Téma: Oz

5/10
nick név 2023 okt. 09. - 13:33:52 5/10 Előzmény nick név
(3259/3259)
Azóta megfogalmazódott bennem. A nyomor állandó fokozása és az ad hoc forgatókönyv valójában nem mások, mint az USA-féle szappanopera jegyei.
Sokadik kiegészítésnek pedig még csak annyit, hogy a protestáns inkvizíció és a békességre törekvő, jófej muzulmánok kicsit nevetséges elemek ebben a sorozatban.
5/10
nick név 2023 okt. 08. - 15:24:01 5/10 Előzmény nick név
(3258/3259)

Viszont olykor akadnak benne erős pillanatok is. Ilyen például, amikor a börtön doktornője és egy fogyatékos rab beszélgetnek a gyengélkedőn.

-Hol volt doktornő?
-Kivettem pár hónap szabadságot, vakációra mentem.
-Miután megerőszakolták?
-... Igen.
-Bárcsak én is megtehettem volna.
-Mit?
-Hogy elmegyek vakációra miután megerőszakoltak.
(és csend)

Szóval, vannak erényei ennek a sorozatnak, több is (a karakterei általában), de sajnos akkor is dagonyázik a nyomorban, amit időről-időre igyekszik fokozni és ettől persze végig figyelmet remél, ez baromira nem szimpatikus. Eközben pedig a megvalósítása is mondjuk úgy, régivágású, de azon belül is több ponton inkább rossz ízlésre vall. A jelenbe lapozva egyébként beszédes, hogy a Wiki szerint műfajilag ez egy lmbt-témájú sorozat... Ez mióta filmes műfaj? Mintha a Szovjetunióban lett volna olyan külön műfaj, hogy munkásdráma, vagy munkás-tudományos fantázia (ezek ideológiai címkék). És újra elérünk a magát progresszívnek tekintő posztmodernhez, ami miközben a világot szándékozik éppen "megváltani", alapvető kérdéseket relativizál, mindennel bizalmatlan, illetve nihillista, miközben bizonyos szempontok mentén kifejezetten erőszakos, kirekesztő, kollektivizáló (nem államosító jelleggel) és didaktikus (leegyszerűsítő, akár infantilizáló), és mára gyakorlatilag (a hidegháború után kiegyezve a korábbi ideológiai ellenséggel) leuralta a tömegmédiát. Ironikus, hogy a "kedves" jóemberkedés milyen testet ölt ha hatalom közelébe kerül. Nem biztos, hogy liberálisat.

5/10
nick név 2023 okt. 06. - 22:25:59 5/10
(3257/3259)
A maga nemében valahol érdekes, de mégiscsak egy erőszak- és nyomorpornó ez a darab. Zord dolgok történnek meg ebben a nem túl nívós sorozatban. Kísérletező, tudom... A Maffiózók egy igen nagy ugrás volt a HBO-nak ezután, viszonylag hamar, ami jót is tett neki. A készítők forradalmat akarhattak ezzel a szériával, erőszak, a test ábrázolása, felhozott társadalmi és börtöntémák, a naturalizmus, mind radikálisan új megközelítésbe helyezték az akkori sorozatkészítést. Csak nem lett az, a szériák forradalma még pár évig váratott magára.
3 évad után kifejezetten nyomasztó, azonban közel sem olyan jó, mint amilyen nyomasztó. Különös megoldás, hogy a mocsok le van öntve ezzel az életigenlő igazságsziruppal, amit kis kihagyásokkal állandóan megismételnek. Speciel nem bántam, hogy a néger színész az első évad után már nem pörgött abban a plasztikdobozban. Tudom, kísérletező. Szerepe szerint a tag egyébiránt a kibontakozó posztmodernizmus 90-es előszelének simán elmenne.
Az egyébként értékelendő, hogy nem megy át a sorozat egy összeesküvéses feketesajnálatba, persze akadnak ilyen karakterek, de a darab csak teret ad nekik, nem veszi fel ezt a narratívát. Az is becsülendő, hogy árnyaltan mutatja be a különböző korok igazságszolgáltatáshoz fűzött viszonyát, az 50-es években egy indirekt emberölés, feltételesig 60-an év, 98-ban egy brutális emberölés, feltételesig 20, az első esetben fehér, a másodikban latinó elkövető. Nem esik ócska túlzásokba és valóságtorzításba, pedig kényelmesen megtehette volna.
A forgatókönyv helyenként viszont kifejezetten ad hoc, nincs jól megírva, az abszurditásokról nem is beszélve. Rabokkal nézetik meg a beküldött holmikat, ki mit akar becsempészni?...
Szóval, érdekes pillanatképe ez a 90-es évek végi USA-féle sorozatkészítésnek, de nem egy túl jó darab. Az európai honpolgár sem "Amerikát" nem fogja ezáltal megérteni és még egy különösebben jó sorozathoz sem lesz szerencséje.

Illetve, ennek a sorozatnak van a legrosszabb intrója amit életemben láttam. Én értem, hogy még a 90-es évek, de akkor is szólhatott volna valaki, hogy ez így pocsék lesz. Hatásvadász, de ettől még nem jó.
9/10
Henry Chinaski 2022 márc. 05. - 21:35:03 9/10
(3256/3259)
Most fejeztem be, kb. egy hónap alatt végignéztem az összes évadot, annyira tetszett.
Végig izgalmas, változatos, jók a karakterek, nem lehet megunni, ráadásul elgondolkodtató is, bár néha untam Augustus Hill(meg a többiek) monológjait, de néha érdekes volt. Bár sok benne a kegyetlenség, mégis jó arra, hogy az ember elfilozofáljon magában az élet nagy kérdésein.
Richard Kovács 2021 jan. 20. - 16:50:47 Előzmény Drizari
(3255/3259)
Hol lehet hozzájutni?
10/10
Drizari 2020 jún. 05. - 10:14:34 10/10
(3254/3259)
Érdekes volt most végig nézni ezt a sorozatot, úgy tűnik, aktualitásából 20 év után se vesztett semmit. Nézhető a sorozat úgy is, mint ez maga a való világ: a rasszok és bandák egymás közötti háborúja megfelel az országok és népek közötti torzsalkodásoknak és háborúknak. Miért? Mert a sorozat egymás utáni epizódjait nézve kialakul a nézőben egy-egy szereplővel v. csoportjaikkal kapcsolatos empátia, holott valamennyien halált okozó bűntetteket követtek el, vagy nem szándékosan, de mégis halálos végkimenetelűt (ittas gázolás). Jelentős szerep jut Augustus Hill (Harold Perrineau) elítéltnek, aki a régi görög drámákat idéző narrátort is megszemélyesíti. A szereplők kiválasztása tökételesre sikerült, közülük is kiemelkedett Vernon Schillinger szerepjátéka, akit az Oscar-díjas J. K. Simmons alakított.
Mondják, talán az utolsó évad kissé kifulladóra sikerült, de ez nem így van, érezni lehet rajta az előző évadok összegzését is, a narrációban is, és a végkifejlet valóban lezárja a több évados történetet.
10/10
Imre Lukács 2018 szept. 19. - 23:25:48
(3253/3259)
Ha későn is de ajánlás után megnéztem a sorozatot.Keller-Adebisi és O Connor voltak a legnagyobb arcok és végül is időben abbahagyták mert az utolsó évad már ellaposodott .....Ettől függyetlenül klasszikus ajánlom mindenkinek.
convar 2015 máj. 28. - 20:43:43
(3252/3259)
Most végeztem a 4. évaddal. Látszik hogy HBO-s sorozat (úgy tudom egyébként ez volt az elsõ fecske), tehát kib****tt jó! Egyedül Augustus filozofálgatása az ami nekem néha kicsit sok, fõleg hogy a kamerába mondja, felborítva vele a tér-idõ kontinuumot :) Nekem egyáltalán nem hiányozna belõle. (Volt amikor pl. az aztékokról süketelt, volt amikor Napóleonról, meg van sokat amikor a nagy büdös semmirõl. Kérdem én, mégis minek?)


Innentõl SPOILEREK VÉGIG!!!!!!!!!!!!


Sztem a Beecher - Schillinger szál az egyik legnagyobb, Beecher milyen jellemfejlõdésen (vagy inkább visszafejlõdésen? nézõpont kérdése) ment már keresztül! Amikor pl. Beecher elõször beállított nõi ruhában azon bevallom én is szakadtam. Tudjátok...
http://indavideo.hu/video/OZ_-_na_ilyen_az_amikor_tenyleg_porig_alaznak

Schillinger az egyik legnagyobb g*ci (bár a 4. évedban majdnem eltévelyedik :D), szal mint karakter egyébként nagyon nagy.

De talán a legnagyobb mégis Adebisi volt, ill. a színész aki alakítja. Fogalmam sincs hogy ezt a figurát zsigerbõl hozta-e így, tehát hogy az ipse gyaklag csak önmagát adta hozzá vagy rendezõi utasításra volt ez a lazaság, de az biztos hogy az egyik leghitelesebb, "legélõbb" karakter nemcsak az OZ-ban hanem összes eddigi sorozatban amit láttam. Hatalmas figura volt. A legnagyobb. RIP.

Aztán Keller is egy órási egyéniség (volt) különben, és talán a legkevésbé kiismerhetõ az összes közül. Körülötte folyamatos bizonytalanság volt, a múltja iránt is de a jelenbeli viselkedése miatt is. Elképesztõ milyen aprólékosan meg volt írva az a karakter.

Ill. aki még nagyon nagy arc az Ryan O'Reily. Baszki mekkora kavarógép/túlélõmûvész ez is attól függ honnan nézzük, emellett persze õ is egy köpedék mint ott mindenki. És Dean Winters is annyira jól, természetesen hozza a szerepet hogy az hihetetlen. Na nem mintha a többiek egyébként gyengébben játszanának, úgyhogy telitalálat volt ez a casting.


Konkrétan az évad végéhez pár dolog:

Beecher annyira tudtam hogy beszopja... ill. dehogy tudtam, éppen hogy nem, ezért is esett annyira rosszul amikor meglátom hogy mennek piknikezni a naplementében, mert ott már a zenei kíséretnek is köszönhetõen tényleg éreztem hogy az nem lehet a valóság, túl szép ahhoz...
http://indavideo.hu/video/OZ_-_korai_orom

...de azt azért jó látni hogy annyi farbatosz után is még mindig érdeklik a nõk :) Vagy legalábbis is :) A közte és az ügyvédnõje között bimbózódó románcra célzok, bár így hogy min. még 1 évig marad OZ-ban gondolom majd szépen ez el is hal.

Clayton Hughes örülök hogy végre eltûnik a színrõl. Ez egyik legirritálóbb karaktere volt az OZ-nak. Annyiszor kívántam már hogy vki végre jól péppé verje... végképp akkor utáltam meg nagyon amikor leszúrta Mobay/Basil-t.
http://www.youtube.com/watch?v=uoi2y_w3YFQ

A HBO kikacsintása saját magára meg hatalmas volt! Úgy értem mindkettõ: a Maffiózókkal is és a G-String Divas-szal is :)
http://indavideo.hu/video/OZ_-_HBO_szerint_a_vilag

Na és az 1. évad óta nem volt ilyen jó cliffhanger egy évad végén!
opposing force 2013 ápr. 01. - 17:03:12
(3251/3259)
Adebisi és Said nagy formák, Schillinger karaktere meg jó patkányra sikeredett, legszívesebben kirángattam volna a monitorból, hogy jól belelépjek az arcába de ez csak azért van mert jó színészek. Azok a fegyõrök se semmik, kíváncsi vagyok hogy az amerikai börtönökben tényleg ilyen szarrágó a személyzet vagy ez csak a filmekben van így?
opposing force 2013 márc. 21. - 13:30:28
(3250/3259)
Baromi jó sorozat!
Augustus Hill monológjai tetszenek a legjobban.
10/10
metrocoolferre 2013 febr. 11. - 21:21:15 10/10
(3249/3259)
A legkeményebb sorozat,amit valaha láttam!
Paradox módon mutatja be az emberi élet értékeit az értéktelenséggel szemben,a mindenkiben jelenlévõ jó és rossz vívódását,a szeretetre való képesség iránti igény meglétét vagy éppen nem létét.Részletekig kidolgozott,belsõ mélységig lemerülõ karakterek tömkelege!!!Ingerszegény környezetben,falak,csupán némi díszlet között!Imádtam Miguelt,a számomra érzéki fiút,a kutyás rész kihozta belõle a maximumot!Ryant,,a sorozat meghatározó alakját,talán õt értjük meg a legjobban.Agustust a végig tiszta szemû jó fiút,Kareem Said hatalmas karaktét a fújtatásaival,kirohanásaival együtt,Adebisit az arcmimikust,Kellert a manipulatív és hipnotikus személyiségét,de Ryan "HA"-itól is kivoltam pozitív értelemben!:)Omar White überkarakter,aki látta tudja mirõl beszélek:)Nálam az 5.évad utolsó része volt a krach,meg az legutolsó.Tobias Beecher átváltozása és megkeményedése,az igaz szerelem megtatálása a sorozat egyik fõ mondanivalója,õ és Chris szerelme pedig igen is ,hogy igaz!:)És a legszebb férfi csókot láthatjuk filmvásznon!:)
The Man Who Laughs 2010 jún. 19. - 22:25:44
(3248/3259)
Végére értem az Oz-nak is. Zseniális sorozat. Remekül van megírva, különösen nagy erõssége a nagyon jól megalkotott karakterek, akik igazán életszerûre sikeredtek (nagy szerepük van ebben természetesen a bravúros színészi játéknak, ami közel az összes szereplõrõl elmondható) és akikhez valahogy mindenképpen viszonyul a nézõ. Augustus Hill narrációi, ahogy áttöri a "negyedik falat", nekem szintén nagyon tetszettek, igazán egyedivé tették a sorozatot.

A több szálon futó cselekmény szál a sorozat elejétõl a végéig izgalmas (igaz vannak erõsebb és gyengébb sztorik, de mindenki talál olyat ami leköti az érdeklõdését). Egyetlen egy sztori szegmens volt ami kifejezetten nem tetszett (SPOILER az amikor öregítõ tablettát adtak a raboknak, hogy hamarabb tölthessék le a büntetésüket, ezt nagyon over the topnak éreztem, ebben a viszonylag reálisabb sorozatban SPOILER Off.

Ez simán 10/10-es sorozat.
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 22. - 09:51:05 10/10
(3247/3259)
Imho: Keller és Mukada (gyónás utáni) törölt jelenete

**** SPOILER **** új információt csak annak tartalmaz, aki nem nézte az Oz-t ****

http://www.youtube.com/watch?v=DD9DCo-x39w&feature=related
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 04. - 14:13:03 10/10 Előzmény gondil
(3245/3259)
:)
„Godfather IV” Primary Stages And The Writers Guild Of America Benefit
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 03. - 14:33:08 10/10
(3244/3259)
2.
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 03. - 14:32:15 10/10 Előzmény gondil
(3243/3259)
csoportkép
Quantumleap 2010 ápr. 30. - 22:26:04 Előzmény Raul19
(3242/3259)
Perpillanat letöltés.
Raul19 2010 ápr. 29. - 16:59:13
(3241/3259)
Hol lehet nezni ezt a sorozatot?
10/10
offtopic
gondil 2010 ápr. 19. - 15:03:43 10/10 Előzmény gondil
(3240/3259)
ad hoc
"Bless me Father for I've sinned" - Meloni-nak és Wong-nak kevés, viszont erõs közös jelenete volt