Téma: Prometheus

10/10
Meklód fia 2012 jún. 11. - 14:10:26 10/10
(693/2133)
A kérdések direkt maradtak megválaszolatlanul. Az Alien filmek sem magyarázkodósak. Kell hagyni misztikumot amit mi képzelünk tovább. Ettõl válik érdekessé az egész, hogy a többit a fantáziánkra bízza.
Szerintem ha Theron villant egy kis cicit akkor az jobban feldobta volna a filmet. Egy sokkal erõsebb 10-est szavaztam volna meg akkor.
7/10
bercesnagy 2012 jún. 11. - 14:09:06 7/10
(692/2133)
Nem az igazi a film, sokkal jobbat vártam. :-( 7/10
lamme 2012 jún. 11. - 13:48:20
(691/2133)
Köszi Freddy!
Azt hiszem rászánom az idõt és én is végigolvasom a fórumot, hogy letisztuljon minden nekem is :)
8/10
offtopic
_Freddy_ 2012 jún. 11. - 13:40:07 8/10
(690/2133)
*pontosítok...

csak az ember jött létre mert ekkor már volt élet a Földön...azthiszem..:D
8/10
_Freddy_ 2012 jún. 11. - 13:37:07 8/10
(689/2133)
SPOILER!!!

Szétbomlasztotta magát, feláldozta magát, és az õ DNS-eibõl jött létre a Földön az élet.

SPOILER VÉGE!!!

Amugy majd ha lesz elég bevétel akkor lesz folytatás amiben talán megmagyaráznak pár dolgot. De szerintem nincs mit megmagyarázni, én már értem az egészet hála az itt fórumozóknak. :D
Ha a szörnyekkel van kérdésed akkor érd be azzal, hogy õk ezt tudják. Meg a méreg is. Azon sztem nincs mit magyarázni, számunka ismeretlen dolgok voltak, nem volt muszáj most egyszerre mindent elmagyarázni, meg ilyen dolgokat hogy hogy változott át a pali ilyen zombiszerûvé és erõssé, hát egy idegen bolygón bármi megtörténhet amire nem számíthatunk...meg hogy miért került Shawbe egy polipalien...hát a méreg miatt, intim kapcsolatkor ha ilyen méreg van egy férfiben és közbe szexel egy nõvel, vagy csak csókolóznak akkor ez történik...én bõven beérem ennyivel, a többire meg volt válasz. :D
1/10
black_eagle 2012 jún. 11. - 13:32:02 1/10
(688/2133)
----Megtudtuk, hogy az ormányos forma igazából csak egy szkafander----

Ha egy kicsit is emlékeznél a filmre, akkor nem írtad volna ezt, hanem ezt is betudhatjuk egy bakinak a többi között.
Vagy úgy gondolod, hogy a szkafander ormány része is "becsontosodva megkövült"?

Az alábbi képet most ollóztam a filmbõl, itt tisztán látszik, hogy ekkor ez az alak még egy ormányos valaki volt, a méretébõl ítélve pedig nagyobb is, mint a most a filmbe kerülõ "fehér buzik". Nem értem, hogy miért így lett megoldva, de szerintem már nem is akarom...
szszab 2012 jún. 11. - 13:31:46
(687/2133)
SPOILER

SPOILER

Szerintem az elsõ jelenetben a Földön vagyunk, és a space jockey-k terraformálták a földet, aztán valamiért leléptek. Aki megitta a löttyöt nyomtalanul el akart tûnni, de az egyik DNS-e megmaradt, beépült és osztódni kezdett, ezért lett az ember, kvázi hiba. Talán ezért akarják kiirtani az embereket. Viszont ebbe a logikába nem illik bele, miért jártak vissza az õsi civilizációkba és hagyták életben az embereket, hogy rajzolhassanak stb, és így "csillagtérképet" készíthessenek, ahova a megfelelõ technikai tudással eljuthatnak. Ezért ez pl egy logikai bukfenc nálam, egy a sok közül. De lehet tök rosszul gondolom.

SPOILER vége
2/10
sdt 2012 jún. 11. - 13:30:54 2/10
(686/2133)
Ha nem is ennyire hard szavakkal, de egyetértek, és fenntartom magamnak a kétségbeesés jogát. Érdekes, nekem tanulságos, hogy olyanoknak is tetszik, akik véleményét egyébként becsülöm. A történet gyenge, olyanra emlékeztet, mintha egy kezdõ író írna vmit, hogy hú de fantasztikusat írok és szándékosan nincs elvarrva, hogy mindenki gondoljon bele akármit." Ez a sor szebb volt a többi soroknál,Mert kiki gondolhat vereset vagy zöldet alatta;". (Arany János). Csak sajnos, más a film résztörténete gondolatnélkülisége, hogy más fejezze be ahogy akarja (ezért itt a blogokon a millió rejtvényfejtés, és ráadásul jól összekeveredik a baki a potenciális rejtvénnyel...) és más egy költõi allegorikus gondolatmenet. A képi világ saját elõzményeibõl utánérzett (csak jobb a technika) és színészi játék pont annyi, amit a szerep megkövetel, és ugye profik. Ettõl még nem jó egy film, hogy a szereplõ a kötelezõ átlagot hozza. Mindenesetre, aki 7 csillagnál kevesebbet ad, építõ kritikában részesül, holott - bár ilyen is van - meg kellene gyõzni a másikat, hogy téved. Esetemben nehéz lesz. (És én még popcornra is költöttem...)
lamme 2012 jún. 11. - 13:22:44
(685/2133)
Sziasztok!

Szombaton néztem meg a filmet. Sajnos nem volt idõm végigolvasni ezt a rengeteg hsz-t, amit már írtatok, szóval, ha netán sokadjára kérdezem meg a számomra nem érthetõ részt, akkor bocs :)

SPOILER

Mi volt az elején az a jelenet, hogy a magas fehér fickó megitta azt a löttyöt és "széthullott"?

SPOILER VÉGE

Amúgy nagyon vegyes érzelmeim vannak a filmmel kapcsolatban. Én is úgy ültem be a moziba, hogy Alien elõzmény, de konkrétan nem volt baj, hogy nem az volt. Sokkal inkább az zavart, hogy rengeteg nyitott kérdést hagyott hátra. Illetve még ez sem lenne baj, ha legalább utaltak volna arra, hogy a kérdések bennük is felmerültek és/vagy késõbb itt és itt, így vagy úgy, de választ kapunk vagy megpróbáljuk megtudni a válaszokat, stb. Szóval értitek :)

Köszi a választ! :)
10/10
Hannibal Lecter 2012 jún. 11. - 13:05:06 10/10
(684/2133)
"Kozelebe nem mentel annak, hogy megvizsgald, nem-e tokeletesen szandekos, hogy semmire nem talalnak valaszt. Erre ugye azt mondod, hogy "ha keresel, talalsz valaszt". Ennek tokeletes ellentetjet mondja a film."

Nem így van, mert a te nézõpontodban gondolkodva is találnak valamit a film karakterei és ugye nem rejtély, hogy mi nézõk velük együtt keresünk, ez viszont a semmi. Azt is meglehet találni mint választ, bár az max a rossz keresés eredménye, de az a gáz, ismételve magam, hogy ezek nem a semmit találják mint választ, mert az is valamilyen válasz, hanem nincs válasz számukra, mert nem tudjuk, miért agresszív a SJ, miért akarnak kiirtani, miért teremtettek. Nem tudjuk mi történt és miért, a nem tudás meg nem válasz, max a hülyének meg az igénytelennek, így marad a hit, de az meg kinek válasz bármire is? Mivel nem tudjuk mit akartak, miért haragszanak, ezért feltevéseink vannak, de ezek információ nélkül hitelezések, nem tudás és ami nem tudás, az nem válasz.
Wayland kíváncsi valamire és kap valamilyen választ, de Õ és te és én, nem tudjuk, miért lett az a válasz ami, ez nem azt jelenti, hogy nincs válasz és csak azért teremtettek mert és nincs kötelezettségük és akár ki is irthatnak. Érted már? Ha odamegy az utcán valaki hozzád és minden ok nélkül leüt majd tovább megy, akkor az agyad érthetõ módon keresni fogja a választ, de 100%-ban nem tudod kideríteni és a filmben szintén ez van és nem hagynak nyomokat, amibõl kideríthetnéd, hogy mi volt a motivációjuk. Azt "hiszem" ezért, de ez nem válasz, hanem feltevés.
Itt két ember van, az egyik beéri azzal, hogy aki leütött ez egy beszívott bunkó drogos szemét és éppen nem tetszett neki a képem, a másik ennél többre törekszik. A pszichológia foglalkozik a külsõ jegyek alapján levont téves következtetések hitelességének kérdésével, ez is az.
A másik embert mindig érdekli a dolgok mögötti motiváció, ami ott van és csak azért vagy akkor nem deríted ki a válaszokat, ha megelégszel az elõzõ embertípus attitûdjével.

"Szoval azt gondolom, hogy az eddig nezett filmek pontosan erre szoktattak ra teged, meg sok nezot. Hogy amikor a foszereplo keres valaszt, akkor talal. Ebben a filmben az a zsenialis, hogy a sztori nem a kereses-talalas. Hanem a hit megorzese akkor is, ha nincs valasz a legnagyobb kerdeseinkre - vagy ugy tunik, hogy nincsen, soha nem is lesz."

Válaszok vannak, kár azzal foglalkozni, hogy "soha nem is lesz" vagy, hogy "mi van ha nincsenek". A hit pedig nem válasz semmire, nem is azért van, nem is azt jelenti és logikátlan is lenne. Azért van egy ilyen fals üzenete, hogy a hit válasz lehet, mert a hit csak ott válasz bármire is ahol nincs tudás. Itt nincs tudás, vagyis a hit nem válasz hanem kényszerû következmény, hiánypótló, pont a tudás(információ) hiány miatt. Ezért ezen értelmezésed sem helytálló. Hogy érthetõ legyek: Mindenki azért kapaszkodik a hitbe, mert nincs tudása, a film ezt az élményt nyújtja egyedül. A hit így nem válasz, amihez ragaszkodni kell és amit megtalálsz, hanem egyenes következménye a tudás hiányának. Mi és a szereplõk nem tudjuk meg azokat a dolgokat, melyek stabil, tudatos konstrukciót alakíthatnának ki, ezért ezt a funkciót a hit elvégzi, de az meg nem igazság és nem is válasz. Több ezer éve nem értik ezt az emberek.
Ezért az üzenetért kár is filmet csinálni, hiszen elég leszólítanod egy filozófust és szépen elfogja mondani, hogy vannak válaszok és ezeket, mint pl a Mátrix páratlan missziója is, képes közelebb vinni, érthetõ vizuális formában az átlagemberhez, melynél ott a döntés, hogy mivel éri be. Szerintem a mai szellemi válságban élõ tömegembernek minden lehetõ eszközzel a tudást kellene közölni, nem pedig azt, hogy nekeresd bszki a választ mert nincs és különbenis agyoncsap. Ez a mai tudatlanságfetisizmus önnyugtató dagonyája. A tudás felelõsségel jár és lassítja a filmet, ezt a producerek nem merték bevállalni.
bbauer 2012 jún. 11. - 12:58:27
(683/2133)
SPOILER!

Honnan veszed, hogy ugyan arról a bolygóról van szó a filmben mint a 8. utas a halálban?? Lehet ezek a lények amik a filmben voltak csak egy fejlesztés egy fázisa és a hajó ami a 8. utas a halálban lezuhant egy teljesen másik halyó, egy teljesen másik bolygón egy másik teremtõvel, már a kifejlesztett alien ekkel... Szó sincs a filmben arról, hogy ez az a bolygó ami az Alien 1 ben volt.. és hogy ez ugyan az a hajó... Sõt biztos, hogy egy másik bolygóról, teremtõrõl és hajóról van szó ebben a filmben, ezen kicsit gondolkozz el...
10/10
offtopic
Charles Foster Kane 2012 jún. 11. - 12:34:22 10/10
(682/2133)
Igazabol, mire vegere jutottam, csak akkor realizaltam, mennyire hosszu lett, addig elkepzelesem nem volt rola. Aztan viszont lusta voltam belenyulni. Szoval kosz, hogy igy is elolvastad, meg levontad a sajat kovetkezteteseidet - tobbek kozott, hogy hulye vagyok, es semmit nem ertek.

Ez amugy biztos igy van, de hogy tobb disztributort, meg sales agentet ismerek, mint Te, abban is eleg magabiztos vagyok. Es, ha azt mondom, hogy olyan szavak, mint "filozofikus", bizony, a disztributortol jonnek, elhiheted. Persze ezt az utasitast kaphatjak, a sales agent-tol, de semmikeppen a film alkotoitol. A filmet a megjelenes elott mar egy evvel boven elkezdik pozicionalni. Mit csinalnak? Elmennek, isznak egy kavet jo barataikkal, mondjuk az ot legnagyobb amerikai filmes ujsag szerkesztoivel. Es szepen elmondjak nekik, hogy mirol is szol a film, es ok ezt hogyan akarjak pozicionalni, mielott kijon.

Az Alient meg nem emliteni egyeruen tudatlan viselkedes lett volna. Gondolj bele, hogy a magazinok kussolnak arrol, hogy ugyanabban az univerzumban jatszodik, elmesz megnezed a filmet, space jockey, az urhajo, Alien jon ki a vegen a szornybol. Mit gondolnal? Azt, hogy eddig ezt hogy nem emlitettek?! Persze ez igy is selling point volt, de nem akkora mertekben, mint azoknal a filmeknel, amik mostanaban kijottek. Ezt legjobban a cim bizonyitja.

Azt nem sikerult megertenem, a marketing szoba miert kotottel bele, az egesz promotalas folyamatat es ahhoz kapcsolodo tevekenyseget marketing ala veszel be. Es de, az hogy "filozofikus", bizony marketingemberektol jon, es nagyon tudatos pozicionalasa a filmnek. Nem ulsz be egy filmre, ami "hat nem igazi sci-fi, nem is annyira horror, emliti az Alient, de nem az. Hat hogy akkor mi? Nem tudom." Pozicionalni akarod, hogy milyen filmekhez hasonlit leginkabb. Filozofikus sci-fi-rol szerintem a Matrixra asszocialnak leginkabb, vagy Inception, azok meg mindenkinek bejottek, szoval nem csodalom, hogy ez egy kivanatos eladasi strategia.
10/10
Meklód fia 2012 jún. 11. - 12:28:20 10/10
(681/2133)
SPOILER

Ez már a végleges Alien lehetett. Csak ugye attól is függ a kinézete, hogy kibõl jön ki. A Predatorból is egy más fajta Alien jött ki az AVP-ban mint az emberbõl.
10/10
Palex 2012 jún. 11. - 12:23:02 10/10
(680/2133)
***SPOILER***
A Mars mentõakció címû filmben is ez volt ugye a "végeredmény", hogy teremtettek minket.

Nincs ezzel gond szerintem.
10/10
Charles Foster Kane 2012 jún. 11. - 12:16:13 10/10
(679/2133)
Igazabol pontosan ugyanugy elment melletted, amit irtam, mint ahogy a film. Legalabb ne idezted volna vissza, mert igy keptelen vagyok feltetelezni, hogy tenyleg olvastad az ominozus reszeket, csak vagy ignoraltad, vagy nem ertetted. Mert, ha nem ertesz vele egyet, hat egye fene... En meggyozheto vagyok abban, hogy nincs igazam. De megint nem azzal vitatkoztal, amit EN irtam. Legalabbis nem a fofelvetesemmel. Kozelebe nem mentel annak, hogy megvizsgald, nem-e tokeletesen szandekos, hogy semmire nem talalnak valaszt. Erre ugye azt mondod, hogy "ha keresel, talalsz valaszt". Ennek tokeletes ellentetjet mondja a film. Szoval azt gondolom, hogy az eddig nezett filmek pontosan erre szoktattak ra teged, meg sok nezot. Hogy amikor a foszereplo keres valaszt, akkor talal. Ebben a filmben az a zsenialis, hogy a sztori nem a kereses-talalas. Hanem a hit megorzese akkor is, ha nincs valasz a legnagyobb kerdeseinkre - vagy ugy tunik, hogy nincsen, soha nem is lesz.
1/10
spacejockey2012 2012 jún. 11. - 12:15:07 1/10
(678/2133)
látod ez a film csupa kérdés! Nem tudom minek kellet belevenni az ember teremtését az Alien univerzumba??!! Engem csak az érdekelt hogy mi az a roncs amit Ripleyék találnak és mit keresnek ott a tojások?! Várj még jó pár évet hátha kiderül!!!
szszab 2012 jún. 11. - 12:10:02
(677/2133)
Nem szokásom, de regisztráltam én is egy pár gondolat erejéig. Újdonságfaktort abszolút nem láttam én sem, vagy csak nem jött át, ellenben a korábbi filmekkel.

- Alien kult elemek: android, space jockey, arctámadó, szörny, szûk terek, embervadászat
- Aliens kult elemek: Bishop, sok szörny, fegyverek, kommandósok és irtás, királynõ, rakodógép és végsõ harc
- Alien 3: semmi
- Prometheus: semmi

Vagy lehet az a cél, hogy ebbõl is legyen 3-4-5 rész, mire eljutunk az Alien-ig. Sajnálom, hogy nem az a lényeg, hogy egy jó filmet csináljon egy rendezõ, hanem minél többször álljanak sorba a kasszáknál.
5/10
Denevér333 2012 jún. 11. - 12:05:58 5/10
(676/2133)
Spoiler

Nos! Mi van akkor ha tényleg két fajta SJ létezik az egyik teremtõ a másik meg egy vallási imádattól elvakulva egy tökéletes lény létrehozásán ügyködtek. S a szaladás is ezt mutatja hisz akinek levágták a fejét felrobbant mint valamin bomba. Mi van ha ezek így terjesztették a kort és a szobába lévõ kis tégelyek fertõzöttek voltak. Ez beleillik abba a képbe, hogy a többi tégely ami a hajó más területén volt nem szivárgott és nem volt körülötte folyadék.
4/10
MorliHolect 2012 jún. 11. - 11:54:56 4/10
(675/2133)
Valamit nagyon elnézhettél, mert ez egy másik hajó, másik "teremtõ", másik alien, sõt egy másik bolygó.
10/10
Palex 2012 jún. 11. - 11:49:40 10/10
(674/2133)
Egyébként meg jó elõzménynek egy könyvet olvastam, Acéltojás címmel. Azt tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel az Alien univerzum, mert nagyon frappáns, és kerek sztorival írja le az író, az általa elképzelt elõzményt.