8/10
grosz_i 2020 jan. 17. - 20:08:41 8/10
(1/1)

Rosamunde Pilcher - A második esély (1997)
A Virágok az esőben novelláskötet - Kert, tele körömvirággal „Der Ringelblumengarten” novella nyomán

A Brookclere farm intézőt keres. Miles Brandan, aki nem akarja folytatni apja diplomáciai tevékenységét, nem kívánja elfogadni a manillai követségi tisztséget, megpályázza az intézői állást és el is nyeri. Apja leveszi róla a kezét, meggyőződése, hogy a fia a valós életben sosem fog boldogulni. A farm tulajdonosnőjét, Lizt örökre elhagyja a férje, ezért vesz fel intézőt, s Miles-on kívül, csak Garryre támaszkodhat, aki annak ellenére, hogy halász, ezermester. Garry élete sem felhőtlen, hiszen, Francie-t, a „kislányát” - tulajdonképpen Laura, a felesége lánya, de az anyja elhagyta és egyes egyedül ő neveli.
A fiatal, ambiciózus újságírónő számára az élet és a hivatás élvezete áll jelenleg az első helyen. Abban férfi számára nincs hely, mindaddig a napig, míg a fiatal Miles fel nem bukkan az életében, aki beleszeret a tulajdonosnő újságíró lányába.Mindketten erősen vonzódnak egymáshoz, de Julia csupán a barátságnak enged teret közöttük, a férfit házasságszédelgőnek tartja, ugyanis egy személyleírás bizonyos házasságszédelgőről, aki idős hölgyeket elcsábít, majd ékszereiktől megszabadítva eltűnik, pontosan ráillik, de már körözi a rendőrség.

Nem különb a helyzet Garrynél sem. Vesz ugyan magának egy mobiltelefont, hogy a lányával jobban tarthassa a kapcsolatot, de ebből is csak újabb bonyodalmak támadnak. Felbukkan a felesége, aki magával akarja vinni a lányát Francie-t. Közben a kislány megtudja, hogy akit az apjának hitt nem is az apja és megszökik otthonról, de gondosan magával viszi Churchillt, a kutyáját is, és az számos esetben segítség számára a bajban. Majd a rendőrség rátalál és értesítik az apját, aki érte megy. Hosszú út vezet odáig, míg Liz és Garry végérvényesen egymás mellett találja meg a helyét az életben.

Juliát elbolondítja egy londoni szélhámos, Vic, aki rábeszéli, hogy az ő helye Londonban van - és a lány, minden eddigi életét sutba dobva Londonba is követi, sőt bele is szeret. Természetesen előbb-utóbb kiderül, hogy a férfi -, hogy fenntarthassa költséges életmódját, játékszenvedélyét hiszékeny, gazdag nőket sármos modorával megkörnyékez, majd a méregdrága nyakék hipp-hopp eltűnik a naiv, jobbára korosabb úri hölgyek nyakáról. A kivétel csupán Julia, akinek még a nyakláncát is visszaadja, miután kiderült a bűnözői életmódja. Természetesen ez csak-csak meghatja Juliát, de mégis észhez tér, visszatér a falujába, Miles pedig rendőrkézre kerül, hiszen régóta körözték.

Miles-t keményen megviseli a nőnek ez a döntése; mégis reménykedik, hogy csak-csak sikerül meghódítania a nő szívét. Amikor azonban meghívót kap Julia és Vic esküvőjére, be kell magának vallania, hogy semmi esélye sincs arra, hogy azzal a nővel lehessen boldog, akit mindennél jobban szeret. Viszont Juliát elfelejteni sehogy sem tudja. Hogy mi is történt otthon, Cornwallban, arról pedig Liz számol be neki…