Ghanima 2010 aug. 04. - 23:49:13
(2/2)
Igazi, nyugati típusú kritikákat nem találtam a darabról, inkább csak hazai, azaz kínai megnyilatkozásokat itt:
http://news.xinhuanet.com/english/2007-11/17/content_7094123.htm
és itt:
http://www.info.gov.hk/gia/general/200611/20/P200611200207.htm
továbbá itt:
http://www.cgcmall.com/Dance_Drama_Shaolin_in_the_Wind_p/dv00shaoli.htm

lehet olvasni még róla.
Ghanima 2010 aug. 04. - 23:24:33
(1/2)
Nahát! Nem tudok semmit a kínai modern balettrõl, de ezt a filmet (vagy filmre vett elõadás?) nagyszerû - bocsánat, ha profán vagyok! - "ötletnek" találom!! Nem jut tisztességesebb szó az eszembe.
Mégpedig azért vélem annak, mert láthatóan kiváló ötvözését sikerült megtalálniuk a kínai stílusú színjátszásnak, amelyik ugye rendkívül sok súlyt helyez az akrobatikus elemek használatára és az európai balett úgymond "táncosabb" és/de "néma" játékának számomra legalább is meghökkentõ és nagyon tetszõ keverékét.

Elnézést kérek bármely erre járó a két különbözõ vagy legalább az egyik színjátszó formát nálam sokkal jobban ismerõtõl, ha lükeséget írtam, bármilyen további magyarázatot, értékelést szívesen olvasok.

Érdekes a zene is, az elején - lehet, hogy szentségtörés, de - nekem folyvást Bartók jutott eszembe. Persze biztosan csak a Mandarin miatt... De a modern komoly zenéhez sem értek, bevallom.

A Duna tévének pedig megint egyszer gratulálok, hogy sikerült ilyen érdekes élményt szerezni és köszönöm!

Ui: Mondjuk, egy röpke pillanatra bevillantak még számomra azok a fajta "balettok", "népi operák" is, amilyeneket Mao utolsó felesége, Csiang Csing, az egykori színésznõ, a szörnyû "kulturális forradalom" egyik kiagyalója erõltetett a színpadokra...