Téma: Próféták

7/10
FElepHánt 2012 ápr. 27. - 17:16:15 7/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

PRÓFÉTÁK Vékes Csaba KOMA Népszínház
A hagymás rántotta, a virsli és a kuszkusz kitûnõ, bár reméljük, utolsó vacsoránk inkább Ben Traven siralomházi menüjét követi majdand. Lass Bea ízes anekdotákkal fûszerezi a finom falatokat, az asztalfõn trónoló Régens Herceg viszont eléggé színtelen. A Messiást várjuk, duplikálva érkezik, Szabó Vera és Huzella Juli csodás fehérségben, tökéletesen tükrözik egymást. Melyik az igazi? - töpreng a Három Királyból kettõ, Fekete Zsolt engedékeny érzékenységgel vitázik Mohai Tamás tudósi racionalitásával. Elég lesz
egy is! - Héte, az udvari mindenesé a likvidálás, háziasszonyunk azonban még a csirkenyakazástól is irtózik, így a prófétisszák párbajra kényszerülnek. Vékes Csaba már a vacsoraasztal változatos kihasználásával remekel, a fakupák, fatányérok helyére gyilkoló eszközök kerülnek, a két nyúlánk istennõ bajvívása teljes hosszában bejátssza a gasztronomikus pástot. Népként, tömegként mi közben rácsok mögül figyelünk, csak a kiváltságos VIP-ek ülnek a lelátón, nem szeretnénk a prófétai sorsban osztozni, a diktatúra keménysége elhallgattat.
A lótifuti beosztott, Lass Bea elõször a várakozó emberek fékentartására kerül bevetésre, örömmel alkalmazkodik az élveteg föladathoz, mesterien megalkotott metamorfózisainak végállomása a hóhéri szerep. A nagyszerû színésznõ, aki már annyiszor bizonyította bámulatos sokarcúságát (Deilephila!!!), totális belsõ átváltozással mutatja be a mechanikus elaljasodás stációit.
Mrozek nem egykönnyen adja meg magát, a beetetõ vendéglátás után mi annál inkább, a frappáns elõadás után azonban a diktatúrától még keserûbben fordul ki a gyomrunk.