wescoy25 2016 máj. 06. - 11:23:02
(112/172)
"És nekem mint szülõnek a gyerekeim biztonsága az elsõdleges. Ezért olyan megoldást szeretnék, ami a gyerekeim biztonságát javítja. Az, hogy a spotlight pellengérre állítja a pedofilok egy kis részét (ráadásul csak utólag, évtizedekkel a történtek után), pont semmit javít a gyerekeim biztonságát, hiszen papokkal nem is találkoznak. Viszont járnak uszodába és iskolába, stb. Ezért éreztem a filmet inkább szenzációhajhászásnak és a VALÓDI probléma elkendõzésének, és kifejezetten rossz érzésem volt, hogy a filmesek örömmel díjazták a pedofil papokat kipécézõ filmmet. Mert addig sem a pedofil filmrendezõk állnak a spotlight-ban."

Persze, persze, vigyázz, mindenhol pedofilok leselkednek, a boltban, az utcasarkon, az áruházban, és rád lesnek, meg a gyerekeidre. Kamerát kell szereltetni minden utcasarokra, épületbe, chipet rakatni a gyerekbe, mindent és mindenkit megfigyelni. Csak akkor lehet a gyereked biztonságban. Csak az a kérdés, hogy tõled és a hasonló gondolkodásúaktól hogyan lesznek biztonságban...

Amúgy élvezet olvasni a hozzászólásaidat. Igazi álintellektuális pózolás. Na, és az a beképzeltség, amivel úgy teszel, mintha minden témához tényleg értenél. Hát, barátom, téged kéne díjazni.
wescoy25 2016 máj. 05. - 20:41:12
(111/172)
Újabb sznobfilm. Ma ezek számítanak "kultúrának". Az életrõl semmit se mond igazán, gondolatilag is sekélyes, de azért jól lehet szomorkodni rajta, hogy mik vannak, meg hogy milyen rossz dolog is a vallás és az egyház. Ahogy ma divatos, olyan sznob módra.
eIemes 2016 máj. 05. - 17:05:03
(110/172)
1. nem gondolom, hogy a cölibátusból következne a pedofilia.

2. nem kötelezõ papnak menni. aki pap akar lenni, elõre tudja, hogy ez mivel jár. sok papnövendék van, aki meggondolja magát és akár be is fejezi a szemináriumot de visszalép a felszenteléstõl, megházasodik és pl. diakónus lesz, ami olyan félig-pap-szerû dolog. sõt, papok között sem ritka, hogy meggondolja magát, a katolikusok ezt kb úgy tekintik, mint a válást, hivatalosan eléggé kiközösítik.

egyébként nagyon érdekes és izgalmas lehet az ateisták világa, egyszer szeretnék én is ateista lenni, jó érzés lehet felszínes ismeretek alapján ítéletet mondani mások fölött.
9/10
borso_74 2016 máj. 05. - 16:03:18 9/10
(109/172)
A film nem konkrétan a pedofilokról szólt, hanem a katolikus papok között lévõ számtalan pedofilról, ez a történet valós eseményeket dolgozott fel. De igazad van, pedofilok vannak tanárok és más emberek között is. A legtöbb jó egzisztenciájú, sok köztük a magas beosztású ember, szerintem a politikusok között is sok van. A pedofília hatalomgyakorlás semmi más, persze összekötve gyerekkori traumákkal és ebbõl kialakuló aberrációval. Számtalan pedofilt szintén molesztáltak gyerekként. Én magam a pedofilíát nagyon súlyos betegségnek tekintem, ez mind beteg emberek, méghozzá mentálisan betegek. De én arra próbáltam rávezetni hogy a papok közötti pedofíliáért szerintem a Cölibátus a felelõs, és ennek már nagyon sokan hangot is adtak, de ugye ezeknek aztán magyarázhadsz... hirdetik a család szentségét, de közben maguk akik hirdetik nem gyakorolják, de akkor hogy mutatnak példát??? Én ateista vagyok, így kívülrõl látom mennyire álszent és hazug az egész vallásosdi, na de ebbe nem menjünk bele...
eIemes 2016 máj. 04. - 16:48:04
(108/172)
Érdekes szempontokat írsz, két apró részletet pontosítanék.

1. a katolikus papok számára cölibátust 1542-ben tette kötelezõvé a tridenti zsinat. forrás: wiki.
2. a gyakorló pedofilok 99%-a nem cölibátusban élõ pap, hanem "egyéb" foglalkozást ûz - tanár, úszóedzõ, filmrendezõ stb.
9/10
borso_74 2016 máj. 04. - 16:28:08 9/10
(107/172)
Tetszett a film, a szereplõk is jól hozták a karaktereket. A téma nem csoda hogy érzékenyen érintett sokakat, hiszen a katolikusok vannak még mindig a legtöbben, de ahogy hallom a híreket, világ szerte mégis egyre kevesebb hívõje van, ennek hangot adott nemrég a Vatikán is, és biztosan ezek az ügyek is hozzájárulnak. Nos mindennek a rákfenéje a CÖLIBÁTUS. Sajnos a katolikusok még mindig nem veszik észre hogy már nem a középkorban vannak. A cölibátus a legtermészetellenesebb dolog, amit ember valaha kitalált, valószínû valami elmeroggyant dobta be az 1. században az ötletet, és még a 21. században is ragaszkodnak hozzá. A cölibátus a fiatal papokban olyan folyamatokat indít el, ami aztán késõbb elferdült szexuális beállítottság, aberráció, pedofília felé viszi õket. Hiszen mit tanulnak? Tilos a szex. A szex, ami az ember életéhez ugyanúgy hozzátartozik mint a levegõ. 20-as éveikben állnak papnak, abban a korban amikor a hormonok a legjobban tombolnak, a vágyakat viszont le kell valahol vezetni... A visszafojtásból adódnak ezek az esetek, hiszen nekik ezek az élvezetek tilosak, nõhöz nem tudnak nyúlni, nem is tudnának mit kezdeni velük, így kerülnek látókörbe az ártatlan gyerekek. Amíg ezt nem vallják be, nem néznek szembe önmagukkal és saját buta, bigott nézeteikkel, addig ezer és ezer gyermek lesz az áldozat. És persze tisztelet a kivételnek!
eIemes 2016 máj. 02. - 12:53:23
(106/172)
Szóval az a véleményem, hogy ez a film mint film messze nem elég jó az oszkárhoz.

Nem, nem gondolom, hogy el kéne szakadni attól, AMIÉRT az oszkárt kapta.

Ez kb olyan, mint az egyszervolt Színes Mai Lap nevû bulvármagazin, aminek valamelyik oldalán volt egy csupasz nõ, a vevõk nem elhanyagolható része ezért vette meg. Tehát belógatott egy szaftos csalit, amire elég sokan haraptak ahhoz, hogy a másodlagos frissességû bulvárhírek ellenére is megéltek.
Edmond Dantes 2016 máj. 01. - 12:10:47 Előzmény eIemes
(105/172)
"A filmet mûvészi eszköznek tekintve viszont messze nem elég jó ahhoz, hogy oszkárt kapjon."

Nos tehát, ha végre túllép(t)ünk a "miért errõl?" "miért most?" stb. típusú toposzon, onnantól fogva végre mûvészi üggyé válik a Spotlight és díjazása és az meg tényleg az Akadémia jogosítványa h õk melyik filmet tartják-szavazzák legjobbnak. Ezzel talán körbe is értünk. Holokauszt-film összehasonlítástól tartózkodnék és neked is ezt tanácsolnám.
eIemes 2016 ápr. 30. - 06:36:57
(104/172)
Van, aki nem kapja, hanem adja a fizetést.
eIemes 2016 ápr. 29. - 16:54:30
(103/172)
:)
eIemes 2016 ápr. 28. - 22:41:19
(102/172)
A filmet mûvészi eszköznek tekintve viszont messze nem elég jó ahhoz, hogy oszkárt kapjon. A holocaustot valamilyen szempontból feldolgozó filmek egy részét nem is igazságtalanul éri az a vád, hogy a téma kapta a díjat, lelkiismeretfurdalásból, és nem a film, mert az valójában történelmi hûséget csak nyomokban tartalmazó giccs-áradat. Szükséges-e ezt eljátszani a pedofiliát feldolgozó filmekkel is...?
eIemes 2016 ápr. 28. - 17:25:29
(101/172)
nem (csak) a filmmel küzdök, hanem azzal a szemlélettel, amit kar/kor/társunk képviselt, hogy "mutassunk rá a felelõsre"
Edmond Dantes 2016 ápr. 28. - 15:34:33
(100/172)
Kedves elemes, mi már egyszer megbeszéltük h egy filmet elkészíteni mikor, hol, mirõl-kirõl, mit, merre, meddig érdemes-kell-szabad-fontos stb.. 84-ben a filmrõl is írtam. Mivel látom, lankadatlanul küzdesz a filmmel és azzal a sztem nem létezõ problémával h miért pont arról szól, amirõl és miért pont most készült, még egyszer ide emelném 84-bõl a két kulcsmondatot.
1) Ez a film e r r õ l szól, nem többrõl, nem kevesebbrõl.
2) mert Isten malmai lassan õrölnek.

Hogy in concreto legutóbbi hszodra (is) reagáljak:

"Rámutathatunk a buta, aljas pedofil úszóedzõkre, tanárokra és papokra...": i g e n!
"Ezzel ugyanis szinte semennyivel nem jutottunk elõbbre.": n e m így van!

A mûvészet (benne a film) dolga -egyebek közt- az élet, a társadalom stb. visszás jelenségeinek bemutatása a maga sajátos eszközeivel...mint írod: "de ez nem igazán csökkenti a gyerekeink fenyegetettségét." Nem is az a filmesek dolga! A fenyegetettség elhárítása az arra illetékes ellenõrzõ szerv(ek), hatóság(ok) dolga, a környezet dolga, ha pedig bûncselekményre v annak alapos gyanújára bukkannak, onnantól pedig az igazságszolgáltatás dolga. A sajtót is lehet szidalmazni, de nem igazságos és nem is érdemes. Teszik a dolgukat.

Ebben a filmben, ezzel a filmmel aztán senki nem kendõzött el semmit és az Akadémia sem kendõzött el bármit is a fõdíjjal, csupán egy mûvészi alkotást díjazott. Nyilván nem függetlenül a fennálló társadalmi stb. körülményektõl, de ebben sincs semmi kivetnivaló, ellenkezõleg! Talán ki kellett volna cenzúrázni? Be kellett volna tiltani? Kivetnivaló abban van, ha valós, ahogy te írod: VALÓDI = nagybetûs (bûn)cselekményeket próbál bárki-bármi elkendõzni, elterelni róla a figyelmet más vélt vagy valós (bûn)cselekményekre mutogatva: "miért pont engem?" "miért pont most?" "más is csinál/ta!" és hasonlók, sõt: visszatámadnak...
...ahogyan erre a közelmúltban látótávolságon belül magunk is észleltünk és még mindig észlelünk példát. Igen rossz és veszélyes példát. A te álláspontod szt azt a "dolgot" is szõnyeg alá kell seperni? És igen, vannak-voltak szexuális bûncselekményeket elkövetõ mûvészek is. A sajtó ezeket is feltárja, hajjaj, de mennyire! Onnantól fogva a folytatás az igazságszolgáltatás kezében van...nem a sajtó és nem a filmesek kezében.
eIemes 2016 ápr. 28. - 09:05:26 Előzmény drProktor
(99/172)
"a buta és aljas, felelõs embereket buta és aljas felelõsöknek nevezzük, az a büntetés egy neme?"

A porbléma az, amikor rámutatunk, hogy buta, aljas, ráadásul õ a felelõs (majd megbüntetjük) - és itt megállunk.

Ezzel ugyanis szinte semennyivel nem jutottunk elõbbre.

Rámutathatunk a buta, aljas pedofil úszóedzõkre, tanárokra és papokra -- de ez nem igazán csökkenti a gyerekeink fenyegetettségét. És nekem mint szülõnek a gyerekeim biztonsága az elsõdleges. Ezért olyan megoldást szeretnék, ami a gyerekeim biztonságát javítja. Az, hogy a spotlight pellengérre állítja a pedofilok egy kis részét (ráadásul csak utólag, évtizedekkel a történtek után), pont semmit javít a gyerekeim biztonságát, hiszen papokkal nem is találkoznak. Viszont járnak uszodába és iskolába, stb. Ezért éreztem a filmet inkább szenzációhajhászásnak és a VALÓDI probléma elkendõzésének, és kifejezetten rossz érzésem volt, hogy a filmesek örömmel díjazták a pedofil papokat kipécézõ filmmet. Mert addig sem a pedofil filmrendezõk állnak a spotlight-ban.
drProktor 2016 ápr. 27. - 21:46:51
(98/172)
"Büntetés"?
Én ezt a szót le se írtam.
Szerinted, ha a buta és aljas,
felelõs embereket buta és aljas felelõsöknek nevezzük, az a büntetés egy neme?
Nem szeretnél politizálni? Amit leírtál, az tömény politika.
Én nem ellenzem, ne értsd félre, minden politika,
pláne egy ilyen fórumon, nem lehet megkerülni.
eIemes 2016 ápr. 26. - 09:25:54
(97/172)
"miért ne lehetne (kellene) õket hibáztatni?"

Lehet, csak ez (önmagában biztosan) nem segít. Bármi meglepõ.
A büntetés ugyanis NEM a helyes magatartásra ösztönöz, hanem a büntetés elkerülésére.
Aki büntet, AZT HISZI, hogy ezzel a normakövetõ magatartásra ösztönöz.
Igaz, a büntetés elkerülésének egyik módja a normakvetõ magatartás. De ez a legnehezebb út.
Sokkal egyszerûbb elkerülni a büntetést
- sumákolással (tagadás, mások hibáztatása)
- körültekintéssel (ne lássa senki)
- olyan pozíciók megszerzésével, amelyek garantálják, hogy a normaszegést ne kövesse büntetés.

http://mkkp.hu/gonoszgazdag.jpg
eIemes 2016 ápr. 26. - 09:19:12
(96/172)
off
Politizálni nem szeretnék, ez nem az a hely, de a keleti blokkon belül (a legtöbb szempontból) NEM nálunk a legsz*rabb a helyzet, csak ugye ez közel van, ezért jobban látjuk a gennyes részeit, mint mondjuk a bolgár vagy román helyzetet.

on
Én most kifejezetten arra az európai szociálpszichológiai felmérésre gondolok, amelynek egyik fázisában a megküzdési stratégiákat próbálták felderíteni. Két fõ stratégiát azonosítottak: az egyik az aktív-cselekvõ: nézzük, mi a helyzet, és mit tehetünk az elõrelépésért. A másik a passzív-szenvedõ-hibáztató: nézzük, ki a felelõs, mutassunk rá, hibáztassuk és várjuk el, hogy javuljon meg. Svédországban a felnõtt népesség 75%-a aktív-cselekvõ, nálunk 11% (és mögöttünk csak Görögország van 8%-kal).
drProktor 2016 ápr. 25. - 23:41:54 Előzmény eIemes
(95/172)
Mivel a keleti blockon belül, bízvást kijelenthetem, nálunk a legszarabb a helyzet,
tán nem is olyan meglepõ, hogy a mi adatunk is a legszarabb.
A „hibáztató módon gondolkodás” értelmesen értelmezve csak azt jelentheti,
hogy valaki a saját szemében tudomásul nem vett gerendával hajlamos vizsgálgatni más szemében a szálkát.
Mi van, ha ebben nem vagyunk rosszabbak senkinél?
Aztán akármiért is, ha vannak társadalmunkban, akik, hibásak(hibákat vétenek, vagy akár bûnöket),
már miért ne lehetne (kellene) õket hibáztatni? Ha ez a „hibáztató módon gondolkodás”, akkor ez a normális (adekvát!)
Hogy mennyire népes a társaságom
(hányan gondolkodnak úgy, mint én)
az részben nem lényeges, részben egy külön téma.
drProktor 2016 ápr. 25. - 23:24:16
(94/172)
Az se kutya, hogy te meg klerikális játszótérnek tekinted. . .
eIemes 2016 ápr. 24. - 22:38:54
(93/172)
Nem gondolom, hogy speciálisan dackorszakot élsz vagy ilyesmi.
A magyar felnõtt lakosság 70-90%-a, ha problémával találkozik, "hibáztató" módon gondolkodik.
Ez valószínûleg a kádár-rendszer nyoma, mert ez még a keleti blokkon belül a legszarabb adat.
Mindenesetre érezd magad népes társaságban :-)