Téma: Napfény

7/10
PZS80 2014 febr. 08. - 09:35:15 7/10
(261/301)
Részben igazuk van azoknak, akik a logikai bukfenceket emlegetik. Én szeretem az olyan filmeket, amiben törekednek arra, hogy legyen némi valóságalapjuk. A leírt problémák mellett én azt is hiányoltam, hogy semmilyen utalás nem volt a mesterséges gravitációra. Ha ezt a hajó folyamatos forgatásával érték el (vagy akár egy ezért felelõs egység segítségével), akkor miért nem szûnt meg, amikor a hajó leállt? Miért volt gravi az Ikaros I-en?
Látványos jelenet lett volna, ha menekülés , futás közben hirtelen megszûnt volna a hajón belüli gravitáció. Ez egyébként egy sarkalatos pontja az ûrhajós filmeknek.
Szóval valóban sok bukfenc volt, de ennek ellenére jól szórakoztam a filmen. Szerintem minden filmben lehet találni óriási hülyeségeket. A 7 pont szerintem reális.
10/10
Cpt. Flint 2014 jan. 14. - 16:47:17 10/10
(260/301)
10+ a filmre. Csakazértis.
Elkeserítõek a hozzászólások. Minden 15(-50) éves, star wars-legendáriumon felnõtt, magát sci-fi szakértõnek hívõ ûroperabajnok idetalált már? És elõadták már mind a tutit, hogy miért logikátlan, unalmas, idegesítõ, eseménytelen, horrorisztikus stb. a film?
El kell keserítenem õket: ha (hard, ill. akció-) sci-fit várnak, ezt ne nézzék meg. Ez a film igazából NEM sci-fi. Inkább lélektani dráma. Pszichothriller. Valaki itt az elején nyavalygott Tarkovszkijért, említve a Solarist is, és még õ sem vette észre, hogy mennyire analóg ez a film azzal; mennyire nem sci-fi voltaképp az a Solaris sem, (meg a Stalker sem); mennyire a fejekben játszódik mindkettõ, mennyire az emberi lélekrõl szól mindegyik.

*** SPOILER *** ON
Ez a film is csak annyiban sci-fi, hogy az ûrbe és a jövõbe helyezték a cselekményt, adtak egy alapszitut fenyegetõ világvégével, összezárt emberekkel, szinte lehetetlen, kiszámíthatatlan sikerû (és gyak. elõre láthatóan a küldetésben részt vevõk számára végzetes) küldetéssel. És az errõl való morfondírozások, és a normális élet látszatának fenntartására tett erõfeszítések mellett szép lassan beszivárog a a filmbe, a szereplõkbe, a nézõbe a csendes õrület... elõször is a napimádat, ami végigkísérte az embert az õsidõktõl ketzdve, mint a sötéttõl és a hidegtõl való rettegés antitézise. és bár a modern ember elnyomta magában, de a fikció szerinti katasztrófa, és a naphoz való soha nem tapasztalt közelség újra elõhozza a legénység tagjaiból. (akiknek amúgy egyedileg is van egy csomó "agybajuk"; küldetéstudat, kisebbrendûségi érzés, magány, félelmek stb.) és ennek az õrületnek a következménye az ikarosz 1 kapitányának "megjelenése", ami szerintem nem is valóságos esemény... csak egy képzelt valami, egy narratíva, egy magyarázat az érthetetlen katasztrófákra, gyilkosságokra. nem tudjuk kinek a képzelete, a gyilkost pedig valójában sohasem látja (pontosan) senki, csak az éppen aktuális áldozat. egyre gyorsabb és katasztrofálisabb események követik egymást, és a végén az egyetlen túlélõbõl valószínûsíthetjük, hogy õ maga okozta az egészet, az õ képzeletében jártunk, az õ elbeszélését láttuk a saját démonaival való harcról, ahol végül mégis az emberiség mellett dönt az önfeladás és a kihunyó nappal való egyesülés helyett. ennek az egyértelmûsítésére (szájbarágós, nyálas, hepiendes) bemutatására szolgál a földi zárójelenet, ami talán szerintem is felesleges egy ennyire magas érzelmi intelligenciát követelõ filmtõl (mert aki eddig nem értette, az nem ettõl és/vagy ettõl sem fogja szeretni), de tagadhatatlanul hatásos (és kissé talán lecsengeti a feszültséget).

*** SPOILER *** OFF

szóval jó film ez, a képi világ kiváló (fõleg a költségvetéshez képest), a zene kiváló. csak nagyon-nagyon sokan becsapódtak, mert brúszvilliszes-könnyen érthetõ-pörgõs-mentõakció-hõsies-hazafias-lövöldözõs-izzadós-férfiashumoros-vagymittoménmilyen-scifit vártak.

a napfényhez/meleghez kapcsolt õrületben szerintem pl. nagyon jó film az Angyalszív ( http://port.hu/angyalsziv_angel_heart/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=21249&i_city_id=-1&i_county_id=-1 ), és ha már sci-fi-t emlegettünk, akkor könyvben Greg Bear: A vér zenéje (és itt nincs hepiend).
2/10
olahmiki1959 2013 okt. 04. - 05:48:46 2/10
(259/301)
Szerintem a rendezõ, Danny Boyle most már azt hiszi, hogy minden mûfajban jó filmet tud csinálni.
Lehet, hogy szólni kéne neki...
Doc Holliday 2013 szept. 25. - 02:25:45
(258/301)
Nem olyan rossz ez a film. Elég látványos, a zenék is jók alatta. A sztori kicsit foghíjas lett... De bõven nézhetõ kategória...
sanawad 2013 aug. 09. - 14:15:25
(257/301)
Hát, hát... végül mégis gagyi.

A film képi világa egész jó. A történet primitív, a szereplõk jó színészek, de a cselekedeteik ostobák, nyilván hogy minél inkább idegesítse a rendezõ ezzel a nézõket.

Elsõ körben azért, mert ha bele akarunk lõni a Napba egy buzi nagy bombát, ahhoz mi a bánatnak építünk egy értelmetlen 7 személyes ûrhajót? Egyszerûbb kiküldeni egy automatikus szondát. Semmi nem indokolja az emberi jelenlétet.

De! Tegyük fel, hogy Napközelbe érve ham,ar megsemmisülne az automatikus ûrhajónk, ám ezt valami fura módon emberi beavatkozással ki tudjuk kerülni. Oké. Ha már a filmkészítõk nem találtak ki elfogadható okot az egész értelmének magyarázatához, gondoljuk hozzá nézõként. Így azonban a következõ gondok lépnek fel:

1. Miért van az, hogy már a mai technikai szinvonalon is kommunikálni tudunk a Nap körül keringõ szondáinkkal, de a filmbéli ûrhajósok egy olyan korban, ami ekkora bazi nagy ûrhajó készítésére képes, ezt nem tudják megtenni? Marhára idegesített.

2. Miféle kor lehet ez, hogy egyrészt emberek vannak benne, és majdhogynem jelenbeli ûrbéli technológia, másrtészt a Nap már kimerítette a tüzelõanyag-készletét? Eszméletlen. Olyan négy és fél milliárd éves csúszás vban a kettõ között, ami nincs megmagyarázva. Ha ez a milliárd évekkel a késõbbi jövõben játszódik, kívánkozik a magyarázat, hogy mi lett az emberi faj evolúciójával ezen idõp alatt, ha meg a kvázi-jelenben, akkor mi a faszért hal meg a Nap?

3. Nem is értem, hogy mi a fenét akarnak azzal a hasadóanyaggal, hioszen az égvilágon semmi köze azokhoz a folyamatokhoz, amelyek a Napban zajlanak.

4. A hõsök szeretnek maguktól meghalni: a hajó kapitánya nem küzd az életéért, illetve az ikerusz 1-.el való csatlakozáskor is inkább meghal az ottragadt ûrhajós, ahelyett, hogy a menekülés útjhait kutatná. Azt se hiszem el, hogy az egész hajón nem akad egy vagy két sdzkafander.

5. A vákuumba történõ kilépés a kutatások szerint pár másodperc után ájulással jár, ott már nincs esély bekúszni a zsilipen, meg ilyesmi. Ez a rész viszont legalább próbált valami magyarázatfélét kieszközölni, a pasi nem úszta meg simán az ûrsétát.

A történet összességében halálra idegesített, sokkal jobban meg lehetett volna írni ezt a témát.
2/10
pecabot1 2013 aug. 03. - 20:04:46 2/10
(256/301)
Mekkora egy ócska, hatásvadász film! Gyenge sztori, erõltetett színészi játék, túlzásba vitt, ingerlõ, irritáló hatásvadász jelenetek. Értem én, hogy az volt a cél, hogy minél izgalmasabbá tegyék a filmet, de belõlem nem ezt a hatást váltotta ki. A legjobban azt sajnálom, hogy lapos volt a cselekmény, többet vártam ettõl. Komolyan megbántam, hogy megnéztem.
8/10
vargacs33 2013 júl. 21. - 00:48:04 8/10 Előzmény simonadri
(255/301)
Veled értek egyet, elõször furcsa volt a film, de megtetszett! Meg kellett néznem még egyszer, hogy a sztori világos legyen. Viszont a zenéje miatt a gyûjteményem kedvenc darabja lett a film. Utólag már sajnálom, hogy csak 8 pontot adtam rá!
1/10
csicsy! 2013 júl. 17. - 22:49:46 1/10
(254/301)
Mikor elõször láttam, úgy véltem, hogy bennem van a hiba, mert valami nagy káosz lett a fejemben.
Másodjára látva megvilágosodtam.

Ezzel a "bigyóval" vagy "izével" csak az a gond, hogy átértelmez módosít alapvetõ tényeket, ezzel hülyének nézve a nézõt. Azt viszont nagyon nem szabad, még ha szifilisz kategóriáról is van szó.

Ha azt vesszük, hogy a Föld összes hasadóanyag készletét egy hasraütésszerû 100x100x100m-es kockába elférne, a Nap millió km átérõjû méretéhez képest az mit számít?
Másrészt a Földtõl 150 millió km-re eljuttatott "töltet" energiájának csak egy elhanyagolható és elenyészõ töredéke jutna vissza a Földre, ez így baromi nagy pazarlás, reaktorban felhasználva jóval nagyobb a hatékonyság.
Továbbá a csillagokban nem hasadás megy végbe, hanem fúzió.

Mikor egy csillag a tényleges "kihûlés" fázisában van, akkor már túl van a magas vastartalmú állapotán, a vörös óriáson, de addig a csillag mérete folyamatosan növekszik, majd összezuhan. Minden bizonnyal a Mars is érintve lesz ezáltal. Úgyhogy a film azon feltételezése, hogy 2-3mrd év múlva a kihûlõ Nap idején lesz még emberi faj a Földön, értelmetlen, mert nemhogy élet nem lesz a Földön, de addigra már Föld sem lesz.

Valamint amikor az ikarosz1-rõl az a "szellemszarvagymiat.köm" elõjött és elkezdett szabotálgatni, na az már mindennek a teteje volt. Ezzel feltették az i-re a pontot, avagy jó nagy pofont adtak a szarnak.

Valaki meg tudná mondani pontosan, hogy a biokert mitõl kapott bazi nagy fényt egy pillanatra annak ellenére, hogy a pajzs árnyékában volt?

William H. Macy mint filmkritikus mondta a "Kritikus pont"-ban: "ha választani lehet ezen film megtekintése és egy érzéstelenítés nélküli gyökérkezelés között, akkor javaslom máris szaladjanak a fogorvosukhoz".

Übergáz ez az izé. Hasonlóan mint a Lost in space. Mert filmnek nem igazán nevezhetõ.
borkasztik 2013 júl. 14. - 22:03:06
(253/301)
Láttam már ezt a filmet régebben és emlékszem nem nagyon kötött le. Pedig szeretem az ilyen kategóriájó filmeket. Nekem ez lapos volt. De persze enél sokkal roszabb filmeke is láttam, de nem nagy durranás. Különösen a végkifejlet.
8/10
simonadri 2013 júl. 14. - 18:41:21 8/10
(252/301)
Varázslatos atmoszférájú, "zsongító" és egyben borzongató hangulatú film. Nekem nagyon bejött, megnézem megint.
Phvega 2013 jún. 23. - 16:00:52 Előzmény rosickyz
(251/301)
Tudományos-fantasztikus
8/10
rosickyz 2013 máj. 27. - 18:51:07 8/10
(250/301)
Én is erre gondoltam. Hihetetlen, hogy mennyi ember szerint túl "buta" film, sok logikátlansággal. Ennek az oka pedig semmi mást, mint hogy ilyen sokan k.rva okosnak hiszik magukat.
Volt itt egy régebbi hsz egy fizikustól (most nincs kedvem visszakeresni), akit nem akasztottak ki a tudományos bakik, csak élvezte a filmet... ahogy én is ezt tettem. De mégis, itt kb minden második hozzászóló durván játssza az agyát, no comment. Elsõ lépésként azzal kellene kezdenetek, hogy utánanéztek, mit jelent a sci-fi!
10/10
HardGenerationz 2013 máj. 27. - 03:44:50 10/10 Előzmény Cisco
(249/301)
Próbálok egy kicsit segíteni mert látom óriási tévhitekben és sötétségben tapogatózol. Kezdjük az elején; ez a FILM sci-fi és nem dokumentumfilm.

A sci-fi általános meghatározása: 'A tudományos-fantasztikus mû olyan mûvészeti (irodalmi, film stb.) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be. Ezeknek a mûveknek a közös jellemzõi, hogy zömében egy lehetséges jövõben játszódó képzeletbeli történetek.'

Talán ennyibõl már te is rájöttél (kétlem), hogy ebbõl kifolyólag a csóró Napunk VALÓSÁGOS 'megadásának' dátuma jelentéktelen. (A gondolatmenetedbõl kiindulva az Alien-filmek is 'blõdlik' mert tudjuk, hogy savat köpõ uborkafejû lények nem léteznek - de ettõl még iszonyat jó filmek)

Azt javaslom, került a sci-fi filmeket és maradj a focinézésnél, mindenki jobban jár.
10/10
HardGenerationz 2013 máj. 27. - 03:27:06 10/10
(248/301)
A film 10-es skálán 8 pontot érne nálam de mivel láttam a sok ostoba hozzászólást úgy döntöttem, hogy max. pontszámot kap :)

Tényleg vannak hibái a filmnek de azért lehúzni mert túl sok a világos, sötét, homályos (atya ég) rész benne vagy a másik észlény aki megmondja a tutit, hogy egy ilyen expedíció hogyan is zajlana azért már túlzás.
Cisco 2013 máj. 02. - 00:00:17
(247/301)
Kb. 45'-e megy ez a ritka unalmas film - közben már a 3. 10'-es reklám csomaggal. I:-( Ennél még egy magyar futball bajnoki ismétlése is izgalmasabb, aminek tudom a végeredményét.
A film alapötlete is eleve egy óriási blõdli. Régóta tudvalevõ, hogy a legpesszimistább számítások szerint is leghamarabb 3 milliárd(!!!) év múlva adja meg magát csóró Napunk, nem már 2057-ben. :D
Hol lesz akkor emberiség???
Ez már megint egy idióta katasztrófa filmmel való butítás. Csak gondolkodni ne kelljen...

Nézzetek inkább latin futballt, pl. brazilt, uruguayit, argentínt, olaszt, spanyolt, portugált és hasonlókat! Jobban jártok. Sokkal jobban. :@
lacee83 2013 máj. 01. - 22:09:41 Előzmény tricse
(246/301)
Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije, nem tudom te mit néztél, valós te mûfajod. Túl sötét? =világûr; túl világos =nap. Szóval nincs itt semmi meglepõ. A történet jól össze van rakva, a zenéje magával ragad.... láttam már párszor mindig leköt.
1/10
tricse 2013 ápr. 30. - 17:54:30 1/10
(245/301)
Az elsõ fél óra még csak okot ad a bizakodásra,de aztán egyre inkább rájön az ember,hogy kár ezért a kritikán aluli filmért elpocsékolni az idõt! Túl sötét,túl világos,túl homályos és túl kapkodós jelenetek vannak benne logikátlanul összehányva! Az összefüggésekre vagy rájössz vagy nem,teljesen mindegy,kár az energiáért!
6/10
Csontdaráló 2013 márc. 25. - 21:16:52 6/10
(244/301)
az alapstory ijesztõ és durva. a film pedig teljesen átlagos. nem volt nézhetetlen , de semmi extra nem volt benne. sikerült pár viszonylag jó színészt összeszedni, de õk sem tudtak emelni a színvonalon. én nem éreztem a fordulatok nagyságát sem. ahogy szokták mondani, nem jött át. a képi megjelenítések tényleg jól sikerültek, bár abból is láttam már lenyûgözõbbet. innentõl lehet SPOILER õõõõ a zombikapitány , mint itt már valaki nevezte, õ vagy az , minek kellett ebbe az egészbe ?? nem csak azért mert onnantól teljesen komolytalan volt a film, hanem azért is mert homályosan mutatták és ez kurva idegesítõ volt. mi értelme volt annak. ahányszor rákerült a kamera mindig tiszta homály. most ez jó volt ?? vagy a készítõknek tetszett ?? nem tudom, nah mindegy. valahogy nem jött át az egész. a vége drámai, mint minden ilyen filmnek, de valahogy most az se érintett meg, pedig nem vagyok egy haragtartó típus. SPOLIER VÉGE. nem igazán kötött le. egyszer ha sok felesleges idõtök van meg lehet nézni.

10/6
merkel 2013 febr. 27. - 16:52:51
(243/301)
Szerintem egész jó kis film, nincs benne semmi forradalmi újdonság, de élvezhetõ. Jó a zene, a látványvilág (a napfényes jelenetek). És tetszett, hogy a szereplõk értelmesek voltak, és szimpatikusak is. 10/8

SPOILER
Az viszont logikátlannak tûnt, hogy kockáztatták a küldetést plusz egy bombáért. Inkább azért kellett volna, hogy megtudják, mit szúrt el az elõzõ hajó, hogy õk elkerüljék a hibát. Olyan sincs, hogy elszámolják magukat. Amikor felvillanó képeket mutatnak, az tök jó, de nem térnek rá vissza késõbb, csak egy potyautasuk lesz, aki már nem ember, hanem valami más, ami viszont hülyeség (nyilván ezért is tudott észrevétlenül átmenni a másik hajóra...)
9/10
Drakenet 2013 febr. 23. - 20:35:33 9/10
(242/301)
Tipikus péntek éjszaka észreveszed, hogy a megy tvben és az EPG-ben tartalom alapján leülsz nézni. A téma az unottig lerágott klasszikus: meg kell menteni a földet, egy ûrhajó x emberrel és valami nagyon balul sül el...
Sokfajta vonala van a filmnek: a szereplõk érzései, a küldetés, a szoláris hit vonala (késõbb ez okozza a halálukat). Nem egy rossz film, a téma ellenére Danny Boyle elég jól összerakta, a vége pedig szerintem az egyik legjobb lett az általam hasonló témájú filmek közül, kicsit összefoglalta az egészet és a szoláris hitet is visszahozta. Egyetlen negatívuma az volt, hogy szerintem túl rövid, értsd túl gyorsan halnak a szereplõk... :D (HATALMAS NEGATÍVUM, de ez a Film+ hibája: 5 (azaz ÖT!!!) reklámblokk volt... Éjszaka fél 2kor... :@
Összességében érdemes megnézni, egyedül vagy barátnõvel/fiúddal és fõleg este hangulatosabb... 8/10! :)