szeretem.Ha vissza menne a jövõbe és megölné a nagyapját akkor.....
Én nem hiszem,hogy lenne valaki aki ezt tenné.

Most,ahogy kerestem a könyvet olvastam,mert ott is rosszul írtam be a könyv címét szóval olvastam,hogy az oroszoknál van már idõgép.És az 2008 as cikk.Mindjárt meg keresem.

Hagy kérdezem meg és nem szarkasztikusan Te tudós vagy? Vagy mi?Vagy csak a te elképzelésedet mondod el mint én is?
NANU..! NANU..! 2010 márc. 05. - 22:33:13
(181/196)
Semmi gond, megesik ez velem is... ;)
Bár ha az elõzményekre ráklickeltél volna, nem kellet volna fölöslegesen méregbe jönnöd, csak reagáltam (CONFUTIUS) felvetett egyik kérdésére.
És attól, hogy téged nem érdekel, még mást érdekelhet a jelzés, mert hasznosnak véltem a mûsort… :(
Attól hogy nem szólok hozzá egy topikban zajló emberkék vitájához vagy felvetéséhez, attól még olvasgatom õket... ;)
Üdv… NANU..! NANU..!
twillight 2010 márc. 05. - 21:55:50 Előzmény chosette
(180/196)
Kérlek, az idõ pusztán egy dimenzió. Fene beszélt alternatív dimenzióról, az oldalirányú mozgás lenne az idõben. Ami itt kérdés, hogy elõre-hátra lehet-e mozogni benne.

Ha idõutazást hajtasz végre, abban az esetben két lehetõséged van: 1) visszamész az idõben, de nem tudsz róla, senki nem tud róla, így olyan, mintha nem is mentél volna sehova, és az egyetlen eredménye, hgy X idõpillanattól egyszerûen nem létezel 2) attól a szûk környezettõl függetlenül mozoghatsz, hogy hol éltél korábban. Ez utóbbinak van egyedül értelme.

Továbbá: senki nem feltételezte, hogy belehalnál a beszívott levegõbe. De képzeld el, hogy beszívod azt a vírust, amitõl XY halálos fertõzést kapott volna. Letaposod azt a növényt, amibõl különben gyógyszer készült volna YZ-nek. Elállod annak a fénysugárnak az útját, ami ahhoz kellett volna hogy ZA meglássa azt a dolgot, amit te most eltakarsz. Kifogod azt a halat, amibõl az összes szárazföldi állat kifejlõdött. Megölöd a saját apád és felcsinálod a saját anyád.
Mind ugyanazt mutatja: a puszta létezésed az adott idõpontban megváltoztat mindent.

A könyvrõl nem hallottam, mikor és ki írta? Tudományos, vagy sci-fi? (keresõ nem dob ki semmit a címre) Végül pedig tökmindegy, mert úgysincs igaza.
offtopic
Rahel 2010 márc. 05. - 12:49:37
(179/196)
-Okes!
-Ment a privi!
offtopic
Rahel 2010 márc. 05. - 12:32:30
(178/196)
-Tegnap, miért törölték a készátverést??:((
chosette 2010 márc. 05. - 12:24:44
(177/196)
Még jó hogy bocsánatot kértél,mert most akartalak leszúrni,hogy beszélhetsz így.Fõleg egy topikba.