Téma: Prometheus

cellasto 2012 szept. 12. - 21:15:27 Előzmény _Freddy_
(1393/2133)
ennél egyik alien film sem gyengébb..maradjunk ennyiben :D
1/10
whitehill 2012 szept. 12. - 20:46:42 1/10
(1392/2133)
anyu mondta, hogy ne nézzem meg. igazat kellett volna adnom neki. -_-

hamuban sült hülyeség ez a film. nem derül ki semmi, csak ez is egy alien vs predátor.

SPOILER

a végén konkrétan tényleg olyan volt az a dög, ami kimászott a "teremtõbõl", mint egy alien...

BOJLER VÉGE


szánalmasan ostoba film volt és nagyon 2. rész gyanús, ami már most készre van csomagolva. a csaj landol és ott is megy majd a vérengzés.
10/10
sidhartya 2012 szept. 12. - 12:55:41 10/10
(1391/2133)
Egy-két válasz (túl sok szabadidõm volt...). A film elején lévõ bolygó nem egy határozott helyszín, hanem bárhová helyezhetõ az univerzumban, s mindössze a Tervezõk szokásait illusztrálja, más szerepe nincs.

Mikor David beszélni próbál az idegennel, annak konkrét fordítása van, de a rendezõ kifejezett kérésére szándékosan nem feliratozták. (A DVD-verzióra tartogatják... Még további húsz-harminc perc kivágott jelenettel együtt.) Éppenséggel nem is nagyon számíthat, hogy mit mond, mivel az idegen a legnagyobb valószínûséggel semmit sem ért belõle. Eléggé kizárt, hogy valami történelem elõtt elveszett, és egy-két töredékbõl utólagos módon rekonstruálni próbált õsnyelv ismeretlen kiejtésû dialektusából elsõ próbálkozásra már kisüljön egy értelmesnek tûnõ párbeszéd. (Hacsak nem véletlenül, és valami teljesen más jelentéstartalommal, mint aminek szánták...)

Nemcsak a tiszta hitû (és mint szóvá teszik, figyelemre méltó túlélési ösztönökkel bíró) lány marad meg, hanem rajta kívül ott a robot, aki ehhez képest épp az ellenpont, az érzelmektõl mentes, végletekig racionális és tiszta tudomány. Továbbá õk egymásra is vannak utalva, hisz egyikük sem kezdhet semmihez a másik segítsége nélkül.

Ebbõl azt az üzenetet lehet kiolvasni, hogy Scott mester számára e kettõ fontos: a vallás és a tudomány - aki viszont egyiket sem képviseli igazán, az fölösleges, pusztuljon. Ennek fényében már érthetõ, ha többi szereplõjét szándékoltan vette silány karikatúrára - rajtuk kívül mindenki más nemcsak elnagyoltan kicsinyes és rosszindulatú, de ráadásul hülye is. Egy hordányi garázda csimpánz beszabadul a szentélybe és laboratóriumba.

David a programozása miatt viselkedik néha embertelenül. Mielõtt megfertõzné Hollowayt, burkoltan, a saját fogalmai szerint "engedélyt kér" tõle. (Megkérdezi tõle, mit tenne meg a válaszért - "Mindent és bármit." - úgy gondolja, ez már feljogosítja õt a kísérletezésre.) Gyanítható róla, hogy mindvégig és mindenkinek hazudozik, és Weyland halálát is tudatosan idézi elõ a szavaival (hogy utána "szabad" lehessen), sõt, talán az idegenek szándékairól is hazudik... Egyedül a gátlástalan kíváncsiság és a megismerés vágya mozgatja.

A fekete trutymó egy reaktív anyag, ami önmagában hatástalan, viszont mindenféle élõ szervezettel kapcsolatba kerülve olyan láncreakciókat indít, melyek eredménye az eredeti lénytõl függ. Az önmagukat feláldozó idegenek kezében az élet teremtésének az eszköze, azonban az emberekkel érintkezve pusztulás és halál keletkezik általa. Egyenként és személyesen másként reagál rá mindenki. (Esetleg a Tervezõk közül is csak nagyon kevés különleges egyed érintkezhet vele, akiket gondos válogatás útján keresnek és készítenek fel a küldetésre elõtte - "kiszivárgott" ugyebár egy fotó, amelyen a film elején lévõ figurát egy öreg társa kíséri. Aztán meg egy másik, ahol még többen vannak.) Talán õk sem tudják mindig megjósolni elõre, hogy mi lesz belõle.

A (természetes úton megfoganni nem képes) alien-Szûzmária csodálatos módon épp Karácsonykor esik teherbe. Az õ torz magzatából viszont nem születik megváltó, hanem csak egy retardált és túlméretes óriáspolip, aki a vagina dentata jeleit mutatja, és Space Jockey-kat erõszakol meg. (Talán a törékeny hõsnõ elfojtott apa- és férfikomplexusa tör elõ a tudattalanjából így? Noomi Rapace, vagyishogy a róla mindenkinek önkéntelenül is beugró Tetovált lány múltja miatt kiváló alany ennek megformálására.)

Az eredeti Alien-filmekbõl tudatosan továbbvezették azt a fajta betegesen kifacsart szexualitást, amiért nem kis részben a szexmániás, perverz H. R. Giger volt a felelõs. Lindelof mondja, hogy a forgatókönyv korábbi verziójában még mellkasmûtétrõl volt szó, de azt is direkt terhességre cserélték. Az alien-embrió behatolása jelképesen egy új élet(forma) születése, melyben az arctámadó = spermium és az emberi test = petesejt. A mutálódott férgek orális erõszaktevése ennek jegyében lett még spermium-szerûbb. (Az Alien 2-ben a kislány megkérdezi Ripleyt, hogy az emberi gyermekek is így születnek-e.)

Az is feltûnõ, hogy az eltávolítására nem az "abortusz" kifejezés kerül elõ (ami a logikusabb lenne, hiszen meg akarja ölni), hanem a "császármetszés" helyette. Angolul ez "Caesarean" (homályos utalás a rómaiakra). Scott bevallja, hogy ténylegesen foglalkoztak a "Jézus mint földönkívüli" ötlettel, ám ezt (szerencsére!) elvetették, mivel erõs túlzás lett volna. Mindenesetre az emberi társadalom lealacsonyodott, agresszív és romlott: kicsúszott a teremtõik irányítása alól.

Az idegenek civilizációja sem feltétlenül egységes, és nem biztos, hogy az embereket létrehozók, és az õket eltörölni szándékozók egyazon csoportosuláshoz tartoznak.

Az LV-223 csak az egyik lehetséges leszállási hely a több csillagból álló rendszerben, és ott is csak az egyik bolygó holdja (azaz nem biztos, hogy pont a megfelelõ helyre érkeztek a kutatók). Az Alien-filmben lévõ LV-426 más helyszín, a lezuhant hajó pedig több ezer éve ott hever már rajta, így a kétféle történetnek közvetlenül semmiféle kapcsolata nincs.

Uff. Lehet tovább okosodni, csemegézni, mondjuk innen indulva:

http://io9.com/5917448/all-of-your-lingering-prometheus-questions-answered

http://movies.com/movie-news/ridley-scott-prometheus-interview/8232

Akit inkább Giger világa fog meg, a filmek helyett/mellett tanulmányozhatja még Zdzislaw Beksinski (lengyel festõmûvész) szürreális képeit:

http://beksinski.pl/
8/10
offtopic
_Freddy_ 2012 szept. 12. - 09:07:22 8/10
(1390/2133)
az a baj hogy sokan meg se tudják fogalmazni mi a rossz benne, nem tudok olyat mondani ami rossz benne, talán egy kicsit unalmas, de egyáltalán nem rossz a film...

csak nem értem miért kell ennyire dacolni azzal, hogy tudnak jobb filmet is csinálni mint a régi elavult Alien filmek amik közül 1-2 rettentõen gyenge
pazola 2012 szept. 11. - 17:18:14
(1389/2133)
Nem tudom, miert kell ezt annyira ragozni: ez a film egyszeruen rossz. Tulajdonkeppen nincs benne olyan resz, ami miatt erdemes masodjara megnezni.

Valojaban elsore sem... :)
daws 2012 szept. 11. - 13:27:38
(1388/2133)
hát én õszinte leszek, mint nagy alien fan nekem nem mondhatnám hogy tetszett volna a film...:(
csak h a kötözködõket lenyugtassam tudtam h nem a szokásos sztorira ülök be és egy árva xenomorphot sem fogok látni meg bla bla..

ÉN úgy érzem h itt a stúdiónak nagyobb volt a beleszólása és Scottnak nem hagytak nagy mozgásteret...a végét látva pedig egyértelmû h a folytatásos pénzlenyúlás volt a cél..

innentõl SPOILER lehet benne

mondom egyéni vélemény,de sok zavaró dolog volt a filmben: pl Weyland- én személy szerint örültem volna ha Lance Henriksen játszotta volna ahogy abban a 3. részben utaltak (mivel Bishopot róla mintázták)
a színészi játék szerintem csapnivaló(kivéve persze az android), mondjuk igaz h nagyon kibontakozni nekik sem volt idejük. az meg a másik h rengeteg félig megkezdett dolog volt benne semmi értelmes magyarázattal.
fölösleges jelentekkel is csak húzták el az idõt (pl shaw álma)

egyébként vannak benne ellentmondások is. amikor az elsõ részben megtalálták annak az "ormányos" ûrlénynek a maradványait abban a székben a bordái voltak kitörtve belülrõl itt viszont úgy mutatták h (ami eredetileg csont volt) a székbe beleülve kulcsolódott rá mint vmi öv..
hát sokaknak ez is csak szõrszálhasogatás, de nálam számít.)

a vallást, belekeverni meg sztem fölösleges dolog volt, egy kihagyható elem.

jaj majdnem elfelejtettem, ami még zavar: az elsõ részben a xenomorph tojásokat az "ormányosok" hajója alatt találták meg egy barlangüregben aminek igazából köze nem volt a hajóhoz egy kiégetett lyukat leszámítva..meg ugye ez állítólag nem is ugyanaz a bolygó volt mint az eredeti elsõben szóval az a lény vagy a tojásai h kerültek oda át szóval zagyva sztem rossz irányba kezdett story..sajnos.
ALIEN forever:)
7/10
bulletproof90 2012 szept. 11. - 12:04:19 7/10
(1387/2133)
jól kezdõdött a film, de parabola pályán csökkent a színvonala.. a végére az egész egy közhelyes baromsággá vált és úgy jöttem ki a moziból, hogy sajnáltam a pénzt (meg hogy nem vettem még kukoricát.. de azt közben is sajnáltam :)). És utálom amikor nem adnak válaszokat a felmerült "miért"-ekre. Pedig maga film is arról szól, hogy az ember a végsõkig elmegy a "miért"-ek miatt, mert így nyugszik a kíváncsiság vágya. De a forgatókönyvírók úgy gondolták most jól kicsesznek a nézõvel és millió nyitott kérdést hagynak. Esküszöm úgy érzem mintha a csak a film felét vetítették volna le.. Lehet, hogy valakinek bejön ez a "félinformációk között sötétben tapogatózás", nekem nem.
Mellesleg az Eredet-ben mindent lehetett érteni. Ott nem magyaráztak el minden dolgot, de aki nem kõ-buta az rájött mindenre.
8/10
_Freddy_ 2012 szept. 11. - 07:27:07 8/10
(1386/2133)
az biztos, de itt vannak megmagyarázatlan dolgok is, amiket direkt csinált a rendezõ, de késõbb muszáj volt megmagyaráznia...
meg volt ez a létrás hüly*ség, hogy egyszer csak megjelent ott egy létre, nem tudom hogy mi volt ezzel a baj, most mutatni kellett volna hogy ha nincs náluk létra akkor vissza kell menniük és ezt így mutassák hogy elmennyen feleslegesen pár perc? :D meg olyan dolgokba bele tudtak kötni, hogy hihetetlen...

Vox magazin is 80%-ot adott rá...még jó hogy nem a hozzászólók csinálják a filmkritikákat...

ja és itt egy kép amibõl tanulhatnak azok akik nem értik...


(persze az Eredet sokak szerint jó film, kíváncsi vagyok hányan értik) :D
8/10
offtopic
_Freddy_ 2012 szept. 11. - 07:20:52 8/10 Előzmény jani-wan
(1385/2133)
már nem tudom miért adtam rá 8 pontot, most nem akarok visszakeresni az értékelésemhez, de itt sokan a történetet nem értik, és hibának állítják be azokat amit itt nem értenek...az elején én se értettem 1-2 dolgot, de nem fikáztam a filmet miatta...vannak filmekben elvarratlan szálak, és érthetetlen dolgot de pont ettõl jó egy film néha ha nem rágnak mindent a szánkba...
10/10
Sonic8 2012 szept. 11. - 06:19:51 10/10 Előzmény _Freddy_
(1384/2133)
Akik ezt a filmet nem értik azok idegbetegséget kapnak akkor egy Eredettõl vagy Tökéletese Trükktõl.
6/10
jani-wan 2012 szept. 10. - 16:01:39 6/10
(1383/2133)
Nem kötekedésbõl de én is SW fan vagyok, és nem ajnározom, sõt...
De azt biztosan mondhatom hogy van benne történet.
És szerintem biztos nem beszéltél mindenkivel.
6/10
jani-wan 2012 szept. 10. - 15:58:36 6/10
(1382/2133)
Azért nem tetszik nekik mert lusták gondolkodni?
Más oka nem is lehet?
Gratulálok.
6/10
jani-wan 2012 szept. 10. - 15:55:16 6/10 Előzmény Toto652
(1381/2133)
sok balf*sz azt hiszi hogy akiknek nem tetszett a film, az csakis azért sz*rozza a filmet, ami nekik annyira tetszett, mert azt hitték hogy alien filmet fognak látni.
Azonban ettõl a valóságtól teljesen elrugaszkodott, és erõs korlátoltságot sugalmazó nézõponttal ellentétben van sok olyan nem b*lfasz, akiknek nem tetszett a film annak ellenére hogy tudták hogy nem alien filmre ültek be.
Illetve egészen biztos, hogy a sokak között akiknek tetszett a film, és tudták mire ülnek be, biztos hogy van jó néhány balf*sz, de az is biztos hogy nem mindegyik az.
BorzTej 2012 szept. 10. - 15:39:16
(1380/2133)
A véleményem a filmrõl, hogy elsõre tetszett, másodjára már meg is értettem a filmet, és szerintem abszolút korrekt film lett, és bátran beteszem a többi közé a polcra. Egy vele a baj... Hogy gondolkodni kell... És sok embernek ez nem megy :))) Várom a folytatást!
BorzTej 2012 szept. 10. - 15:29:35 Előzmény sidhartya
(1379/2133)
sidhartya


"a másik (és ez az, ami viszont érdekes), hogy ezek szerint David és Weyland valamit már korábban is tudhattak az idegenekrõl. (Hm, tehát ennek a kis történetnek is már elõzménye volt...?)"

Jó a meglátásod, és a másik eshetõséghez a kérdésedre a válasz, hogy volt elõzménye, bár nem tudom erre gondolnak-e a készítõk, de az alien versus predator 2-nek a végén volt egy kulcsfontosságú jelenet amikor az a nagy fejes fickó aki a predator pisztolyát odaadja Yutani-nak ( Wayland-Yutani ).
-A világ még nem kész erre a teknológiára.
-És nem is itt fogjuk felhasználni, igaz ms Yutani?

És nemsokkal elötte ez a fickó még a kivetítõn látott egy alien-t, és fel tette a kérdést: Mi az isten vagy te?

Szóval szerintem az emberek emiatt már ismerik ezeket az idegeneket, és ebben a filmben lehet erre utaltak... Szerintem
6/10
Viki1080 2012 szept. 10. - 10:38:54 6/10
(1378/2133)
De ez ugyan olyan ökörség,mint a SW 1-3,ami mind,mind unalmas és silány,csak trükkhalmaz zéró történettel,és csak a megszállott Sw fanok imádják és ajnározzák,viszont mindenki más halálra unja magát,miért kell az Alieneket is így hazavágni?!
Scott papa bakker,ezt elkúrtad,de rendesen:)))
8/10
offtopic
_Freddy_ 2012 szept. 10. - 10:11:10 8/10
(1377/2133)
de jó film, csak sokan nem értik mi miért van...lesz még 2 rész amiben el tudják mondani amit eddig nem mondtak el, pont azért jó mert rejtélyes, egy idegen bolygóra szállnak le amin bármi megtörténhet, nem is értem miért muszáj mindent elmagyaráznia a rendezõnek...
6/10
Viki1080 2012 szept. 10. - 07:23:07 6/10
(1376/2133)
Sose voltam rest gondolkodni,de ez akkor se jó film:)))
8/10
offtopic
_Freddy_ 2012 szept. 10. - 05:29:45 8/10
(1375/2133)
a rendezõ minden kérdésre választ adott a nézõknek, hogy tisztán lássanak...a második részben akarta leleplezni, hogy mi is az igazság itt meg ott de hogy ne legyen nagy a bukás ezért elöbb meg kellett tennie a válaszadást :D mert sokaknak nem tetszett a film, mert gondolkodni is lusták voltak :D
6/10
Viki1080 2012 szept. 09. - 20:11:13 6/10
(1374/2133)
UI:
Rohadtul remélem,hogy nem lesz folytatása,mert akkor már a teljes Alien világot lerombolják és hazavágják,csak azért,h készüljön egy megint egy film,ami rohadt sokat kaszál,de semmi értelme...........De sajnos,lévén h rohadt sokat kaszált így nem csak folytatása,de sztem még ennek is lesz elõzménye,mondván h mutassuk már meg a nézõknek az "Teremtõk"világát is,amolyan Transformersesen kiírtják majd egymást,ezért teremtik a földet,amit aztán likvidálásra érettnek bélyegeznek,vagy hasonló és megint sokat kaszálunk JUHÉÉÉÉ......