Téma: Saul fia

eIemes 2015 máj. 25. - 09:20:55
(98/618)
példálul észre sem vetted, hogy az a kétsoros hozzászólásom, amire "válasz"
gombot nyomtál, qmpp-nek szólt. egy kicsit lehiggadva olvasd el még egyszer.
eIemes 2015 máj. 25. - 09:18:27
(97/618)
A pontszám azt tükrözi, hogy abból a 10 (tíz) emberbõl, aki nem a film, hanem a témaválasztást pontozza, heten megelõlegeztek neki 1 pontot.
eIemes 2015 máj. 25. - 09:16:06
(96/618)
"egyetlen igazság Isten igazsága"
- EGYETLEN igazság...? Az a 42. Mint köztudott.

"Nem tudnak megbocsátani!"
- De kik nem tudnak megbocsátani és kiknek?

"Nem hiszek ebben a filmben ezért nem töröm magam, hogy megnézzem."
- Hinni csak istenben kell. A filmet érteni. Ahhoz meg gondolkodás kell.

"akkor én már rasszista gondolkodású vagyok"
- Akkor vagy rasszista, ha gondolkodás nélkül ítélkezel.

"Ezek"
- Na ez a rasszizmus: kijelölsz egy ellenséget, akikrõl úgy beszélsz, hogy "ezek", mert tárgynak tekinted õket.

"Jézus még Hitlernek is megbocsátana, keresné benne a jót, segítené megtalálni a helyes utat még élete árán is."
- Így van, sõt, Jézusig sem kell elmenni. Néhány hónappal ezelõtt Magyarországra látogatott egy amerikában élõ öreg zsidóember, akit Budapestrõl deportáltak és egy éven át raboskodott Auschwitz-ban. Õ megbocsátott, mindenkinek. Történeteket is mesélt. A rasszistát onnan lehet megismerni, hogy ezeket nem veszi észre, mert valami neurotikus allergia mûködésbe lép, és már nem azt látod, ami van, hanem azt látod, ami táplálja a benned élõ ellenséges érzéseket. Ez sajnos, sajnos, meglehetõsen gyakori...
eIemes 2015 máj. 25. - 05:22:55
(95/618)
A számháborúban (hol hány millió) egyébként van egy különös emberi vonás.

- Az utcában tavaly koccant egy fabia és egy swift, a fabiának elfolyt a hûtõvize. Két hét múlva is errõl beszéltek a szomszédok.
- Az ötös úton a minap négyen haltak meg pár másodperc alatt egy átgondolatlan elõzés következtében. Fényképes hír.
- Chilében szakadékba borult egy busz, harminc halott, tíz sebesült. Kishír.
- Kínában naponta tíz embertelen körülmények között dolgozó szénbányász hal meg bányabalesetekben. Újságba sem kerül.

Emlékszik valaki, hányan haltak meg négy éve a fukushimai atomerõmû robbanásakor?
offtopic
eIemes 2015 máj. 25. - 03:48:53
(94/618)
három porbléma van ezzel a hozzászólással.

1. nem láttad a filmet, de még csak nem is olvastad az összefoglalókat, tehát nem tudod mirõl szól.

2. nem olvastad el a korábbi hozzászólásokat és ezért kurva eredetinek hiszed magad.

3. nem olvastad el a moderátor alábbi figyelmeztetését, amely elõrevetíti szellemi terméket rövid életét.
Dr. Kotász 2015 máj. 25. - 01:19:02
(93/618)
Egy film a zsidókról?
A második világháború idején?
Auschwitzban?
Ez valami zseniálisan eredeti kell legyen!
Melyik díjra jelölték?
Az év zsidófilmje díjra?
Nincs ilyen kategória? Ki mondta?

Hát ez már baromi unalmas - remélem nem magyar adóforintokból készült.

Valaha elözönlöttünk egy népet itt - az avarokat. Vezekelnünk kellene - csináljunk egy filmet belõle.
Meg a Besenyõk is jönnek egy filmmel nekünk. Meg a tatárok. Meg a törökök. Meg a bajorok is, ha már azt illeti. Ja, meg az osztrákok. És a ruszkik. Meg az amcsik is egyel, az ország 70%-áért. Ebbõl sosem futotta még filmre.

Azt tudtátok, hogy min. 20 000 000 kínai halt meg a II. világháborúban? Az legalább zsidó film x4.
10/10
4427 2015 máj. 25. - 00:03:04 10/10
(92/618)
Vajon volt-e már példa arra Cannes történetében, hogy egy elsõfilmes rendezõ ilyen rangos díjat kapjon?
Mindenesetre most egy magyar srácnak sikerült! Nagy gratuláció!
eIemes 2015 máj. 24. - 22:27:48
(91/618)
Philip Zimbardo híres börtönkisérletében véletlenszerûen rabokra és börtönõrökre, osztotta a jelentkezõ stanfordi egyetemistákat. A "börtönõr" szerepre beosztott egyetemisták néhány nap után józan ésszel elképzelhetetlen durvaságokra vetemedtek "rab" szerepbe beosztott társaikkal szemben, a kisérletet félbe kellett szakítani. A "börtönõr" szerepet kapott egyetemisták mindössze 10%-a maradt ki a brutalitásokból.

Szóval a fotelból könnyû erkölcsi szilárdságról prédikálni, de éles helyzetben... "oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nem parancsra"

90%, jegyezzük meg. ekkora eséllyel válunk meghunyászkodó rabbá vagy szadista börtönõrré, ha a sorsunk ezt a szerepet osztja ránk.
eIemes 2015 máj. 24. - 22:21:50
(90/618)
Röhrig Géza mai nyilatkozata:

- A legtöbb holocaust film úgy néz ki, hogy vannak jók és rosszak. Vannak "jó" emberek és vannak "rossz" emberek. A mi filmünk más. Itt a jó és rossz közötti határvonal az embereken belül van. Ebben a filmben nincsenek rossz emberek. Nincsenek nácik.

(igyekeztem tartalmilag pontosan leírni)

szerintem ez sok kérdésre jó választ ad.
de a gondolkodást nem lehet megspórolni.
eIemes 2015 máj. 24. - 21:22:43
(89/618)
Megkapta a zsüri nagydíját - ha az aranypálmát nem is.
eIemes 2015 máj. 24. - 21:21:13
(88/618)
a priori 90% az esélye, hogy te is ugyanúgy beálltál volna deportálni.
folytatásként idézhetném Radnótit ("oly korban éltem én e földön...")
offtopic
Sz Peter 2015 máj. 24. - 21:10:27
(87/618)
Könnyû ebben a témában az észt osztani de jobban bele kellene gondolni az akkori magyar emberek hátterébe is.

Fellázadni a rendszer ellen, hogy én ezt vagy azt nem csinálom? Persze, meg lehet tenni.
Egy családos ember viszont ilyenkor a szeretteire gondol és nem fogja azok életét kockáztatni forradalmian hõsies magatartással.
offtopic
szonya1 2015 máj. 24. - 20:52:39
(86/618)
Gratulálok!!
Kovács kolléga 2015 máj. 24. - 20:09:40
(85/618)
Szerintem is szép teljesítmény volt. Mivel simán esélyes a film az Oscar-díjra is, ezért még nagyon sokáig napirenden maradhat.
Edmond Dantes 2015 máj. 24. - 20:02:18
(84/618)
Grand Prix a Saul fiának! Bravó Saul fia! Bravó Nemes Jeles László!
offtopic
Sz Peter 2015 máj. 24. - 19:49:27
(83/618)
Én soha nem értem ezt az " igazi hungarikum" vagy "vezekelni sem árt"-hoz hasonló gondolatokat.
Anno talán népszavazás volt a deportálásokról? Szerintem nem.
Kolókapitány 2015 máj. 24. - 15:32:08
(82/618)
Nagyon kíváncsi vagyok rá. Fõleg a jelen politikai helyzetünket nézve egyáltalán nem lenne rossz az ország megítélésének egy ilyen filmes elismerés ebben a témában. Az meg, hogy sok az ilyen film, hát istenem. Emberiség elleni tetteken alapuló történet a nem olyan távoli múltból. Nem árt , ha néha lát ilyet az ember , hogy tudja az ördög nem alszik. A gulagról is vannak filmek, de nincs meg a kellõ háttérismerete az embereknek ahhoz, hogy ezekre nagy pénzt adjanak a stúdiók. Valaki írta , hogy ezek a filmek azért károsak, mert elferdítik a tényeket, az arányokat. Ezek nem dokumentumfilmek! Imádtam a Róma címû sorozatot, de tudom , hogy a történet nem egészen úgy volt, ahogyan az a sorozatban . Azzal teljesen egyetértek , hogy a filmalap nem egészen úgy osztogatja a pénz , ahogy kéne. Viszont ez úgy tûnik siker lesz, tehát jó helyre ment a támogatás.

Nagyon gyerekes dolog, hogy valaki úgy pontoz egy alkotást, hogy nem is látta még, bár lehet akik pontozták, mind ott voltak Cannesban , de nem hiszem , hogy ilyen rossz lesz ez. :)

Egyébként kicsit félek a 4:3-tól , nem is igazán értem miért volt jó így felvenni, de a rendezõ dolga. Moziban nézõs mindenképpen.
abisztriczky 2015 máj. 24. - 12:13:13
(81/618)
Lehet nem szeretni, szeretni, sokmindennel a filmmel kapcsolatban egyetérteni, nem egyetérteni. De azért annak örüljünk már emberek, hogy Cannes-ba 2 díjat is kapott a film, magyar készítésû filmként!!
offtopic
moderator3 2015 máj. 24. - 12:09:03
(80/618)
Kedves Felhasználók!

Kérünk Benneteket, hogy politikai meggyõzõdéseteket valamint etnikai faji és vallási értékeléseteket félre hagyva a filmrõl folytassatok hasznos disputát , különben kénytelenek leszünk hozzászólásokat törölni, végsõ esetben - bármennyire is sajnáljuk - pedig bezárni a topikot! Ami azért is sajnálatos mert többet érdemelne elõítéleteknél. Elõre is köszönjük a megértéseteket!
Továbbra is a személyes jellegû közléseket, nem a filmre vonatkozó megjegyzéseket offtopic módban posztoljatok!
Üdvözlettel:
PORT.hu
offtopic
barna pólós 2015 máj. 24. - 10:13:55
(79/618)
off
Nem magunkat nevezzük ki jónak. Én pl. nem vagyok német, sem amerikai, az amcsikat hol jónak, hol rossznak tartom a háborúkban, pontosabban a jobbiknak és a rosszabbiknak. Sõt, minket magyarokat is kevésbé jónak tartom a 2. vh kapcsán, mint a németeket, mi nem meggyõzõdésbõl voltunk benne, csak a harács miatt, és majdnem el is árultuk õket. A vietnámiak még így is csak fele, harmadannyi embert öltek meg Vietnámban, mint az amerikaiak, és a kommunista rendszer csak utána volt, belekényszerítették õket, amúgy a vezetõség addig egyáltalán nem volt kommunista, hanem nagyon is nacionalista volt, úgy tudom. És nem is váltak volna kommunistává, ha nem jönnek az amik.