offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 23:06:16
(42/62)
Ezt én úgy tudom, hogy nem sokkal a háború elõtt volt egy nagy tisztogatás a Vörös Hadseregben. Gyakorlatilag lefejezték a hadsereget, elítéltek, kivégeztek egy csomó fõtisztet és a selejtje maradt.
offtopic
Sz Peter 2014 aug. 08. - 22:06:52
(41/62)
Illetve a szovjet hadvezetés kretén fõtisztjei is felelõsek voltak a kudarcért.
Késõbb ezeket Sztalin elvtárs persze likvidáltatta de valljuk be: nem ártott volna jóval hamarabb. :)
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 21:35:30
(40/62)
Cserébe kapsz egy szovjet felszabadítási emlékmûvet.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 20:22:13
(39/62)
Nem kell érteni a hadviseléshez. Képzelj el két boxolót: az egyik nem védekezik csak támadni készül és belefut egy megelõzõ jobb egyenesbe. (hogy pártatlan legyek, balegyenesbe is belefuthat)
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 20:16:05
(38/62)
Szép válasz. Jutalmul megérdemelsz kettõ (2) db. emlékmûvet a Szabadság téren:
1 db. szövetségesi és
1 db. "megszállottsági" emlékmûvet.

"Nagyjából ugyanez történt Olaszországgal és Romániával is."
Aha, csak kb. 12 illetve 8 hónappal k o r á b b a n.
Ennek következményei meg is lettek idõvesztés per területvesztés viszonylatban.
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 20:10:17
(37/62)
Ezt most hallom elõször. És bár nem értek a hadviseléshez, haditechnikához, eléggé/teljesen életszerûtlennek tûnik.
Az viszont meglehetõsen elterjedt és a történtek (villámháborús német elõrenyomulás õszig) bizonyított h a szovjet haderõ s e m m i r e nem volt beállva/felkészülve, mármint háború"ilag" a már többször említett "vakhit" effekt miatt. Igaz, éppen nem voltam ott :) de Sztálin állítólag rosszul lett jún. 22-én a "hír" hallatán és el se hitte.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 19:40:31
(36/62)
Szövetségesünk volt Németország. Aztán Nagy-Britannia és az USA hadba lépése következtében nyilvánvalóvá vált, hogy elvesztettük a háborút. Horthy ki akart ugrani és különbékét kötni, erre a németek megszállták Magyarországot. tehát mindkét állítás igaz. Szövetségesbõl megszállt ország lettünk, annak minden hátrányos következményével.
Nagyjából ugyanez történt Olaszországgal és Romániával is.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 19:23:12
(35/62)
"vakon bízott/hitt Hitlerben és a paktumukban"

Sok történész szerint egyáltalán nem csak errõl volt szó. Szerintük eleinte azért tudta a Wehrmacht olyan könnyûszerrel lerohanni a SZU-t, mert õk is megtámadni készültek Németországot és az egész szovjet hadrend támadásra volt beállítva és nem védekezésre.
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 19:21:21
(34/62)
1) nem tudom.
2) nincs
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 19:19:48
(33/62)
"Ha nem lép be NBr és az USA a háborúba, akkor nem kerül sor a kiugrási kísérletre és a megszállásra."
Úgy bizony és, mint már jeleztem, eljön a szép új világ(od): Hitlerrel és/vagy Sztálinnal.

Emlékmû: jó szokás(od) szt nem válaszolsz a kérdésre. A kérdés n e m az volt h tetszik-e neked Magyar Fruzsina. Magánügy.

A kérdés (30) így szól(t) emlékmû ügyben: "szövetséges" vagy "megszálló" volt Németo.? "Szövetséges" vagy "áldozat" volt Magyaro.? Ez=a válasz is magánügy(ed). Csak hogy ne nézz(enek) hülyének.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 19:16:46
(32/62)
Egészen komolyan gondolod, hogy az OSSA nem szerzett tudomást Sorge jelentéseirõl? Persze azt hiszel, amit akarsz.
És, ha nincs több kérdésed, akkor nem is válaszolok.
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 19:13:29
(31/62)
Válaszom uaz mint (30): köszönöm, nincs több kérdésem.

Sorge: tudtommal Moszkvának/Sztálinnak jelentett/hírszerzett és NEM Washingtonnak, te boldog(talan) ember!
S z t á l i n követett el, mint mondani szokás, több mint bûnt: hibát (meg persze számtalan bûnt is), amikor sem Sorge jelentéseit sem más források jelentéseit nem vette figyelembe, mert vakon bízott/hitt Hitlerben és a paktumukban. Ez a vakhite (és õrült rövidlátása) tudjuk, mibe került a SzU-nak: ártatlan/civil (tíz?)milliók életébe.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 19:12:24
(30/62)
Ebben igazad van, kicsit összemostam a korszakokat. Sõt, azt kell mondjam, a 84-89ig tartó szakasz élhetõbb volt, mint a mai (a XIX. század fordulója kori Angliára emlékeztetõ) vadkapitalizmus.
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 19:10:10
(29/62)
Ha nem lép be NBr és az USA a háborúba, akkor nem kerül sor a kiugrási kísérletre és a megszállásra. És, ha öreganyámnak kereke lett volna...
Az emlékmûvel kapcsolatban csak annyit, már azért a látványért megérte felállítani, ahogy Magyar Fruzsina üvöltve rázza a rácsot. Keresem róla a fotót. Lenyûgözõ látvány!
blacknet 2014 aug. 08. - 18:44:44
(28/62)
Kicsit árnyaljuk, szakaszoljuk már ezt a vörös korszakot! Kifejezetten kemény diktatúra itt 48-tól az 56-os megtorlások végéig, tehát mondjuk 63-64-ig volt, aztán folyamatosan felpuhult az egész, a 68-as reformmozgalmaktól kezdve meg inkább tompa bágyadtság jellemezte. Hagyjuk már ezt a hõsködést, Észak-Korea, meg Kína, na ott rendszerszinten tombol(t) a kommunizmus, mi csak kóstolót kaptunk belõle. Na persze nem ízlett ez sem nekünk, nem azt állítom.
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 18:13:13
(27/62)
"...mi és a szövetségeseink...":
na ilyenkor mondja a bíróságos/tárgyalásos filmekben az ügyvéd/ügyész: köszönöm, nincs több kérdésem.
OFF
Tehát, ha jól értem, szerinted (is) alávaló, hitvány emlékmû áll a Szabadság téren, nemde??
Másképpen: : "szövetséges" vagy "megszálló" volt Németo.? "Szövetséges" vagy "áldozat" volt Magyaro.?
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 17:26:32
(26/62)
Tulajdonképpen nem is értem a kérdést. Rosszabb lett volna, ha mi és a szövetségeseink nem veszítjük el a háborút? Ez valami speciális mazochizmus?
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 17:17:49
(25/62)
Nem vagyok jós. Nem tudom, mi lett volna. Nem biztos, hogy nekünk rosszabb lett volna, mint a 44 év kommunista diktatúra, ugyanis Sztálin "szép új világát", ha jól emlékszem megkaptuk.
Egyébként neked nincsenek kételyeid a Pearl Harbour témával kapcsolatban? Gondolok itt pl. Richard Sorge jelentéseire.
Edmond Dantes 2014 aug. 08. - 17:05:15
(24/62)
Aha, jó lett vóna, mi? És akkor persze még az USA is kimaradhatott volna a háborúból, ugye? Ugyan má' be ne avatkozzon, mit kébzel, mit keres(ett) itt! (Egyébként em is avatkozott be Pearl Harborig...sajnos)
És akkor ugye hipp-hopp eljött volna a szép új világ(od??): Hitleré vagy Sztáliné vagy kettõjüké, 2-ben az 1, nemde?

Lécci mondd már meg:

https://www.youtube.com/watch?v=fSCHV_NmXUQ

Van tippem. Na ilyenkor szok jönni a naaagy csönd.Jobb is (lenne).
filoszemitabélus 2014 aug. 08. - 13:09:39
(23/62)
Ha Churchill nem erõlteti, NBr akár ki is maradhatott volna a háborúból. Hitler még akkor is tett nekik egy gesztust, amikor már javában állt a háború. Dünkirchennél, vagy Calaisnál belekergethette volna a csatornába az angol csapatokat. (Robert Merle "Két nap az élet")
Ehelyett hagyta, hogy hazaszállítsák õket vízi úton.
Bõven ráférne a vörös festék a köpcös budapesti szobrára is. Nem hinném, hogy nekünk nagyon szeretnünk kellene.