leho 2013 jún. 05. - 14:04:44
(24/24)
Bár én az elejérõl lemaradtam, de ahogy beszélt némelyik magyar fiatal, az engem Atica véleményének jogosságát támasztja bennem alá (na meg persze a politikai fejlemények). Kifejezetten szomorú volt nekem, mikor a színész fiú a film végén tkp. teljesen igazat adott Trianonnal kapcsolatban a szlovákoknak, majd a riport végén -- számomra negatív módon-- nevetett azon, hogy Angliában is meg kellene tartani a magyarságát...Az 1941-es határok teljesen jogosak -- sõt nem is akarnánk vele sokat --, viszont kérdés lenne, hogy gazdaságilag tudna-e így Szlovákia létezni.
10/10
Tron33 2013 febr. 18. - 11:40:53 10/10
(23/24)
Sziasztok ! Hatalmas film. Lehet tudni, hogy a film végén az "indulj el egy úton én is egy másikon"-nak ki az elõadója ??? Kösz mindenkinek.
10/10
zetorka 2012 júl. 19. - 15:08:23 10/10 Előzmény adamnagysweetmovie
(22/24)
hát igen, a belpolitikai célokra felhasználás gusztustalan dolog, pont azt csinálják mint a nemzeti ünnepeinkkel
adamnagysweetmovie 2012 júl. 10. - 16:21:04 Előzmény zetorka
(21/24)
Nekem is tetszik sioux véleménye és az index kritikája is sztem jól jellemzi a filmet.

Disztingváltabban kellene ezt a kérdést kezelni a hazai politikának, tiszteletben tartva a személyes érzéseket és döntéseket (a film nagy erénye, hogy ennek ezerféleségére világít rá), kellõ autonómiát-önigazgatást biztosítva a határon túlra mind a többségi nemzettel, mind a budapesti kormánnyal szemben - és fõleg nem belpolitikai célokra felhasználni.
10/10
zetorka 2012 jún. 08. - 23:59:35 10/10
(20/24)
nem hiszem el, hogy nem látjátok, hogy a ti "határrendezésetek" csak háborút hozna!
nincs rá elég példa a történelemben? akár a közelmúltból?

van egy-két nemnormális minden országban, de a legtöbb ember egyszerûen csak nyugalmat akar
nekem vannak szlovákiai magyar, szerbiai magyar haverjaim is, sõt egy romániai magyar is, szóval senki ne gondolja, hogy nem beszélgettem csomót a témáról
10/10
zetorka 2012 jún. 08. - 23:49:45 10/10 Előzmény sioux
(19/24)
szép ez a komment, köszi
far vik 2012 jún. 07. - 22:44:23 Előzmény xamax
(18/24)
Emiatt én is szomorú vagyok, - családi érintettségbõl a revizionizmus nem áll tõlem távol, - de ha naponta ordítanak az ember arcába, hogy "Nemagyar, nemagyar!" az elég megrázó lehet. Mi is megkaptuk ezt az ocsmány "Nemagyar"-t, '85ben, amikor kórussal kint jártunk és magyarul mertünk beszélni. Persze nem zavartattuk magunkat, beintettünk. De mi csak pár napra mentünk, és harmincan voltunk, könnyen megtehettük. Aki kint él, és a falnak nyomják, úgy kapja meg, megértem, ha elmenekül, vagy behúzza a nyakát. A gyereke aztán már még könnyebben asszimilálódik. AMÍG AZ EU NEM NYILVÁNÍTJA ALJAS ÉS TÖRVÉNYTELEN TETTNEK A TRIANONBAN HOZOTT DÖNTÉSEKET, NEM LESZ ITT REND ! ÉS VAPON MIKOR KÖVETKEZIK EZ BE? Sajnos soha.
offtopic
kõmacska 2012 jún. 05. - 23:49:57
(17/24)
Nálunk van egy olyan családi sztori, amit nem értek. A két háború között (tehát Trianon után), már bõven a harmincas években az egyik alföldi rokon Ajnácskõre költözött, mert munkát kapott Füleken. És amikor más alföldiek meglátogatták, kinéztek a váróterembõl (vagy honnan), és elkezdték, hogy "Mekkora zuhé lesz, és nem hoztunk magunkkal esernyõt!" (meglátták a hegyeket, arról gondolták, hogy esõfelhõk).
Ami nekem ebbõl furcsa, hogy a két vh között, tehát Trianon után ott még "vígan" folyt tovább az élet, sõt még költöztek is oda egypáran...
xamax 2012 jún. 05. - 23:21:30 Előzmény sioux
(16/24)
Fölösleges írnom, nem tudom miért teszem. Unom az ilyen véleményeket, és undorodom a meghunyászkodóktól. A felvidéi magyarság - tisztelet a kisszámú kivételnek - meghunyászkodott, és a beolvadás utjára lépett. Szégyen, de a szégyen közös. Kossuthnak, mint annyi mindenben, ebben is igaza volt: gyáva népnek nincs hazája. (Jártam egyszer egy kis faluban Székelyföldön, Csomakõrösnek hívják. A falu kis templomában a hatalmas magyar zászló felett ez a felirat olvasható. A legutolsó népszámlálás szerint Székelyföldön a románok aránya az elmúlt 10 évben csökkent a magyarokéhoz képest, szlovákiában pedig ezzel szemben több mint 10% csökkent a magyarság száma. Lehet, hogy azért, mert ott nincsenek ilyen románmagyarok, és az emberek nem felejtik Trianont.) Az összes többi púder, fölösleges ragozni.
10/10
sioux 2012 jún. 05. - 10:07:25 10/10
(15/24)
Rosszul értetted. Angélának más volt a mondanivalója. Ld Aticának írt válaszom.

És nem lehet elvárni ugyanazt valakitõl, aki megszenvedte a szlovák nacionalizmust, és a leszármazottaktól, akik kevésbé, mert akár a mikrokörnyzetében lazább, barátibb viszonyok között élt együtt a szlovákokkal, vagy el is jött onnan. Elkerülhetetlen, hogy ha állandóan, erõltetetten nyomnak fiatalok fejébe olyasmit, amivel a mindennapi tapasztalataik ellentmondanak, akkor az ideológiára csak legyintenek vagy gúnyolják azt. Angi gyerekkori tapasztalatai nem voltak rosszak a szlovákokkal, a színész pl nyilvánvalóan jól tudott együtt dolgozni velük a pozsonyi színházban, nem érezte magát elnyomva stb, a mindennapokban nem lehet és nem érdemes állandóan puskaporos levegõben élni. Természetesen egy színésznek viszont nyitottnak kellene lennie a mások sorsa irányában is...

Sok oldalról kell nézni a kérdést, mert sok oldala van; árnyaltabb a kép...
Galán Angéla egy õszinte, saját és sok fiatal dilemmáit nyíltan megvalló filmet készített az útkeresésrõl.
10/10
sioux 2012 jún. 05. - 09:51:40 10/10
(14/24)
Nem a határrendezés a megoldás, mert annak háborû a vége. Hanem hogy a szlovákiai magyarok kapják meg mindazt a jogot, lehetõséget, amit a magyaroro-i szlovákok. Pl. nyelvhasználatban, oktatásban, diszkriminációmentes munkavállalási lehetõségekben, igazságszolgáltatásban, stb. Sõt, ha akarnak, bizonyos kulturális autonómiát, ahol az arány indokolja, akár területi-közigazgatásit is.
Szerintem ez egy fontos film, mert felveti a dilemmákat, a magyar kisebbség többségének gondolkozását, és nemcsak a nemzeti cukorgiccsben élõkét. Nem lehet ezek elõtt a dilemmák elõl homokba dugni a fejünk, mert vannak, akkor is ha a az állandó pátoszban könnyes szemûek nem akarnak tudomást venni errõl, és a tisztán nem látásukkal láthatóan nem jutunk sehova. A dilemma az együttmûködés, az asszimiláció és a különállás, a magyar identitás megmaradásának, ezek elkerülhetetlen együtt jelentkezésének/keveredésének az "optimális" mértéke. Félreértés ne essék, idõnként nekem is könnyes a szemem, de azután próbálok józanul a megoldáson, az együttmûködésen gondolkodni és se nem mindig keseregni, se nem acsarkodni.

A film nagy erénye, hogy ezer aprósággal árnyalja a képet. Nagyon édes volt pl, amikor Angéla apja mondta, hogy a család 500 évre visszamenõleg magyar, Angéla egy ejnye-ejnye, de szeretõ huncut mosollyal mondta neki, de hát apa, az eredeti neved is lengyel.... (a Galán egy felvett név...) Nem ez a lényeg, de ha nem dogmatikusan GONDOLKODUNK, akkor nem esünk indulattól fûtve egymásnak.
Atica 2012 jún. 05. - 07:51:54
(13/24)
Felvidéki magyar vagyok, ismerem jól a vidéket, ahol a film játszódik. A szlovák államnak egyetlen célja van a magyarsággal kapcsolatban: beolvasztani, asszimilálni. Minden óhajuk, hogy tûnjön el végre a felvidéki magyarság. És sajnos egyre kevesebben vagyunk. A felvidéki magyarság az önfeladás útjára lépett, szépen lassan elfogyunk. Az olyan gondolod, hogy ti. mindegy milyen nemzetiségû vagy, az önfeladást segíti elõ.Ez a film sajnos nem a megmaradás és az önbecsülés gondolatát erõsíti, hanem a kozmopolitizmust és az asszimilációt. Mi felvidékiek nem akarunk Magyarországra költözni, hanem otthon akarunk magyarként élni. Egyetlen egy megoldás van az asszimiláció ellen: egy igazságos határrendezés. Vissza kell állítani az 1941-es határokat, mert azok voltak a leginkább összhangban a nemzetiségi arányokkal.
xamax 2012 jún. 04. - 23:57:03
(12/24)
Fatasztikus. El vagyok ájulva a filmtõl. Egyébként mi a is ennek az okos kislánynak a mondandója? Az, hogy a felmenõi, akiknek még fontos volt a magyarság, és fájt Trianon, amolyan mesebeli emberkék, és õ maga már nem is érti õket. Mert õ korunk hõse, akinek ez már csak egzozikum és kb. úgy mutatja be az apját, mint egy afrikai törzs törzsfõnökét, aki még mindig hisz a vudu szertartásokban, igaz azt már megértette, hogy a kicsi lánya nem hisz benne. Tetszett a felvidéki magyar színészgyerek is, aki csak röhög azon a kérdésen, hogy neki fontos -e a magyarság és ugyanilyen jópofa ember a rendezõ srác, aki a felvidéki magyrokat ért méltánytalanságokból ûz tréfát. Röhögjünk együtt! Köpjük le együtt a melldöngetõket, akik Trianonoznak! Ok. De akkor kéretik leköpnia szlovák nacionalistákat is, akik - ellentétben kis hazánkkal - szinte mindig hatalmon vannak. Mert ott minden párt magyarellenes, a felvidéki magyarság válasza pedig - tisztelet a kivételnek - erre az, hogy behúzza a fülét farkát, befogja száját, szlovák iskolába járatja a gyereként és egy-két évtizeden belül megszûnik létezni. Ezzel az egész probléma meg is oldódik, a rendezõ kislyány meg forgathat egy filmet a felvidéki magyarság emlékeirõl. Biztos érdekes lesz az is.
10/10
decsa71 2012 jún. 04. - 23:52:14 10/10
(11/24)
Csak helyeselni tudok a hozzászóláshoz, hisz nyugodt hangon, nem harsogva lehet ezt megbeszélni, és végre elfogadni. Hisz hasonló történetek vannak Erdélyben is, én azt a régiót ismerem, a szórványságét...
luca2 2012 jún. 04. - 23:37:57
(10/24)
Köszönöm amit leírt. Minden szava igaz Önnek és a filmnek is. Legyünk igazi magyarok, de tûnjenek el végre, vagy legalább is e témáról hallgassanak ez a sok ostoba melldöngetõ magyar.
Egy felvidéken született és onnan kitelepült magyar.
10/10
stampo 2012 jún. 04. - 23:33:42 10/10
(9/24)
Végre! Gratulálok a rendezõnek, Galán Angélának és mindenkinek, aki részese volt ennek a filmnek. Nem tudom, ismétlik-e valamikor, de nagyon-nagyon jó lenne, ha minél többen látnák: fõleg az ostoba, melldöngetõ magyar és szlovák nacionalisták. Külön öröm, hogy június 4-én adta le a közszolgálati tévé (el se hiszem...). Ha tényleg szeretnénk végre meghaladni Trianont, akkor ilyen filmek és beszélgetések kellenek.
offtopic
aggodalmas 2012 jún. 04. - 23:29:47
(8/24)
Érzékeny téma, személyes megközelítés, hiteles mondatok.

Ritka ez a "KÖZ"tévén manapság – fõleg fõmûsoridõben. ;-/

...de erõs a gyanúm a hivatali cenzorok est sem látták
(csakúgy, mint ahogy azt a Háborúban a nemzet ellen c.
fércmû kapcsán állították volt ;-) mert akkor nemigen
engedtek volna adásba ennyi sallangmentes, a mostani
nemzetieskedéssel szembehelyezkedõ okos gondolatot.

Végre mindenkinek feltûnt, hogy a lyány több,
mint amit az Angi jelenti szerep mutat... ;-)))
babinda 2012 jún. 04. - 23:29:44
(7/24)
Nagyszerû film !
-csengõzoli-- 2012 jún. 04. - 23:21:48
(6/24)
Remek téma, bõven van benne anyag! :)
far vik 2012 jún. 04. - 23:19:26
(5/24)
Készítõk, szereplõk, ha olvassátok! Köszönjük ezt a személyes és igaz mûsort!