Téma: Nõvéremnek

brownbunny 2008 jún. 20. - 13:08:05
(29/49)
Bírom mikor valaki kategorikusan kijelenti a más véleményen lévõrõl, hogy nagy tévedésben van.

Nem hiszem, hogy a mégiscsak 12 éves húgnak kötelessége lenne az elõjogokkal rendelkezõ nõvérke mellett asszisztálni a stiklijeihez, falazni neki, végignézni azokat a dolgokat, amikhez az adott két emberen kívül az égadta világon senkinek semmi köze nem kéne legyen.
Az anyjuk ugyanúgy nem törõdött egyik gyerekével sem, a húgnak is szeretethiánya volt, csak õ a testvérét imádta, és rohadtul megszenvedte az egész hacacárét.

És, bár biztosan tévedésben vagyok, a kislány a hülye anyjuk helyett legalább annyira vigyázott a nõvérre, mint fordítva, ha nem jobban. Megmondta neki, hogy nem kéne ezt csinálni.

Az idõsebb elõjoga pedig kifelé hivatott érvényesülni, nem a kettejük kapcsolatán belül; és nálam kimerül abban, hogy tovább maradhat fenn, késõbb érhet haza, elmehet egy buliba. De ha ezzel érzelmileg zsarolni kezdi a másikat az nagyon nincs rendben. És borul az egész, ha a 12 évesnek több esze van, mint a 15-nek.

Mindenesetre szerencsére a mi családunkban mást jelent a testvéri szeretet.
Fereste 2008 jún. 18. - 00:39:35 Előzmény brownbunny
(28/49)
érdekes, h végül a húgnak is sikerült úgy elveszteni a szüzességét "ahogy akarta". utalok itt arra, mikor kifejti, h olyannal feküdne le, akit nem szeret stb. persze ha pl. egy rendes sráccal találkozott volna, aki szereti és becsüli, valószínûleg másként gondolkodott volna úgy egészében az életrõl.

ez igaz a nõvérre is, de egyébként egyetértek veled abban, h azért a nõvér is benne volt a dolgokban, és nem egy ártatlan bárányka. a húgával meg egyenesen kegyetlen.
brownbunny 2008 jún. 17. - 21:20:00
(27/49)
Ha nem tudták hogy valami rosszat tesznek szerinted miért csinálták? Konkrétan nyilván nem tudták, hogy mit és miért mondanak, de hogy halvány fogalmuk sem volt arról hogy nem helyes amit tesznek, azt nem hiszem el. Ahhoz nem gyereknek hanem hülyének kell lenni.

Én ugyan nem vártam 21 éves koromig, de nem is fetrengtem 15 évesen egy szál semmiben férfiak elõtt. A nõvér részérõl be lehet ezt tudni naivságnak, bizonytalanságnak, de sztem egy naiv és bizonytalan lány egyáltalán el sem jut idáig. Nem egy egyszeri és véletlen szituációról van szó, végig tudatosan manipulálta a szüleit és a hugát. Ha ez a lány 15 évvel idõsebb lenne és pasi, pontosan megkapnánk azt, aki elvette a szüzességét.

De egyébként tök hülyeség ezen vitatkozni, mindenki akkor és úgy veszti el a szüzességét, ahogy. (Ami a nyomorult húgra éppen nem igaz, na õ aztán nem választhatott.)
brownbunny 2008 jún. 17. - 11:14:11
(26/49)
Ja és sztem hülyeség a pasit gonosz, kislányokat elcsábító szexre éhes szörnyetegnek beállítani a szegény ártatlan liliom ellenében. Mert menjünk tovább, mi lehetett volna a folytatása a dolognak? A lány 3 év múlva is hozzá akarna menni? Fenét, rájönne, hogy még sok pasi, szerelem és tapasztalat vár rá, egy idõ után ugyanúgy lepattintaná a pasit, mint az õt.
Helyes volt-e vagy sem hogy hagyta magát, tök mindegy, ezt a döntést az ember lányának magának kell meghoznia. Ritkán lesz az elsõ szerelembõl életre szóló kapcsolat, az elsõ csalódáson egyszer át kell esni; más dolog, hogy õ ezzel várhatott volna még 1-2 évet, de õ döntött így, nem lehet mindent a körülményekre fogni.
brownbunny 2008 jún. 17. - 10:50:33
(25/49)
Attól, hogy nincs tisztában a saját érzelmeivel és határaival miért ne tudna játszani mással? Általános iskolás lányok kitalálják, hogy zaklatta õket az úszásoktató. Megtörtént. Tudják, hogy mit csinálnak? Félig-meddig már igen, különben nem csinálnák. A 15 éves lányok nagy része manapság már nem gyerek (nyilván még nem is felnõtt), tetszik-nem tetszik így van.
L.Wells 2008 jún. 16. - 14:49:05 Előzmény mira14
(24/49)
Hát bennem is még mindig itt motoszkál. Erre a típusú lelki zsarolásra szertintem nem lehet senkit felkészíteni.Nyilván a lány is tudta h még nincs kész rá és hogy nyilván nem helyes vagy nem erkölcsös(??) dolog. Még az is simán lehet, hogy az anyjával beszélgettek ilyen dolgokról(mondjuk nem valószínû), de amikor már ott van az adott szituációban akkor már csak magára számíthat. Hiába tudta, hogy még nem akarja, még nem tudott nemet mondani. Nemet mondani is meg kell tanulni és a legtöbb embernél ez idõbe telik, fel kell nõni vagy érni vagy nem is tudom...a rutin meg az évek:)
Fereste 2008 jún. 15. - 23:29:32
(23/49)
természetesen ott van elrontva az egész, h a családban nem mûködött jól a szeretet, ha ezt így lehet mondani... nyilván elsõsorban arra vágynak a lányok, h szeressék õket.
de szerintem a film a mai kor jellemzõ problémáját hozta fel, egyrészt azzal, h a korhatárok kitolódnak. én se foglalkoztam 12 évesen azzal, h kivel fogok lefeküdni.. lehet, h egy 12 éves húg választása kicsit túlzás volt a szerzõtõl, de 13-14 évesen szerintem már simán beszélhetünk arról, h a lányok pasit akarnak, nem csak azért, h fogja a kezüket. persze, mert ezt látják mindenütt maguk körül (ami baj).
és másrészt ahhoz is tartom magam, h ma már egy 15-17 éves lánynak teher a szüzesség (ami szintén baj). ezt nap mint nap látom az öcsém osztálytársai, ismerõsei között.

nem tudom, ki írta, de nagyon egyetértek vele, h nem mûködött jól a családban a "szexuális felvlágosítás" sem. ez is aktuális probléma... talán azért sem tudott az anya mit mondani, mert neki is megvannak a maga sebei, mert õ sem kapott segítséget az õ anyjától, és ez generációk óta halmozódik (ugyan más vonatkozásban, de lásd Németh László: Iszony)

no mindegy, én a magam részérõl ezt egy nagyon tanulságos filmnek tartom és akinek csak tudom, ajánlani fogom.
brownbunny 2008 jún. 15. - 22:47:06
(22/49)
Nem vagyok férfi, de szerintem a nõvér, a maga kis 15 éves agyával persze, ugyanúgy játszott a pasival, mint az vele; hamar megtanulta, hogy a szépsége, fiatalsága milyen hatással van a férfiakra. Az más, hogy a pasi volt az idõsebb és tapasztaltabb, így az „erõsebb”. Ha csak szeretetre vágyik, kapaszkodhatott volna a húgába, ha már a szülei szartak rájuk.
mira14 2008 jún. 15. - 22:03:12
(21/49)
Sivár, magányos, elkeseredett élet az olyan, amikor senki sem fogadja el az embert. Amikor egy nemierõszak nem annak számít, mert legalább egy akad, aki megkívánja. Azon gondolkodtam, vajon a fickó miért nem ölte meg a lányt. Õ is hasonló helyzetben van? Megdöbbentette, hogy még így is kívánhatja õt valaki? Gyilkosság után? Erõszak közben? Hiszen olyan egyszerûen végzett a másik kettõvel. És a húg? Milyen érzés lehet, hogy a szeme láttára kivégzik a szebbet, a jobbat, akit mindenki elfogad és mégis õ az, aki kell, aki fontos, ha csak pár másodpercre is.
Nem gondolom, hogy a lány szívtelen lenne, akit nem hat meg a többiek elvesztése. Inkább letaglózta az érzés, a figyelem, amiben addig sosem volt része.
Nem tetszett a film, és azért nem, mert ott ért véget, ahol kezdõdhetett volna. Hogyan élhet ilyen tragédia után valaki? Kivirul? Öngyilkos lesz? Hogyan dolgozza fel? Mit mond róla? Lesz -e valaha is bûntudata azért, mert akkor bontakozott ki elõször, amikor a szerettei bevégezték?
A másik bajom ezzel a filmmel meg az, hogy egy francia anya, a kamasz lányait mi a túróért nem világosítja fel. Nem biológiáról. Életrõl, az elsõ szexuális élményrõl. Arról, ha valaki valamit nem akar, akkor páros lábbal kell kipenderíteni az illetõt. A nõvér 20 milliószor elmondta, még nem. Utána meg mégis igen, mert naívan azt hitte, megtalálta azt, akinek fontos, szereti. A lelki zsarolás egyik legjobb példáját mutatta a film... amikor a fiú kijelentette, a mai lányok azzal mutatják ki szerelmüket a másik iránt, ha megteszik értük hátulról. (A húgnak talán azért volt olyan nehéz végigélnie az egészet, mert jobban tudta még a nõvérénél is, olyan történik, amit nem akar.) Rosszul fejeztem ki magam. Sokféle lelki zsarolás létezik, csak kell egy-két évet, élményt élni, mire az ember észreveszi mikor is alkalmazzák rajta. Persze az is kérdés, fel lehet -e erre készíteni egy gyereket.
Na, mindegy. Hatott a film, mert még ma is eszemben volt. Ilyen pedig ritkán van. Adott pár gondolatot.
brownbunny 2008 jún. 15. - 21:31:39
(20/49)
Ez jó. Még csodálkoztam is ezen a mondaton, hogy miért épp akkor mondta, hogy fáj a szíve, és utána hányt. Viszont így még mindig jobb volt mintha szinkronizálták volna, legalább az értette, aki beszéli a nyelvet :)
aideen 2008 jún. 15. - 21:21:37
(19/49)
nekem nem sikerült végignéznem ezt a filmet, de szeretnék pár mondatot szánni az oknak, amiért másik adóra kapcsoltam: a szánalmasan silány fordítás. már eleve zavartak a kissé magyartalan, meg az adott szereplõ életkorához/stílusához nem illõ mondatok, de amikor egy egyértelmû félrefordítás jött, akkor elegem lett.
csak hogy senkinek ne legyen kétsége, a fiatalabb kislánynak az autóban nem a szíve fájt, csak hányingere volt (ennek az eredményét láthattuk is). ez franciául valóban egy megtévesztõ kifejezés (j'ai mal au coeur - szó szerinti fordításban: "fáj a szívem", valójában: "hányingerem van"), amit 10-bõl 9 ember ismer, aki ezt a nyelvet tanulja. nem tudom, mért ír feliratot olyasvalaki, aki még egy ennyire alapvetõ kifejezést sem ismer, ráadásul még csak el sem kezd gyanakodni azon, hogy egy 12 éves kislány vajon mért panaszkodhat szívfájdalmakra...
sztem szégyen, hogy egy ilyen minõségû fordítás megjelenhet állami tévén. nincs lektoruk??
Fereste 2008 jún. 15. - 20:36:22
(18/49)
szerintem a szemezõs rész, aminek aztán semmi folytatása nem lett, épp azt mutatja, h ilyen egy "éhezõ tini". minden egyes alkalommal ráveti magát egy akármilyen adódó alkalomra. "régebben" ez kimerült a plátói szerelmekben (vagy hát, ki tudja..), egy lány, aki szerelmes akar lenni; szinte bárkibe bele tud szeretni, csak végre szeressen és végre szeressék már!
manapság már ez nem merül ki a plátói szerelemben, sokkal inkább áttevõdik a szexualitásra. mert manapság már ciki szûznek lenni. ezért a lány ma már minden egyes alkalmat keres, h a szüzességét elveszíthesse. szerintem ezt nagyon jól bemutatta a film.
L.Wells 2008 jún. 15. - 20:31:56
(17/49)
Nem láttam a legeslegelejétõl a filmet,mert csak kapcsolgattam és csak azért kezdtem el nézni, mert franciául beszéltek:) De azt hiszem nem maradhattam le sokról.
Sokkoló volt, az biztos. Nekem a legszörnyûbb egyébként nem a vége volt hanem az, hogy a kisebbik lánynak végig kellett néznie/hallgatnia amíg a nõvére a sráccal volt.A nagyobbik lányt egyébként megértem...ez a szüzesség dolog szerintem tényleg nehéz kérdés manapság és a srácok nem könnyítik meg...legalábbis nekem ez a tapasztalatom.A kamionos rész pedig mintha jelképezte volna a feszültséget, ami az anya és a lányok között volt. A kisebbik lány pedig tényleg nem százas, de ilyen család mellett...vagy nem tudom:SÕ legalább tényleg nem szenvedett a szüzessége elvesztése miatt, mint a nõvére.Végülis ezt akarta...
buba1 2008 jún. 15. - 18:34:32
(16/49)
igazad van egyébként....
de nekem azis nagyon teccett ebbe a filmbe hogy francianyelven beszéltek..szerintem fantasztikus film..a vége kicsit fura de nem lényeges..
10/10
ternakkornelia 2008 jún. 15. - 15:40:10 10/10
(15/49)
Szia!

Mért mi volt a Vége én nem láttam?

Vkinek megvan ez a film?
brownbunny 2008 jún. 15. - 15:34:42
(14/49)
Nem csodálom, hogy a hugi szörnyeteg lett ilyen anya és nõvér mellett. Mikor néztem a filmet azon gondolkodtam, vajon akarom-e tudni hogyan veszti el egy 15 éves lány a szüzességét. Nem. Aztán hogy hogyan fojtanak meg valakit, és hogyan erõszakolnak meg egy kislányt. Nem. Azért végigszenvedtem a filmet, mert kíváncsi voltam a végére; igazából azt akartam látni, hogy a csaj jól megkapja a magáét apucitól és szobafogság 1 évig. Én nem úgy láttam, hogy a pasi kardjába dõlt volna, inkább ez a 15 éves kis dög úgy játszott egy felnõtt férfival ahogy akart.
A vége nélkül én is üresebbnek érezném a filmet. De legalábbis hamarabb el tudtam volna aludni.
morzsa 2008 jún. 15. - 12:34:35
(13/49)
érdekes, nagyon érdekes. sejtettem, hogy mire ideérek, a tegnap még megnyitatlan fórum már bejegyzésekkel lesz-ha nem is tele-de legalább megnyitva. igen provokatív kis film ez, amit sok ember sokféleképpen értelmez(het).
minden rendezõ tudja ezt, aki ilyen és hasonló filmeket rendez.
igazából véleményt se tudok alkotni, mert még nem ülepedett le egy nyilvánosságra hozható, kerek, értelmes szótömeg.
amely részeket elõttem kiemeltek, nagyon jól ráéreztek a dolog lényegére, nem biztos, hogy mást/jobbat tudnék mondani.
a közepesnél jobb, a zseniálisnál rosszabb.
pont.
spongya.tommy 2008 jún. 15. - 11:04:10
(12/49)
Néhány gondolat a filmrõl: Provokatív és megdöbbentõ.A testvérpár közötti viszony tökéletes bemutatása. Féltékenység , és együttérzés szövi át az egész filmet. A hugica féltékeny a csodaszép nõvérére, amit persze nem is csodálok. Annak ellenére , hogy Elena szép, elég naiv, elhiszi Fernando házassági ajánlatát, pedig õ csak az ágyába akarta ezzel csalni.Ezeket a légyottok a 12 éves Anaisnak végig kellett hallgatnia, amit én szörnyûnek és borzasztónak tartok. A film vége egy kicsit kusza, bár a kamionok közötti szlalomozás növeli a feszültséget, mindenki várja hogy mikor csukják össze az autót. Mégse ez a tetõpont. Elenát vezetés közbe szidja az anyja,hogy beledõlt Fernando "kardjába". Részemrõl az a mondat kulcsfontosságú, mikor Elena megkérdi az anyjátõl, hogy õ se kérdezte meg az apját. Erre mi volt a válasz , most nem rólam van szó. Szóval az anya is elkövette azt a hibát mint a lánya, mégis úgy szidja mintha a világ legnagyobb bünét követte volna el. A másik fõ momentum a "Bárcsak megdöglenénk, csak a magad nevében beszélj" rész. Sejtett vmit elõre, bár én egy karambolra számítottam. Amit csak a hugica él túl.

A vége az a teljes összeomlás. Egyszerûen megdöbbentõ, és mégis igaz. Nem egy embert öltek meg már álmában ,egy parkoló autóban. Ezzel elrendezõdött Elena és az anyja közötti konfliktus. A lány titka titok marad, legalábbis nem derül ki a filmbõl. Lezárásként Anais is eléri a célját, egy olyan férfi veszi el az ártatlanságát ,akit nem szeret. A zárómondat mindent elmond." Nem erõszakolt meg,higgyetek nekem."
Aranypofi 2008 jún. 15. - 10:47:12
(11/49)
Engem a vége eléggé ledöbbentett, a film után még vagy 10 percet ledöbbenve ültem. A kishúg szerintem enyhén elmeháborodott volt...
10/10
whictor 2008 jún. 15. - 01:43:43 10/10
(10/49)
én is vártam, hogy felébred a hugi. szegény, szegény, mi minden rosszat megél... az a nyomasztás a filmközben, amit azok a 'vontatott' részek fokoznak , csak felkészítenek (a végére,) a katarzisra. szépen, hatásosan meg lett ez film alkotva.