ntami2 2008 máj. 17. - 18:02:07 Előzmény demonik
(26/46)
Nyilván, ilyen jo film megtekintéséhez érett ész kell .A zene benne fantasztikus és az egész film levezetése is nagyon jo.Az ilyen filmeket csak ez érti meg aki 'felnõtt' egy ilyen komoly filmhez...
feketevipera 2008 jan. 19. - 18:34:22
(25/46)
Nekem tetszett a film, bár én nem "szakmai szemmel" néztem. Bizonyára akadnak benne gyengébb megoldások, de azért volt benne némi mondanivaló. Elgondolkoztató Juniper atya egyik mondata: a zarándokok közül "a jók ugyanazt kapták jutalmul, mint a rosszak büntetésül" - vagyis a halált, ami mindannyiunknak a sora lesz. Éppen ezért volt egy kicsit "zavaros" a cselekmény: különbözõ emberek, de ugyanaz a végzet. Hogy miért maradtak "kidolgozatlanok" az alakok? Talán azért, hogy elidegenítsék a nézõt, hogy kívülrõl tudjuk szemlélni az egészet. További problémák a filmben: az egyház hatalma és az azzal való visszaélés mindent meg lehet-e tenni Istenre hivatkozva?); az emberi hatalom korlátai és korlátlansága (ld. az érseket, aki halálra ítéli hit- és embertársát, csak azért, mert neki nem tetszõ véleményt fogalmazott meg); a "sors" tréfái (ld. a színésznõt, aki gazdag és híres volt, de beteg lett, és elszegényedett). Hogy a zene nem illett a filmhez? Nos, ez talán igaz, de ezen az alapon jó néhány filmet le lehetne szólni. Egyébként szerintem a zeneválasztás is szándékos volt, hogy elidegenítse a nézõt. Szerintem. Én azoknak is tiszteletben tartom a véleményét, akiknek "nem jött be" a film, de én személy szerint azt mondom, hogy rosszabb filmre is pazaroltam már két órát.
egoegy 2008 jan. 09. - 17:26:56
(24/46)
Akit esetleg érdekel könyvben:
http://mek.oszk.hu/00200/00280/
Én még nem olvastam, de hátha kiderül belõle valami.
Egyébként hogy valami pozitív dolgot is mondjak róla, szerintem hihetetlen szép a film zenéje.
portponthinnye 2008 jan. 03. - 20:27:25 Előzmény portponthinnye
(23/46)
nagyon vacak volt
de nagyon
nagyon-nagyon
demonik 2008 jan. 02. - 19:26:33
(22/46)
Nagyon vártam a filmet, mert maga a téma igazán érdekelt volna.
Életemben ilyen pocsék, unalmas, semmitmondó filmet nem láttam, egyszerûen nem értettem a vonalvezetést, a fugurák teljesen kidolgozatlanok voltak, egyik személyiségét sem tudtam megragadni. Kínkeservesen nem egészen egy órát néztem belõle. Utóbb, a hozzászólásokat látva megnyugodtam, nem nekem van különleges izlésem.
pozsizsuzsi 2008 jan. 02. - 15:55:51 Előzmény Királysirály
(21/46)
Nekem 20 percbe is beletellett hogy elfelejtsem azt, hogy a világon vagyok. Akkor aludtam ugyanis be. Pedig rengeteg kedvencemet vonultatta fel a film, nagyon nagy elvárásokkal ugrottam neki. Aztán, vagy éppen ezért, minden erõmmel törekedtem kibogozni a cselekményt. Úgy látszik, a tudatom feladta.
portponthinnye 2008 jan. 01. - 17:10:00
(20/46)
Én tuti megnézem, fõleg, ha tényleg Peruban forgatták, nem Lajosmizsén a teherpályaudvar mögött :P

Én már a Discovery és National Geographic-on tálalt "tudományon" nõttem fel, így az ilyen filmeknél mindíg az izgat, vajon a sztori megtörtént-e és tényszerûen van-e tálalva?!

A 21 gramm is azért érdekel, hogy igaz-e, nem pedig az egymás mellett sodródó emberek sorsa izgat! Mert (ha ez utóbbi) igaz, akkor rengeteg új és izgalmas kérdést vet fel, míg sorsokkal teli van a padlás :P ;) (pl. ott van NEKEM is egy...)
Királysirály 2008 jan. 01. - 02:10:42
(19/46)
Régen olvastam a könyvet; igen nagy elvárással! Olyan ajánlotta, akinek adok a szavára, és tudtam, hogy Thornton Wilder világhírû regénye, gondoltam: nyilvánvalóan nemhiába. A könyv távolról sem nyújtotta azt, amit vártam; sok, hasonló könyv sokkal nagyobb élményt nyújtott. A film lehetne akár jó is. De 4,8 pont az IMDb-n és itt a sok bealvás elvette a kedvemet.
Vi! Hogy-hogy értelmezés kérdése, hogy egy film jó-e, vagy sem? Egy film attól (lenne) jó, hogy 2 órán keresztül elfelejtenéd az, hogy a világon vagy. Ezidõ alatt "- De jó lenne, ha Golgota nem volna Ez a földi élet"
Kir.
perry 2007 márc. 31. - 07:53:47 Előzmény Brambilla
(18/46)
Most humorizálhatnék ,hogy minõségi filmhez elég minõségi vagy -e ? :)
Mindig csodálom azokat a bátor itteni "ítészeket" akik magas mûveltségük tudatában hirtelen leszólnak számukra nem tetszõ filmeket.
Persze a szabad vélemény lehetõsége mindenkinek adott.
Maia 2007 márc. 29. - 21:53:07
(17/46)
Megneztem!
Nekem tetszett.
Szamomra ez a film a szereterol szolt...olyan emberekrol, akik igazan szerettek, mindennek dacara. Megfogott a ket testver tortenete, az anya tortenete, mindenki tortenete hihetetlenul szomoru... Vajon mennyire tudatjuk szeretteinket, hogy valoban szeretjuk oket! Minden egyes nap, ha csak egy tettel vagy egy szoval... mindeig attol felek, hogy nem fejezem ki magam...nem mondom elegszer vagy tetteimmel nem bizonyitom... Felnek ugy elvalni valakitol, hogy a masik nem tudta mennyire fontos volt szamomra... jaj inkabb ezt most abbahagyom...
A film szerintem szep volt, azonban mindenkinek nem ajanlom! Bocsi...
zszoltan 2007 márc. 29. - 20:37:00
(16/46)
Nekem az 'elkezdem nézni' nem jött be.
Az a baj, hogy ha leülök, akkor mindig azt várom, hogy majd csak jó lesz, és a végéig várok egy jó részre.
Meg néha érdekel a történet vége. Aztán rá kell jönnöm, hogy ennél még én is jobbat tudok kitalálni.

Le is húzok gyorsan két filmet a megfelelõ helyen... Mert másodjára nézve csak 10 perccel a vége elõtt jöttem rá, hogy már láttam õket. Emlékezetes film volt mindkettõ. :)
natmac 2007 márc. 29. - 15:36:46
(15/46)
Sziasztok!!

Csak annyit, hogy szerintem ez egy nagyon jó film, csak hangulatfüggõ. De nagyon szép mondanivalója van, és nem véletlenül játszik benne ennyi jó színész. Ha valaki szereti az olyan filmeket, amik után lehet gondolkozni, akkor itt az alkalom.. :)
zszoltan 2007 márc. 29. - 15:26:36
(14/46)
A filmkritikusok véleménye olyan, mintha én elmesélném azt a viccet, hogy 'A mozgólépcsõ azért konvergens, mert monoton és korlátos.' Kell egy bizonyos szakmai tudás ahhoz, hogy teljes mélységében megértsd, mirõl beszélek. Lehet, hogy minden matematika tudás nélkül is jót nevet rajta, aki olvassa, mert az egyik jelentését megértette. De vajon mindkettõt?
Az egyszerû mozilátogató ember többnyire nincs birtokában annak a filmesztétikai (meg miegyéb) tudásnak, amivel pontosan megérthetné, mit mond a kritika. Tehát nekem sem mond semmit egy igazán jó filmkritika. Valamit mond, de érzem, hogy nem értettem meg teljesen.

Erre a filmre csak annyit mondhatok: a leírt vélemények alapján eldöntöttem, hogy nem az én stílusom. Ez nem jelenti azt, hogy rossz film... Rossz film, jó film? Ilyen nem is létezik... De errõl inkább máskor.
Brambilla 2007 márc. 29. - 08:19:14
(13/46)
Azért aludtam el, mert nagyon kényelmes pozícióból néztem a tv-t és fáradt is voltam, csak egy jó film tudott volna fenntartani, de ez nem az volt. Pedig De Niro a kedvenc színészem és ha megnézed pár hozzászólásomat, észreveheted, hogy azért minõségi filmekhez szoktam hozzászólni, az ilyen 57-es utasos dolgoktól hányok. Persze azért értem a viccet :)
Maia 2007 márc. 28. - 22:20:52
(12/46)
En nem lattam a filmet... illetve csak az elejet lattam aztan valaki mas kikapcsolta es igy nem is tudtam utana vegignezni, mert a filmet vissza kellett vinni stb...nem fontos. En azonban vegig fogom nezni, ahogy lesz ra lehetoseg!
Gyorgy123-nak tetszett a filmet es van ami megmaradt benne es lehet, hogy uzent valamit neki ez a film, amit lehet mas film, ami pl neked nagyon tetszett nem uzent...
Es velemenyed szerint, ha valaki dramaturgiat tanul vagy danult es tobb, mint 10 eve filmkritikus, akkor az a bizonyos szemely kepes kulonbseget tenni jo film es rossz film kozott? Mint ahogyan egy zenekritkus jo es rossz zene kozott, vagy muerto...stb?
Neha csak azert nezek meg egyse filmeket mert annyi kritikus lehuzta es meg egy csomo mas ember irto ertelmetlennek tartotta...
Ezt nem szemrehanyaskent mondtam, csupan kerdeztem.
perry 2007 márc. 28. - 20:49:16 Előzmény Brambilla
(11/46)
Brambilla, akkor Te a Wilder drámán is aludnál bár ez szived joga :)
Akkor tényleg nem kell megnézni , ott van neked az 57-s utas.
zszoltan 2007 márc. 25. - 22:19:21 Előzmény marabu
(10/46)
Magam sem mondhattam volna szebben! Csatlakozom. És én is köszönöm.

gyorgyi123! Nem az számít, hogy hányan mondták, hanem hogy hogyan és kik.
A hogyan mutat rá arra, hogy amit te várnál a filmtõl a leírás/cím alapján, azt hozza-e, vagy sem. Persze ehhez nem árt ismerni, aki mondja. Honnan ismerem õket? Innen a forumról. Megnéztem pár kedvenc és pár gyûlölt filmemet. És megnéztem, ki mit mondott róla. E két jelen hozzászóló által a 'filmjeim' fórumában mondottak alapján nekem úgy tûnik, adhatok a véleményükre.
Azonos vagy épp ellentétes az ízlésünk, mindenképpen információt ad, ami alapján lehet dönteni.
Mindig van egy másik film ugyanakkor. Vagy más elfoglaltság. Az õ véleményük csak abban segít, hogy preferált vagy nem-preferált lesz ez a film. De ha életem párja elsõ randira épp erre hívna meg, hát nem fogom érte azonnali hatállyal kirúgni. Ha netán mégsem ragadná meg a figyelmemet a film, majd csak elfoglalom magam valamivel a moziban...

Egyébként látod, még ismeretlenséged ellenére te is segítettél a választásban. Az általad idézett mondatot háromszor olvastam el, és még mindig nem értem, mit akar nekem mondani. És ha ez egy filmben hangzik el egyszer, még kevesebb az esélye, hogy felfogjam a mondanivalóját. Ez pusztán annyit jelent, hogy az ilyen stílusban elõadott mondanivaló felfogására én képtelen vagyok.
Legutóbbi mondatomat picit jobban megvilágítanám: Egy ismerõsöm gyûlöli 'ezeket a szörnyes, öldöklõs' fantasy történeteket. És hiába próbáltam neki bizonygatni, hogy milyen jó a Gyûrûk Ura. Nem bírja, és nem fog bele sem olvasni. Sajnálom. És bízok benne, hogy majd máshonnan meg fogja kapni mindazt a mély mondanivalót, amit Tolkien összegyûjtött és kiírt magából e remekmûvében. (Mert például a Hobbit inkább gyerekmese, a Silmarils pedig már korántsem ilyen olvasható és tartalmas.)
x-tro 2007 jan. 18. - 13:16:01
(9/46)
Hehe, igazad van, a Cápa nem Schifrin, hogy valami mentsen, a tévedés abból fakad, hogy egy endéká kiadású filmzeneválogatás albumom van, még bakelit, ahol a Cápa témáját a Lalo Schifrin Big Band adja elõ. A szerzõnek pedig való igaz, Williams bvan feltüntetve, de utána rögtön: arranged by Lalo Schifrin. Itt a tévedés, nem néztem meg a lemezt alaposan. Sõt egyáltalán, legalább 25 éve..:) Mea culpa.
Brambilla 2007 jan. 14. - 20:32:46 Előzmény gyorgyi123
(8/46)
Elõször én sem akartam hinni az elõttem szólóknak. Gondoltam, amiben De Niro játszik nem lehet rossz film. De nagyot tévedtem, a felénél el is aludtam.
gyorgyi123 2007 jan. 07. - 21:42:21
(7/46)
Marabu, azért nem nézted meg a filmet, mert két ismeretlen azt mondta, hogy nem jó? Érdekes.
Szerintem csodálatos volt, fantasztikus zenével, kiváló szereplõkkel, gyönyörû tájakkal és néhány megszívlelendõ mondattal a végén: pl: "Annak, aki szeret, nincsen szüksége arra, hogy emlékezzenek rá. Van az elevenek országa, meg a holtak országa, s a híd a szeretet, csak az marad meg, az élet egyetlen értelme."