10/10
Alfred White jún. 05. 01:35:00 10/10
(392/392)
A Baljós árnyak (és úgy általában a prequelek) megítélése nagyon generációs kérdés is lett. Akik gyerekként látták 1999-ben, azok számára ez volt a Star Wars-élmény: a podrace, a droidhadsereg, Darth Maul kettős fénykardja, és a monumentális űrcsaták. Nekik ez a trilógia ugyanúgy alapélmény, mint az eredeti trilógia a '70–'80-as évek gyerekeinek.

Technológiailag is forradalmi volt. Ma már természetes, hogy egy film tele van digitális karakterekkel, CGI-űrcsatákkal meg digitális városokkal, de 1999-ben ez valami egészen új volt. Az ILM olyan technológiákat fejlesztett hozzá, amik aztán évekig meghatározták a filmipart. Simán kijelenthető, hogy a Baljós árnyak nélkül nem lenne A Gyűrűk Ura, Avatar, vagy a mai MCU-blockbusterek úgy, ahogy ismerjük őket.

A legtöbb éles kritika pont azok részéről jött, akik a klasszikus trilógián nőttek fel, és nehezen fogadták el, hogy Lucas máshogy mesél, más eszközökkel, és máshova helyezi a hangsúlyt. Nekik furcsa volt a politikai háttér, a midi-chloriánok, Jar Jar, meg hogy Anakin gyerekként jelenik meg. De akik akkor gyerekek voltak, azok imádták, és felnőve mostanra egy egész prequel-védő generáció nőtt fel, akik most szépen rehabilitálják a trilógiát.

Egyébként a túl sok CGI kritika szerintem kifejezetten butaság. Azért sok benne, mert akkor ez 1999-ben forradalmi új technológia volt, és pont hogy jobban meg lehetett vele csinálni dolgokat, mint pl. stop motionnel. Olyan dolgokat tudtak megcsinálni vele, amit előtte lehetetlen lett volna. Például Jar Jar Binks az első teljesen digitális fő mellékszereplő, akivel színészek élőben forgattak, és ez akkoriban óriási technikai bravúr volt.

Vagy pl. nyilván a 2 ezer droidot ami résztvesz a harcban, azt sehogy máshogyan nem lehetett volna élethűen megcsinálni. Gondolj bele: 2000 droid, egyszerre mozogva egy nyílt mezőn — ezt stop-motionnel vagy statisztákkal teljesen lehetetlen lett volna megcsinálni. És megint csak, akkoriban ilyet még senki nem látott. Ma, amikor minden Marvel-film tele van digitális hadseregekkel, könnyű lebecsülni, de a Baljós árnyak volt az egyik első blockbuster, ami ekkora léptékben merte ezt meglépni.

A másik pedig hogy rengeteg valós díszlet is van a filmben. A sivatagi jelenetek tényleg valós helyszínen készültek, valódi díszletekkel, sivatagban épített kunyhókkal, piacokkal, járművek mockupjaival. Tunéziában forgattak, és ott építették fel Tatooine városrészleteit meg Anakin házát.

Vagy például:

Naboo palotabelsőit valódi helyszíneken, Olaszországban, a Caserta palotában forgatták, gyönyörű barokk termeiben.

A podrace nézőtéri lelátóihoz valós díszletet és miniaturákat használtak, a háttér lett digitális.
8/10
Dr. Classic márc. 23. 10:45:42 8/10
(391/392)
Minden Star Wars epizód egy ikonikus legenda, a hibáival, és idegesítő karaktereivel együtt is. Imádom az összeset, ünnepi filmnézésnek tekintem! 🙏🙏🙏
6/10
cinemad febr. 15. 12:22:15 6/10
(390/392)
Nem tartozik a kedvenc Star Wars filmjeim közé, de alapvetően egy kellemes mesefilm. Épp ez utóbbi jelző elfogadása a legfontosabb, mert ha az ember megfelelő elvárásokkal ül le elé, akkor annyira nem hagy kellemetlen szájízt maga után. Akik az eredeti trilógián nőttek fel azok csalódhattak a megjelenéskor (köztük én is). Ennek nyilván oka, hogy akik gyerekként rajongtak az eredetiért, azok 20 évvel később már egy picit mást várnak egy filmtől. Ez a széria történetét, hangulatát tekintve nem változott úgy, mint mondjuk a Harry Potter sorozat, amelyik nem csak a szereplők, hanem a nézők idősebbé válását is lekövette. Itt a 12-15 éves korcsoportra lőttek, nem a megjelenés idején már 20-40 évesekre. A történet egyszerűsége, a karakterek bárgyúsága ennek megfelelő. Nekem nem is annyira ezekkel, inkább a megvalósítással van a bajom. Nem csak mai szemmel, hanem amikor moziban láttam is bántó volt a full CGI, a megszokott jelmezek, épített díszletek helyett. Ráadásul már akkor is elég gyenge kivitelű volt. Bár vannak helyenként egészen jól megrajzolt részek (inkább az űrben játszódó jelenetek), a nem emberszabású lények, a Naboon játszódó jelenetek többnyire nagyon gyengék. Az erdők, mezők mint valami ezer éves játék grafikái, a tengeralattjárós jelenetsor pedig egy az egyben mintha a Némó nyomában című animációs filmet nézném. Jar Jar Binks, aki mintha a Jégkorszak Sid-jének helyi megfelelője lenne szintén nehezen értelmezhető 16 éves kor felett. Számomra a sci-fi-be oltott Ben Hur jelenetsor is gagyi. Ezért mondom, ha egy animációs mesefilmet vár valaki, akkor szereti ezt, ha felnőttként egy izgalmas, romantikus sci-fi/fantasy-t akkor értetlenkedik. A sztori egyébként jó, az "élő"szereplők rendben vannak. Portman nagyon helyes. Mondjuk a 16 éves női és 8 éves férfi szereplők elég furán hatnak egymás mellett, főleg ismerve a későbbi románcukat. Egy szó mint száz ez egy aranyos mese/animációs film. Csak a gyerekként a 90-es évek közepe táján általam megismert első Star Wars trilógia romantikáját, izgalmát nem sikerült hozni és hát időközben fel is nőttem.
7/10
Szultan10 2024 ápr. 23. - 23:29:21 7/10
(389/392)
👍🏽
10/10
BBali06 2022 ápr. 20. - 06:53:15 10/10
(388/392)
Nekem ez a kdvenc SW filmem. Főleg a fogathajtó verseny rész tetszik a legjobban, de már csak nálam szokványos. Ugyan történetileg a Sithek bosszúja a legjobb, de technikailag ez a csúcs.
10/10.
7/10
Lámai Dala 2021 szept. 04. - 18:41:58 7/10
(387/392)
Mi a padavan ellentéte?
Padanincs.
9/10
sawyerx 2019 szept. 16. - 11:48:44 9/10
(386/392)
Ezt a filmet 7 Arany Málnára jelölték, az új förmedvényeket meg elismerik??? Hát menjenek a jó édes k**** anyjukba, oda. Ez a film Jar Jarostól' is zseniális, mind látványban, mind történetben tökéletes folytatása/előzménye a klasszikusnak. Láthatjuk a többször emlegetett köztársaságot a régi időkben, remekül felvezetve a későbbi idők eljövetelét. A karakterek mindegyike, még a statiszták is maradandóak, Jar Jar pedig igenis jó karakter, a teszefoszasága nem zavarja a filmet, ellenben a disney-féle star warsokkal, ahol mindenki komolytalan, még mikor komolynak is kéne tűnni.
Arra kíváncsi lennék, hogy a Palpatine/Sidious szálat úgy tervezték felvezetni, hogy a néző már tisztában legyen a dologgal, vagy komolyan gondolták a "vajon ki lehet az"-t? Mert akkor kicsit lejjebb is lóghatott volna az a köpeny.
20 évvel később is simán megállja a helyét, a zenék is hihetetlen módon minden képkockához illenek.
Látványban még hajaz a klasszikusra, de közben már átmenetet képez a CGI-orgia közt.
A Maul-párbaj pedig szerintem a legjobb fénykardpárbaj az összes Star Wars közül.

9/10
10/10
Kit Fisto 2019 márc. 04. - 01:57:28 10/10
(385/392)
Szerintem Jar Jar jó karakter, és egyáltalán nem idegesítő. Ha valakinek még nem tűnt volna fel, ő nem egy vulkáni a Star Trekből. Ő egy Gungan, és közöttük is egy kicsit kelekótya, de helyén van a szíve, és nem olyan hülye, mint amilyennek látszik. Csak mások, dehát csak meg kell nézni, mááásoook! A Palapatine féle vitához: Palpatine a Nabooról származik, tehát a földije Amidalának. (lásd: Wookieepedia)
Amikor Yoda és Vindu számára bizonyossá válik, hogy Qui-gon gyilkosa egy sith lovag volt, Yoda megjegyzi, hogy "a sithekből mindig kettő van, a mester és a tanítvány, sosem több." Majd felteszi a szerintem nagyon buta kérdést: "Igen, de melyik volt az, a mester, vagy a tanítvány?"
Hát mégis, melyik lehetett? Mennyire valószínű, hogy az akkor még padawan Kenobi legyőz egy sith mestert? :D Mellesleg miért a mester eredt volna a nyomukba, ha van egy tanítványa is? :D Ettől még szuper a film, és tetszik a zenéje!
7/10
Péter Chupi 2019 márc. 03. - 16:01:59 7/10
(384/392)
Jó film, kár hogy a kis Anakin figurája annyira irritáló. Tenyérbemászó képe van a kis Anakint megszemélyesítő gyermeknek. Mi a baj vele? Az hogy amilyen kicsi, pont olyan nagy az arca. Nagyképű, egoista és később ahogy növekszik ez csak rosszabb lesz. Anakin nagyon megsinylette hogy az apjában túltengett a midichloriánok száma. Vérszomjas kis ge...a lesz mire felnő.
Ezt leszámítva aranyos kis mesefilmet élvezhetnek az elszánt nézők.
9/10
TisiMate 2018 nov. 29. - 09:03:29 9/10
(383/392)
Ha George Lukas ír és rendez is egy filmet, akkor az mindig egy kicsit filmtörténelem. A Baljós árnyak életem egyik legmeghatározóbb filmes élménye volt. Igaz csak 10 éves voltam, amikor először láttam, de egyből éreztem azt a varázslatot, amit a 4, 5, 6 is kiváltott.
Aki fantáziadús, érdekes és eredeti filmet akar látni, az nem fog csalódni. A légi-fogat verseny, az egzotikus és elképesztően kreatív design, a film végi fénykardpárbaj, a szerethető karakterek mind-mind az egyik legjobb SW filmé teszik a Baljós árnyakat.
Ártatlan, könnyed, lélegzetállító, izgalmas, csodálatos. 136 perc, ami garantáltan megtérül bárki számára, aki egy kicsit újra gyermek akar lenni.
10/10
BBali06 2018 nov. 21. - 22:26:05 10/10
(382/392)
Elképesztő, sikerült megnéznem ezt a filmet, jó hosszú idő után. Azt is sikerül megkockáztatnom, hogy én még a moziban láttam utoljára, de szerintem 19 év alatt csak láttam legalább egyszer, csak nem emlékszem rá...

Szóval szinte majdnem új volt a dolog, de elképesztően izgalmas volt, bár az eleje egy picit követhetetlen a helytartókkal, meg a politizálással, de onnantól, hogy leszállnak a Tatooine bolygón, már lehet rendesen követni. Jar Jar Binks a kedvenc szereplőm, de sztem ezzel nem csak én vagyok így. Kiváló a zene, a dízájn is hihető, és persze a lények is jól meg vannak csinálva, és egy csomó találó is közöttük,, nem csak egy vagy két fajta van, aztán osszuk be.
10/10.
6/10
kisma 2018 jan. 16. - 09:39:19 6/10
(381/392)
Tegnap újranéztem a filmet eredeti nyelven, hát õszintén szólva nem valami jó. JarJar rettenetesen idegesítõ, nem tudom ez legalább a vágásnál miért nem tûnt fel a készítõknek. Lucasnak meg igaza van, hogy olyan mint egy vers az egész SW. Az 1, 4, 7 rész is ugyanazokkal az alapmotívumokkal dolgozik. Aki esetleg most kezdené el nézni az ne ezzel kezdje IV, vagy VII is jobb kezdet. 10/6 pont maximum.
8/10
jani-wan 2017 dec. 22. - 16:48:08 8/10
(380/392)
Na ezt nem gondoltam volna.
Yoda mégsem CGI volt, hanem ilyen gagyira csinálták meg a bábut.

https://www.youtube.com/watch?v=jhpFsO8wUoI
joey l 2017 okt. 29. - 19:22:30
(379/392)
Nagyon jóóóóóó! Nem is tudom hányszor láttam....
bekukkancs 2017 okt. 29. - 18:27:18
(378/392)
A legjobb rész,magasan...
elemes 2016 dec. 20. - 15:16:01 Előzmény SWfan89
(377/392)
Nekem is nagyon bejött, mondjuk Darth Mault én nem annyira csíptem.
9/10
SWfan89 2016 dec. 20. - 12:31:08 9/10
(376/392)
Egy vérbeli SW epizód. Remek film elejétõl a végéig, tökéletes hangulattal, mesebeli elemekkel, és kitûnõ alapot szolgáltat a korábban szemléltetett világnak. A leggyermetegebb rész, de igen sötét is, és izgalmas. A karakterek mind2 oldalon zseniálisak. Klasszikus.
8/10
cellasto 2016 márc. 09. - 23:52:20 8/10
(375/392)
vélemény?

https://www.youtube.com/watch?v=Djo_91jN3Pk

nekem nagyon tetszett,mert ugye én csiptem darth mault :)
napraforgó 2015 dec. 23. - 03:44:39
(374/392)
Ez egy mese, fikció, egyáltalán nem szól sem a jövõrõl, sem a múltról. Egy elképzelt világban játszódik. Elég fantáziadús, elég izgalmas, elég szórakoztató, és kicsit sem igaz, nem reális. De ez minket, nézõket nem zavar, mint ahogyan az sem, hogy a mesékben 7 feje van a sárkánynak. Kb. annyi igazságtartalma van ezeknek a filmeknek is.
Popocatépetl 2015 dec. 23. - 02:46:25 Előzmény napraforgó
(373/392)
"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

Ez a film nem a jövõrõl, hanem a múltról szól!