Zolkó 2007 júl. 11. - 21:27:55
(46/266)
Öreg, amit itt te mûvelsz, az már túlmegy minden határon. Ez itt a Schindler listája topicja, és semmi köze a te "magyarkodó" baromságaidnak. Biztosan van azokon a honlapokon is fórum, ott biztos szívesen olvassák.
A modiknak lesz megint egy kis dolguk.
zszoltan 2007 júl. 11. - 20:09:51
(45/266)
OFFTOPIC
Ha jól tudom, a faj neve, amit itt éppen védeni vagy támadni szándékoztok: Homo Sapiens. Próbáljunk meg a vita megvalósítási formájában is felnõni a névhez!
Zolkó 2007 júl. 11. - 17:18:25
(44/266)
Ez a hsz akár a 110-es hsz-re is ugyanúgy illene válaszként:)
cherry baby 2007 júl. 11. - 09:22:41
(43/266)
egyébként spilberg csak azért csinálta ezt a filmet, mert mondták neki, hogy kéne egy olyat készítenie, amivel végre megkaphatná az oscart. és mivel õ is zsidó, mi más lehetett volna a mûvészfilm témája? amúgy a Hitler film nekem sokkal hitelesebb volt.
cherry baby 2007 júl. 11. - 09:18:35 Előzmény kárérte
(42/266)
bemutatva vele, hogy a nácik mégsem voltak olyanok...
Bov 2007 máj. 03. - 11:05:13
(41/266)
Sztem alapfilm.. elgondolkodtató, megrázó, megdöbbentõ és drámai ..
Vikke 2007 máj. 02. - 22:02:55
(40/266)
Ez egy feledhetetlen alapmû. A téma egyik legprofibb filmje.
zszoltan 2007 ápr. 07. - 13:57:45
(39/266)
Ezzel teljes mértékben egyetértek. Igen gyakran éppen azok nem nézik meg a komoly filmeket, akiknek legnagyobb szükségük lenne a bemutatott tartalomra. És nem tudom, miért lenne ez idealizmus. Persze egyetlen ember sem ért meg minden filmet vagy könyvet, de amit sikerült a mûnek átadnia, annak hasznát veheti.
zszoltan 2007 ápr. 07. - 13:52:51 Előzmény Zolkó
(38/266)
A Schindler listája azt mutatja be, hogyan próbáltak a zsidók a náci üldözés következtében egyre nehezedõ életfeltételek mellett megmaradni. Életben maradni, embernek maradni és megtartani hagyományaikat. Számomra az egyik legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a zsidókat kényszerítették elhurcolt társaik értéktárgyainak átválogatására. Milyen érzés lehetett látni a fotókat, amikrõl mintha csak saját családja mosolygott volna vissza a boldog idõk emlékeként, és tudni, hogy nem csak a hittestvéreiket, de még az emléküket is el akarják ezzel törölni?

A film elején nem értettem, miért fekete-fehér. Talán ezzel is jobban ki akarja emelni az alkotó, hogy a náci katonák nem színes egyéniségeknek, hanem csak szürke tárgyaknak tekintették a zsidókat? De aztán feltûnt a pirosruhás kislány, és más értelmezést is nyert a fekete-fehér ábrázolás. A piros ruhácska feledhetetlenül (az elmúlt 15 évben mindent elfelejtettem a filmbõl, kivéve ezt a piros ruhát) kiemelkedett a színtelen háttérbõl, fontos mondanivalót sugallva. Ez a kíméletlen gépezet még ezt a láthatatlan és ártalmatlan kis tündért sem kímélte.

Ez a film nem az értelmetlen pusztítást, hanem az ellene fellépõ embert helyezi középpontjába. Talán néhol eltúlzott a címszereplõ pálfordulása (a lista készítésénél vagy a gyûrû átvételekor már-már idegesítõ a viselkedése), de egy ilyen folyamatot nehéz jól ábrázolni. De más szereplõket is érdemes figyelni, és fõleg, amit be akarnak mutatni: emberség, kitartás, leleményesség, az emberek (még ha nácik is) jóságába és racionalitásába vetett hit. Vagy ahogy Schindler próbálja a táborparancsnok hatalomvágyát könyörületességbe átfordítani. Még ha nem is tartós sikerrel, de - ahogy az a filmben is elhangzott - ilyen körülmények között "egy óra élet is nagy ajándék". Ez a film pedig három órányi Élet.

Forma:3 + Tartalom:4
10/10
10/10
Miki1900 2007 febr. 10. - 14:57:18 10/10
(37/266)
Talán a témát tekintve egy kicsit groteszk lenne azt mondani, hogy a Schindler listája a kedvenc filmem, de azt mindenképpen mondhatom: ez egy mestermû.

A történet( jellemfejlõdés), a téma, a casting, a magyar szinkron, a színészek játéka, az operatõr (rendezõ) munkája (lásd a film elején mikor Schindler az étteremben fordítja a fejét. mögötte a kamera is ugyanúgy fordul), a díszlet és egyébként is minden tökéletes benne.
Zolkó 2007 jan. 23. - 09:12:50
(36/266)
Minden, amit itt írok, az szubjektív, nem is akarok objektív lenni, hisz nem általános véleményt, hanem csak és kizárólag a sajátomat írom le, még ha ezt nem is teszem hozzá minden alkalommal.
A filmkészítés önmagában egy mûvészeti ág, és nem a minõsége dönti el, hogy besorolható-e ebbe a kategóriába. A kompromisszummal kapcsolatban van igazságod, de bõven vannak ellenpéldák is, amikor érezhetõen a mûvészi érték nem csökkent pénz hatására, és ennek ellenére sikeres filmek lettek (pl. Száll a kakukk fészkére, Farkasokkal táncoló, A remény rabjai stb).
Nem értek egyet a képek kontrasztjával kapcsolatos véleményeddel, hisz ha jól értelmezem, akkor a bemutatott borzalmakkal egyenes arányban kellene hogy csökkenjen a képminõség? Mért baj az, ha a halált és a borzalmakat szép képekkel mutatják be? Csökken a mûvészi érték?:)
Ez a film így jó, ahogy van, kár ezen többet rágódni. A véleményünk úgy látom nem fog közeledni egymáshoz, ezért a további vitát feleslegesnek tartom, úgyhogy javaslom, fejezzük be. Vagy folytassuk egy másik filmnél:)
kárérte 2007 jan. 22. - 22:40:16
(35/266)
És mennyivel jobb film a Zongorista, az Élet szép meg egyenesen klasszisokkal veri az SchL-t
kárérte 2007 jan. 22. - 22:26:48
(34/266)
Teljesen igazad van. Ez egy kommersz téma kommersz feldolgozása.
Zolkó 2007 jan. 22. - 19:21:45
(33/266)
Nem értek egyet azzal a sznob hozzáállással, hogy ha valami sikeres, az már eleve nem lehet a legjobbak között.
Zolkó 2007 jan. 22. - 19:17:46
(32/266)
De én mondanám. Én elsõsorban úgy ítelem meg, hogy mennyire jó egy film, hogy milyen hatással van rám. A többi nem mellékesen, de csak ezután jön. És kevés film volt rám ekkora hatással, mint ez. A fekete-fehéret nem megtévesztésnek, inkább eszköznek nevezném a kívánt hatás eléréséhez, fokozásához. A zenének sem kell feltétlen Bartóknak lennie, hogy komoly mûvészi teljesítmény legyen mögötte. Attól, hogy valami könnyebben emészthetõ, azzal nem csökken egyenes arányban a mûvészi értéke.
Zolkó 2007 jan. 22. - 14:01:46
(31/266)
"Spielbergnek meg szerintem csak egy ügyes húzása volt az, hogy fekete fehérben forgatott. Így elhitette az emberekkel, hogy filmje komoly mûvészi teljesítmény." - Ezt nem mondod komolyan...
Félretéve Spielberget, meg minden egyéb befolyásoló tényezõt, még akkor is ez a film a filmtörténet legjobbjai között van. Mintha egy csepp cinizmust éreznék a hozzászólásodból. Tiszteletben tartva a véleményed, a film nem tetszik, vagy maga Schindler? El kéne választani a kettõt...
Zolkó 2007 jan. 22. - 07:59:12
(30/266)
Egyetértek, a pusztulás szó ebben az esetben szerintem teljesen helytálló. A piros kabátos kislány valószínûleg még drámaibb hatás miatt lett kiemelve, érzékeltetve a háború kegytelenségét, hogy ott még a piros kabátos kislányok is ugyanúgy meghalnak, mint bárki más.
10/10
smasszer 2007 jan. 22. - 06:28:42 10/10
(29/266)
Sziasztok!
Teljes mértékben osztom véleményedet bambara (69).
És hozzátennék egy kicsit az enyémbõl is... sajnálom, hogy Spielberg "meríteni" tudott a történelembõl, sajnálom, hogy az ember - embernek elpusztítója, és sajnálom, hogy sokaknak e filmbõl csak a vita lehetõsége, egymásba hibát keresése maradt meg...
NANU...! NANU...! 2007 jan. 22. - 03:28:10
(28/266)
A film jó volt, ’tetszet, csak nem értem, miért nem lehetett színesen elkészíteni? …
Akkor nekem valahogy jobban ’tetszet, volna.
Nehezemre eset így végignézni, gondolom Spielberg ezzel is még nagyobb hatással akart hatni a nézõkre…
Toroco 2007 jan. 22. - 02:32:42
(27/266)
Amúgy szerintetek mit jelképezett az a kislány a piros kabátban? Amikor Schindler meglátja úgy mászkál ott az utcán mint ha nem is létezne mások számára, aztán legközelebb a halottak közt tünik fel újra.