Totem58 2015 máj. 02. - 17:39:23 Előzmény robicsek2
(7/7)
Egyet - egy alapvetõ, minden tudomány által elismert TÉNYT - tetszenek csak elfelejteni: a történelem matriarchátussal, a nõk társadalmával kezdõdött. Ebben a férfiaknak vadászó és védõ szerepe volt, a patriarchátus az õ lázadásuk a nõk ellen. Persze, hogy minden korban és minden jelentõs szerepû férfi mellett ott voltak a nõk.
robicsek2 2014 aug. 24. - 08:14:14
(6/7)
Nem vagyok egy nagy feminista. de azért ez egy kicsit túlzás. Voltak nõi út török is a haladásban. És az is szinte biztos hogy mivel a nõknek nagyon sokáig nem voltak jogaik, nem is nézték volna jó szemmel, ha a teendõi helyett esetleg feltalál vagy fest. A Nagy feltalálok mögött is lehetett ott egy feleség, aki tûrte férje szeszélyeit, és azt hogy a találmánya alá rendeli az egész családját, Magyarán a nõ végezte a házi munkát a gyerek nevelést. stb stb. Míg a fej tehette amit szeretett volna. Szóval azért hagyjuk azt hogy miért volt több férfi mûvész stb.

Persze ma már megvalósithatják álmaikat a nõk is.

És van az ellenkezõje is , hogy a férfi fantáziátlan, és a nõ meg hiába akarna valami újat.

Ezzel nem a nõk mellet akartam kardoskodni, de a hozzászónokolásból nekem eléggé az derül ki, hogy te azt vallod a nõnek a konyha és a gyerek mellet a helye. Ez valamien szinten igaz, de nem úgy hogy a nõ ne tudna mást.

A Fontos az hogy senki nem legyen elnyomva, és beskatulyázva egy szerepre. PL takarítás, fõzés, takarítást is képes elvégezni egy férfi. Én is megteszem. Manapság a szakácsoknál is lassan több a férfi. Gyerek nevelés, na annál embere válogatja, de általában a nõk megértõbbek, és jóban elviselik a gyerekek sirámait. (Persze ott is lehetett az ellenkezõje.

Szóval a lényeg nincs minden köbe vésve. És nem lehet általánosítani, hogy a férfiak jók ebben abban, míg a nõk kevésbé. Vagy fordítva. Csak egy példa. Nagymamámnak PL Daru kezelés volt a munkája :)
ceia 2014 aug. 24. - 06:55:25
(5/7)
Szerintem abban mindenképpen elõnyben vannak a férfiak, hogy van fantáziájuk - a nõk túl gyakorlatiasak, sosem kalandozik el az agyuk, nem képzelnek el dolgokat, nem próbálnak újat kitalálni. Maximum a fõzésben :) (de az valójában a meglévõ dolgok variálása :D ) De mire is jó a fantázia? Felfedezésre, feltalálásra, fejlesztésre, új dolgok kitalálására. (játékra :P ) Ezekben ugyanis sosem jeleskedett a nõi nem, márpedig ezek nélkül ma még mindig sehol sem lennénk. Ha az õsi társadalmi felfogás nem változott volna meg, ma is lenne kaja, de technika? És persze a mûvészetben is nagy segítség a fantázia, nem véletlenül több híres mû alkotója férfi, bármirõl is van szó: irodalom, zene, festészet, stb. A mai matriarchális társadalmak is el vannak maradva a fejlõdésben. Ne legyen félreértés, sokra és egyenrangúnak tartom a nõket - egyenlõek vagyunk, de nem vagyunk egyformák. A különbségek miatt vannak és kell is hogy legyenek nõi és férfi szerepek.
cocodrilo 2013 okt. 04. - 19:21:04 Előzmény ceia
(4/7)
Azért ez így nem teljesen igaz :) . Bizonyos kutatások eredményei arról árulkodnak, hogy a patriarchális (férfiak által uralt) társadalmak a neolitikum (csiszolt kõkorszak) közepe felé kezdtek kialakulni, mikor a törzsek letelepedtek, és vadászó/gyûjtögetõ, nomád életmódot folytatókból termelõkké váltak - itt ugyanis elõtérbe kerültek a nagy erõkifejtést igénylõ fizikai feladatok. A paleolitikumban ezzel szemben még matriarchális társadalmak lehettek jelen - a férfiak nagyra tartották a nõk 'képességeit' (terhesség, szülés), és termékenység-kultusz alakult ki. (Az elsõ istenek nõk voltak.) A nõk azzal is kivívták a tisztelet, hogy mindig õk jártak nagyobb sikerrel az élelemszerzés során, mert a gyûjtögetésbõl soha nem értek haza üres kézzel, míg a férfiak vadászata ritkábban volt sikeres. Ezek szerint viszont az ember megjelenése ( kb 2 000 000 évvel ezelõtt) óta a neolitikum kezdetéig ( kb Kr. e. 32 000 évvel ezelõtt) matriarchális társadalmakban éltek az emberek a Földön.
(Érdekes, hogy a neolitikum kezdetekor a férfiak úgy próbáltak maguknak tiszteletet kivívni, hogy nõi tulajdonságokkal ábrázolták magukat - találtak neolitikus festményeket szülõ férfi istenrõl - , és ez engem kísértetiesen emlékeztet a mostani helyzetre, mikor a nõk férfias tulajdonságokat felvéve próbálják elérni ugyanezt.)
:)
offtopic
ceia 2013 jan. 22. - 21:46:40
(3/7)
Mi az a szexbiliárd? Csak abból gondolom, hogy minél régebbre nézünk vissza, annál kevésbé becsülték a nõket. Sõt, vannak országok, ahol még ma sincs sok szavuk. Ettõl eltekintve csak poénnak szántam, a kép pedig egy jó játékból, a Prehistorikból való. Romantikus õsember?? :D
ceia 2013 jan. 01. - 12:25:17
(2/7)
Képzelem, milyen lehetett.. az udvarlás a hajánál fogva félrehúzás, az elõjáték bunkóval egyet a fejére :D
vadimari 2013 jan. 01. - 09:18:39
(1/7)
Azért egy kis csontdarab meglelésétõl szexuális izgalomba jönni gáz. Ezt világgá kürtölni ilyen címmel meg még nagyobb gáz.