Téma: Petõfi '73

Lyanos1 2021 jún. 20. - 15:45:25 Előzmény feketevipera
(18/18)
Már régebben láttam a filmet, de az rémlik, hogy az elején az egyik diákszereplő bemutatja főbb szerepeket alakító társait és elmondja, ki melyik gimnázium melyik osztályának a tanulója. Ebből lehet következtetni esetleges drámaszakos előéletre. Nem mindenkit mutat be, de több, mára már ismert színész is megjelenik, nekem Kánya Kata és Dörner György rémlik.

Amúgy meg a filmet abban a kontextusban kell értelmezni, hogy akkoriban márc. 15 nem volt munkaszüneti nappal összekapcsolt nemzeti ünnep. Így a diákok rendhagyó megemlékezése egészen más értelmet nyer, mint amilyet ma nyerne.
h.bozsi 2014 jan. 18. - 16:54:18
(17/18)
Vasárnap, január 19. 03.25. Meglátjuk, leadják-é ;-)
vino-et-veritas 2013 márc. 15. - 10:24:52
(16/18)
Már azon is csodálkozni lehet, hogy egyáltalán mûsorra tûzték volna...
Nem éppen a mai "elvárásoknak" felel meg, nem az a "patetikus" alkotás, mint amik elõtte mennek (A kõszívû..., Bánk bán, Egy magyar..., stb.).
Persze Várkonyi sem éppen "korszakunk" rendezõideálja...

A szabadedzés biztos sokkal izgalmasabb mûsor, különösen közel egynapos késéssel vetítve. Nézõi szempontból igazán az idõmérõ az elsõ lényeges esemény egy ilyen hétvégén.
Én is szoktam követni a történéseket, de akit érdekel, az megnézheti a neten több helyen is (magam is ránéztem hajnalban).
h.bozsi 2013 márc. 15. - 08:21:33
(15/18)
Minõ meglepetés az ünnep hajnalán!A film eltûnt az M1 mûsorából :-( Néhány napja még azon dilemmáztam, hogy melyiket rögzítsem, mert egymásba lógtak a másik filmmel. Óh, csak nem a fiatalok megmozdulásai miatt kellett levenni ?????
anybody 2012 jan. 31. - 00:06:47 Előzmény tinodialfred
(14/18)
Csak belenéztem, de nagyon gáz ez a film. Gázos, mint ez a kurva nagy magyar weimar. Meg vele majd az egész társadalom. De most már mindegy.
tinodialfred 2011 aug. 11. - 22:56:58
(13/18)
Ez a film marhasag!
9/10
abradan 2011 aug. 11. - 22:36:59 9/10
(12/18)
Azért a karikatúra túlzás. Kardos Ferenc nagyon okos rendezõ. Mert a harsány él mögé szépen bújtatta a 48-as beszédeket, rigmusokat, amit akkoriban nemigen lehetett sehol sem hallani. Sõt, nem szabadott. Voltaképpen a beat, a folk mögé rejtette az igazi mondanivalót, mint akkoriban nagyon sokan. Akár a zenében is, rengeteg példa van erre, hogy játszották ki a cenzorokat a fontosabb daloknál. Senki sem akarta direkt vagy indirekt megdönteni a rendszert, de jól esett neki beinteni egy nagyot. És annak a generációnak erre óriási szüksége volt, fõleg Párizs, Prága, a 68-as lázadások után. Nekünk a volt mûvészettanárunk játszotta le a filmet a 90-es évek elején még gimiben, ott láttam elõször. Az õ arcát figyeltem, ahogy nosztalgiázik, visszagondol azokra az idõkre.Boldognak tûnt. Ugyanezt a Bástyasétány 74' alkotói például nem mondhatják el, az õ filmjük vagy tíz évet a dobozában csücsült. A Tanú dettó. Ezeknek a filmeknek abból a generációból nincsenek ilyen nézõi élményeik, és ez sajnálatos.
feketevipera 2011 aug. 11. - 22:20:47
(11/18)
Köszönöm a megerõsítést. Végsõ soron a film - talán részben a készítõk akarata ellenére is - mégis megrajzolta a maga "karikatúráját" a korabeli hatalomról, hiszen szabadságról, a fiatalok lehetõségeirõl beszél, miközben a legtöbben azért tudták, hogy miféle önkény és korlátozott "szabadság" uralkodik az országban (a befejezés pedig valóban filmtörténeti hírességgé vált, ugyanakkor szimbólummá és egy életérzés ábrázolójává is). Vagyis itt a nézõnek "a sorok között kell olvasnia", így olyan megoldás született, mint a mesében: bírálunk is, meg nem is. Kicsit kényelmi szempont is ez, no meg hát a cenzúrától is tarthattak az alkotók, 56 is elég közel volt még, de ez nem feltétlenül zárja ki azt, hogy ne lehetett volna keményebben odaállni, és bírálni. Részben emiatt, részben pedig a beatkorszaknak a maitól elütõ életérzése miatt részben aktualitását vesztette a film, ma már talán nem hat annyira, illetve túl sok mindent kell megmagyarázni a mai fiatalok egy részének ahhoz, hogy érteni és élvezni tudják. De végül is kiderült, hogy a film ugyanúgy színjáték, mint a magyar szocializmus valósága és a szabadságról, emberi jogokról és miegymásról szóló handabanda, a szocialista alkotmány is csak látszólag biztosította mindezeket.
Valóban, több leendõ színész is szerepelt a filmben (lehet, hogy drámatagozatos gimnazisták voltak), valami olyasmi kiírás volt az elején, hogy pápai és budapesti gimnazisták adják elõ a történetet (ráadásul Kovács Nóra késõbb, a Petõfi c. sorozatban megint eljátszotta Szendrey Júliát), és igen, tudomásom szerint Pápán forgatták. Egyébként találtam olyan helyeket, ahol 89 percesnek írják (pl. az IMDb is). Ezek szerint lehet, hogy megcsonkították a filmet?
9/10
abradan 2011 aug. 11. - 21:45:12 9/10
(10/18)
Nem, ebben van igazság. Pontosan annyira vállalta fel a film önmagát, mint a magyar beat úgy nagy egészében. Fõtt a lé alatt, ki-kikacsintva a kondérból. Ennyire volt lehetõség, ez ment át. Ez nem egy underground movie, inkább olyan folk cucc, az Illésékkel, a megzenésített versekkel. De annak a generációnak mégis üzent, hogy van itt valamiféle szabadság, vagy szabadság-érzet, csak jó kell vele sáfárkodni. Ha jól tudom gimnazisták játszották a szerepeket, akkori mûvész fiatalok, Can Togay, Kánya Kata stb. és ha jól tudom Pápán, de ez nem biztos. A vége kép viszont nagyon illúziórikus, az európa csendessel, az elrepülõ röplapokkal. Az beleég keményen a retinába.
feketevipera 2011 aug. 11. - 20:54:01 Előzmény abradan
(9/18)
Lehet, hogy csak én látom tévesen a dolgokat, de olyan érzésem volt, hogy a diákok osztálytermi jeleneteit - amikor magáról a filmrõl beszélnek, meg valami olyasmirõl, hogy tõlük nem lehet elvárni igazi színészi teljesítményt - mintha azért tették volna bele a filmbe, hogy bebizonyítsák: "az egész csak színjáték, dehogy lázadunk mi, nem kell komolyan venni", picit cinkos összekacsintásként a hatalommal. Bár elõfordulhat, hogy mindezt óvatosságból, illetve pragmatikus megfontolásokból tették, hogy a cenzúra kevesebbet akadékoskodjon, kicsit tompítva így a "forradalmiság" élét.
offtopic
Ford Mustang 2011 aug. 11. - 20:48:50
(8/18)
Ez igaz. :))
offtopic
feketevipera 2011 aug. 11. - 20:44:16
(7/18)
Az már az õ bajuk. Nem lehet mindenki helyett gondolkodni. Na meg aki olyan sötét, azt úgyse fogja érdekelni az egész kérdés, mi meg úgyis tudjuk, hogy mi a helyzet, szóval semmi gond.
offtopic
Ford Mustang 2011 aug. 11. - 20:36:37
(6/18)
Ezt értem, de ha 1800 akárhány akkor szerintem azt ki kellene írni. A mai világban vannak olyan hülyék, akik nem tudják mikor volt a forradalom, sõt, valószínûleg azt sem, hogy volt-e egyáltalán.
offtopic
feketevipera 2011 aug. 11. - 20:34:06 Előzmény Ford Mustang
(5/18)
A '48-as forradalom olyan állandósult szókapcsolat, amelyrõl az embereknek szerintem rögtön 1848 ugrik be, amúgy is tudja mindenki, hogy 1948-ban nem volt forradalom, így nem válik félreérthetõvé a dolog.
feketevipera 2011 aug. 11. - 20:28:12
(4/18)
Bevallom, hogy felemás érzésekkel álltam fel a tévé elõl a Petõfi '73 megnézése után. A mondanivaló mintha picit megkopott volna, inkább csak kortörténeti dokumentumként volt érdekes számomra a film. Az eklektikusságra magyarázat lehet az, hogy a tartalmat össze kellett egyeztetniük a cenzúrával, így az alkotók valamelyest öncenzúrára kényszerültek. Nyilvánvalóan kínos volt az elnyomó hatalom elleni támadásnak, a fiatalság szabadságvágyának és lázadásának a témája, hiszen március 15. éppen az aktuálpolitikai áthallások miatt volt megünnepelhetetlen, ráadásul a nemzet is fontos szerepet kapott benne, míg az elvben a proletár nemzetköziséget hirdetõ bolsevik hatalom nyilvánvalóan nem nézte jó szemmel a nemzeti tematika felbukkanását. Jó ötlet volt fiatalokkal, kvázi "amatõrökkel" - bár közülük jó páran kapcsolatban maradtak a filmmûvészettel, illetve a színészettel - eljátszani a szerepeket, de a beatrajongó ifjoncok lázadása, illetve 1848 között párhuzamot vonni szerintem némileg erõltetett volt, még ha érthetõ is a célzatosság. Ami viszont mindenféleképpen pozitívum, az a látványvilág, illetve az áthallásos-szimbólumszerû megközelítésmód.
9/10
abradan 2011 aug. 10. - 10:17:17 9/10
(3/18)
A beatkorszak "burkoltan" harsány üzenete a hatalomnak az ünnepelhetetlen ünnep kapcsán. Nagyon hangos, nagyon mozgalmas, nagyon zenei, így takarva az igazi mondanivalót, valljuk be nagyon okosan, mert így átmehetett a cenzorokon. Viszont nagyon bután is, mert így nem érte el az igazi célját, csak olyan platfrom tervezet ízû egyveleggé vált, amire jókat lehetett bulizni akkoriban. De szép lenyomat a korról, hogy akkoriban milyen szközöket vetett be a hatalom ellene saját maga védelmében. Valahol ott bolyong a filmkockák között 1848-49 szelleme, és ez jó, ez érték. 9/10.
offtopic
Ford Mustang 2011 aug. 09. - 20:39:50
(2/18)
"... elevenítik fel a '48-as forradalom eseményeit ..." - ezen jót nevettem, ugyanis ha azt látja az ember, hogy '48-as (ez csak egy példa a sok közül), akkor az 1900-as évekbõl jut eszébe a dátum. Ha elõbbrõl, akkor ki kellene írni, hogy 1848-as (szerintem).
Balás Klára 2006 máj. 26. - 11:37:34
(1/18)
Köszöntök Minden Kedves Olvasót!

Nagyon fontos lenne, hogy a Petõfi '73 c.-û (rendezõ Kardos Ferenc) 1972-ben készült játékfilmhez hozzájussak CD, DVD vagy VHS formátumban!
Kérem aki tud segítsen a következõ e-mail címre írva:
balasklara@freemail.hu