8/10
kybuck febr. 07. 03:12:25 8/10
(1/1)
Egyértelműen jól sikerült darabja ez is Trachtenberg Predator-sagajának, valóban jól sikerült összeházasítani a történelmi korok karaktereit és azok történetét a felbukkanó aktuális ragadozóval, ami végül egy grandiózus fináléban kulminál. Aki szereti a franchise-t annak mindenképpen ajánlott.

Ha kifogásolni valóm lenne predatorék háza táján, az továbbra is a civilizációjuk mibenlétének ellentmondásossága. Korábban már a Star Trek klingonjainál is felvetetem, hogy egy faj, ami a harcot, háborúskodást, a másik, vagy akár saját maga elpusztítását emeli társadalmi etalonná, az pusztulásra van ítélve! Kizártnak tartom, hogy így olyan technikai fejlődést tudjon véghez vinni bármely civilizáció, mint amit itt is látunk űrhajókkal, meg évszázados kriotechnológiával. Ezekhez a dolgokhoz elengedhetetlen a tudomány ismerete, nota bene alázata, a kutatás-fejlesztés, és hadd ne soroljam. Mindezt nem tudom kinézni egy olyan fajból, aminek a társadalma, civilizációja leginkább egy dögkútra hasonlít, és ami ezt a fejlett technológiát társadalmi vagy ipari fejlődés helyett holmi vadászatra, trófeagyűjtésre pazarolja. Itt gyorsan hozzátenném, hogy lennének nekem is kreatív ötleteim eme ellentmondás feloldására, amik akár további tartalmi súlyt, mondanivalót is adhatnának a ragadozók világának, úgy is, hogy nem olvastam a sok különféle Predator-kiadványt. Remélem Trachtenberg is ilyen kreatív irányba megy tovább.

Persze lehetne jönni az emberiséggel is, és valóban, az ember is sok-sok évszázadon át csatázott egymással, de a technikai és amúgy társadalmi ugrás, az ipari forradalom akkor következett be, mikor többen képesek voltak együttműködni, és ezáltal rájönni, hogy mindenféle háborúskodás helyett a diplomácia, vagy az elfogadás sokkal többet hoz a konyhára.

És nézzenek oda, mintha ez a film is ilyesmire futna ki, meg amúgy a Halálbolygó is!

Yautjáék, klingonék azt akarnák elhitetni, hogy ez enélkül a megbékélés nélkül is lehetséges (analógiával élve még mindig vikingek, de már űrhajón); persze ezek kitalált fajok, de mindezek miatt szerintem nem is lehetnek mások.