Téma: Saját szavak

ötödik elem 2013 márc. 11. - 12:56:25 Előzmény Caline
(50/70)
Milyen naiv is az ember....de igen, a holokauszt a lényeg, különben meg sem említették volna. A médiagyár tulajdonosai úgy gondolják, minden lehetõséget meg kell ragadni ahhoz, hogy az emberek fejébe verjék mily' szörnyûség is történt a zsidókkal. Hogy soha ne felejtsük el és hordozzuk magunkban, mint élõ lelkiismeret. Mert sokuk ebbõl él. Nem is akárhogy. Másrészrõl ez a folyamatos bûntudat keltés a zsidóknak sem jó. Ismerek olyan zsidó doktornõt, akinek a zuhany alatt állva az a rémkép ölt testet a fejében, hogy gázkamrában áll és mindjárt jön a Cyklon-B. Azt tudni kell, hogy egyetlen családtagja sem halt meg koncentrációs táborban! Szörnyû lehet minden alapot nélkülözõ gyötrõ félelemben élni! És mindez csak azért, mert egyeseknek megéri fenntartani a rettegést.
stanmore 2013 márc. 11. - 09:54:18
(49/70)
"az egyik leghírhedtebb kaliforniai középiskolába szólítja, ahol egy "taníthatatlannak" bélyegzett osztályt bíznak rá."
Hányadik bõr ez már errõl a témáról? Attól még persze lehet jó.
8/10
M.Zs.F 2012 okt. 26. - 00:05:36 8/10
(48/70)
Ez egy jó film. Ajánlanivaló- összetartásról, erõrõl, akaratról, célokról, mindenkor, mindenkinek!

10/8
Caline 2012 máj. 28. - 00:10:21
(47/70)
Szerintem nem a Holokauszt a lényeg ebben a filmben, az csak egy eszköz. Nem arra "játszik" a rendezõ, hogy a Holokausztot vesézze tovább. Ez a film - egyebek mellett - egy emberi sikerrõl szól, emberiesen.
Valaki giccsnek mondja. Ki a csudát érdekel, hogy valaki alapból lenézi az amerikai filmeket, mert jó a végük (többnyire)?! Ennek a filmnek jó vége van, de nem giccses - nem hibátlan a boldogság. Viszont kaptam belõle egy csomó jó ötletet, optimizmust - na, ez az, amit a lenézõen mormogó mûvészfilm-nézõ-kritizáló sznobok nem tudnak nyújtani. Miért kell legiccsezni?!? Mert ebben a világban mer pozitív lenni?! Az életben nem minden David Lynch-bõl és svéd kamaradrámákból áll! (Az is kell, de nem minden este)

Bocsánat, de ezt ki kellett írnom!

Jó film volt!
korpikorpi 2012 máj. 27. - 19:11:28
(46/70)
Szerintem mindenki véleménye egyenértékû. Épp ezért nem olvasom szívesen, aminkor valaki lenézi a másikat véleményének mássága miatt. Hát még ha le is hülyézi és egyebek... Hisz mindezek oda-vissza mûköd(het)nek, s ez hova vezet?
A filmet nem fogom megnézni, mert nekem is a könyökömön jön ki a mesterségesen felfújt holokauszt. Nem a holokauszttal van bajom, hanem azzal, hogy valóban csak a zsidóság önérvényesítõ erejének megnyilvánulása kap teret minden fórumon. Minden ember élete élet! Akár magyar, akár orosz, akár német, akár keresztény, akár eretnek, akár zsidó, akár gój, akár cigány, akár néger, akár indián, akár férfi, akár nõ, akár gyerek. Mind egyenértékû élet még akkor is, ha idõnként innen-onnan más szelek fújnak. Addig, amíg errõl nem vesz tudomást a filmgyártás, a média, a történelemírók, stb. addig joggal fogják szóvá tenni a diszkriminációt, akkor is, ha vannak, akiknek ez nem tetszik.
ötödik elem 2012 máj. 27. - 12:18:41 Előzmény olahmiki1959
(45/70)
Igen, jól látod a dolgot. Mivel manapság a film is egy csatornája a széles körben bevált véleményformálásnak (sõt azt gondolom, ez volt az eredeti célja a kitalálásának és nem a szórakoztatás) természetes (nekik), hogy ezen az úton is igyekeznek az emberek nézõpontját, világlátását befolyásolni. Az emberiség kollektív bûnösségét valakik állandóan életben tartják. Nincs bocsánat. A huszadik században igencsak felerõsödtek a népirtással felérõ háborúk, polgárháborúk, de ezekrõl (fõleg az afrikaikról)alig esik szó. Mintha a világháborúban is csak zsidók haltak volna meg. Akinek mindez nem kezd gyanússá válni, az valahova jól elásta az eszét. Ez egész egyszerûen az elõre megírt forgatókönyv része, szándékos propaganda. De lehet, hogy mégis elcseszték, ha az embereknek már kezd ebbõl elegük lenni...és akkor örülhetünk, mert ez jót jelent.
Zuluparaszt 2012 ápr. 03. - 08:51:37
(44/70)
Nem rossz film.

Régebben teljesen semlegesként gondoltam a színesbõrûekkel, de aztán kimentem angliába 1 hónapra, és megismerkedtem ferdeszemûekkel, arabokkal stb. Emberileg nem volt bajom velük, de szellemileg sokkal lemaradottabbak voltak pl: 24 évesen olyan alap dolgok h nem fogdossuk a kiállítási tárgyakat, vagy nem rohanunk végig a múzeumon, hiányoznak. Nem az õ hibájuk, h így szocializálódtak, de akkor is meg kell erõltetni magát az embernek, h ne nézze le õket.
olahmiki1959 2012 ápr. 01. - 20:31:05
(43/70)
Igen, az az érdekes, mintha az amerikai filmesek mindig megpróbálnának keresni egy ügyeletes ellenséget, és akkor egy ideig arra nyomulnak rá ezerrel.
offtopic
Ezüstliliom 2012 ápr. 01. - 20:17:27
(42/70)
Szerintem az okok közül a filmek elég kis szerepet játszhattak a többihez képest, bár biztos hozzájárultak azok is. Persze ettõl függetlenül már rég leálhattak volna errõl az ügyeletes bûnbakosdiról. Az is röhejes volt, hogy mindig az oroszok voltak a rosszfiúk régebben.
olahmiki1959 2012 ápr. 01. - 17:07:44
(41/70)
Nagy téma, amit említettél. A muzulmánok a filmekben. Itt megint elõjön belõlem a kisördög, és talán el sem kellene mondanom, ami eszembe jutott, annyira szerteágazó a téma.
De a filmeknél maradva, a nyolcvanas évek második felétõl kezdve, és a kilencvenes években végig szinte az összes amerikai akciófilmben arabok voltak a gonoszok, az elsõ számú ellenségek. Aztán érdekes módon, szept.11. után észrevehetõen lecsökkent ezeknek a filmeknek a száma, mintha a filmesek rájöttek volna, hogy talán nem kellene egy egész népet folyton rossz színben feltüntetni, és állandóan beletaposni az önérzetébe, mert egyszer csak elszakad a cérna, aztán ki tudja mi lesz a vége...
Szerintem hamarabb kellett volna meggondolni, akkor talán másképp történtek volna a dolgok. De ez csak egy zárójeles megjegyzés volt.
Ezüstliliom 2012 ápr. 01. - 16:46:12 Előzmény olahmiki1959
(40/70)
Szerintem túlreagálod. Az általad említett filmek valószínûleg azért állítják be negatív figurának a keresztényeket, mert ez rendhagyó, meglepõ, izgalmas. Azok a filmek miért nem jutnak eszedbe, ahol a muzulmánokat festik le rossznak, holott nem mindegyikük terrorista?
Ezüstliliom 2012 ápr. 01. - 16:41:58
(39/70)
Nagyon leegyszerûsíted az alapszituációt. Ezek a fiatalok nem egyszerûen csak deviáns viselkedésûek. Õk azért nem hajlandóak tanulni, jól viselkedni és beilleszkedni, mert szerintük a négereket ugyebár úgyis lenézik, bármit is csinálnak, akkor meg minek? Gyûlölik a fehér tanáraikat csak azért, mert fehérek. Erre hozza példának a tanárnõ a holokausztot, ahol szintén származásuk szerint ítélték meg az embereket, és megmutatja nekik, mihez vezet ez. Tehát nem mûködhet minden deviáns csoportnál a módszer, de azoknál, akik a származásuk szerint osztályozák az emberek, azoknál esetleg igen. Szerintem.
olahmiki1959 2012 ápr. 01. - 16:33:35
(38/70)
Azt hiszem, talán én voltam, aki elõször felvetettem ezt a keresztényellenes vonalat a filmben, de igazából ez egy mellékes szál volt, inkább csak egy érzés, egy benyomás.
Engem inkább az érdekel, és ebben mondhatnátok véleményt, ha kedvetek van hozzá, hogy deviáns fiatalok, vagy bûnözõk megjavítására szerintetek alkalmas a holokauszttal való megismerkedés?
Tehát ha a holokauszt borzalmait, iszonyatát elmondjuk, bemutatjuk ezeknek a fiataloknak, akkor az "élmény" hatására magukba szállnak, rájönnek, hogy eddig rosszul élték az életüket, de majd most minden másképp lesz, megjavulnak, többé nem gondolnak bûnözésre, a család visszahúzó hatása sem fog érvényesülni, és egyszeriben minden szép és jó lesz.
Mert ha ez ilyen "egyszerû" lenne, akkor a módszer elterjedt volna Amerikában, és a világ más részein is egyszeriben a homlokukra csapnának börtönparancsnokok, fiatalkorúak javító intézetének vezetõi, hogy megtaláltuk a megoldást! Tanítani kell a holokausztot már az iskolában, hogy már eleve megelõzzük a problémákat, késõbb pedig a deviáns emberek megjavítása érdekében kell felhasználni.
Na, erre mondtam én azt, hogy nem hiszek a problémák ilyen könnyû megoldásában.
Wlb-coach-csal teljesen egyetértek, nálunk is lehetne, sõt, kellene ilyet forgatni. Sõt, én még arról is csinálnék egy felmérést, hogy mondjuk szakmunkástanulók között, vagy olyan iskolákban, ahol fõleg roma tanulók vannak, mennyire ismerik a holokausztot, egyáltalán hallottak-e róla.
Sajnos, látatlanban meg merem kockáztatni, hogy nagyon lesújtó eredményt kapnánk...
10/10
wlb-coach 2012 ápr. 01. - 10:42:40 10/10
(37/70)
Én most láttam a filmet. Elolvastam sok hozzászólást és az a benyomásom alakult ki, hogy ha egy légtérbe lennénk engedve mindnyájan, nekünk is szükségünk lenne néhány módszerre, amit a film is alkalmazott. (pl:kellene egy vonal középre)
NYilván mindenkinek más tetszik, de az biztos, hogy a film alapproblémát dolgoz fel, szerintem elég jól fogja meg.
Szerintem (sajna) nálunk is lehetne forgatni hasonlót.
Nem értem azokat akik keresztényellenesnek látták... lehetett volna színes-ellenes is (csak mi nem a színesek szemüvegen át nézzük) de ismerek olyan zsidókat és cigányokat is, akik hasonlóan ugranak minden megjegyzésre, ami alapján õk nem érezhetik magukat tökéletesnek és hibátlannak... itt pont ezt véltem felfedezni keresztény oldalról (sajna ilyet is sokat ismerek). Gyakran emlegetnek keresztények (filmekben is) a 70 évnél sokkal régebbi (római kori) üldöztetésüket is. A földön lévõ sokkal több nem keresztények számára halál unalmas lehet :-)
Doktor Kotász 2012 ápr. 01. - 01:29:12
(36/70)
Szóval szerinted kellene alapítani egy bizottságot, ahol eldöntenék, hogy az adott évben melyik az az egy film, amiben szót ejthetnek a holokausztról?

Egyébként ez a film nem errõl szól. Egy gettó suliról, ahol etnikumi alapon gyûlölik egymást a gyerekek, és a tanítónéni nekik egyszer elmondja, hogy mi történt korábban, és a többi idejében meg tanítja õket.

Egyébkéntr miért kellene tabut csinálni a témából? Nem mindennap ven errõl szó. Aki minden egyes alkalommal ezen hõbörög, az saját magának csinálja a programot, hogy emlékezzen rá.
3/10
Túrin 2012 ápr. 01. - 00:23:43 3/10
(35/70)
Giccs.
olahmiki1959 2012 ápr. 01. - 00:16:03
(34/70)
Én nem feltételezek rosszat senkirõl. Csak valahogy azt figyeltem meg, hogy az utóbbi idõben egyre több olyan filmet látok, ahol az utálatos, az unszimpatikus ember, a sorozatgyilkos, az õrült, emberi mivoltából kivetkõzött rém az keresztény. Sokszor alkoholista, perverz, visszataszító papok is szerepelnek az ilyen filmekben.
Volt például egy film, a címére nem emlékeszem, ami arról szólt, hogy Diane Keaton egy templomban egy esti összejövetelen apácaruhában! egy pisztollyal sakkban tart néhány embert, agresszív, ájtatos szövegeket mond, aztán szép sorban mindenkit legyilkol.
Na most, egy ilyen film miért készül el? Mit akar vele mondani a rendezõ? Utáljátok meg a keresztényeket? Féljetek tõlük, mert mindegyik potenciális gyilkos? Ne higgyetek a mézes-mázas szavaknak, mert lehet, hogy meghaltok?
Nem tudom, csak jó lenne választ kapni ezekre a kérdésekre. Szerintem nem fogunk.
Ezüstliliom 2012 márc. 31. - 23:39:56 Előzmény olahmiki1959
(33/70)
Nem látom be, miért hangolna ez a film a keresztények ellen. Nem hangsúlyozza ki a negatív figurák vallási hovatartozását szerintem. És bizony tényleg belefásulnak egy ilyen iskolában a munkába a tanárok. Nem is csodálom, miért. Én visítva menekülnék arról a környékrõl.:(
Vlado63 2012 márc. 31. - 23:31:04
(32/70)
Az elõzõ hozzászólónak teljesen jó a meglátása, csak helyeselni tudom, amit leírt. Nekem iskolatársam, munkatársam volt/van zsidó ember, akivel kiváló kapcsolatban vagyok és sohasem tudtam semmi olyasmit látni bennük, ami "zsidó", amiért nem kellene szeretni õket vagy ilyesmi.
Habár tényleg borzasztóan sajnálom a haláltáborokban meghalt embereket, ha valahol meglátom, hogy holokauszt, akkor abból a témából nekem már elegem lesz egybõl, ezért ezt a filmet sem nézem meg már meg, helybõl...
Sõt, azt is sikerült "elérniük", hogy ha egy régen nagy szeretettel olvasott, akkor nagyon tetszett könyveket is rögtön visszateszem a polcra, ha csak egy szó esik is benne a holokausztról. Most már 70 év távlatából, ha lehetne nem kellene legalább minden nap, elég lenne évente egyszer is emlékezni...

Az örmény nép lemészárlásáról még sohasem láttam filmet, ahogy a kommunizmus rémtetteitõl sem.
Nos, ezt sikerült elérni az örökös emlékezéssel, amely lassan utálatba fordul...
olahmiki1959 2012 márc. 29. - 23:18:00
(31/70)
Nagyon jó film lenne, de a nézése közben végig ott bujkált bennem a kisördög. A "tanmese", és a "kilóg a lóláb" érzése volt, ami nem hagyott nyugodni.
Az alapszituáció nagyon röviden: egy amerikai nagyváros életveszélyes negyedében, egy gimnáziumban deviáns, kezelhetetlen gyerekek közé érkezik egy fiatal tanárnõ, nagy tervekkel, újító szándékkal.
A fõként színesbõrû tanulókból álló osztály nem nagyon fogadja el, megpróbálják megkeseríteni az életét, mire õ az egyik órán beszél nekik a holocaust borzalmairól, amirõl az amerikai gyerekek "természetesen" még csak nem is hallottak.
Majd utána egy osztálykirándulás keretében elviszi õket a Holocaust múzeumba, ahol a tárgyi emlékek, fotók, filmrészletek olyan mély benyomással vannak ezekre a kezelhetetlen, deviáns, bûnözõi környezetben felnövõ gyerekekre, hogy egyszeriben megvilágosodnak, megjavulnak, és a társadalom számára értékes emberek lesznek.
Namost! A film megtörtént eseményeken alapul, ahogy többször el is hangzik az elején meg a végén, és ha ez így van, akkor még inkább idõszerûek lehetnek a kérdéseim.
Ha ez ilyen egyszerû, mármint hogy deviáns fiataloknak bemutatjuk a holocaust borzalmait, mire azok az élmény hatására megjavulnak, akkor ezt a módszert miért nem alkalmazzák világszerte? Külvárosi iskolákban, javító intézetekben, fiatalkorúak börtönében, és máshol, ahol nehezen kezelhetõ emberek vannak?
Nem inkább arról van szó, hogy a rendezõ nagyon körmönfont, bújtatott módon, egy ilyen film elkészítésével akart belerúgni egyet a konzervatív, keresztény amerikaiakba? Ugyanis a filmben az iskola igazgatója, és a többi tanár "természetesen" buta, begyepesedett, minden új módszert zsigerileg elvetõ, a nézõknek rendkívül ellenszenves, rosszindulatú, de persze mélyen hívõ, keresztény ember. Mármint a rendezõ beállításában.
Mindez azt szolgálja, hogy utáljuk meg ezeket az embereket. Nagyon sok nézõnél ez valószínûleg "bejön".
Én még hezitálok egy kicsit.
A film egyébként tetszett, csak a szájbarágást tudnám feledni...