8/10
grosz_i 2020 febr. 26. - 08:54:20 8/10
(10/10)

Rosamunde Pilcher - A sóvárgás földje? (2005)
„A Secret to tell” - Történet, amit el kell mondani novella nyomán

Margaret Ravenhurst a kétszáz éve családi tulajdonban lévő Trevennah kastély és birtok tulajdonosa, és férje Sir Rufus harmonikus házasságban élnek két gyermekükkel, de ennek előzménye is van: Margaret, a szomszédos birtok tulajdonosának volt a jegyese, de a sors a jövőjét máshogy rendezte, a vőlegénye egy viharban vitorlázás során életét veszti. Margaret ugyan terhes már, de Sir Rufus feleségül veszi és igen boldog házasságban élnek, Samuelt is saját gyerekükként nevelik fel nagy-nagy szeretetben.

Margaret a halála előtt felfedi a titkát a másodszülött fia, Taylor előtt. A londoni házát és az értékpapírokat Samuelre hagyja, de a birtok nem lehet Samuelé, mert a játékszenvedélye veszélybe sodorná azt. A végrendelet megismerését Sir Rufus megakadályozza, azt felbontani, csak az ő halála után lehetséges.

Vivian, a Trevennah ősi birtok intézőjének a lánya, szakképzett kertépítészként tér vissza Cornwallba. Ott újra találkozik Taylorral, Sir Rufus legkisebb fiával, valamint Margaret Ravenhurst-tel, aki a családi birtokot kezeli. Taylor mindig is szerette Viviant, de a lány valahogy ezt sosem vette tudomásul. Taylor bátyja banktisztviselőként Londonban él, és hogy költséges életmódját fenntarthassa, no és hogy hódolhasson a játékszenvedélyének a menyasszonya, Annabel apjától kölcsönöket kér.

Annabel apja – egyébként Anglia egyik leggazdagabb embere - amint rájön, hogy Samuel szenvedélyes játékos, dühösen arra kényszeríti a leendő vejét hagyja el Londont és éljen Cornwallban. Azzal a feltétellel adott újabb 15.000 font kölcsönt a leendő vejének, ha visszatér Corwallba, megszerzi egy hónap alatt a kizárólagos tulajdonjogot a birtokra és nem találkozik Annabellel.

Az öccsével ellentétben, Vivian mindig is vonzódott Samuelhez. És most sincs másként. Taylor fájdalommal veszi észre a bátyja és Vivian között újra kibontakozó barátságot.

Persze Samuel időközben jelzálogot vesz fel a Trevennah-i birtokra, és visszaél azzal is, hogy kislányként Vivian rajongott érte, de az intéző, Vivien apja tanácsára Trevennah-ba hívja Annabelt, hogy végre Vivian rájöjjön őt tulajdonképpen Taylor szereti „amióta csak az eszét tudja”.

Samuel befolyása a birtok mindennapi életébe is napról-napra nő, és Taylor hatalmas csalódást érez: a kastély, a birtok és a szerelme is mintha megcsalná, kisemmizné őt. Vivian viszont őbenne csupán egy jó barátot lát.

A két testvér között feltornyosult gyűlölet, különösen mikor Taylor erőszakoskodni kezd Viviannel -, rövid szócsata, verekedés majd egy a Trevennah kastély középkori udvarán, középkori fegyverekkel vívott kardpárbajhoz vezet. A küzdelem során Taylor súlyosan megsérül. Végül is Sir Rufus felfedi Samuel előtt is a titkot, hogy ő nem a vérszerinti fia.

Annabel elmondja Viviannek, hogy Taylor mennyire szereti őt. És a két testvér (féltestvér) megígérik egymásnak, hogy az esküvőiken kölcsönösen egymás tanúi lesznek. Két boldog pár: Samuel és Annabel, illetve Taylor és Vivien. Annabel apja jól jövedelmező állást szerez Samuelnek - persze egy másik bankban, hogy idővel valamennyi tartozását rendezhesse.
8/10
grosz_i 2019 aug. 30. - 06:36:24 8/10
(9/10)
Rosamunde Pilcher - Land der Sehnsucht (2005)
"Történet, amit el kell mondani" novella nyomán

Margaret Ravenhurst a kétszáz éve családi tulajdonban lévő Trevennah kastély és birtok tulajdonosa, férje Sir Rufus és harmonikus házasságban élnek két gyermekükkel, de ennek előzménye is van: Margaret, a szomszédos birtok tulajdonosának volt a jegyese lesz, de a sors keze egy viharban a vitorlázás során életét veszti. Margaret ugyan terhes már, de Sir Rufus feleségül veszi és igen boldog házasságban élnek, Samuelt is saját gyerekükként nevelik fel nagy-nagy szeretetben.
Margaret a halála előtt felfedi a titkát a másodszülött fia, Taylor előtt. A londoni házát és az értékpapírokat Samuelre hagyja, de a birtok nem lehet Samuelé, mert a játékszenvedélye azt veszélybe sodorná azt. A végrendelet megismerését Sir Rufus megakadályozza, azt felbontani, csak az ő halála után lehetséges.

Vivian, a Trevennah ősi birtok intézőjének a lánya, szakképzett kertépítészként tér vissza Cornwallba. Ott újra találkozik Taylorral, Sir Rufus legkisebb fiával, valamint Margaret Ravenhurst-tel, aki a családi birtokot kezeli.
Taylor mindig is szerette, Viviant, de a lány valahogy ezt sosem vette tudomásul. Taylor bátyja banktisztviselőként Londonban él, és hogy költséges életmódját fenntarthassa, no és hogy hódolhasson a játékszenvedélyének a menyasszonya, Annabel apjától kölcsönöket kér.

Annabel apja – egyébként Anglia egyik leggazdagabb embere - amint rájön, hogy Samuel szenvedélyes játékos, dühösen arra kényszeríti a leendő vejét hagyja el Londont és éljen Cornwallban. azzal a feltétellel adott újabb 15.000 font kölcsönt a leendő vejének, ha visszatér Corwallba, megszerzi egy hónap alatt a kizárólagos tulajdonjogot a birtokra és nem találkozik Annabellel.

Az öccsével ellentétben, Vivian mindig is vonzódott Samuelhez. És most sincs másként. Taylor fájdalommal veszi észre a bátyja és Vivien között újra kibontakozó barátságot.

Persze Samuel időközben jelzálogot vesz fel a Trevennah-i birtokra is, visszaél azzal is, hogy kislányként Vivien rajongott érte, de az intéző, Vivien apja tanácsára Trevennah-ba hívja Annabelt, hogy végre Vivien rájöjjön őt tulajdonképpen Taylor szereti „mióta az eszét tudja”.

Samuel befolyása a birtok mindennapi életébe is napról-napra nő, és Taylor hatalmas csalódást érez: a kastély, a birtok és a szerelme mintha megcsalná, kisemmizné őt. Vivian viszont őbenne csupán egy jó barátot lát.

A két testvér között feltornyosult gyűlölet, különösen mikor Taylor erőszakoskodni kezd Viviennel -, rövid szócsata, verekedés majd egy a Trevennah kastély középkori udvarán, középkori fegyverekkel vívott kardpárbajhoz következik.
A küzdelem során Taylor súlyosan megsérül. Végül is Sir Rufus felfedi Samuel előtt is a titkot, hogy ő nem a vérszerinti fia. Annabel elmondja Viviennek, hogy Taylor mennyire szereti őt. És a két testvér (féltestvér) megígérik egymásnak, hogy az esküvőiken kölcsönösen egymás tanúi lesznek. Két boldog pár: Samuel és Annabel, ill. Taylor és Vivien. Annabel apja jól jövedelmező állást szerez Samuelnek - persze egy másik bankban, hogy valamennyi tartozását rendezhesse.

8/10
grosz_i 2019 jún. 29. - 17:24:44 8/10 Előzmény napraforgó
(8/10)
Nem utánanéztem, csupán megnéztem a német filmet...
napraforgó 2019 jún. 29. - 17:22:31 Előzmény grosz_i
(7/10)
Köszönöm, hogy ilyen kimerítő tartalomismertetőt írt, nyilván még jobban utánanézett, utánaolvasott a történetnek. Gondolom, hogy velem együtt a romantikus történetek kedvelői mind hálásak a fordításaiért és azért, hogy megosztja velünk.

Tehát akkor a történetben Sir Rufus éa Margaret Ravenshurst házasok voltak, a két fivér Samuel és Taylor mindketten Margaret fiai, de csak Taylor apja Sir Rufus. A családi birtoknak az anya a tulajdonosa, így neki kell az öröklésről döntenie.
És a történet némi kis csavar után jó véget ér, mindkét fiú beevez a házasság révébe a hozzájuk illő menyasszony oldalán. A birtok nyilván a fiatalabb fiúé lesz, a tékozló nagyobbiknak meg remélhetőleg a körmére néz majd a felesége és az apósa.
8/10
grosz_i 2019 jún. 29. - 16:53:00 8/10
(6/10)
Köszönöm, kedves Napraforgó, hogy elolvassa az általam feltett filmismertető fordításaim, amire bizonyíték az is, hogy észlevételeket fűz hozzájuk, amelyek majdnem mindig jogosak. Bár, megjegyzem, van arra is példa, hogy valaki az ilyen filmismertetőt meg is köszöni. (Egyébként elolvasni, bírálatot megfogalmazni tevékenység időszükséglete nem éppen azonos.)

Nos, megnéztem a filmet (Talán 5-6 éve láttam.) Általában a filmismertetőknek nem is az a céljuk, hogy megelőlegezzék a filmnézés örömét, most a kihagyott részekkel kiegészítem:

Margaret Ravenhurst a kétszáz éve családi tulajdonban lévő Trevennah kastély és birtok tulajdonosa (Trengwainton Garden). További előzmény: A szomszédos birtok tulajdonosának, Ashly Bartens gyerekkori barátja, majd jegyese lesz - és véletlenül találkozik Sir Rufus-szal a cornwalli tengerparton (Rufus egyébként Londonban él, de váratlanul kölcsönösen megtetszenek egymásnak) és a sors keze: Bartens egy viharban a vitorlázás során életét veszti. Bár Margaret terhes már, de Sir Rufus feleségül veszi és igen boldog házasságban élnek, Samuelt is saját gyerekükként nevelik fel nagy-nagy szeretetben.
Margaret a halála előtt felfedi a titkát Taylor előtt. A londoni házát és az értékpapírokat Samuelre hagyja, de a birtok nem lehet Samuelé, mert a játékszenvedélye azt veszélybe sodorná. A végrendelet megismerését Sir Rufus megakadályozza, azt felbontani, csak az ő halála után lehet. (Siegfried Rauch játsza Sir Rufust)

Annabel apja – egyébként Anglia egyik leggazdagabb embere – azzal a feltétellel adott újabb 15.000 font kölcsönt a leendő vejének, ha visszatér Corwallba, megszerzi egy hónap alatt a kizárólagos tulajdonjogot a birtokra és nem találkozik Annabellel.
Persze Samuel időközben jelzálogot vesz fel a Trevennah-i birtokra is, visszaél azzal is, hogy kislányként Vivien rajongott érte, de az intéző (Vivien apja) tanácsára Trevennah-ba hívja Annabelt, hogy végre Vivien rájöjjön őt tulajdonképpen Taylor „mióta az eszét tudja, őt szereti”. (A filmben szószerint elhangzó mondat.)

Végül is Sir Rufus felfedi a titkot, hogy Samuel nem az ő vérszerinti fia, Annabel elmondja Viviennek, hogy Taylor mennyire szereti őt. Aztán Samuel erőszakoskodik Viviennel, párbaj, sérülés. Kibékülés. És a két testvér (féltestvér) megigérik egymásnak, hogy az esküvőiken kölcsönösen egymás tanúi lesznek. Két boldog pár: Samuel és Annabel, ill. Taylor és Vivien. Annabel apja jól jövedelmező állást szerez Samuelnek – persze egy másik bankban, hogy valamennyi tartozását rendezhesse.
napraforgó 2019 jún. 29. - 06:51:43 Előzmény grosz_i
(5/10)
Én arra tippelek, hogy Samuel és Taylor mindketten Sir Rufus fiai és Sir Rufus - Margaret Ravenhurtst, aki a birtoka kezelője, vagy inkább intézője, tanácsára - a kisebbik fiára akarná hagyni a birtokat, de sajnos korábban meghal, mintsem hogy a végrendeletét megváltoztathatta volna.
Elég zűrös lehet a dolog, hisz az angol örökösödési szabályok alapján a címet az idősebb fiú örökli és ha nyilván a birtokot is. Fogalmam sincs, hogy a vagyon tekintetében eltérhet-e ettől az örökhagyó lord, vagy hasonló főnemes, gondolom, hogy igen, ha itt nincs hitbizonány, de a cím tekintetében nyilván nem nem térhet el.
Itt meg, nyilván a korábbi végrendelet alapján az idősebbik fiú örököl, avagy mindketten egyenlő arányban, de a cím Samuelé lesz.
Nem látom, hogy a filmet mikor adják le, de majd ha megnéztem, látom, akkor kiderül minden.
8/10
grosz_i 2019 jún. 29. - 06:28:21 8/10
(4/10)
Ott újra találkozik Taylorral, Sir Rufus és Margaret Ravenhurst legkisebb fiával, aki a családi birtokot kezeli.
Ebben a mondatban követtem el a hibát...
8/10
grosz_i 2019 jún. 29. - 06:19:01 8/10 Előzmény napraforgó
(3/10)
Meg fogom nézni a filmet és válaszolok. A fordítás sajnos az eredetileg talált német oldalon tartalmazottak alapján történt.

Margaret, besorgt um ihren Ältesten, beschließt ihr Testament zu ändern, um Taylor das Gut zu überlassen. Bevor sie ihr Testament zu Gunsten Taylors ändern kann, verstirbt sie unerwartet.
offtopic
napraforgó 2019 jún. 29. - 04:58:06 Előzmény grosz_i
(2/10)
"Margaret aggódik az idősebb fia miatt, és úgy dönt meg is változtatja a végrendeletét, egyedül Taylorra hagyja a birtokot. Mielőtt azonban a végrendeletét Taylor javára meg tudná változtatni, váratlanul meghal. "

Most kinek a fia Samuel és Taylor, Sir Rufusé, avagy Margareté? KI akarja Taylorra hagyni a birtokot, Rufus, vagy Margaret? És ki hal meg a végrendelet megváltoztatása előtt?
Avagy Sir Rufus és Margaret egy pár és közösek a fiaik?

Elnézést, de nem értem.
8/10
grosz_i 2019 jún. 28. - 19:28:41 8/10
(1/10)
66. epizód Land der Sehnsucht (A sóvárgás birtoka? 2005)
"Történet, amit el kell mondani" novella nyomán

Vivian, a Trevennah ősi birtok intézőjének a lánya, szakképzett kertépítészként tér vissza Cornwallba. Ott újra találkozik Taylorral, Sir Rufus legkisebb fiával, valamint Margaret Ravenhurst-tel, aki a családi birtokot kezeli.
Taylor mindig is szerette, Viviant, de a lány valahogy ezt sosem vette észre. Taylor bátyja banktisztviselőként Londonban él, és hogy költséges életmódját fenntarthassa, no és hogy hódolhasson a játékszenvedélyének a menyasszonya, Annabel apjától kölcsönöket kér.
Margaret aggódik az idősebb fia miatt, és úgy dönt meg is változtatja a végrendeletét, egyedül Taylorra hagyja a birtokot. Mielőtt azonban a végrendeletét Taylor javára meg tudná változtatni, váratlanul meghal.

Annabel apja amint rájön, hogy Samuel szenvedélyes játékos, dühösen arra kényszeríti a leendő vejét hagyja el Londont és éljen Cornwallban. Az öccsével ellentétben, Vivian mindig is vonzódott Samuelhez. És most sincs másként. Taylor fájdalommal veszi észre a bátyja és Vivien között kibontakozó barátságot.
Samuel befolyása a birtok mindennapi életébe is napról-napra nő, és Taylor hatalmas csalódást érez: a kastély, a birtok és a szerelme mintha megcsalná, kisemmizné őt. Vivian viszont őbenne csupán egy jó barátot lát. A két testvér között feltornyosult gyűlölet egy a Trevennah kastély középkori udvarán, középkori fegyverekkel vívott kardpárbajhoz vezet.
A küzdelem során Taylor súlyosan megsérül. Vivian egyszerre csak vívódni kezd az érzelmeivel, vajon elment volna az igazi, nagy szerelem mellett?