7/10
The Cortez 2021 jan. 26. - 02:01:43 7/10
(6/6)
Realisztikus családi- egyben szociodráma, egyenesen Angolból. Magyarként érdekes élmény lehet a mű megtekintése, ha amúgy minden Angliából hazaérkezett ismerősödtől meg nem ismerősödtől azt hallod, ahogy az alsóneműjébe élvezve áradozik az ottani mesés fizetésekről + fényűző életszínvonalról. Mondhatjuk, hogy mindenhol élnek szegények, de a filmben látható főszereplők valójában nem azok, hanem a belüket kidolgozó, befásult, mindig hullafáradt kisemberek. A hozzájuk hasonlókat valahogy egy emigráns sem szokta említeni Nagy-Britanniáról zengett ódáiban.
A rendező nagyszerűen ábrázolja a diszfunkcionális família tagjait. A fater állandóan gályázik, s egyre jobban kezd kicsúszni a lába alól a talaj, a mutter szociális munkásként jó, ám szülőként már rohadtul gyenge, ezáltal nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tengermély hangon kommunikáló fiából (akin párszor azért fel lehet röhögni) egy pofátlan, félbűnöző szaralak lehessen. A legnagyobb áldozat természetesen a legbölcsebbnek tűnő legfiatalabb, vagyis a feszélyező otthoni hangulatnak köszönhetően alvászavarban, valamint éjszakai behugyozásban szenvedő kislány.
Az alkotás fő érdemei az említett társadalmi csoport, a futármeló, illetve a céges pszichopátia bemutatása, az Anglia plusz London- a vállalkozói lét- és a kapitalizmus mítoszának lerombolása, továbbá a jól megírt dialógusok, monológok, még akkor is, ha az utóbbiak igencsak tanító jellegűekre sikeredtek.
10/10
oandu 2020 dec. 21. - 22:56:48 10/10
(5/6)
Kedélyeket borzolóan valóságos mestermű.
10/10
marcoverde 2020 aug. 18. - 00:12:36 10/10 Előzmény settembrini
(4/6)
utólag is sziv, már lefordítottam :) www.feliratok.info
10/10
settembrini 2020 aug. 16. - 18:29:22 10/10 Előzmény marcoverde
(3/6)
Előre is köszi.
10/10
marcoverde 2020 ápr. 30. - 01:40:48 10/10
(2/6)
Döbbenetesen valóságos , felkavaró, megrázó erejű film. Én nemcsak művészmozik kedvelőinek ajánlanám, ezt a filmet mindenkinek látnia kellene. Most ugye moziban nem nézhető, de készítem hozzá a feliratot,ami majd letölthető kb május közepétől a feliratok.info oldalon.
10/10
picipc 2020 márc. 01. - 00:19:17 10/10
(1/6)
Sajnos nem találtam hozzá magyar feliratot, pedig a beszéd elég nehezen érthető (észak-angol munkásosztály kiejtéséhez nem szokott füleimnek). Egyébként a film kiválóan hozza Ken Loach kritikus társadalom-szemléletét, vagyis a valóságot. Lázadó kamaszfiú, egyetértést kívánó de bajt keverő kishúg, az adósságcsapdában vergődő, kiszolgáltatott szülők (ahol az anya apja erőszakos volt) nem az angol társadalom egyedüli jellemzői, mert ez volt - van? - Magyarországon is.

E filmben azokkal találkozunk, akik a "gazdag nyomor" útját járják. Új Apple iPhone-nal a kezében dolgozza ki a belét is a férfi. Hogy ne bérházba menjen haza, de ez is átverés mert az a lakás még a banké, valószínű többszörösen is, jelzálóggal. Modern rabszolgaság, amit lízingnek neveznek, neki mégis ez adja a biztonságot, a film emlékezetes záró jelenetéig. Aki csak a tartalomra kíváncsi, az IMDB-n elolvashatja, de remélem lesz hozzá felirat és akkor a csak magyarul beszélők is érteni fogják a letöltött változatot is.

Nem könnyű film. Csak művészfilmek és realitás-ábrázolások kedvelőinek ajánlom.
Igyekeztem nem többet spoilerezni az ismertetőnél, remélem sikerült. A film mottója az lehetne, hogy "Így élnek a modern szolgák".