Dejdõ 2010 szept. 02. - 00:07:52
(11/51)
Most fejeztem be a filmet és alig térek magamhoz! Kiváló film,igazi klasszikus darab, örülök hogy láthattam! Köszönöm a filmet mindazoknak akik hozzájárultak az elkészítéséhez! Remek munkát végeztek! Számomra egy újabb felejthetetlen darabot alkottak!
10/10
SWENN 2010 jún. 17. - 22:37:04 10/10
(10/51)
Az elmúlt 40 évben annyiszor olvastam már, hogy szinkron nélkül is teljesen megérteném: tudom, ki, mikor, kinek, mit mondott....
(úgy tudom, mint a gyerekeim az Indul a bakterházat: az egyik mond egy mondatot belõle, a másik folytatni tudja)

Nagyon jó a regény és a film is! Nagy kár, hogy ilyen ritkán vetítik!
10/10
Sadenal 2010 márc. 21. - 22:58:04 10/10
(9/51)
Nekem is nagyon tetszett, a film. Ahhoz képest hogy a 60-as évek egyik legnagyobb filmje, kicsit keveslem a hozzászólásokat, egy ilyen klasszikushoz. Az elején ahogy szól Bernstein - Summer's End c. zenéje és mutatják a doboz tartalmát, ahogyan finoman siklik a kamera tárgyról tárgyra. Rögtön megtetszett. + a tárgyalás meg a finálé.....Kötelezõ darab.
Obránszky Ármin 2009 szept. 02. - 20:16:23 Előzmény redbaron813
(8/51)
Örülök, h nem közvetlenül a regény elolvasása után néztem meg a filmet, akkor nagy eséllyel sokkal nagyobb lett volna bennem a hiányérzet. A könyvben különösen érdekes volt a kislány szemszögébõl átélni azt a gyermekvilágot, amelynek õ részese volt, annak a sajátos mitológiájával, amit itt csak felvillantottak, elmerülni nem tudunk benne.
Persze a végtelenségig nem lehet nyújtani egy így is két órás filmet, érthetõ módon elsõsorban a perre koncentráltak. Ha megnézzük a Pulitzer-díjas regény filmre vitelének idõpontját, akkor azt láthatjuk, h az épp a feketék polgárjogi mozgalmának idejére esik. Atticus briliánsan megírt védõbeszéde is ennek fényében nyer még nagyobb nyomatékot. Harper Lee felhívja a figyelmet a természeti katasztrófáktól sújtott, legatyásodott, súlyos elõítéletekkel megterhelt közegben is a tolerancia és a józan ítélõképesség megtartásának fontosságára. Vajon az esküdtek, akik ennek a közösségnek a tagjai közül kerülnek ki, felül tudnak-e emelkedni a sztereotip gondolkodásmódon, amit a szocializációjuk során elsajátítottak, ha mégoly frappáns is a védõbeszéd? Ez a kérdés bujkál a sorok között.
Ma sem idejétmúlt, elgondolkodtató klasszikus arról, h a dühödt indulatok közepette is van más választás, mint a falkával üvölteni!

SPOILER

Szerintem, a tárgyalás egyértelmûen igazságot szolgáltat a szelíd Tomnak még akkor is, ha végül is az esküdtek a bûnössége mellett foglalnak állást. Atticus olyan kérlelhetetlen logikával zúzza porrá a vád koholt történeteit, h az felért egy kisebbfajta alázással. Ehhez társult még a Tom házánál a provokációra adott higgadt válasza, ami aztán elvezetett ahhoz, h a brutális, alkoholista Ewell a gyerekre támadt, akiket nagy valószínûséggel meg is öl, ha Boo nem siet a segítségükre. Ezután döntöttek úgy, h felesleges a gyerekeket védõ, a közösségtõl elvonultan élõ szerencsétlent a bíróságra cipelni. Azt hiszem, ez humánus döntés volt a serifftõl, aki addigra már ráébredt saját hibájára és arra, h Ewell és az általa megfélemlített, együgyû Mayella az ártatlan Robinsont egyszerûen a halálba küldte.
A feketerigó pedig elsõsorban Robinson, de Boora is ráillik!
Beliboy 2009 jan. 23. - 17:37:16 Előzmény loopie
(7/51)
Sziasztok!

Most láttam a filmet, nagyon "tetszett" ha lehet rá ezt a szót használni. Mindenesetre aki látta a filmet azoktól kérdezném, hogy hogyan lehet az itteni leírás ennyi tárgyi hibával teli? kipécézi a rendõrség, a bíróság gyorsított menetben halálra ítéli stb.
fürmender 2008 aug. 15. - 14:11:58 Előzmény redbaron813
(6/51)
Mondjon bárki csak egyetlen egy jogrendszert az emberiség történetében, amely hibátlanul mûködött vagy mûködik.
loopie 2008 ápr. 15. - 23:48:38 Előzmény redbaron813
(5/51)
igen, az elözõ válasz volt neked.
loopie 2008 ápr. 15. - 23:46:44
(4/51)
Angol cím:
To kill a mockingbird.
Nem csak lehetne, hanem õ a feketerigó. Elsõsoran. Másodsorban persze Boo is. Szerintem :)
pazola 2008 ápr. 01. - 23:05:22
(3/51)
Egyebkent pedig:

***SPOILER***
" Bob Ewell fell on his knife "
pazola 2008 ápr. 01. - 23:03:02 Előzmény redbaron813
(2/51)
Jaj, hogy ez milyen csunya SPOILER volt, bakker..
redbaron813 2007 ápr. 17. - 15:59:46
(1/51)
A film egyik alapvonulata a faji megkülönböztetés elleni küzdelem. A film Oscar díjakat tarolt, talán az amerikai társadalom a rossz lelkiismeretét próbálta nyugtatni. De valóban rasszizmus ellenes a film? Úgy tûnik, a saját árnyékukat nem tudta átugorni sem a könyv írója, sem a rendezõ.

***SPOILER***
Elgondolkodtató, hogy a cselekmény fõ vonala egy olyan tárgyalásról szól, ahol elítélnek egy feketét egy feltételezett nemi erõszakért, akit aztán különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül le is puffantanak menekülés közben. Pedig õ is lehetne feketerigó.
Ennek ellenére az ártalmatlan "mockingbird" szerepe az agresszióján uralkodni nem tudó, emiatt a közösségtõl elzárva tartott fehér embernek jut. Õt még bíróság elé sem kell állítani. Ugyanaz a seriff, aki készséggel elhitte az erõszak vádját a fekete ellen, most szemet huny egy gyilkosság felett. És ehhez az addig hõsiesen küzdõ ügyvéd is asszisztál.
A jogrendszer (legalábbis annak egy sajátos amerikai módon értelmezett változata) diadalmaskodik. Valóban ez jelentené azt, hogy mindenki egyenlõ?